Hogyan válasszunk egy jó szervert

A szerver megvásárlása jelentős pénzügyi befektetést igényel. Ezért a választáskor érdemes figyelembe venni az összes tervezett felhasználási módot.

Hogyan válasszunk egy jó szervert: mit kell keresni?

szerver kiválasztása

A kiszolgáló kiválasztásakor a következő specifikációkat kell figyelembe venni:

 1. Típus (felhő vagy valós);
 2. Konfiguráció (torony, rackbe szerelhető vagy penge);
 3. Műszaki jellemzők (RAM-mennyiség, processzor, merevlemez típusa);
 4. Gyártó.

Azt sem szabad elfelejtenie, hogy a szerver ára közvetlenül meghatározza annak képességeit. Ezért a nagyon olcsó toronykonfigurációk csak egy kis iroda számára alkalmasak, ahol a nyomtatót és az adattárolást biztosítják.

Típus – felhő vagy fizikai

felhő vagy fizikai

Az egyik legolcsóbb szerver hosting lehetőség az olyan vállalatok felhőmegoldásainak használata, mint a Microsoft vagy az Amazon. A következő előnyöket kínálják:

 1. Minimális tőkebefektetés;
 2. Nincs szükség informatikai személyzet alkalmazására a menedzsmenthez;
 3. Folyamatosan frissített szerverszoftver és hardver.

A felhőszervereknek azonban hátrányai is vannak:

 1. A felhasználói adatokat fizikailag olyan merevlemezeken tárolják, amelyekhez a tulajdonos nem férhet hozzá, így elveszítheti a hozzáférést;
 2. Az iroda minden alkalmazottjának állandó, stabil, lehetőleg nagy sebességű internetkapcsolatra van szüksége;
 3. A felhőszerverek veszélyesek az érzékeny információk, köztük a minősített információk tárolására, mivel nincs fizikai hozzáférés-ellenőrzés.

Mindazonáltal a kisvállalkozások túlnyomó többségének csak egy felhőszerverre van szüksége, amelyen a fájltárolás, egy e-mail kliens és számos alkalmazás fut. A nagyobb irodák azonban “komolyabb” rendszert igényelnének.

Tehát egy fizikai kiszolgálót kell telepíteni, ha:

 1. A terv egy dedikált ERP vagy CRM alkalmazás használata;
 2. Nyomtatókiszolgálóra van szükség;
 3. Nagy mennyiségű adatot kell tárolni;
 4. Az adatvédelemmel szemben megnövekedtek az igények;
 5. A méretezés tervezett.

A kiszolgáló konfigurációja (formátuma)

A szerverek a formát tekintve három típusba sorolhatók:

 1. Tornyok;
 2. Rackbeépítés;
 3. “Pengék”.
Olvasson tovább  Hogyan válasszon billentyűzetet a számítógépéhez

Torony

Toronyszerverek

Az előbbiek egy szabványos PC-dobozra hasonlító házban vannak elhelyezve. Speciális belső kialakításuknak köszönhetően nagyon csendesek működés közben, és nem igényelnek további hűtőket. A toronyszerverek azonban nem skálázódnak – ha új szervert kell telepítenie, akkor helyet kell keresnie hozzá.

Mindazonáltal az ilyen kiszolgálók két másik fontos előnyt örökölnek a “hagyományos” számítógépektől – a forró cserélhetőséget és a távoli irányítással kibővített funkcionalitást.

Rackbe szerelhető szerverek

3.webp

Ha több fizikai (nem virtuális) kiszolgálót kell skáláznia vagy használnia, akkor a rackmount konfiguráció a megfelelő megoldás. Több nagy teljesítményű rendszer elhelyezésére is alkalmasak korlátozott térben. Ezek a szerverek speciális, csökkentett vastagságú vázban készülnek, és úgy tervezték őket, hogy megfelelő rackbe szerelhetők legyenek.

A rack konfiguráció hátránya, hogy az ilyen szerverek külső hűtőrendszert igényelnek. És a nagy klaszterekben teljes klímaberendezés. Ezért az ilyen szerverek zajosak.

Blade szerverek

Blade szerverek

A Blade-kiszolgálók külön házba vannak telepítve, ezért még nagyobb skálázhatóságot biztosítanak. Így egy új kiszolgálót egy lépésben telepíthet – csak helyezze be a közös alvázba. Ellátja az áramellátást és kezeli a telepített szervereket. Ez hatalmas frissítési és skálázhatósági lehetőségeket biztosít.

Az alváz használata jelentősen növelheti az egyes blade-kiszolgálók teljesítményét. Például 16 konfiguráció telepíthető egy ilyen rackbe, mindegyik 2 Intel Xeon 10C processzorral és 64 GB RAM-mal (blade modell – HP Pro

 • és az egész szerkezet még mindig elég csendesen fog működni.

  Maguk az alvázak azonban nagyon drágák. Ezért nincs értelme blade szervereket vásárolni kisvállalkozások számára. Még a legnagyobb skálázhatóság mellett is.

  Műszaki adatok

  Valójában a szerver technikai jellemzői önmagukban nem különösebben fontosak. Ez a skálázhatóságnak köszönhető. A szerver alaplapok általában több CPU foglalattal, több RAM foglalattal, további PCIe foglalatokkal a perifériák számára, SATA csatlakozókkal a merevlemezek számára (bár a szervereknek külön vezérlőkkel ellátott RAID tömböket kell használniuk) stb..

  Olvasson tovább  Hogyan válasszunk felvételi meghajtót

  Ezért a szerver bármikor a célnak megfelelően méretezhető egy új processzor, több RAM, új merevlemez stb. telepítésével..

  Érdemes megjegyezni, hogy a szerverek szinte minden esetben integrált merevlemez vagy RAID-vezérlő nélkül érkeznek.

  A RAM kapacitása

  Ez a paraméter közvetlenül befolyásolja a kiszolgáló teljesítményét. Minél több RAM-ot tartalmaz, annál jobb. Mindazonáltal bizonyos esetekben nem ésszerű egy olyan szerver megvásárlása, amelynél ez a paraméter nagy értéket vesz fel.

  Így például, ha a kiszolgálót egy kis irodában használják fájlok tárolására, CRM és levelezés futtatására, akkor egyszerűen nincs szükség egy 8 + GB-os, nagy teljesítményű konfigurációra. Egy 4-8 GB RAM-mal rendelkező megoldás elegendő lesz.

  De ha a virtuális gépek futtatásához szükséges szerverről van szó, minél több GB memória – annál jobb. A speciális penge konfigurációk például akár 64 GB RAM-mal vannak felszerelve. És egy ilyen kötet használata indokolt – minden egyes futó virtuális gép “felemészti” a RAM egy részét.

  Processzor

  Kiszolgáló CPU

  A legtöbb szerver az Intel Xeon sorozat speciális processzorait használja. Több virtuális gép vagy valós idejű adatátkódolás esetén még nagy terhelés esetén is megfelelő teljesítményt nyújtanak. Azonban a kis cégek nem kell egy szerver Intel Xeon processzorok.

  Ha egy kis irodai szerverről beszélünk, elegendő az Intel Pentium egy speciális verziójával rendelkező konfiguráció.

  A csúcskategóriás szerverek Intel Xeon processzorokat igényelnek – és gyakran egyetlen processzor az alaplapon nem is elegendő.

  Merevlemez típusa

  A merevlemez típusa

  Szinte minden szerver merevlemez nélkül kerül forgalomba. A rendszergazdától elvárható, hogy telepítse a szükséges meghajtót vagy RAID-tömböt. Ezért bármilyen merevlemezt csatlakoztathat a kiszolgálóhoz – SSD vagy HDD -, amit csak akar.

  HDD meghajtók– a leghagyományosabb megoldás. Alacsony költség (különösen az egy gigabájtnyi adatra jutó ár tekintetében). A hagyományos merevlemezek azonban viszonylag lassú adatelérési sebességgel rendelkeznek.

  Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a virtuális valóság szemüvegeket

  SSD meghajtók– naprakész megoldás. Nagyon nagy adathozzáférési sebességet kínálnak, még véletlenszerű és nagy terhelés mellett is. Ezek a meghajtók azonban drágák, és az újraírási ciklusok korlátozott száma miatt rövid élettartamúak.

  Ha tehát az adatokhoz való hozzáférés sebessége a legfontosabb, akkor érdemes az SSD-t választani. Minden más esetben a HDD is megteszi.

  Gyártó

  Ma a rugalmas és tartós szerverek piacát a következő vállalatok termékei képviselik: HP, Oracle, IBM, Dell, Lenovo és Fujitsu. Mindegyikük nagyjából ugyanazt a jellemzőket és kereszt-kompatibilis hardvert gyártja.

  A szerver hardverek egyik legjobb gyártója azonban a HP. Sokoldalú, rugalmas, termelékeny és tartós eszközöket gyárt. A HP szerverei azonban drágák.

  A Dell, az IBM és az Oracle nagyvállalatok számára készít megoldásokat. A szervereik általában még nagyobb teljesítményűek – és ezért drágábbak is.

  A Lenovo és a Fujitsu azonban meglehetősen olcsó modelleket kínál.

  Ha konkrét modellekről beszélünk, az optimálisak a következők:

  1. Kis irodák számára HP Pro toronyszerverek
  2. Hangya ML. Az ML10 például az egyik legolcsóbb a piacon. Vagy az ML350, egy csúcskonfiguráció két Intel Xeon processzorral és 32 GB RAM-mal;
  3. Középvállalkozások számára – HP Pro sorozatú rack szerverek
  4. hangya DL. A DL60 például egy alacsony költségű megoldás egy Intel Xeon processzorral és 4 GB RAM-mal a dobozból. Vagy a DL630 csúcskonfigurációval;
  5. Nagyvállalatok vagy nagy munkaterhelés esetén HP Pro blade szerverek
  6. hangya BL. Például a BL460c két Intel Xeon processzorral és 64 GB RAM memóriával. Vagy skálázható HP BladeSystem lapátok.

  !

  A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egy rendszeregységet titkok választás grafikus kártya – áttekintés a legjobb gyártókról.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: