Hogyan válasszon tápegységet a számítógépéhez

A számítógépes tápegység olyan eszköz, amelynek célja, hogy a váltóáramú hálózati áramot egyenáramúvá alakítsa szigorúan meghatározott feszültség- és erősségértékekkel, majd azt a rendszeregység funkcionális elemeihez juttassa.

Tartalomjegyzék

 1. Hogyan válasszon tápegységet a számítógéphez: a figyelembe veendő paraméterek
 2. Hogyan válasszuk ki a teljesítményt
 3. Melyik márkájú tápegység a legjobb a PC-s játékrendszeredhez?
 4. A szükséges alaplapi csatlakozók megléte
 5. Szükséges csatlakozók a perifériákhoz
 6. További paraméterek
 7. További részletekért lásd

Hogyan válasszon tápegységet a számítógéphez: a figyelembe veendő paraméterek

Hogyan válasszon tápegységet a számítógépéhez

A tápegység kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe venni:

 1. Teljesítmény (wattban);
 2. A megfelelő csatlakozó az alaplaphoz (csapok száma);
 3. A perifériákhoz szükséges csatlakozókat biztosítja (MOLEX, SATA, 6 tűs videó és egyéb).

De az alapvető paraméter az első – a teljesítmény. Ha ez nem elegendő, a számítógép egyes alkatrészei leállhatnak. Ezen túlmenően a kopásuk és elhasználódásuk megnő, és maga a tápegység is kiéghet, ami rendszerösszeomlásokhoz vezet a rendszeregységben.

Hogyan válasszuk ki a tápegység teljesítményét?

A tápegység több sávon keresztül szolgáltatja az áramot, amelyek feszültségükben különböznek egymástól. De a leginkább erőforrás-igényes PC-összetevők általában a 12 voltos csatornán vannak. Itt mérik a tápegység teljesítményét – különös tekintettel arra, hogy számos marketingfogás miatt a névleges érték jelentősen magasabb lehet, mint a tényleges.

Például a csúcsmodelleknél a 600 W-os (névleges) tápegységek maximális teljesítménye általában 540-560 W a 12 voltos sávon.

Tekintettel arra, hogy egy 12 voltos busz általában tartalmaz egy grafikus kártyát, egy alaplapot és egy CPU-t, a tápegységet egy meglehetősen egyszerű képlet alapján kell kiválasztani – ezeknek az alkatrészeknek az együttes teljesítményét meg kell szorozni 1-gyel.2. Az extra 20%-ot “tartalékként” tartjuk fenn – ez nem akadály, különösen, ha a közeljövőben bármilyen fejlesztést tervezünk.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy jó szervert

De nem akarsz túlfizetni az extra wattokért, amikor nincs rájuk szükséged. Például egy Intel Core i7-6700K processzorból és NVIDIA GeForce GTX 1080 grafikus kártyából álló konfiguráció könnyen kezeli a 450 W-os tápegységet. Csak győződjön meg róla, hogy a névleges wattok megfelelnek a tényleges teljesítménynek.

Melyik a legjobb tápegység a játék PC-hez?

számítógépes tápegység gyártók

A címkéknek kevés közük lehet a valósághoz, ahogyan a fentiekben látható. Néhány tápegységet azonban a felhasználói közösség tesztelt, és a gyártóik bizalmat keltenek.

Ezek a gyártók a következők:

 1. SeaSonic;
 2. ENERMAX;
 3. Maradj csendben!;
 4. Antec;
 5. Corsair;
 6. Cooler Master;
 7. GIGABYTE.

Másokkal érdemes óvatosnak lenni.

Van azonban közvetett bizonyíték arra, hogy a tápegység jó minőségűnek bizonyul (a névleges teljesítményt adja le, “egyenletes” konverziót biztosít áram- és feszültségcsúcsok nélkül, hosszú ideig működik) – 80 PLUS tanúsítvány.

A 80 PLUS minősítés azt jelenti, hogy a tápegység minden terhelés mellett legalább 80%-os hatékonyságot biztosít. Öt változatban létezik – Standard,
onze, S

 • ver, arany, platina és titán. A Standard a legegyszerűbb opció, a Titanium a legfejlettebb. De ez csak egy közvetett megerősítés.

  Maga a 80 PLUS tanúsítvány a tápegység energiahatékonyságát jelzi. A jóváhagyás megszerzéséhez azonban a gyártónak be kell nyújtania a kész készüléket és annak összes vizsgálati eredményét az Ecova Plug Load Solutions-nek, amely kiadja (vagy nem adja ki) a jóváhagyást a védjegy használatára. A harmadik fél általi ellenőrzés jelenléte szó szerint arra kényszeríti a gyártót, hogy növelje termékei minőségét.

  Ne feledje, hogy csak 80 PLUS minősítés áll rendelkezésre. Nem 85 PLUS, stb.. nincs jelen a természetben.

  Az alaplaphoz szükséges csatlakozók

  Tápegység csatlakozók

  A tápegységtől az alaplaphoz két busz vezet – az egyik az alaplapot, a másik a processzort látja el árammal. És a különböző konfigurációkban a csapok (csapok) száma ezeken a “vezetékeken” eltérő.

  A modern számítógépekben az alaplapnak egy 24 tűs buszról kell áramot kapnia. 20+4 tűként is jelölhető. A régi alaplapi tápbusz pin száma 20.

  Olvasson tovább  Melyik tápegység jobb a számítógépéhez?

  A második busz táplálja a CPU-t. A legtöbb esetben 4pin. A modern, nagy teljesítményű számítógépek azonban 8 tűs CPU tápbuszt használnak. Lehet 8 tűs vagy 4+4 tűs jelöléssel ellátva.

  Mielőtt vásárol egy új tápegységet, hogy meghatározza, mely csatlakozók vannak az alaplapon – meglévő vagy tervezett.

  A megfelelő csatlakozók a perifériákhoz

  Hasonlóan az alaplapi csatlakozók meghatározásához, határozza meg a perifériás berendezések szükséges csatlakozóit is.

  Így a legtöbb modern videokártya 6 tűs csatlakozót használ. Egyes modellek, különösen a nagy teljesítményűek, 8 tűs tápkábelről kapnak áramot, amelyet 8 tűs vagy 6+2 tűs tápkábelként jelölnek.

  SATA-csatlakozó szükséges a merevlemez-meghajtóhoz. Bizonyos típusú perifériák csatlakoztatására – MOLEX 4 tűs csatlakozóval.

  További paraméterek

  Egy játék számítógép is fontos hűtés szervezet. És mivel a tápegység kábelei zavarják a normál légáramlást, és beleakadhatnak a hűtők forgó lapátjaiba, ajánlatos elrejteni őket valahová.

  A leválasztható kábelek jó megoldást jelentenek. A nagyszerűek a lapos, levehetők. Ezek kivezethetők az alaplapi hordozó és a ház közé, így elrejtve őket a rendszeregység fő helyétől.

  Összefoglaló

  Mielőtt megvásárolná a tápegységet, tudnia kell, hogy mennyi energiára lesz szüksége, és milyen aljzatokra lesz szüksége. Ne feledje, hogy a tényleges teljesítmény nagyobb lehet, mint a névleges teljesítmény. És mivel a tápegység a számítógép “szíve”, nem szabad megspórolni a beszerzését azzal, hogy ismeretlen gyártóktól származó, nem egyértelmű specifikációkkal rendelkező eszközöket választ.

  !

  A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő grafikus kártyát a számítógépéhez, a hangkártya kiválasztásának titkait, valamint egy teljes útmutatót az asztali számítógép billentyűzetének kiválasztásához.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: