Hogyan válasszunk szünetmentes tápegységet?

A szünetmentes tápegységek (UPS vagy UPS) nemcsak a fontos dokumentumok védelmét segítik a hirtelen áramkimaradásoktól, hanem közvetve stabilizátorként is működnek.

Tartalomjegyzék

 1. Hogyan válasszon szünetmentes tápegységet a számítógépéhez?
 2. UPS típusa
 3. UPS kapacitás
 4. Az akkumulátor élettartama
 5. Az irányítási szoftverek elérhetősége
 6. Extra konnektorok
 7. A mutatók elérhetősége
 8. Akkumulátor cserélhető
 9. Összefoglaló

Hogyan válasszon szünetmentes tápegységet a számítógépéhez: figyelembe veendő jellemzők

Szünetmentes tápegység a számítógéphez

A szünetmentes tápegység kiválasztásakor a következő jellemzőket kell figyelembe venni:

 1. Az UPS típusa (készenléti, line-interaktív, online);
 2. Teljesítmény;
 3. Az akkumulátor élettartama;
 4. A vezérlőszoftverek elérhetősége;
 5. További csatlakozási lehetőségek, beleértve a telefonvonalat és a LAN-t;
 6. A mutatók elérhetősége;
 7. Akkumulátor cserélhető.

UPS típusa

Az UPS típusa határozza meg, hogyan reagál a közüzemi áramellátás csökkenésére – és hogy milyen gyakran kell cserélni az egység akkumulátorát. A szünetmentes tápegységek a következőkre oszthatók:

 1. Biztonsági mentés;
 2. Vonal-interaktív;
 3. Online.

Készenléti UPS, más néven off-line UPS – a legegyszerűbb és legolcsóbb. A következő elven működnek – ha 10 ms-ig nincs vagy túl kevés a külső áram, akkor az akkumulátor lép működésbe. De nincs stabilizátor. Így az alacsony árból problémák adódnak, amelyek akkor merülnek fel, ha otthonában vagy irodájában gyakran előfordulnak áramkimaradások – az akkumulátor elhasználódik, és ki kell cserélni.

A vonalinteraktív UPS-ek beépített stabilizátorral rendelkeznek, amely szükség szerint emeli vagy csökkenti a hálózati feszültséget. És ha túlságosan leesik – átkapcsolják az áramot az akkumulátorra. Ezért tökéletesen alkalmasak védelemre vagy irodai berendezésekre.

Az online UPS a legdrágább. Mivel azonban folyamatosan egyenáramot termelnek, és azt a csatlakoztatott számítógéphez táplálják, a legmerevebb feszültségszorítást (plusz-mínusz 1%-on belül) és nulla válaszidőt biztosítanak. Azonban egy ilyen drága berendezés használata otthona vagy irodája védelmére nem praktikus.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon MFP-t

UPS kiválasztása kapacitás szerint

UPS kapacitás

A teljesítmény arra utal, hogy az UPS hány eszközt képes ellátni áramkimaradás nélkül. Minél magasabb, annál több számítógép, monitor és nyomtató csatlakoztatható. Az igazán nagy kapacitású UPS-ek azonban nagyon drágák.

A teljesítményt úgy kell kiszámítani, hogy összeadjuk az UPS-hez csatlakoztatni tervezett összes eszköz kapacitását, majd 20-30 százalékot adunk hozzá “biztonsági tartalékként”. Így végső soron 350-500W elegendő egy normál otthoni vagy irodai PC-hez LCD monitorral. Egy játék számítógép monitorral már 500-1500 wattot igényel. Egy lézernyomtatónak viszont még 1500W-ra sincs szüksége, de érdemes megfontolni, hogy áramszünet esetén érdemes-e használni?

Az akkumulátor élettartama

Sajnos szinte lehetetlen konkrét információkat szerezni az UPS akkumulátorok kapacitásáról. De közvetve is kiszámítható. Egy 200 W-os számítógép áramforrásról történő táplálása átlagosan 5-7 percig tart.

Ennek megfelelően, ha egy UPS kapacitása 800 W, egy ilyen számítógép körülbelül 20 percig fog működni rajta. De ez egy nagyon durva becslés.

Mindazonáltal, ha 5-7 perc elegendő idő az összes fontos dokumentum bezárására és mentésére, akkor lehet olyan UPS-t vásárolni, amelynek kapacitása megegyezik vagy valamivel nagyobb, mint a számítógépé. Ha ez az idő nem elegendő, akkor az UPS kapacitásának jóval nagyobbnak kell lennie, mint a számítógép kapacitása.

A vezérlőszoftver rendelkezésre állása

Számos UPS modellhez speciális adatvédelmi szoftver is tartozik. Nemcsak lehetővé teszi a forrás állapotának elemzését, hanem automatikus fájlmentést is indít a megnyitott alkalmazásokban, ha az áram hosszabb ideig nem áll rendelkezésre. Ez még jobban megvédi az információkat az elvesztéstől.

A kezelőszoftver elérhetősége ezért fontos előny más UPS-modellekkel szemben.

Extra konnektorok

további csatlakozók UPS

Az UPS nemcsak a számítógép, hanem különböző perifériás eszközök, például irodai berendezések, multimédiás eszközök, mobilelektronika stb. áramellátására is használható.. Irodai környezetben azonban kívánatos, hogy a helyi hálózatot is ellássa energiával. Sok UPS modell pedig speciális aljzattal van felszerelve a telefonvonal és az Ethernet-kábel számára.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy olcsó tablettát

Ezeket a csatlakozóaljzatokat nemcsak az áramellátásra használják, hanem a hálózatban lévő áram stabilizálására is, amelynek ingadozásait például az utcai vezetékekben vihar idején kialakuló túlzott feszültség okozhatja.

A mutatók elérhetősége

Ha az UPS beépített szabályozóval rendelkezik, fontos, hogy valós idejű információkkal rendelkezzen a bemeneti és kimeneti feszültségekről. Ezen kívül nem ártana, ha az akkumulátor fennmaradó kapacitását és az akkumulátor cseréjének szükségességét jelző mutatók is megjelenítenék.

Ezért érdemes olyan UPS-t vásárolni, amely jó kijelzőrendszerrel rendelkezik. Például LCD kijelzővel rendelkezik, amely valós idejű információkat jelenít meg a készülék működési paramétereiről.

Lehetőség az akkumulátor cseréjére és egy extra akkumulátor csatlakoztatására

Olcsóbb az akkumulátor cseréje, mint egy új UPS megvásárlása. Ezért, ha hosszú ideig kívánja használni a készüléket, érdemes olyan modellt vásárolni, amely támogatja az akkumulátorok független cseréjét.

Ezenkívül számos UPS modell támogatja a skálázást új akkumulátorok csatlakoztatásával. Ajánlott irodai tartalék áramellátáshoz.

Összefoglaló

Az otthoni vagy kis irodai UPS kiválasztásakor az “ésszerű elégségesség” elvét kell követnie. Az UPS-nek képesnek kell lennie arra, hogy megfelelő számú eszköz működését a fontos dokumentumok megőrzéséhez elegendő ideig támogassa.

A legjobb megoldás egy interaktív vagy online UPS megvásárlása, mivel a készülékbe már beépített stabilizátor van beépítve, amely lehetővé teszi, hogy a készülék magától kiegyenlítse a hálózati feszültséget.

Ha a hálózati feszültség általában állandó és a kiesések ritkák, elegendő egy offline UPS.

!

A következő cikkekben szakértőink arról beszélnek, hogyan válasszon routert otthonába vagy irodájába, és milyen titkokat kell megismernie a megbízható router kiválasztásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: