Hogyan válasszunk lézernyomtatót

A lézernyomtató kiválasztása és megvásárlása előtt egy nagyon fontos kérdést kell tisztázni: mire fogjuk használni a készüléket?? Végül is az alkalmazási terület határozza meg, hogy mit kell keresni az irodai gépek vásárlásakor.

Tartalom

 1. Műszaki specifikációk, amelyekre lézernyomtató vásárlásakor érdemes odafigyelni
 2. A lézernyomtatók előnyei és hátrányai
 3. Színes vagy fekete-fehér nyomtató
 4. Becsült munkaterhelés
 5. Nyomtatási felbontás
 6. Beépített memória kapacitás
 7. Nyomtatási sebesség
 8. Nehézségek a karbantartásban
 9. Egyéb lehetőségek

Műszaki specifikációk, amelyekre lézernyomtató vásárlásakor érdemes odafigyelni

Lézernyomtató specifikációi

Lézernyomtató kiválasztásakor a következő tulajdonságokat kell figyelembe vennie:

 1. Színtartalom (színes vagy fekete-fehér nyomtatás);
 2. Kiszámított munkaterhelés (havi teljesítmény lapokban);
 3. Nyomtatási felbontás (pontok négyzetcentiméterenként);
 4. Beépített memória kapacitása (MB-ban);
 5. Nyomtatási sebesség (oldal/perc);
 6. Nehéz fenntartani.

Ezen specifikációk többsége azonban csak akkor releváns, ha lézernyomtatót vásárol irodája, nyomtatóközpontja, fotóüzlete vagy hasonló szervezet számára. Amikor otthoni készüléket vásárol, csak az első lehetőséget kell figyelembe vennie.

A lézernyomtatók előnyei és hátrányai

A lézernyomtatók előnyei és hátrányai

Ma a nyomtatók piacát főként a lézer- és tintasugaras készülékek képviselik. Léteznek egzotikusabb lehetőségek is, mint például a pontmátrix- és grafikus plotterek, de ezek nagyon ritkák és túl szűk körűek ahhoz, hogy a hagyományos digitális berendezésekkel foglalkozó boltokban értékesítsék őket. Ezért jó, ha összehasonlítjuk a lézer- és tintasugaras nyomtatókat.

Előnyök

 • Alacsony nyomtatási költségek. Ez a paraméter az egy papírlapra, azaz szövegre vagy képre jutó toner- és áramfogyasztáson alapul. Az alacsony költségű modelleknél ez akár néhány fillér is lehet laponként;
 • Nem kell rendszeresen nyomtatni, hogy a toner ne száradjon be a fúvókába (mivel nincs fúvóka);
 • Alacsony zajszint;
 • Nagy nyomtatási sebesség. Ez arra utal, hogy a nyomtató milyen gyorsan képes kinyomtatni egy lapot. A nagy teljesítményű modelleknél ez az érték elérheti az 1-2 másodpercet laponként.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk otthoni nyomtatót

Hátrányok

 • Magának a készüléknek a magas ára. A lézernyomtatók drágábbak, mint a tintasugaras nyomtatók – különösen a színes modellek;
 • Magas karbantartási költségek – a lézernyomtatók javítása drágább, mint a tintasugaras nyomtatóké;
 • Folyamatos tintaellátó rendszer (CIOS) telepítése nem lehetséges. Ez kritikus paraméter lehet a nyomtatási központok számára;
 • A patronok magas költsége. Sok tintasugaras modellhez a fogyóeszközök is drágák.

E hátrányok ellenére azonban a lézernyomtatók továbbra is sokkal gazdaságosabbak és praktikusabbak, mint a tintasugaras nyomtatók.

Színes vagy fekete-fehér nyomtató

Itt a választott módszer meglehetősen nyilvánvalónak tűnik. Ha színes dokumentumokat – képeket, fényképeket, prezentációkat, infografikákat – kíván nyomtatni, akkor színes nyomtatóra van szüksége. Ha nem, akkor egy fekete-fehér is elegendő.

Az otthoni nyomtató kiválasztásakor azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a színes modellek lényegesen drágábbak, mint a fekete-fehérek (mind a készülék, mind a karbantartás költségeit tekintve). Ha pedig néhány havonta egyszer szándékozik fényképeket és képeket nyomtatni, a monokróm modell jelentős előnyt kínál. A fényképeket és egyéb képeket pedig egy erre szakosodott központban “papírra lehetett küldeni”.

Számított kapacitás

Az irodai vagy nyomtatóközpontba szánt lézernyomtató vásárlásakor a következő tervezési terhelhetőségi értékeket érdemes figyelembe venni. Ez azt jelzi, hogy a készülék havonta hány másolatot tud készíteni anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne vagy jelentősen csökkenne. A legtöbb modern lézernyomtatónál általában 1-2 ezer lapot bír ki.

Ha lényegesen többet kíván nyomtatni, ajánlott nagyobb névleges kapacitású modellt választani. Természetesen az egyszerű készülék ugyanezzel az 1-2 ezer ívvel nem fog tönkremenni ennek a mennyiségnek a lejártakor, de sokkal gyorsabban elhasználódik, és ez rövidebb működési élettartamot eredményez.

Nyomtatási felbontás

Nyomtatási felbontás

Ez egy nagyon fontos paraméter, ha fényképek és egyéb grafikai dokumentumok nyomtatására kíván nyomtatót vásárolni. Minél magasabb, annál jobban látszanak a finom részletek a kész “lapon”.

Dokumentumokhoz elegendő a 300×300 dpi felbontás. Még a viszonylag kis szöveg is jól olvasható ezen a felbontáson.

Olvasson tovább  Melyiket válasszuk: Tablet vagy e-könyv

A képek esetében legalább 600×600 képpontra van szükség.

Létezik egy úgynevezett interpolált 1200×1200 képpontos felbontás is, de ezt csak néhány nyomtató támogatja. Ezt a készülék firmware-ében lévő speciális firmware használatával érik el.

Végül, a “tökéletes” fotónyomatokhoz az 1200×1200 dpi natív felbontás nagyon kívánatos.

Beépített memóriakapacitás

Mielőtt kinyomtatna egy dokumentumot, a nyomtató beilleszti azt a RAM-ba. Ezért a készülék vásárlásakor figyelembe kell venni a hangerőt. Ha csak kisebb dokumentumokat (esszéket, szerződéseket stb.) tervez nyomtatni..), akkor 2 Mb belső memória vagy még kevesebb is elegendő.

“Nehéz” fotókhoz, prezentációkhoz stb.. több beépített memóriával rendelkező nyomtatóra lesz szüksége.

Nyomtatási sebesség

Nyomtatási sebesség

Az olyan paraméterek, mint a nyomtatási sebesség és az első nyomtatási idő csak akkor fontosak, ha a nyomtatót teljes kapacitással kell működtetni. Tehát sokat és gyakran nyomtat.

Mindazonáltal ne fordítson túl nagy figyelmet ezekre a paraméterekre. Például, ha egy olcsó nyomtató első nyomtatási ideje 20 másodperc, nyomtatási sebessége pedig 20 lap/perc, egy csúcsnyomtatóé pedig 5 másodperc, illetve 30 lap/perc, akkor egy 50 lapos dokumentumot az első eszközön 170 másodperc alatt, a másodikon pedig 105 másodperc alatt nyomtatnak ki. Kicsivel több, mint egy perc különbség van. Megéri-e ez az “időmegtakarítás” az extra pénzügyi költségeket??

Karbantartás összetettsége

Ez a paraméter olyan szervizeljárásokra vonatkozik, mint a toner újratöltése, kazettacsere, kisebb javítások, például az elakadt papír eltávolítása stb.. Kívánatos tisztázni, hogy az utolsó két művelet kézzel elvégezhető-e, vagy szakembert kell hívni? Vagy hívja fel a helyi szervizközpontot, hogy megtudja, tudják-e újratölteni a patronokat az Ön által kiválasztott patronmodellhez.

Egyéb paraméterek

Egyéb lehetőségek

Az irodai nyomtató kiválasztásakor néhány egyéb paramétert is figyelembe kell venni:

 1. Lehetséges-e a készüléket számítógéphez való csatlakoztatás nélkül (azaz USB-kábel nélkül) online állapotba hozni?.. a helyi hálózatba külön-külön)?
 2. Mely operációs rendszerekkel működik a nyomtató?
 3. Kell-e felárat fizetni a multifunkcionalitásért (szkenner és fénymásoló üzemmód)??
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk processzort

Érdemes azonban megjegyezni, hogy e paraméterek túlnyomó többsége túlságosan speciális ahhoz, hogy a mindennapi nyomtatáshoz használt készülék vásárlásakor figyelembe lehessen venni. Otthoni vagy kis irodai használatra elegendő a színes vagy fekete-fehér nyomtató kiválasztása.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő papírt a nyomtatójához, az otthoni nyomtató kiválasztásának titkait és az élénk képek nyomtatásához szükséges fotónyomtató kiválasztásának alapvető kritériumait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: