Hogyan válasszon memóriakártyát okostelefonjához

A memóriakártya kiválasztásakor a fő paraméterek a szabvány és a sebesség. A megfelelőket az okostelefon műszaki specifikációi és a tervezett használati feltételek alapján lehet meghatározni.

tartalom

 1. Hogyan válasszon memóriakártyát okostelefonjához: mit kell keresni
 2. Legfontosabb kiválasztási kritériumok
 3. A memóriakártyák további funkciói
 4. A legjobb memóriakártya gyártók
Hogyan válasszon memóriakártyát okostelefonjához

Hogyan válasszon memóriakártyát okostelefonjához: mit kell keresni

Az okostelefonhoz való memóriakártya kiválasztásának legfontosabb paraméterei a következők:

 1. Standard (meghatározza a kompatibilitást és a kapacitáshatárt);
 2. Kapacitás (meghatározza az adott tárolóeszközre írható információ mennyiségét);
 3. Sebesség (meghatározza a tárolóeszköz különböző célokra való alkalmasságát).
 4. Szintén fontos a készülék gyártója.

Érdemes megemlíteni, hogy ez a cikk a microSD memóriakártya szabványt írja le, mivel a modern okostelefonok túlnyomó többségében ezt használják. A ritka, más típusú meghajtóhoz (pl. MMC) való résszel ellátott modellek csak időnként állnak rendelkezésre, ezért a választás egyszerűen a megfelelő tartozék megtalálására korlátozódik.

Fő kiválasztási kritériumok

kiválasztási kritériumok

Szinte minden modern okostelefon microSD memóriakártyát használ, amelyek rendkívül praktikusak és kompakt méretűek. Ezek a külső meghajtók a következő kategóriákba sorolhatók:

 1. Szabvány szerint (microSDSC, microSDHC, microSDXC);
 2. Kapacitás szerint (“marketing” GB-ban mérve)
 3. Sebességosztály (2-10. osztály, UHS I-II).

Mindezek a paraméterek nagyon fontosak az okostelefonban használt memóriakártya kiválasztásakor.

Standard

Három microSD-kártya szabvány létezik:

 1. microSDSC (standard kapacitás);
 2. microSDHC (nagy kapacitású);
 3. microSDXC (bővített kapacitású).

MicroSDSC(egyszerűen microSD-nek is nevezhetjük) – az egyik első memóriakártya-szabvány. A múlt században vezették be. Ezek a kártyák csak 2 GB maximális kapacitást támogatnak, és a lassú és nem túl praktikus FAT16 fájlrendszerrel vannak formázva.

Ez a memóriakártya-szabvány jelenleg szinte soha nem kapható a kereskedelemben. Kizárólag a legrégebbi okostelefonokkal ajánlott használni őket.

MicroSDHC– a jelenleg legelterjedtebb memóriakártya-szabvány, amely a legjobb ár/mennyiség arányt biztosítja a mobilfelhasználók számára. Kapacitásuk 4 GB-tól 32 GB-ig terjed, és az optimális fájlrendszer a FAT32, amely nagy hozzáférési sebességgel rendelkezik a tárolt adatokhoz.

Olvasson tovább  Hogyan nézhetsz filmet a tévén a telefonodról

A microSDHC az okostelefonokba ajánlott memóriakártya-szabvány.

MicroSDXC– A legfejlettebb memóriakártya-szabvány. A kapacitások 64 GB-tól elméleti 2 TB-ig terjednek (a jelenlegi maximális kapacitás 200 GB). A leggyorsabb exFAT fájlrendszerrel vannak formázva.

Ezeknek a memóriakártyáknak a használata ajánlott a mai zászlóshajó okostelefonokhoz.

A memóriakártya-szabványok visszafelé kompatibilisek. Jelentése:

 1. A microSDXC, microSDHC és microSDSC memóriakártyákat microSDXC memóriakártyákat támogató okostelefonokba telepítheti;
 2. microSDHC és microSDSC memóriakártyákat támogató okostelefonok. A microSDXC-k azonban már nem lesznek kompatibilisek vele;
 3. Csak a microSDSC memóriakártyákat támogató okostelefonba telepíthető microSDSC memóriakártyák. A többiek nem lesznek kompatibilisek.

Ellenőrizze okostelefonja műszaki adatait, hogy megállapítsa, milyen típusú memóriakártyát támogat az okostelefonja. A szabványt általában kifejezetten rögzítik. Ha nincs konkrét név megadva, akkor a támogatott memóriakártyák maximális kapacitása alapján közvetve meghatározható:

 1. 64 GB vagy több – microSDXC és az összes régebbi szabvány
 2. 2GB-tól 32GB-ig – microSDHC és microSDSC;
 3. 2 GB vagy kevesebb – csak microSDSC.

Szinte az összes modern okostelefon a költségvetési és középkategóriában támogatja a microSDHC-t, de a “felső-középkategóriás” és a zászlóshajó okostelefonok támogatják a microSDXC-t.

Mivel a memóriakártya fájlrendszere közvetve meghatározza az információhoz való hozzáférés sebességét, a szabványt is a tervezett felhasználás alapján kell kiválasztani. Multimédia, dokumentumok stb. tárolására.. HC megteszi, de az alkalmazások telepítéséhez vagy Adaptív tárolóként való használatához (az Android 6-ban elérhető funkció).0 7.0) jobb az XC használata.

A memóriakártya sebessége azonban közvetlenül befolyásolja a fájlok elérésének sebességét.

A memóriakártya szabványa általában a leírásban, a csomagoláson vagy közvetlenül a meghajtó burkolatán szerepel, egy ikon segítségével.

A kártya sebességosztálya

Sebesség osztály

A kártyasebességnek többféle fokozata létezik, és ezek két generációban jelennek meg.

Az első generáció a “klasszikus” Speed Class. Négy a leggyakoribb:

 1. 2. osztály. Olvasási és írási sebesség – 2 Mbit/s-tól. Ideális csak dokumentumokhoz, kis méretű képekhez és alacsony bitsebességű zenéhez.. A modern okostelefonokkal nem lehet kényelmesen használni, pl. a fényképek készítésekor több másodperces késleltetés lép fel, ennek következtében a “képen” zavarok vagy hibák jelenhetnek meg;
 2. 4. osztály. Olvasási és írási sebesség – 4 Mbit/s-tól. Alkalmas közepes bitrátájú zenék, alacsony felbontású képek, dokumentumok és olyan fájlok tárolására, amelyeknek nem kell “online” lenniük (dokumentumok, archívumok stb.)..). Nem alkalmas videóhoz. Állóképek készítésére nem alkalmas;
 3. 6. osztály. Olvasási és írási sebességgel 6 Mbps-tól elérhető. Alkalmas nagy bitrátájú zenék, közepes felbontású képek (13 MP-ig) és egyéb fájlok tárolására. Videótárolásra és -lejátszásra is használható. Korlátozottan alkalmas állóképek készítésére (legfeljebb 13 MP, nincs RAW, nincs HDR), videózásra nem alkalmas
 4. 10. osztály. Olvasási és írási sebesség – 10 Mbps-tól. Gyakorlatilag minden célra alkalmas, beleértve az alkalmazások telepítését, fényképezést (kivéve RAW), videózást (legfeljebb HD).
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy kínai okostelefont

Mint egyértelmű, a legjobb megoldás a modern okostelefonokkal való használatra a Class 6 és Class 10 memóriakártyák lennének. Ha azonban nagyfelbontású videót kíván rögzíteni a meghajtóra (F

  l HD, 4K) vagy “nagy” fotók (RAW, HDR+) esetén érdemes még gyorsabb szabványokat keresni:
  1. UHS-I. Olvasási és írási sebesség – 10 Mbit/s-tól. Alkalmas nagy felbontású videókhoz (F
    HD), nagy bitrátájú hang (Loseless, ALAC), nagyméretű fájlok tárolása (például filmek);
   • UHS-III. 30 MB/s olvasási és írási sebességgel kapható. Alkalmas ultranagy felbontású videókhoz (QHD, 4K) és minden célra.

  Ne feledje, hogy a legtöbb UHS sebességosztályú memóriakártya microSDXC (ami érthető), ezért vásárlás előtt érdemes meggyőződnie arról, hogy az okostelefonja támogatja azt.

  Kártya kapacitása

  A memóriakártya mérete közvetlenül befolyásolja a ráírható adatok mennyiségét. A csomagoláson GB-ban megadott kapacitás nem felel meg a valóságnak.

  A következő a leggyakoribb kártyaméretek:

  1. 2 GB (tényleges kapacitás 1.9GB). “Körülbelül száz zeneszámot tud tárolni MP3320kbps sebességgel vagy körülbelül 200 fényképet 8MP sebességgel;
  2. 4 GB (tényleges kapacitás 3.72GB). Az előbb említetteken kívül még néhány klip is “belefér” 320p felbontásban;
  3. 8 GB (tényleges kapacitás 7.44GB). Elég néhány filmhez alacsony minőségben, néhány száz zenei fájlhoz, dokumentumhoz és fényképhez;
  4. 16 GB (tényleges kapacitás 14.9GB). Elég néhány HD vagy akár F videóhoz is
    l HD, valamint a fentiek mindegyikét;
   • 32 GB (tényleges kapacitás 29.8GB). Elég sok F filmhez
     l HD és sok nagy felbontású fotó;
    • 64 GB (tényleges kapacitás 59.6GB). Elég egy átlagos QHD vagy 4K videóhoz;
    • 128 GB (tényleges kapacitás 119.2 GB). Elegendő nagyszámú kliphez 4K vagy akár 120fps sebességgel is.

  Amint látja, a felhasználási módtól függően kell kiválasztania, hogy mekkora kapacitásra van szüksége. A fotósok számára egy 32-64 GB-os kártya elegendő; a mobilszolgáltatók számára (különösen modern okostelefonnal párosítva) egy 64-128 GB-os tartozék kívánatos.

  További memóriakártya funkciók

  Egyes memóriakártya-modellek fejlett funkciókat kínálnak, amelyek nagyon hasznosnak bizonyulhatnak a felhasználók számára. Ezek között a jellemzők között:

  1. Adatok helyreállítása szoftver tartalmazza. Egy szép és hasznos “bónusz”, amely megmenti kedvenc fotóit, még akkor is, ha valami történik a memóriakártyával;
  2. Védelem a szélsőséges körülmények ellen(magas vagy alacsony hőmérséklet, ütés, vízzel való érintkezés stb.) a legfontosabb paraméterek a memóriakártya kiválasztásakor..). Ez a funkció nagyon hasznos, de csak akkor, ha sokat tervezel utazni a kártyával;
  3. Röntgenvédelem. Életben tartja a memóriakártyát, miután a repülőtéren átvizsgálják a poggyászát. Egy másik hasznos funkció azok számára, akik szeretnek utazni;
  4. Vízállóság. Ezek a memóriakártyák rövid időre sekély mélységbe meríthetők. Egy másik módja annak, hogy kedvenc fotóit szélsőséges körülmények között is biztonságban tartsa.

  Gyakran előfordul, hogy ezek az extra funkciók együtt “mennek”. A Kingston Industrial Temperature memóriakártyák például védettek a hideg, a hő, a röntgensugárzás, a nedvesség, sőt még az áramütés ellen is, amikor behelyezik őket egy működő okostelefonba, illetve kiveszik belőle.

  Top memóriakártya gyártók

  A következő néhány memóriakártya-gyártó:

  1. Samsung. Kifejezetten okostelefonokhoz optimalizált memóriakártyákat gyárt;
  2. Transcend. Olcsó, de mégis elfogadhatóan jó minőségű memóriakártyák;
  3. SanDisk. Viszonylag olcsó és prémium modelleket egyaránt gyárt.
  4. Ezen kívül Kingston és Si is említést érdemel
  5. A következő néhány a legjobb minőségű és legtöbb esetben olcsó memóriakártyák közül.

  A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon headsetet a telefonjához és a telefon töltőjének kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: