Hogyan válasszuk ki a memóriát a notebookhoz

A memória kiválasztása előtt érdemes figyelembe venni, hogy a notebookban kétféle memória van – RAM és állandó memória.

hogyan válasszuk ki a memóriát a laptophoz

Hogyan válasszuk ki a memóriát a notebookhoz: RAM és RAM

A notebook memóriájának kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe vennie:

 1. A RAM, a szabvány és a kötet;
 2. Állandó memória – típus és kapacitás.
 3. A RAM és a DRAM annyira különbözik egymástól, hogy nem cserélhetők fel egymással.

RAM szabvány

RAM szabvány

A noteszgépek memóriachipjei némileg más formájúak és méretűek, mint az asztali számítógépeké. Fizikailag kisebb méretűek. Ezt a méretet SO-DIMM-nek nevezik.

De az asztali RAM-okhoz hasonlóan ezek is több generációban (szabványokban) készülnek, amelyek többek között az alaplappal való kompatibilitásukban különböznek egymástól. A piacon ma a következők állnak rendelkezésre:

 1. DDR2;
 2. DDR3;
 3. DDR3L;
 4. DDR4.

Pontosan ki kell választania az alaplapra telepítendő RAM-nak azt a szabványát, amelyet az alaplapra szándékozik telepíteni. DDR3 kártyákat nem lehet DDR2 foglalatba dugni és fordítva. Hogy pontosan megtudja, milyen memóriát használ egy laptopban, a számítógép specifikációiból megtudhatja az alaplapon található jelölések vagy a már telepített csíkok alapján, valamint olyan diagnosztikai programok segítségével, mint az AIDA64.

A maximális teljesítmény érdekében az is kívánatos, hogy az összes kártya frekvenciája azonos legyen, és egybeessen az alaplapon lévő RAM-busz frekvenciájával. Ezt a méretet a számítógép specifikációiból vagy az AIDA64 segítségével határozhatja meg. De ha a frekvencia nem egyezik, nem nagy ügy. Egyszerűen a teljesítmény a legalacsonyabb frekvenciájú komponensre csökken.

RAM-kapacitás

Amikor kiszámítja, hogy mennyi RAM-ra van szüksége a laptopjához, a teljes készlet kapacitását kell figyelembe vennie, nem csak egy die-t. Az optimális értékek a várható használat függvényében a következők:

 1. 1 GB – nagyon gyenge laptopokhoz, megfelelő operációs rendszerrel;
 2. 2 GB az “írógépek” (otthoni és irodai használatra szánt laptopok) számára;
 3. 2017-ben a 4 GB a leginkább ajánlott minimális kapacitás;
 4. 8 GB – nagy teljesítményű noteszgépekhez;
 5. 16 GB vagy több a játékra szánt noteszgépekhez és mobil munkaállomásokhoz.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy tabletet az internethez

Érdemes megjegyezni, hogy a RAM nem határozza meg a számítógép teljesítményét, hanem kiegészíti azt. Ha például 32 GB-os kártyát szerel be a noteszgépébe, attól még nem lesz belőle játékos noteszgép.

Állandó memória típusa

SSD vs HDD

A legtöbb notebook PC 2 méretű merevlemezeket használ.5. A modern mobil számítógépek csak néhány modellje használ speciális meghajtókat, amelyek az M.2 és ezért különböző méretekkel rendelkeznek.

Merevlemezek (2.5″) laptopokhoz kétféle típus létezik – HDD és SSD. Az első típus a legelterjedtebb, és szinte minden modern laptopban megtalálható. Alacsony GB memóriánkénti árat és optimális teljesítményt kínálnak.

Az SSD-k azonban sokszor gyorsabbak, nem igényelnek defragmentálást, és ellenállnak a laptopok szállításának rázkódásainak. Ezek azonban meglehetősen drágák, és az újraírási ciklusok számának korlátozása miatt korlátozott az élettartamuk is.

Az SSD és a HDD felcserélhető (SATA csatlakozást feltételezve), így bármilyen típusú meghajtó használható.

Egyes modern laptop modellek SSD M.2 meghajtók – ezeket csak hasonló meghajtókra lehet cserélni – és pendrive-ok, amelyeket csak szervizközpontban lehet cserélni.

Ha 2.A maximális teljesítmény érdekében érdemes megfontolni a SATA 5 hüvelykes merevlemezes meghajtó generációt is. A merevlemez és a busz generációinak meg kell egyezniük a csúcssebesség eléréséhez. .. SATA 3 portok SATA 3 buszon.

De nem kell, hogy. Ha a generációk nem egyeznek, a merevlemez akkor is működik – de a kötésben lévő alacsonyabb generáció sebességével.

Állandó memória kapacitás

A laptop állandó memóriájában tárolja a számítógép az operációs rendszert és a felhasználói fájlokat. A minimális merevlemezkapacitást tehát az Ön igényeinek megfelelően kell kiszámítani. A legnépszerűbb meghajtókapacitások a következők:

 1. 200GB. Elégséges az igénytelen felhasználók számára, akik csak kis számú fájlt tárolnak a merevlemezükön;
 2. 320 GB. Optimális kapacitás. Elég egy médiatár felépítéséhez;
 3. 500GB. Elégséges egy médiatárhoz, amely jó minőségű filmeket tartalmaz;
 4. 1TB és több. Játékos notebookokhoz. Elegendő ahhoz, hogy több modern játékot tegyen a merevlemezére.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk laptop táskát

Ha elfogy a hely, a felhasználói fájlokat átviheti a külső merevlemezre.

A gyártóktól

Mind a RAM, mind a RAM tekintetében számos gyártó van, amelyek termékei megbízhatóak.

RAM:

 1. Corsair, AMD Radeon, Patriot – viszonylag drága megoldások, de nagyon technológiai és jó hőelvezető rendszerrel;
 2. A Transcend egy olcsó RAM, amely még mindig nagyon jól teljesít.

Állandó memória:

 1. Western Digital, Seagate – viszonylag drága, de megbízható HDD-ket gyártanak;
 2. Toshiba, Hitachi – sikeres és sikertelen HDD modelleket egyaránt gyártanak;
 3. Samsung, Western Digital, Seagate – megbízható SSD-ket gyártanak, SATA és M.2

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon headsetet a laptophoz, a játékra alkalmas laptop kiválasztásának titkait, a megbízható laptop táska kiválasztásának alapvető kritériumait és egy teljes útmutatót a laptop operációs rendszerének kiválasztásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Olivér

  Hogyan tudom kiválasztani a megfelelő memóriát a notebookomhoz? Milyen szempontokat kell figyelembe vennem, és hogyan tudom megtudni, milyen típusú és mennyiségű memória kompatibilis a gépemmel? Köszönöm!

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: