Hogyan válasszon MFP-t

Az MFP (vagy “multifunkciós eszköz”) olyan irodai berendezés, amely egyesíti a nyomtató, a szkenner és a fénymásoló képességeit. A megfelelő kiválasztásakor azonban az előbbi képességei és teljesítménye alapján tájékozódhat.

Elérhető a következő címen

 1. Hogyan válasszon multifunkciós nyomtatót: A legfontosabb jellemzők
 2. Lézer- vagy tintasugaras nyomtató
 3. Színes vagy fekete-fehér nyomtató
 4. Kompatibilitás az operációs rendszerekkel
 5. Hálózat rendelkezésre állása
 6. Nyomtatási felbontás
 7. Szkennelési felbontás
 8. Összefoglaló

Hogyan válasszon multifunkciós nyomtatót: A legfontosabb jellemzők

Hogyan válasszon MFP-t

Érdemes megjegyezni, hogy több eszköz funkcionalitásának egy eszközben történő egyesítése bizonyos veszteségekkel jár. Más szóval, gyakorlatilag lehetetlen olyan multifunkciós készüléket találni, amely egy professzionális nyomtató (pl. natív 1200×1200 dpi színes felbontás) vagy egy ugyanilyen professzionális szkenner (16 millió színárnyalat, natív 600 dpi felbontás, folyamatos papíradagolás) képességeit kínálja. Ezeket a készülékeket otthoni és kis irodai használatra tervezték, ahol nincsenek különösebb követelmények egyik vagy másik paraméterre vonatkozóan.

A többfunkciós nyomtató kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe vennie:

 1. Nyomtató típusa (lézer vagy tintasugaras);
 2. Színes (színes, fekete-fehér);
 3. Kompatibilitás az operációs rendszerekkel;
 4. Hálózati képesség;
 5. Nyomtatási felbontás;
 6. Szkennelési felbontás.

Az utolsó két paraméter csak a szakemberek számára fontos. Az irodai multifunkciós nyomtató kiválasztásakor figyelembe kell venni az operációs rendszerekkel való kompatibilitást és a hálózatban való használat lehetőségét.

Lézer- vagy tintasugaras nyomtató?

Színes vagy fekete-fehér nyomtató

Ez az egyik legfontosabb paraméter. Nemcsak az MFP költségeit határozza meg, hanem a nyomtatás költségeit is. A papírlaponkénti költséget tekintve pedig a lézernyomtatók sokkal olcsóbbak. Oldalanként néhány fillérbe kerülhetnek.

A lézeres többfunkciós készülékek működése is lényegesen csendesebb, gyorsabb a nyomtatási sebességük és újratölthetőek. Ezek azonban többszörösen drágábbak, mint a tintasugaras nyomtatók. Különösen színes modellek esetén. És nagyobb méretűek. A lézeres többfunkciós nyomtatók másik hátránya a tintasugaras nyomtatókkal szemben, hogy kevésbé alkalmasak fényképek nyomtatására.

Hosszú távon azonban a lézeres többfunkciós nyomtatók összességében olcsóbbak, mint a tintasugarasak – annak ellenére, hogy a készülék ára nagyon magas. Ezért célszerű ezeket választani az irodában és otthon is.

Színes vagy fekete-fehér nyomtató?

Az elején tisztázni kell, hogy ez a szakasz csak a lézeres többfunkciós nyomtatókkal foglalkozik. Monokróm tintasugaras nyomtatókat manapság szinte soha nem használnak.

A színes lézeres multifunkciós készülékek lényegesen drágábbak, mint a fekete-fehér multifunkciós készülékek. Működési módjuk miatt azonban meglehetősen fényes, telített nyomatokat tudnak készíteni – de fényképek nyomtatására még mindig nem ideálisak.

Az újratöltésük is drága és nagyobb méretűek. Ezért csak akkor ésszerű színes többfunkciós nyomtatót vásárolni otthonra vagy irodába, ha rendszeres vagy gyakori színes nyomtatásra van szükség. Ha nincs rá szükséged – elég a fekete-fehér is.

Kompatibilitás az operációs rendszerekkel

A gyártók túlnyomó többsége kizárólag a Windows operációs rendszerhez ad ki illesztőprogramokat a többfunkciós készülékekhez. Ha otthon vagy az irodában MacOS vagy más disztribúciót használó számítógépeket használnak

 • Érdemes meggyőződni arról, hogy a készülék kompatibilis lesz ezekkel az operációs rendszerekkel. És kívánatos a saját fejlesztésű illesztőprogram használata.

  Ne feledje, hogy a többfunkciós készülékek másolóként illesztőprogram telepítése vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is működhetnek.

  Hálózati használat lehetősége

  a nyomtató hálózati csatlakozása

  Ha az Ön szervezetében az összes hálózatba kapcsolt számítógépen ugyanaz az operációs rendszercsalád van telepítve, az egyik számítógéphez csatlakoztatott MFP hálózati MFP-ként használható. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ebben az esetben a szóban forgó számítógépet folyamatosan be kell kapcsolni.

  Annak érdekében, hogy ne kelljen mindig bekapcsolva tartani egy számítógépet, vásárolhat olyan többfunkciós nyomtatót, amely csatlakozik a helyi vezetékes vagy vezeték nélküli hálózathoz. De jóval többe kerül, mint egy hálózati kártya nélküli nyomtató. Másrészt az ilyen többfunkciós készülékek a legtöbb esetben különböző operációs rendszerű számítógépekből és mobil eszközökből álló hálózatokban is használhatók.

  Nyomtatási felbontás

  Ha azt tervezi, hogy gyakran nyomtat képeket (pl. fényképeket) a többfunkciós készülékkel, akkor fontolja meg a következőket is. Minél nagyobb a felbontás, annál több apró részletet kap a nyomatokon. DPI-ben mérve, a DPI a papíron a négyzetcentiméterenkénti pontokat jelenti.

  Fekete-fehér szöveg nyomtatásához, még ha kicsi is, elegendő a nyomtató 300 × 300 dpi felbontása. A nem részletgazdag színes és monokróm képekhez elegendő 600 × 600 dpi. A minőségi nyomatok már 1200 × 1200 dpi-t igényelnek, de az ilyen többfunkciós készülékek nagyon ritkák és drágák.

  Egyébként, ha csak szöveget tervez nyomtatni, érdemes olyan multifunkciós készüléket választani, amely “takarékos üzemmóddal” rendelkezik. Ez megőrzi a nyomatok olvashatóságát, de kevesebb tintát fogyaszt a patronból.

  Felbontás beolvasáskor

  Szkennelési felbontás

  A nyomtatási felbontáshoz hasonlóan, minél nagyobb a beolvasási felbontás, annál több finom részlet lesz jelen a képen. Ennek a paraméternek a konkrét értékei ugyanazok. Hacsak nem felismerésre szkennel szöveget, különösen nyomtatott szöveget, akkor választhat alacsonyabb dpi-t is.

  További funkciók

  9.webp

  Az MFP extrák meghatározzák, hogy mennyire lesz praktikus. Ne feledje azonban, hogy ezekért a funkciókért felárat kell fizetnie. Minél több funkcióval rendelkezik egy multifunkciós készülék, annál többe kerül.

  A praktikus extrák közé tartozik:

  1. Automatikus kétoldalas nyomtatási funkció. Ha gyakran kell az oldal mindkét oldalára nyomtatnia, akkor kedveli. Nagyszerű papírmegtakarítás. Ráadásul nem kell átrendeznie az ágyneműt;
  2. Wi-Fi helyi hálózathoz való csatlakozás képessége. Nagyon hasznos funkció a kis (vagy akár nagy) irodákban használt multifunkciós készülékek számára. Lehetővé teszik a dokumentumok nyomtatását különböző, ugyanarra a helyi hálózatra csatlakoztatott számítógépekről;
  3. SD memóriakártya foglalat. A gyakran fotókat nyomtató fotósok kedvelik. Ezekkel a többfunkciós nyomtatókkal anélkül nyomtathat képeket papírra, hogy a fényképezőgépet a számítógéphez kellene csatlakoztatnia. Dokumentumok nyomtatására is használható;
  4. Fényképnyomtatási mód. Az ezzel a funkcióval felszerelt multifunkciós készülékek drágák. Azonban nincs szükség külön fotónyomtatóra, mivel “professzionális üzemmódban” nyomtatnak – speciális papírra, megnövelt szín- és felbontású papírra.

  Összefoglalóért lásd

  Az MFP kiválasztása olyan, mint a nyomtató kiválasztása. Az igazság azonban az, hogy az MFP-ket inkább a mindennapi irodai, mint a professzionális célokra használják, és az olyan paramétereket, mint a pufferkapacitás, az első oldal kimeneti sebessége és a nyomtatási sebesség nem kell figyelembe venni.

  Az irodai multifunkciós nyomtató telepítésének kulcsa az operációs rendszerekkel való kompatibilitás és a hálózathoz való csatlakoztathatóság. Az Ön otthonában a legjobb, ha odafigyel a méretekre. Végül, amikor a színes és a fekete-fehér között dönt, figyelembe kell vennie, milyen gyakran tervez színes képeket nyomtatni.

  !

  A következő cikkekben szakértőink elárulják, hogyan válasszon multifunkciós készüléket otthonra vagy irodába, és milyen titkokat tud a minőségi webes szörfözéshez szükséges netbook kiválasztásához.

  Olvasson tovább  Hogyan válasszunk túlfeszültség-védőt a számítógéphez?
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: