Hogyan v√°lasszunk egy netbookot

A netbook egy speci√°lis t√≠pus√ļ notebook, amelyet internetes munkav√©gz√©sre terveztek. Ez√©rt kell kiv√°lasztani a legkellemesebb sz√∂rf√∂z√©shez.

Hogyan v√°lasszunk egy netbookot: A figyelembe veendŇĎ jellemzŇĎk

Hogyan v√°lasszunk egy netbookot

A netbook kiv√°laszt√°sakor c√©lszerŇĪ odafigyelni a k√∂vetkezŇĎ tulajdons√°gokra:

 1. A RAM mennyisége (GB-ban);
 2. A belsŇĎ t√°rol√≥ vagy merevlemez kapacit√°sa √©s t√≠pusa (GB-ban);
 3. Operációs rendszer;
 4. Processzor típusa, frekvenciája és generációja;
 5. Az akkumul√°tor kapacit√°sa.

Egy dolgot nem szabad elfelejteni: a netbookokat mint olyanokat ma m√°r alig gy√°rtj√°k. Ezeket felv√°ltott√°k az ultrakompakt hibrid sz√°m√≠t√≥g√©pek, amelyek funkcion√°lisan egy billentyŇĪzettel ell√°tott t√°blag√©pet jelentenek. Az ilyen eszk√∂z√∂k kiv√°l√≥an alkalmasak az interneten val√≥ munkav√©gz√©sre √©s a dokumentumok szerkeszt√©s√©re is.

RAM kapacit√°s

RAM-kapacit√°s

Ez az egyik legfontosabb param√©ter, amelyet figyelembe kell venni a netbook kiv√°laszt√°sakor. Ennek oka, hogy a webes alkalmaz√°sok √©s weboldalak egyre erŇĎforr√°s-ig√©nyesebb√© v√°lnak. Teh√°t legal√°bb 2 GB RAM-ra lesz sz√ľks√©ged egy netbookon, hogy a legt√∂bbet hozhasd ki belŇĎle.

Ez azonban csak akkor igaz, ha Windows 7, 8 vagy 10 (b√°rmelyik kiad√°s) oper√°ci√≥s rendszert haszn√°l, √©s rendelkezik Google Chrome vagy Chromium-alap√ļ b√∂ng√©szŇĎvel. Kevesebb RAM-ot haszn√°lhat kev√©sb√© ig√©nyes szoftverekhez. Teh√°t ha Opera 12-t haszn√°lsz b√∂ng√©szŇĎk√©nt.18, PoleMoon vagy K-Meleon, akkor 1 GB RAM-mal rendelkezŇĎ konfigur√°ci√≥t haszn√°lhat. Ezek a programok azonban nem t√ļl funkcion√°lisak.

Az optim√°lis webes teljes√≠tm√©ny √©rdek√©ben teh√°t legal√°bb 2 GB RAM-mal rendelkezŇĎ netbookokra optimaliz√°lva van.

Beépített tárolókapacitás és típus

a belsŇĎ t√°rol√≥ t√≠pusa

A legt√∂bb netbook, ha rendeltet√©sszerŇĪen haszn√°lj√°k (webes sz√∂rf√∂z√©s), nem ig√©nyel nagy, be√©p√≠tett merevlemezt vagy RAM-ot. A Windows 10 rendszert futtat√≥ sz√°m√≠t√≥g√©pek eset√©ben 32 GB elegendŇĎ. Ebben az esetben a felhaszn√°l√≥i f√°jlok √©s programok sz√°m√°ra rendelkez√©sre √°ll√≥ hely k√∂r√ľlbel√ľl 16-18 GB lesz, ami elegendŇĎ a legt√∂bb sz√ľks√©ges szoftver (b√∂ng√©szŇĎ, irodai programcsomag, irodai alkalmaz√°sok) telep√≠t√©s√©hez √©s n√©h√°ny film let√∂lt√©s√©hez.

Olvasson tov√°bb  Hogyan v√°lasszunk egy j√°t√©k notebookot

Ha azonban t√∂bb adatot szeretne t√°rolni vagy nagyobb programokat (p√©ld√°ul j√°t√©kokat) telep√≠teni a netbookra, a 32 GB biztosan nem el√©g. Az optim√°lis merevlemez-kapacit√°s ezekhez az eszk√∂z√∂kh√∂z 200-500 GB. A nagyobb kapacit√°s nem praktikus, r√°ad√°sul jelentŇĎsen megn√∂veli a sz√°m√≠t√≥g√©p k√∂lts√©geit.

Fontos figyelembe venni a meghajt√≥ t√≠pus√°t. A mai hibrid sz√°m√≠t√≥g√©pekben jellemzŇĎen flash vagy SSD meghajt√≥ van. Nagy sebess√©get biztos√≠tanak √©s k√≠m√©lik az akkumul√°tor energi√°j√°t. Mindazon√°ltal kiss√© dr√°g√°k, √©s nem cser√©lhetŇĎk ki.

R√°ad√°sul a flash meghajt√≥k √°ltal√°ban el√©g kicsik, 16, 32 vagy 64 GB kapacit√°s√ļak. √Čs min√©l nagyobb, ann√°l magasabb a sz√°m√≠t√≥g√©p √°ra. Az SSD-vel felszerelt hibridek kapacit√°sa ak√°r 200 GB is lehet.

A 200 GB-n√°l nagyobb kapacit√°s√ļ netbookok val√≥sz√≠nŇĪleg HDD-vel vannak felszerelve. Nem olyan gyors, mint egy SSD vagy flash meghajt√≥, de l√©nyegesen olcs√≥bb.

Operációs rendszer

Operációs rendszer

A mai netbookok vagy hibridek t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge elŇĎre telep√≠tett Windows 10, Home kiad√°s vagy EgynyelvŇĪ. Ez el√©g a mindennapi feladatokhoz. A Windows 10 azonban rendelkezik n√©h√°ny kritikus hib√°val, amelyek t√∂nkretehetik a felhaszn√°l√≥i √©lm√©nyt:

 1. A h√°tt√©rben fut√≥ nagysz√°m√ļ folyamat, amely t√ļlterheli a sz√°m√≠t√≥g√©p erŇĎforr√°sait;
 2. Nagy mennyis√©gŇĪ, 9-12 GB merevlemezter√ľletet elfoglal√≥ terjeszt√©s.

Ez√©rt alternat√≠v oper√°ci√≥s rendszerek, p√©ld√°ul Ubuntu, Kubuntu, Elementary OS, Remix OS √©s m√°sok is haszn√°lhat√≥k. Ezeket azonban mag√°nak kell telep√≠tenie. Ezenk√≠v√ľl elŇĎfordulhat, hogy az ilyen oper√°ci√≥s rendszerekhez nem √°llnak rendelkez√©sre illesztŇĎprogramok, ami a sz√°m√≠t√≥g√©p gyenge (vagy egy√°ltal√°n nem megfelelŇĎ) teljes√≠tm√©ny√©t okozza. Ez a probl√©ma k√ľl√∂n√∂sen gyakori az als√≥ kateg√≥ri√°s “hibridekn√©l”. Az alternat√≠v oper√°ci√≥s rendszerek nem felt√©tlen√ľl futtatnak sz√°mos gyakori alkalmaz√°st, p√©ld√°ul a Microsoft Office csomagot.

Processzor típusa, frekvenciája és generációja

processzor generáció

A netbookok processzorfunkci√≥i nem elsŇĎdleges fontoss√°g√ļak. Teh√°t az ilyen sz√°m√≠t√≥g√©pek m√©g egy gyenge Intel Atom sorozat√ļ chipen is futhatnak, √©s m√©g mindig elegendŇĎ teljes√≠tm√©nyt mutatnak, bele√©rtve n√©h√°ny b√∂ng√©szŇĎs j√°t√©kot is.

Olvasson tov√°bb  Melyik oper√°ci√≥s rendszert v√°lasszuk

K√≠v√°natos azonban figyelembe venni a processzor gener√°ci√≥j√°t. Ez annak k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy a netbookok ritk√°n rendelkeznek kellŇĎen hat√©kony hŇĪtŇĎrendszerrel, √©s a legt√∂bb hibridben ez teljesen passz√≠v. √ćgy a trollkod√°s (az √≥rajelek sebess√©g√©nek cs√∂kkent√©se a hŇĎm√©rs√©klet emelked√©sekor) √©s a t√ļlmeleged√©s probl√©m√°i k√ľl√∂n√∂sen s√ļlyosak.

Egy alacsony teljes√≠tm√©nyŇĪ, leg√ļjabb gener√°ci√≥s processzorral ell√°tott netbook vagy hibrid a legalkalmasabb. Az Intel Haswell, Skylake √©s Kabu Lake a negyedik, a hatodik √©s a hetedik helyen √°ll. Ezek a processzorok alacsony erŇĎforr√°s-fogyaszt√°sukr√≥l ismertek, √©s ennek k√∂vetkezt√©ben √°ltal√°ban hŇĪv√∂sebbek.

Az akkumul√°tor kapacit√°sa

Az akkumul√°tor kapacit√°sa

Az akkumul√°tor √©lettartama kritikus. Min√©l magasabb, ann√°l jobb. √Čs a be√©p√≠tett akkumul√°tor kapacit√°s√°t√≥l is f√ľgg.

Ha azt szeretn√©, hogy egy netbook eg√©sz nap dugaszolatlanul mŇĪk√∂dj√∂n, akkor legal√°bb 8000mAh vagy 40-50Wh akkumul√°tor-√ľzemidŇĎvel kell rendelkeznie. Sajnos az ut√≥bbi modellek nagyon ritk√°k. De a legt√∂bb modern hibrid sz√°m√≠t√≥g√©pben 8000 mAh vagy ann√°l kisebb akkumul√°tor tal√°lhat√≥.

netbook gyártók

A legjobb netbook gyártók közé tartozik az Acer, a Samsung és a Lenovo.

 1. Az Acer az “univerz√°lis” k√©sz√ľl√©keirŇĎl ismert. P√©ld√°ul a hibrid sz√°m√≠t√≥g√©pek, amelyek egy sor olyan
  Flash memóriával és merevlemezzel is fel vannak szerelve, így adattárolásra is használhatóak.
 2. A Samsung gy√°rtja a legerŇĎsebb netbookokat, amelyek mŇĪszaki jellemzŇĎik miatt a “szubnotebookok” k√∂z√© sorolhat√≥k. Ez a v√°llalat Intel Core i3 √©s i5 processzorokkal ell√°tott ultramobil sz√°m√≠t√≥g√©peket gy√°rt. Azonban tiszt√°ban kell lennie ezeknek a konfigur√°ci√≥knak a hŇĪt√©ssel kapcsolatos k√∂vetkezm√©nyeivel.
 3. A Lenovo a Yoga sorozat modelljeivel √©rdekes. Nagy kapacit√°s√ļ akkumul√°torokkal √©s √∂tletes csukl√≥s kialak√≠t√°ssal rendelkeznek, amely lehetŇĎv√© teszi, hogy a sz√°m√≠t√≥g√©peket netbookk√©nt, t√°blag√©pk√©nt √©s rendk√≠v√ľl eredeti eszk√∂zk√©nt haszn√°lhassa filmn√©z√©shez vagy prezent√°ci√≥k tart√°s√°hoz.

!

A k√∂vetkezŇĎ cikkekben szak√©rtŇĎink elmagyar√°zz√°k, hogyan v√°lasszon az otthoni vagy irodai multifunkci√≥s k√©sz√ľl√©kek k√∂z√ľl, √©s milyen titkokat tudhat meg a v√°laszt√°s sor√°n.

√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Hell√≥ mindenkinek! √Čn vagyok Cybulya Guculka, √©s nagy lelkesed√©ssel osztom meg szenved√©lyemet a h√°ztart√°si g√©pek jav√≠t√°s√°val √©s telep√≠t√©s√©vel kapcsolatban. Ennek az oldalnak az √≠r√≥jak√©nt engem a technol√≥gia ir√°nti szeretetem √©s a v√°gy hajt, hogy seg√≠tsek m√°soknak meg√©rteni √©s megoldani a g√©peikkel kapcsolatos probl√©m√°kat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: