Hogyan válasszon memóriakártyát a táblagépéhez

A memóriakártya kiválasztásakor meg kell néznie a külső meghajtó szabványát és kapacitását.

Hogyan válasszon memóriakártyát

Hogyan válasszon memóriakártyát a táblagépéhez: kulcsfontosságú paraméterek

A tablethez való memóriakártya kiválasztásának fő szempontjai a következők

 1. Szabványos;
 2. Sebességosztály;
 3. Kapacitás;
 4. Extra jellemzők.
 5. A memóriakártya gyártója is fontos.

A memóriakártya kiválasztásának fő szempontjai

Memóriakártya szabvány

A MicroSD formátumhoz három különböző memóriakártya-szabvány létezik:

 1. MicroSDSC (más néven egyszerűen MicroSD, az SC pedig a “Standard Capacity” (szabványos kapacitás) rövidítése). A legrégebbi memóriakártya formátum. Maximális kapacitása 2 GB. Ennek következtében a formátum mára szinte teljesen kihalt, mind a táblagépek piacán, mind a memóriakártyák gyártói körében;
 2. MicroSDHC (nagy kapacitású). A leggyakoribb memóriakártya formátum. Maximális kapacitás – 64 GB. A legtöbb táblagépben, okostelefonban és egyéb mobil eszközben használatos. Ha tehát memóriakártyára van szüksége, és nem biztos benne, hogy kompatibilis a táblagépével, akkor célszerű odafigyelni erre a szabványra;
 3. MicroSDXC (bővített kapacitású). A legújabb memóriakártya szabvány. A maximális támogatott kapacitás 2 TB. Ez csak egy elméleti érték, de a gyakorlatban sokkal alacsonyabb. Leginkább a modern zászlóshajó táblagépekben használatos.

Ezek a szabványok mindegyike visszafelé kompatibilis egymással. Azaz:

 1. Minden szabvány telepíthető a MicroSDXC memóriakártya-szabványt támogató táblagépre;
 2. A MicroSDHC szabványt támogató táblagépbe csak MicroSDHC vagy MicroSHSC telepíthető;
 3. MicroSDHC-kompatibilis táblagépbe csak MicroSDSC és semmilyen más formátum nem telepíthető.

Hogy a táblagép melyik szabványt támogatja, az a készülék műszaki specifikációjában található meg. Ez a paraméter megadható explicit módon (azaz a szabvány neve közvetlenül megadható) vagy implicit módon. Ha például a specifikációban az áll, hogy “Maximálisan támogatható memóriakártya-kapacitás: 64 GB”, akkor biztos, hogy a táblagép kompatibilis a külső microSDHC memóriakártyákkal.

Sebesség osztály

Sebesség osztály

A sebességosztály, ahogy a neve is mutatja, meghatározza a memóriakártya maximális olvasási és írási sebességét. Minél magasabb a sebességosztály, annál nagyobb a külső meghajtó felhasználási tartománya. Ugyanakkor az alacsony sebességű memóriakártyák még normál, mindennapi használatra is rosszul alkalmasak.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk webkamerát

A következő sebességosztályok állnak rendelkezésre:

 1. 2. osztály. A legegyszerűbb és legolcsóbb memóriakártyák. Olvasási/írási sebessége kb. 2 Mbps. Alkalmas kisebb dokumentumokhoz, beleértve az alacsony bitsebességű multimédiás fájlokat is
 2. 4. osztály. 4 Mbps körüli írási/olvasási sebességgel. Tehát alkalmas a mérsékelt bitrátájú multimédiafájlok számára. Például akár 8 MP felbontású, valós idejű fotókat is rögzíthetnek HDR+ nélkül és nem RAW-ban;
 3. 6. osztály. Olvasási és írási sebessége kb. 6 Mbps. Viszonylag nagy bitrátájú médiafájlok rögzítésére alkalmasak (pl. 320 kbit/s-os MP3 vagy akár 480p felbontású filmek), valamint valós idejű videók és fényképek rögzítésére is használhatók;
 4. 10. osztály. Kb. 10 Mbps olvasási és írási sebességgel rendelkeznek. Alkalmas az alkalmazások túlnyomó többségéhez, beleértve a multimédiás F
   l HD. Az ilyen nagy felbontású videofelvételek azonban hibásak és artefaktumoktól szenvedhetnek;
  • USH-I. Ideális mobilfotók és -filmek készítéséhez akár 2K felbontásban és 30 fps sebességgel. Legalább 10 Mbps olvasási és írási sebességgel rendelkezik;
  • UHS-III. Memóriakártyák nagy felbontású (pl. 4K) vagy akár 120 képkocka/másodperc sebességű mobil videofelvételek rögzítéséhez. 30 Mbps vagy nagyobb olvasási és írási sebességgel rendelkezik.

A 10-es sebességosztály a legtöbb alkalmazáshoz elegendő. Letölthet pl. alkalmazásokat, ha az operációs rendszer lehetővé teszi. Nagyobb sebességű kártyákat azonban csak akkor ajánlott vásárolni, ha például sok HD videót kíván forgatni vagy lejátszani.

Kapacitás

Mivel az operációs rendszer és a telepített alkalmazások a táblagép belső meghajtóján tárolódnak, a felhasználói adatok – fényképek, videók, zenék, egyéb dokumentumok – a memóriakártyára kerülnek. Tehát jobb, ha az Ön igényeinek megfelelően választja ki a hangerőt.

Valójában a minimálisan szükséges 4 GB. Ezen a memóriakártyán legfeljebb 480p felbontású filmeket és néhány zenei albumot lehet rögzíteni.

Lehetőleg vásároljon 8 GB-os vagy nagyobb memóriakártyákat. Így marad egy kis szabad hely “tartalék”. És azok számára, akiket a mobil fotózás és videó érdekel, a 32 GB vagy annál több áll rendelkezésre, mivel minden HDR fotó legalább 10 MB súlyú. Ennek eredményeképpen egy 4 GB-os memóriakártyát 2-3 óra aktív fotózás alatt “megtölthet” velük.

További jellemzők

A táblagépekbe szánt memóriakártyák legfontosabb extra jellemzői közé tartoznak a következők:

 1. Védelem a káros külső tényezők ellen. Az ilyen memóriakártyák túlélik a magas hőmérsékletet, a mechanikai hatásokat, a nem biztonságos kilövés és behelyezés során fellépő elektromos meghibásodásokat, a repülőtéri szkennelés során fellépő sugárterhelést stb..;
 2. Hozzáférés az adat-visszaállítási szoftverhez. Az olyan vállalatok, mint a SanDisk és
  anscend, a külső meghajtókat speciális szoftverrel látják el, amelyet a memóriakártya sérülése esetén történő sürgősségi adatmentésre terveztek. A disztribúció tárolható a pendrive-on, vagy letölthető a vállalat weboldaláról. Mindkét esetben nem lehet rosszul járni az ilyen típusú szoftverekkel;
 3. Kiterjesztett garancia. Általában a boltban a memóriakártyákra és hasonló meghajtókra vonatkozó garancia körülbelül 6-12 hónap. A gyártó kiterjesztett garanciális fedezete azt jelenti, hogy nem kell aggódnia a külső meghajtó sérülése miatt, még akkor sem, ha már egy év eltelt a vásárlás óta. A memóriakártyák legtöbb hibája azonban külső tényezőknek való kitettséggel jár, így ez a lehetőség – meglehetősen ellentmondásos döntés.
 4. A védett memóriakártyák (és egyéb extra funkciók) csak akkor jelentenek jó választást, ha a meghajtó használata szélsőséges körülmények között várható.

Legjobb gyártók

A legjobb memóriakártya-gyártók táblagépekhez és más mobileszközökhöz a következők:

 1. Samsung. Különleges “mobil-orientált” memóriakártyákat gyárt, de ezek általában nagyon drágák;
 2. SanDisk, Kingston. Középkategóriás laptopok;
 3. Transcend. Viszonylag olcsó, de nagy teljesítményű és praktikus memóriakártyák gyártása.

De az olyan cégek termékei, mint a Dexp vagy az AData,ajánlatos elkerülni. Általában csak valamivel olcsóbbak, mint a SanDisk vagy Kingston memóriakártyák, de nem ugyanolyan jó minőségűek – és ha megsérülnek, a meghajtón lévő összes adat megsemmisülhet.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon grafikus táblagépet rajzoláshoz, tippeket adnak az olcsó táblagép kiválasztásához, és teljes útmutatót adnak a játéktábla kiválasztásához.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk kártyaolvasót
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: