Hogyan v√°lasszunk routert

Router – helyi h√°l√≥zat l√©trehoz√°s√°ra szolg√°l√≥ eszk√∂z. Teh√°t a v√°laszt√°st annak alapj√°n kell megtenni, hogy pontosan milyen t√≠pus√ļ LAN-ra van sz√ľks√©g, √©s hol lesz elhelyezve.

Router kiv√°laszt√°sa

Hogyan v√°lasszunk routert: Mit kell keresni?

A router kiv√°laszt√°sakor c√©lszerŇĪ figyelembe venni a k√∂vetkezŇĎ jellemzŇĎket:

 1. Az internetkapcsolat típusa;
 2. Az internetkapcsolat sebessége;
 3. Az adatcsere sebessége a helyi hálózaton;
 4. A vezet√©k n√©lk√ľli h√°l√≥zat frekvenci√°ja √©s szabv√°nya;
 5. Antenna kapacit√°s;
 6. További funkciók.

Ugyanakkor a modern √ļtv√°laszt√≥k olyanok, hogy a legt√∂bb nem k√ľl√∂nleges forgat√≥k√∂nyv eset√©n – p√©ld√°ul egy lak√°s, otthon vagy iroda eset√©ben – teljesen b√°rmilyen.

Az internetkapcsolat típusa

Hogyan v√°lasszunk routert

A be√°ll√≠t√°s hat√°rozza meg, hogy a router k√©pes-e csatlakozni az internethez az otthon√°ban, lak√°s√°ban, irod√°j√°ban vagy nyaral√≥j√°ban haszn√°lt szabv√°nynak megfelelŇĎen. Az √ļtv√°laszt√≥k √°ltal√°ban h√°rom csatlakoz√°si t√≠pus egyik√©vel vannak felszerelve:

 1. WAN (PPPoE, helyi h√°l√≥zatok statikus vagy dinamikus IP-vel stb.)..). Leggyakoribb csatlakoz√°si szabv√°ny. Az ilyen t√≠pus√ļ kapcsolatok h√°l√≥zati k√°bele a szok√°sos Ethernet;
 2. ADSL – egyes ter√ľleteken m√©g mindig elterjedt csatlakoz√°si szabv√°ny. Az internet √©s a telefon ugyanazon a k√°belvezet√©ken van, √©s a kettŇĎ egyidejŇĪ haszn√°lat√°hoz egy “splitter” nevŇĪ eszk√∂zre van sz√ľks√©g. Az ADSL-routerek speci√°lis csatlakoz√≥val √©s be√©p√≠tett modemmel vannak felszerelve;
 3. 4G – Mobil internet. J√≥ megold√°s vid√©ki h√°zakhoz. Az ehhez a h√°l√≥zathoz tervezett √ļtv√°laszt√≥k SIM-k√°rtya-t√°lc√°val vannak felszerelve, √©s n√©ha be√©p√≠tett akkumul√°torral ell√°tott mobil konfigur√°ci√≥ban is kaphat√≥k.

Ezek a szabv√°nyok nem felcser√©lhetŇĎk, ez√©rt fontos, hogy olyan √ļtv√°laszt√≥t v√°lasszon, amely kompatibilis az internetkapcsolat√°val.

Internetkapcsolat sebessége

Ez a param√©ter az a maxim√°lis elm√©leti sebess√©g, amellyel az √ļtv√°laszt√≥ k√©pes adatokat k√ľldeni az internetre √©s let√∂lteni onnan. A t√©nyleges √©rt√©k a h√°l√≥zat jellemzŇĎitŇĎl, a szolg√°ltat√≥ √°ltal haszn√°lt berendez√©sektŇĎl √©s a felhaszn√°l√≥ d√≠jszab√°s√°t√≥l is f√ľgg. Az internetkapcsolat sebess√©g√©t az √ļtv√°laszt√≥ be√©p√≠tett h√°l√≥zati k√°rty√°j√°nak teljes√≠tm√©nye hat√°rozza meg, √©s a k√∂vetkezŇĎ lehet:

 1. Legfeljebb 10 Mbps a korai generációs ADSL-hálózatok esetében;
 2. Legfeljebb 100 Mbps a korai generációs PPPoE-hálózatok esetében;
 3. Akár 1 Gbps Рmodern PPPoE hálózatokhoz, beleértve az optikai szálakat is.
Olvasson tov√°bb  Hogyan v√°lasszunk webkamer√°t

A kapcsolat sebess√©ge felfel√© √©s lefel√© egyar√°nt korl√°tozott. Vagyis, ha egy 100 Mbit/s sebess√©gŇĪ √ļtv√°laszt√≥t haszn√°l egy gigabites h√°l√≥zaton, a maxim√°lis adat√°tviteli sebess√©g ugyanaz a 100 Mbit/s lesz. Hasonl√≥k√©ppen, ha egy gigabites √ļtv√°laszt√≥t haszn√°l egy 100 Mbps-os h√°l√≥zaton, a maxim√°lis adat√°tviteli sebess√©g 100 Mbps lesz.

Fontos, hogy olyan routert válasszon, amelynek a csatlakozási sebessége megfelel a hálózat sebességének. Vagy csak egy 100 megabites (igénytelen felhasználók számára) vagy egy gigabites.

LAN kommunikációs sebesség

Helyi hálózati kommunikációs sebesség

EttŇĎl a param√©tertŇĎl f√ľgg, hogy az √ļtv√°laszt√≥hoz csatlakoztatott eszk√∂z√∂k milyen sebess√©ggel fogadj√°k az adatokat – mind az internetrŇĎl, mind a helyi h√°l√≥zatr√≥l. Elm√©letileg min√©l magasabb, ann√°l jobb. Mindazon√°ltal m√©g a 300 megabites routerek is megfelelnek otthoni haszn√°latra.

Az adatátviteli sebességek legelterjedtebb szabványai:

 1. 100 Mbps Рa legolcsóbb és leglassabb routereken;
 2. 300 Mbit/s az otthoni, lakás és irodai olcsó modellek esetében;
 3. 1000 Mbps a prémium modellek esetében;
 4. T√∂bb mint 1000 Mbps – a nagysebess√©gŇĪ helyi vezet√©k n√©lk√ľli h√°l√≥zatokban val√≥ mŇĪk√∂d√©sre tervezett speci√°lis modellek eset√©n.

√Črdemes megjegyezni, hogy a frekvenciatartom√°ny 2.A legt√∂bb √ļtv√°laszt√≥ban haszn√°lt 4 GHz-es s√°vsz√©less√©g 1 Gbps-n√°l kisebb sebess√©get k√≠n√°l. Ha azonban nagyobb sebess√©gre van sz√ľks√©ge, javasoljuk, hogy szerezzen be egy 5 GHz-es routert.

Vezet√©k n√©lk√ľli frekvencia √©s szabv√°ny

Az √ļtv√°laszt√≥ mŇĪk√∂d√©si frekvenci√°ja

A frekvencia az a tartom√°ny, amelyben a vezet√©k n√©lk√ľli h√°l√≥zat sug√°roz. A leggyakoribb √ļtv√°laszt√≥k a 2.4 GHz, de az 5 GHz-es modellek is elterjedtek. A frekvencia hat√°rozza meg a jelsŇĪrŇĪs√©get, ha az akad√°lyok “figyelmen k√≠v√ľl hagy√°s√°nak” k√©pess√©g√©t, valamint a maxim√°lis adat√°tviteli sebess√©get.

Az 5 GHz-es routerek a legalkalmasabbak a v√°s√°rl√°sra. Azonban nem minden v√©gberendez√©s (okostelefonok, t√°blag√©pek, laptopok stb..) k√©pesek csatlakozni egy ilyen vezet√©k n√©lk√ľli h√°l√≥zathoz. De itt van 2.A 4 GHz-es h√°l√≥zatok “univerz√°lisak” – szinte minden v√©gberendez√©s mŇĪk√∂dik vel√ľk.

2 √ļtv√°laszt√≥ elŇĎnyei √©s h√°tr√°nyai.4 GHZ

ElŇĎny√∂k

 • Sz√©les k√∂rŇĪ kompatibilit√°s a v√©gberendez√©sekkel;
 • Alacsony √°r.
Olvasson tov√°bb  Melyik oper√°ci√≥s rendszert v√°lasszuk

H√°tr√°nyok

 • A routerek nagy sz√°ma miatt, k√ľl√∂n√∂sen a t√∂bblak√°sos h√°zakban, elŇĎfordulhat, hogy a csatorn√°kat “zavarj√°k” a zavar√≥ jelek;
 • A 2. csatorn√°n.A 4 GHz-es frekvencia m√°s jeleket is terjeszthet, p√©ld√°ul egy vezet√©k n√©lk√ľli eg√©r jeleit, ami tov√°bbi interferenci√°t okozhat.
 • A falak √©s egy√©b t√°rgyak akad√°lyokat k√©peznek, amelyek zavarhatj√°k a jelet;

AZ 5 GIGAHERTZES ROUTEREK ELŇźNYEI √ČS H√ĀTR√ĀNYAI

ElŇĎny√∂k

 • Akad√°lymentes√≠tett jel;
 • Nagyobb hat√≥t√°vols√°g azonos routerantenna-teljes√≠tm√©ny mellett;
 • Kevesebb “szem√©t jel” az ilyen routerek kis sz√°ma miatt;

H√°tr√°nyok

 • Korl√°tozott sz√°m√ļ kompatibilis eszk√∂z;
 • Magas √°r.

!

Az otthoni csatlakoztathatóságot legjobban a 2.4 GHz, optimális a dual-band, amely támogatja mind a 2.4 GHz és 5 GHz.

A s√°v mellett a Wi-Fi h√°l√≥zatok a mŇĪsorsz√≥r√°si szabv√°nyban is k√ľl√∂nb√∂znek egym√°st√≥l. A hardver √©s a szoftver technikai specifik√°ci√≥i hat√°rozz√°k meg a kompatibilit√°st √©s az adat√°tviteli sebess√©get a levegŇĎben. √Ėt legelterjedtebb Wi-Fi szabv√°ny l√©tezik:

 1. 802.11a;
 2. 802.11ac;
 3. 802.11b;
 4. 802.11g;
 5. 802.11n.

Sajnos nem kompatibilisek egym√°ssal. Sok √ļtv√°laszt√≥ modell azonban egyn√©l t√∂bb szabv√°nyt is t√°mogat. Hacsak nincs olyan eszk√∂z az otthon√°ban, amely kiz√°r√≥lag a 802.11a vagy 802.11ac szabv√°nyt t√°mogatja, akkor √©rdemes olyan √ļtv√°laszt√≥t v√°lasztania, amely t√°mogatja a 802 szabv√°nyt.11b/g/n – mindh√°rom szabv√°nyt egyszerre k√©pes sug√°rozni, √≠gy biztos√≠tva a maxim√°lis kompatibilit√°st a v√©gberendez√©sekkel.

A sz√°m√≠t√≥g√©p vagy telefon √°ltal t√°mogatott Wi-Fi szabv√°nyt az adott eszk√∂z specifik√°ci√≥inak list√°j√°b√≥l ellenŇĎrizheti. P√©ld√°ul a Realtek RTL8723BS mobilmodul, amelyet egyes Windows t√°blag√©pekben haszn√°lnak, t√°mogatja a Wi-Fi 802.11b, Wi-Fi 802.11g √©s Wi-Fi 802.11n, de csak 2.4 GHz. Vagyis az 5 GHz-es vagy a Wi-Fi 802.11a h√°l√≥zat nem fog csatlakozni.

Antenna teljesítménye

Antenna teljesítménye

Min√©l nagyobb az antenn√°k teljes√≠tm√©nye (√©s √≠gy sz√°ma) – ann√°l nagyobb a router √°ltal l√©trehozott vezet√©k n√©lk√ľli h√°l√≥zat hat√≥t√°vols√°ga. De ez n√∂veli a router √°r√°t is.

Az antennateljes√≠tm√©nyt decibelben m√©rik. A legt√∂bb olcs√≥ router 2-3 dB-es antenn√°val van felszerelve, ami el√©g j√≥ egy kis s√≠k ter√ľlet lefed√©s√©re. A nagyobb teljes√≠tm√©nyŇĪ modellek 5-7 dB.

Olvasson tov√°bb  Hogyan v√°lasszon monitort a sz√°m√≠t√≥g√©p√©hez

A m√©g nagyobb teljes√≠tm√©nyŇĪ routereket irodai, nagy ipari l√©tes√≠tm√©nyekben val√≥ haszn√°latra tervezt√©k.. Nem alkalmasak otthoni haszn√°latra.

Tov√°bbi jellemzŇĎk

Az √ļtv√°laszt√≥ nemcsak az elsŇĎdleges funkci√≥j√°t, hanem sz√°mos tov√°bbi funkci√≥t is k√©pes ell√°tni:

 1. M√©diak√∂zpont, f√°jlszerver. Ebben az esetben egy mem√≥riak√°rtya vagy k√ľlsŇĎ merevlemez USB-n kereszt√ľl csatlakozik, √©s a rajta l√©vŇĎ adatok gyakorlatilag b√°rmilyen, a vezet√©k n√©lk√ľli h√°l√≥zatra bejelentkezett eszk√∂zrŇĎl el√©rhetŇĎk;
 2. Torrent kliens. A f√°jlok let√∂ltŇĎdnek a csatlakoztatott t√°rol√≥eszk√∂zre;
 3. Nyomtat√°si kiszolg√°l√≥. Egy kompatibilis nyomtat√≥ csatlakoztathat√≥ az √ļtv√°laszt√≥ USB-portj√°hoz, √©s √≠gy “h√°l√≥zati
 4. Csatlakoz√°s 4G mobilh√°l√≥zatokhoz. A modem be√©p√≠thetŇĎ vagy USB-n kereszt√ľl csatlakoztathat√≥.

A legt√∂bb esetben ezek a funkci√≥k dr√°g√≠tj√°k a k√©sz√ľl√©ket, ez√©rt √©rdemes olyan routert v√°s√°rolni, amely rendelkezik vel√ľk, ha val√≥ban sz√ľks√©g van r√°juk.

Gyártók

Az otthoni √©s kis irodai routerek gy√°rt√≥i k√∂z√∂tt a k√∂vetkezŇĎ c√©geket lehet megk√ľl√∂nb√∂ztetni – TP-

 • nk, Asus √©s Huawei.
  1. TP-
  2. Az nk meglehetŇĎsen olcs√≥ routereket k√©sz√≠t j√≥ specifik√°ci√≥kkal √©s funkci√≥kkal. A legt√∂bb funkci√≥t k√≠n√°l√≥ cs√ļcsmodellek term√©szetesen sokba ker√ľlnek.
  3. Az Asus és a Huawei termékek valamivel drágábbak, mint a TP-
  4. nk, b√°r ugyanazt a funkci√≥k√©szletet ny√ļjtja. Azonban megb√≠zhat√≥bb √©s gyakran vonz√≥ kialak√≠t√°s√ļ.

  !

  A k√∂vetkezŇĎ cikkekben szak√©rtŇĎink arr√≥l besz√©lnek, hogyan v√°lasszon routert otthon√°ba vagy irod√°j√°ba, √©s milyen titkok rejlenek az UPS kiv√°laszt√°s√°ban.

 • √Črt√©kelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: