Hogyan válasszuk ki a súlyzókat sportoláshoz és fitneszhez?

Az egészséges életmód, a fitnesz és a rendszeres testmozgás – manapság ezek már nem csak szavak, hanem valódi divatirányzat, amely napról napra egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A fitneszklubok és mindenféle beltéri és kültéri játszóterek úgy nőnek, mint a gomba az eső után, modern felszerelésekkel és bónuszokkal vonzzák a látogatókat. De vannak olyanok is, akik a régimódi módon, otthon szoktak edzeni. Ők azok, akik leggyakrabban jó minőségű, megfelelő súlyzókat keresnek, amelyek mindig kéznél vannak, és amelyek lehetővé teszik számukra, hogy izmaikat jó formában tartsák, függetlenül a napszaktól vagy más tényezőktől.

Hogyan válasszuk ki a súlyzókat

Milyen súlyzókat válasszon

Rögtön hangsúlyozni kell, hogy nem lehet minden izomcsoportot csak súlyzókkal edzeni. Mindig szükséged lesz legalább egy fitneszkészletre az úgynevezett “alapok” – a fekvenyomás, a súlyzós felhúzás és a guggolás – elvégzéséhez. A súlyzók másrészt klasszikus kiegészítés, amely lehetővé teszi a kis izomcsoportok – bicepsz, tricepsz, deltoidok, vállak – célzott terhelését.

A súlyzókat felépítésük alapján két alapvető típusra lehet osztani:

  1. Szilárd súlyzók. Egy darabból álló rúddal és “súlyokkal” rendelkező modellek, amelyeknek meghatározott súlya van, és nem teszi lehetővé, hogy az edzés során változtasson rajta. Az ilyen súlyzók viszonylag olcsók, de nem teszik lehetővé a terhelés adagolását és megváltoztatását a gyakorlat során. oktatás 1 Az ilyen súlyzók viszonylag olcsók, de nem teszik lehetővé a terhelés adagolását és megváltoztatását a gyakorlat során. Aki a nem szétszerelt súlyzókat választja, annak előbb-utóbb nehezebb vagy könnyebb modelleket kell vásárolnia más típusú gyakorlatokhoz. Tekintettel ezeknek a modelleknek az alacsony költségére, ez elég könnyen kivitelezhető;
  2. A súlyzók egy speciális készlet, amely tartalmaz egy sor meghatározott súlyú korongot, egy kompakt rudat csavaros csatlakozókkal, valamint egy reteszelőeszköz-rendszert – zárakat. Egy ilyen kialakítással a kívánt súlyzó súlya kombinálható a kívánt súlyzó súlya extra “rudak” eltávolításával vagy hozzáadásával. Az ilyen súlyzók sokoldalúak – csak 2 súlyzóra és 2 különböző súlyú korongkészletre van szüksége, és lehetőséget kap arra, hogy minden edzési körülményt lefedjen. Egyetlen hátránya van: az összecsukható súlyzók szinte mindig drágábbak, mint a nem összecsukható társaik;
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk kerékpárt a férfiak, nők és gyermekek magasságához - a szakértők véleményei

Melyik súlyzó a megfelelő súly az Ön számára?. A legjobb súlyzók kompakt, összecsukható modellek, bordázott acélrúddal és 2 gumírozott tárcsával.5, 5 és 10 kg (minden súly két “palacsinta” súlyzónként). Ha korlátozott költségvetéssel rendelkezik, a súlyzók is alkalmasak, de a súlyt saját tapasztalatai és fizikai képességei alapján kell meghatározni.

Ajánlások a fogantyú kiválasztásához

A súlyzók ma már két alapvető fogantyúval kaphatók:

  1. Klasszikus bordázott fém markolat. Az olcsó modellekben megtalálható, még izzadt kézzel is tisztességes érintkezést biztosít. A fémmarkolat egyik legnagyobb hátránya, hogy hosszú, ismétlődő szettek során felhorzsolhatja a kezét, és kényelmetlenséget okozhat. Ezért jobb, ha kesztyűt viselve dolgozik az ilyen súlyzókkal;
  2. Gumírozott rúddal ellátott súlyzók bordázott szerkezeti felülettel. A gumírozott markolat ideális, mert tökéletes kapcsolatot biztosít a súlyzókkal, és megakadályozza, hogy azok edzés közben elcsússzanak és elforduljanak. Az ilyen súlyzók drágábbak, mint fém társaik;

Ami a fogantyú vastagságát illeti – minden egyedi, és teljes mértékben a kéz méretétől, az ujjhosszúságtól és az egyes személyek egyéb anatómiai jellemzőitől függ.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő súlyt a súlyzó és a súlyok súlyát

Súlyok súlyzókhoz

A lemezeket, amelyek egyfajta súlyként szolgálnak, az egészséges életmód hívei “súlyzóknak” nevezik. Ez a súlyuk kombinációja, amely a gyakorlat végrehajtásához szükséges konkrét súlyzó súlyát jelenti.

A súlyzóhoz hasonlóan a klasszikus fém “súlyzók” és gumírozott analógjaik is kaphatók. A második opciót kell előnyben részesíteni, mivel sokkal kényelmesebb a használatuk, és nem okoznak kellemetlenséget a kezelésük során. A hagyományos fém súlyzókat csak akkor válassza, ha komolyan korlátozott pénzeszközökkel rendelkezik.

A súlyzók súlya a személy edzettségi szintjétől függ.

  1. Ha nem szétszerelt súlyzókról beszélünk, akkor a megfelelő edzéshez 8 és 25-30 kg közötti súlyú súlyzókészletre van szükség (minden súlyból 2 súlyzóra). A kezdőknek könnyebb, 5-6 kilogramm körüli súlyú súlyzókra is szükségük lehet, míg a tapasztalt sportolóknak nem biztos, hogy 30 kilogrammos súlyzóra van szükségük;
  2. Ha előregyártott modellt vásárol, akkor 2 gumírozott lemezre, valamint 2 lemezből álló lemezkészletre lesz szüksége.5-10 kg-os hurkokhoz, minden súlyból kettő;
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy elliptikus gépet

POWERBLOCK súlyzók

A POWERBLOCK súlyzók a közelmúltban a hagyományos súlyzók alternatívájává váltak. Működési elvük hasonló a hagyományos összecsukható modellekéhez, a különbség a szétszerelés és összeszerelés elvében rejlik – a súlyzó súlyának hozzáadásához vagy eltávolításához mindössze 2-4 másodpercre van szükség. De nem hátrányok nélkül: a fő hátránya az, hogy a cserélhető súlyok meglehetősen hosszú, 2 cm-es osztással rendelkeznek.2 kilogramm. Ez teszi a POWERBLOCK súlyzókat kezdők számára alkalmatlanná – a minimális terhelésű súlyokkal nem tudod elérni a szükséges izomerődet, és ha egyszer minimális mennyiségű súlyzót veszel fel, nem fogod tudni elvégezni a gyakorlatokat. A súlyzók igazi szemet gyönyörködtetőek a haladó felhasználók számára, mivel lehetővé teszik a nagyon hatékony cseppsorozatok végrehajtását, valamint a fel-le mozgást anélkül, hogy változtatnod kellene a gyakorlatokon.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egy erősítőt, a fehérje kiválasztásának titkait, az aminosavak kiválasztására vonatkozó ajánlásokat a sportoláshoz és a súlyzó kiválasztásának jellemzőit otthonra.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: