Hogyan válasszunk zseblámpát

Kompakt és nagy teljesítményű zseblámpa – egy olyan eszköz, amely nemcsak speciális helyzetekben, hanem a mindennapi életben is megbízható segítséget nyújt. A modern modellek gyökeresen különböznek elődeiktől – mivel meglehetősen kompaktak és miniatűrek, erőteljes és fényes fénysugarat képesek létrehozni, lehetővé téve, hogy a legkisebb részleteket még a koromsötétben is láthassa, és a sokoldalú modellek nagy számának köszönhetően mindenki kiválaszthatja a legmegfelelőbb és funkcionális zseblámpát az adott körülményekhez.

A cikk tartalma

tartalom

 1. A legjobb lámpagyártók
 2. A lámpák típusai. Melyiket válasszuk?
 3. A lámpa kiválasztásának fő szempontjai
 4. Tanácsok a különböző körülményekhez való zseblámpa kiválasztásához
A lámpa kiválasztása

A legjobb lámpagyártók

Amikor kiválasztunk egy minőségi fáklyát egy adott környezetben való használatra, előnyben kell részesíteni a világ minden tájáról ismert világítástechnikai gyártók termékeit, csak akkor kap egy funkcionális és megbízható eszközt, amely sok évszakon át hűségesen szolgál. Hagyományosan a legjobb gyártókat tekintik:

 1. Fenix;
 2. NecArmy;
 3. Sunwayman;
 4. Eagletac;
 5. A termosz kiválasztása;

 6. Niwalker;
 7. Mag
 8. te;

A fent említett gyártók kínálatában rengeteg modell található, amelyek mindegyike a problémák egy meghatározott körének megoldására szolgál. Mielőtt döntene egy modell mellett, bölcs dolog megismerkedni annak jellemzőivel, és elolvasni a valós felhasználók visszajelzéseit.

Fáklyatípusok. Melyik lámpát válasszuk??

Az eladásra kínált fáklyák nagy választékát a funkcionalitásuktól, valamint az általuk elvégzendő feladatok számától függően több fogalmi csoportra lehet osztani.

kézi zseblámpa

Kézi zseblámpa

Kompakt eszköz mindennapi használatra. ergonomikus burkolattal rendelkezik, amelyben van egy áramforrás és a fényforrás egy halogén izzó vagy egy LED.

Előnyök

 • Kompakt méret;
 • Alacsony költségek;
 • Állítható fényszélesség;
 • Ezek akkumulátorról vagy újratölthető elemekről működtethetők;
 • Fényes és erős fénysugarat ad;
 • minimális súly;

Hátrányok

 • Használat közben a kézben kell tartani;
 • A kiváló minőségű professzionális és taktikai modellek drágák;
 • Magas akkumulátor-fogyasztás;

Kemping lámpa

Kemping zseblámpa

A legtöbb ilyen modell hengeres testtel rendelkezik, és a fényforrás kör alakú fényvisszaverőbe ágyazott LED-ekből áll. Ez a kialakítás teljes 360 fokos teret világít meg a zseblámpához képest, és lágy, szemet gyönyörködtető fényt biztosít. A legjobb modellek beépített újratölthető akkumulátorral rendelkeznek, tisztességes fényerő-tartalékkal és állítható megvilágítási intenzitással, amely lehetővé teszi, hogy az adott használati feltételekhez igazítsák őket.

A

 • Kompakt méret;
 • Lágy, nem tolakodó fényt biztosít;
 • Minden körülmények között használható;
 • Olcsó;

Hátrányok

 • Viszonylag gyenge fényerősségű, csak néhány métert világít meg maga körül;
 • Nincs lehetőség célzott fénysugár létrehozására;
 • magas akkumulátor-fogyasztás;

Fejlámpa

Fáklya

Népszerű modellek kompakt testméretekkel és nagyon gazdaságos akkumulátor-fogyasztással. Az ilyen fáklyák fényforrása szinte mindig egy nagy teljesítményű LED, amely egy reflektorral és egy lencsével működik együtt, amely lehetővé teszi a fénykibocsátás szélességének és fókuszáltságának beállítását. A legjobb modellek állítható szöggel és többféle fényerővel rendelkeznek. Egy puha gumiszalag segítségével a fejhez rögzítik, és mindkét kéz szabadon marad. Rendkívül népszerű a vadászok és a halászok, valamint az autószerelők körében.

Előnyök

 • Kompakt méret;
 • Lehetővé teszi a fénysugár szélességének beállítását és a fókuszálást;
 • A fejhez rögzítve, és szabadon hagyja a kezét;
 • Tápegység – “ujj” elemek vagy újratölthető elemek;
 • Nagy fényáramú fényerő;

Hátrányok

 • Nem rögzíthető szilárdan merev felülethez;
 • Az elemek rendszeres cseréjét igényli;
 • Kempinglámpaként való használatra nem alkalmas;

Fáklyák búvárkodáshoz és szigonyhorgászathoz

búvárlámpák

Víz alatti használatra szánt készülékek. Jellemzője a nagy teljesítményű és nagy kapacitású akkumulátor, amely több órás folyamatos megvilágítást, valamint fényes és intenzív fényáramot biztosít. Ezeknek a lámpáknak a kialakítása lehet hagyományos kézi modell, vagy lehet fejlámpa formájú. A robusztus, vízálló ház, amely legalább 30 méteres mélységben is ellenáll, elengedhetetlen.

Előnyök

 • Kompakt méret;
 • Nagy kapacitású akkumulátorok;
 • Nagy teljesítményű LED a fényforrás szívében;
 • Vízálló tok;

hátrányok

 • Magas költségek;

Kerékpár fény

Kerékpár fény

Olyan eszköz, amelynek fő célja, hogy kerékpárvilágításként működjön. Ezt a legfontosabb elemei jelzik – egy kompakt test, amely védve van a nedvességtől, a szennyeződéstől és a mechanikai hatásoktól, a kerékpár kormányán lévő rögzítés jelenléte, valamint egy fényes, erős irányított fénysugár többféle intenzitással. Az áramellátás történhet elemekkel vagy újratölthető akkumulátorokkal, illetve a kerékpár forgó kereke által működtetett speciális kerékpárgenerátorral.

Előnyök

 • Kis méretek;
 • Számos különböző áramforrás, beleértve a kompakt, kerékre szerelt generátort is;
 • Világos és irányított fény;
 • A funkciót kerékpárokon való használatra szánják;

Hátrányok

 • Magas költségek;
 • Magasan specializált, egy ilyen osztályú eszköz nem mindenki számára szükséges;

A fáklya fő kritériumai

kiválasztási kritériumok

A zseblámpa vásárlásakor figyelembe veendő kritériumok számosak, és ezek mindegyike közvetlen hatással van a készülék funkcionalitására és alkalmazhatóságára különböző körülmények között.

A fényforrás típusa

A modern fáklyamodellek hagyományos halogénlámpával vagy újszerű LED-lámpával vannak felszerelve. Az előbbi “meleg” sárga fényt ad, az utóbbi hideg fehér árnyalatú. Más, mint. Különböző és energiahatékonyság – a fényesebb és kontrasztosabb fény, a LED jelentősen gazdaságosabb, és fut egy töltéssel vagy egy pár elem sokkal hosszabb ideig tart.

A legfejlettebb modellek halogén izzóval és LED-ekkel is felszerelhetők, ami lehetővé teszi a fényforrás gombnyomásra történő kiválasztását.

Külön kategória az úgynevezett lézerfáklyák számára, a fénykibocsátás egy erős lézersugárból származik. Mivel nagyon fényes, nagyon keskeny a fénysugár szélessége, ezért hagyományos célokra kevéssé használható, és csak a vadászok használják jelölőként.

A fényerősség és a fényáram hossza

A fényáram fényerejét lumenben mérik, és minél magasabb a szám, annál fényesebb és erősebb a fénykibocsátás. A legtöbb által képviselt lámpák fényereje 60-80 lumen és 1000-1500 lumen között van, a fény, amelyből származó fény meglehetősen hasonló a távolsági fényszórókhoz.

A második fontos paraméter a fénysugár hossza. A mérés a fáklya reflektorától addig a pillanatig tart, amikor a fénysugár a telihold fényerejéig szétszóródik éjszaka. Közvetlenül kapcsolódik a fényerőhöz – minél fényesebb és erősebb a lámpatest, annál hosszabb a lámpa fénykibocsátása.

A fáklya autonóm munkavégzésének időtartama

Egy paraméter, amely a zseblámpa élettartamát tükrözi egyetlen elemkészlettel vagy egyetlen töltéssel. Az akkumulátor hátralévő élettartamának 100-ról 10%-ra történő lemerüléséhez szükséges időt tükrözi. A kerekítés 15 percig történik, és ennek megfelelően minél magasabb a paraméter – annál tovább “él” a fáklya éjszaka.

Vízállóság

A legtöbb zseblámpa vízálló kivitelben készül, amely lehetővé teszi, hogy a zseblámpát egy bizonyos mélységig elmerítse. Ezt a kritériumot IPX-osztályokban mérik:

 1. Az IPX4-6 azt jelenti, hogy a zseblámpa védett a fröccsenő vízzel, esővel és esővel szemben;
 2. Az IPX7 azt jelenti, hogy a lámpa akár egy méteres mélységig, 30 percig is elmerülhet;
 3. IPX8 – A legvédettebb modellek, ami azt jelenti, hogy akár 2 méteres mélységig, 1 órán keresztül is elmeríthetők.5-2 óra.

Tápegység

Kétféle zseblámpa létezik ebben a helyzetben, amelyek a leggyakoribbak:

 1. Hagyományos alkáli vagy alkáli elemek. Előny a nagyfokú sokoldalúság – új elemeket szinte bármelyik kioszkban lehet vásárolni. A hátránya jelentős: amikor a civilizációtól távol az akkumulátorok lemerülnek, az ember fényforrás nélkül marad;
 2. Akkumulátorok – egy fejlettebb változat. Általában szokásos elemként kaphatók, ami azt jelenti, hogy kivétel nélkül bármilyen zseblámpában használhatók. A nagy kapacitású akkumulátorok hosszabb üzemidőt biztosítanak, a feltöltés a 220 V-os hálózatról, valamint a szabványos autós szivargyújtóról is elvégezhető. És amíg az akkumulátorok újratöltődnek, kicserélheti őket hagyományos elemekre, és soha nem fogy ki a fény, amikor sötét van;

Különböző fénymódok állnak rendelkezésre

Még a legolcsóbb modellek is rendelkeznek különböző fényerősségű üzemmódokkal. Értelmes minimum – 2-3 különböző fényerősségű üzemmód és egy stroboszkópos üzemmód, amelyet akkor használnak, ha SOS jelzésre van szükség. Az üzemmódok váltása egy speciális gombbal vagy más vezérlőelemmel történik.

Hogyan válasszunk zseblámpát a különböző körülményekhez

tippek a zseblámpa kiválasztásához

Válasszon LED-es zseblámpát

A LED-lámpák hatalmas népszerűségre tettek szert nagy energiahatékonyságuknak és erős fénysugár előállítására való képességüknek köszönhetően. Egy jó LED-es zseblámpának a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 1. Kiváló minőségű, IPX7-8 szabványnak megfelelő vízálló ház;
 2. Erős, lencsés lencse, amely lehetővé teszi a fényáram fókusztávolságának változtatását;
 3. Kiváló minőségű LED, amely 500-700 lumen fényerőt biztosít;
 4. Az áramforrás egy újratölthető akkumulátor;

Fejlámpa kiválasztása

A fejlámpák nagyon népszerűvé váltak a vadászok, a halászok és a szabadtéri sportok szerelmesei körében. A legjobb modellek azok, amelyek:

 1. Kiváló minőségű vízálló házzal rendelkeznek;
 2. Nagy teljesítményű LED-del van felszerelve, amely 500-800 Lumen fényáram előállítására képes;
 3. A lencseoptika lehetővé teszi a fénysugár fókusztávolságának megváltoztatását;
 4. Többféle üzemmóddal rendelkezik;
 5. Energiaforrásként vagy újratölthető elemeket, vagy kompakt egyvégű elemeket használnak;

Újratölthető zseblámpa kiválasztása

A formától függően előnyben kell részesíteni az olyan újratölthető zseblámpákat, amelyek újratölthető kompakt “ujj” elemekkel működnek. Az ilyen eszközök szükség esetén lehetővé teszik a hagyományos elemek használatát az újratölthető elemek helyett, és a harmadik féltől származó töltőkkel történő újratöltést. A zseblámpa akkumulátorának legalább 2000 mAh kapacitásúnak kell lennie, és legalább 300-500 töltési és kisütési ciklust kell kibírnia kapacitásvesztés nélkül.

A megfelelő zseblámpa kiválasztása vadászathoz és halászathoz

A vadászok és halászok nagy része olyan jó minőségű fejlámpát használ, amely akár 1000 lumen fényteljesítményt és akár 1 kilométeres fénysugárhosszúságot is képes biztosítani. Az IPX8 vízállóság és az akkumulátorok, valamint az újratölthető elemek energiaforrásként való használatának képessége elengedhetetlen.

Válasszon búvárlámpát

A víz alatti zseblámpa egy kompakt és miniatűr kézi eszköz, amely nagy intenzitású fényfüstöt generál, és hermetikusan zárt, vízálló burkolattal rendelkezik. A beépített újratölthető akkumulátor is fontos: annak érdekében, hogy ne maradjon a tó közepén egy meghibásodott zseblámpával, a lehető legnagyobb kapacitásúnak kell lennie. Az is hasznos, hogy a fáklyát a szigonylövő pisztoly csövére rögzítheti, és így felszabadíthatja a vadász kezét.

Hordó alatti fáklya kiválasztása

A cső alatti fáklya olyan taktikai felszerelés, amelyre nem mindenkinek van szüksége. Mindenekelőtt a vadászok, valamint a paintball és airsoft rajongók körében népszerű. Erre a célra általában kompakt, elemmel vagy akkumulátorral működő LED-lámpákat használnak, amelyek képesek változtatni a fénysugár fókuszát. Ezek a fáklyák majdnem mindig fegyverrögzítővel vannak ellátva. A cső alatti fáklyák különleges esete a lézeres modellek, amelyek lehetővé teszik a fáklya célmegjelölőként való használatát, jelentősen növelve a lövési pontosságot.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon compassy binokulárt.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk hajót
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: