Hogyan v√°lasszuk ki a RAM-ot

A RAM befolyásolja a számítógép teljesítményét. A helytelen választás azonban csak kis teljesítménynövekedést eredményezhet.

Hogyan válasszunk RAM-ot: megfontolandó dolgok

Hogyan v√°lasszunk RAM-ot

A RAM kiv√°laszt√°sakor a k√∂vetkezŇĎ param√©tereket kell figyelembe venni:

 1. A t√°bla m√©rete – az asztali sz√°m√≠t√≥g√©p √©s a laptop eset√©ben elt√©rŇĎ;
 2. Az alaplap és az alaplap közötti kompatibilitás szempontjából fontos a memóriageneráció;
 3. A memória órajele határozza meg a RAM teljesítményét;
 4. A kapacit√°s a telep√≠tett oper√°ci√≥s rendszer bites √ľzemm√≥dj√°t√≥l f√ľgg.

Az elsŇĎ k√©t param√©ter a legfontosabb. A t√∂bbit csak akkor kell figyelembe venni, ha maxim√°lis teljes√≠tm√©nyt szeretne, vagy ha nem tudja √ļjratelep√≠teni az oper√°ci√≥s rendszert.

lécméret (más néven standard)

K√©tf√©le m√©retŇĪ mem√≥ria √°ll rendelkez√©sre: DIMM √©s SO-DIMM. Az elsŇĎ szabv√°nyos m√©retŇĪ, √©s asztali rendszeregys√©gekbe val√≥ beszerel√©sre tervezt√©k. A m√°sodik kisebb m√©retŇĪ, √©s f√ľzetekben haszn√°lj√°k.

Ha teh√°t RAM-ra van sz√ľks√©ge a sz√°m√≠t√≥g√©p√©hez, v√°lassza a DIMM-et. Laptophoz – SO-DIMM.

Ezek nem keresztkompatibilisek, √≠gy nem lehet “laptop” mem√≥ri√°t telep√≠teni egy asztali rendszeregys√©gbe, √©s ford√≠tva.

Memória generálás

RAM gener√°l√°s

A memória generálása befolyásolja a számítógép teljesítményét. Továbbá, mivel a szabványok nem keresztkompatibilisek, ki kell választani a RAM-típust, amelyet az alaplaphoz kíván használni.

A szabványos DIMM RAM ötféle szabványban kapható:

 1. DDR;
 2. DDR2;
 3. DDR3;
 4. DDR3L;
 5. DDR4.

Nincs SO-DIMM szabványos DDR-generációs RAM.

A DDR (m√°s n√©ven DDR-400) a “szabv√°nyos” RAM-ok legelsŇĎ gener√°ci√≥ja. Alacsony sebess√©ge miatt el√©g gyorsan felv√°ltotta ut√≥dja, a DDR2, de m√©g mindig nem tal√°lhat√≥ meg n√©h√°ny nagyon r√©gi sz√°m√≠t√≥g√©pben.

Az alaplapon tal√°lhat√≥ jel√∂l√©sek, az alaplap felirata, az alaplap dokument√°ci√≥ja vagy egy olyan szoftver, mint az AIDA64 seg√≠ts√©g√©vel megtudhatja, hogy az √Ėn sz√°m√≠t√≥g√©pe melyik RAM-gener√°ci√≥t t√°mogatja.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gener√°ci√≥ hat√°rozza meg a kompatibilit√°st. Ez√©rt DDR3 RAM nem telep√≠thetŇĎ DDR (vagy DDR4) foglalatba. Ennek eredm√©nyek√©ppen, ha nagyobb RAM-friss√≠t√©sre van sz√ľks√©ge, akkor az alaplapot is ki kell cser√©lnie.

Olvasson tov√°bb  Hogyan v√°lasszunk nyomtat√≥pap√≠rt

√ďr√°ssebess√©g

A RAM √≥rajel√©nek sebess√©ge jelzi, hogy milyen gyorsan tud futni. Min√©l magasabb ez a param√©ter, ann√°l gyorsabban t√∂rt√©nik az inform√°ci√≥ olvas√°sa √©s √≠r√°sa. A RAM pontos teljes√≠tm√©nye azonban nem az alaplapi busz frekvenci√°j√°t√≥l f√ľgg, amelyhez a RAM csatlakozik, hanem ink√°bb az alaplapi busz sebess√©g√©tŇĎl.

A mem√≥ria tekintet√©ben a legjobb RAM az, amelyik az alaplapi busz frekvenci√°j√°n mŇĪk√∂dik. Ennek a param√©ternek a meg√°llap√≠t√°s√°hoz olyan speci√°lis programokat haszn√°lhat, mint p√©ld√°ul az AIDA64.

Elvileg semmi kritikus nincs abban, ha az alaplapi RAM frekvenci√°ja √©s maga a RAM nem egyezik meg. Term√©szetesen cs√∂kken a teljes√≠tm√©ny, √©s az alacsonyabb frekvencia√©rt√©k fel√© haladva. Ez az eg√©sz buszon sz√©tterjedhet, ami azt jelenti, hogy m√©g a viszonylag gyors k√°rty√°k is lassabban teljes√≠tenek, ha az egyik slotba lass√ļ k√°rty√°t telep√≠tenek.

Teh√°t a legjobb, ha olyan RAM-ot v√°lasztunk, amelynek frekvenci√°ja megegyezik az alaplapi busz frekvenci√°j√°val.

Sok alaplapon k√©t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ frekvenci√°j√ļ RAM-busz tal√°lhat√≥. Ez vizu√°lisan is meghat√°rozhat√≥. Ha a mem√≥riafoglalatok elt√©rŇĎ sz√≠nŇĪek, az azt jelenti, hogy k√©t mem√≥riafoglalat van. Ezt is fontos figyelembe venni a RAM kiv√°laszt√°sakor.

RAM kapacit√°s

RAM-kapacit√°s

A felhaszn√°lt RAM mennyis√©ge k√∂zvetlen√ľl meghat√°rozza a sz√°m√≠t√≥g√©p teljes√≠tm√©ny√©t. Min√©l nagyobb, ann√°l gyorsabb az oper√°ci√≥s rendszer.

√Črdemes azonban figyelembe venni, hogy egyes oper√°ci√≥s rendszereket egyszerŇĪen nem nagy mennyis√©gŇĪ RAM-ra terveztek. Teh√°t, ha a rendszer 86 bites (vagy 32 bites, ami l√©nyeg√©ben ugyanaz), akkor a maxim√°lisan kezelhetŇĎ RAM-mennyis√©g 4 GB. M√©g ha t√∂bb RAM-ot is telep√≠t az alaplapra, akkor is csak 4 GB lesz akt√≠v.

M√°sr√©szt a 64 bites oper√°ci√≥s rendszerek l√©nyegesen t√∂bb RAM-ot tudnak kezelni (ak√°r t√∂bb TB-ot is). Ez√©rt fontos, hogy a RAM kiv√°laszt√°sakor figyelembe vegy√ľk az oper√°ci√≥s rendszer sebess√©g√©t, √©s sz√ľks√©g eset√©n telep√≠ts√ľk √ļjra a rendszert.

Mindazon√°ltal a “munka” vagy “gyakorl√≥” konfigur√°ci√≥khoz m√©g 4 GB RAM is elegendŇĎ. Nagyobb teljes√≠tm√©nyhez, √©s m√©g ink√°bb a j√°t√©k “g√©pekhez”, legal√°bb 6 GB vagy ak√°r 8-16 GB sz√ľks√©ges.

Olvasson tov√°bb  Hogyan v√°lasszon egeret a sz√°m√≠t√≥g√©p√©hez

Egy√©b jellemzŇĎk

A RAM kiválasztásakor más paramétereket is figyelembe lehet venni a teljesítmény vagy az ergonómia javítása érdekében:

Intel XPM Profile, az Intel saj√°t technol√≥gi√°ja, amely j√°t√©k k√∂zben jelentŇĎsen n√∂veli a mem√≥ria teljes√≠tm√©ny√©t;

Alacsony profil√ļ konfigur√°ci√≥ – Ez a RAM a szok√°sosn√°l alacsonyabb, √≠gy keskeny vagy ultrakompakt rendszerdobozokba, illetve olyan konfigur√°ci√≥kba illeszkedik, amelyekben t√ļl sok vezet√©k van;

HŇĎelnyelŇĎ – ez a tervez√©si elem hat√©konyan vezeti el a hŇĎt a mem√≥riachipekrŇĎl, cs√∂kkentve ezzel a trollkod√°s kock√°zat√°t. NagyszerŇĪ j√°t√©khoz.

A legjobb memória szállítók

top RAM gyártók

A RAM-gy√°rt√≥k k√∂z√ľl h√°rom v√°llalatot k√ľl√∂nb√∂ztethet√ľnk meg: AMD, Kingston √©s Corsair.

 1. A Kingston elsŇĎsorban a kedvezŇĎ √°r√ļ RAM-modellekrŇĎl ismert. Optim√°lis teljes√≠tm√©nyt ny√ļjtanak az √°r t√∂red√©k√©√©rt. A Kingston dr√°g√°bb modellekkel is rendelkezik, amelyeket PC-s j√°t√©kokhoz √©s szerverkonfigur√°ci√≥khoz terveztek. Ezek is el√©g hat√©konyak.
 2. Az AMD elsŇĎsorban gamer konfigur√°ci√≥khoz gy√°rt RAM-ot. Tele van teljes√≠tm√©nnyel √©s a leg√ļjabb technol√≥gi√°val. Mindazon√°ltal az AMD modellek szinte semmilyen extra funkci√≥val nem rendelkeznek, mint p√©ld√°ul hŇĪtŇĎborda vagy alacsony profil√ļ konfigur√°ci√≥.
 3. A Corsair is k√≠n√°l gamer-grade RAM-ot, de fejlettebb mem√≥riatechnol√≥gi√°kkal. P√©ld√°ul m√©g a viszonylag olcs√≥ modelleket is hŇĪtŇĎbord√°kkal szerelik fel.

!

A k√∂vetkezŇĎ cikkekben szak√©rtŇĎink elmondj√°k, hogyan v√°lasszon merevlemezt a sz√°m√≠t√≥g√©phez SSD-meghajt√≥ kiv√°laszt√°s√°nak titkait.

√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: