Légzők: Típusok és készülékek

A légzőkészülékek személyes védelmére utalnak. A cikk anyagából megtudhatja, hogy milyen fajták létezik, milyen tulajdonságokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek a termékek, milyen különbségek vannak a gázmaszkoktól. Ezenkívül megmondjuk, hogyan kell helyesen választani és használni.

Ami?

Légzőkészülékek (rövidített sisade vagy Siz) – Különleges típusú védőmaszkok. Ezek hatékony mértékűek a légzőszervi hatóságok védelme, hogy károsítsák az illékony anyagok, a füst és a por mérgezését.

Ezeket a belélegzett levegő szűrésére használják a káros szennyeződésektől.

Külsőleg ez a maszk, részben záró arc. A legtöbbjük bezárja a száját és az orr zónáit. Más fajtáknak további védelme van a látási szervekkel.

A légzőkészülékeket széles körben használják különböző körülmények között. A légzőkészülék a termék összetettségétől függ. A klasszikus légzőrész az elülső részből (félmaszk) és a szűrőelemből áll.

A félmaszk legegyszerűbb változata elvégzi a tisztítószűrő funkcióját. A készülék hatékonyabb fajtái közé tartoznak egy teljes körű maszk, légzőszelep, szűrő. Szűrők A termékek különböznek.

A konstruktív jellemzők mellett a módosításokat a kinevezés, a működés időtartama, a védőmechanizmusok eszközének elvét megkülönbözteti. Hazánk több mint 100 gostot és Sanpint fejlesztett ki légzőkészülékekhez.

A kinevezés típusának megfelelően a maszkok por- és gázfelszíni, szerzői jogi, ipari, építési, háztartási. Ezenkívül a légzőkészülékek katonai gyakorlatokra és vészhelyzetekre használják.

Orvosi fajták – egyszerű maszkok fodrászok, manikűr mesterek. Ez magában foglalja a géz kötszereket is. A háztartás mindennapi életre és javításra vonatkozik (az építési por elleni védelem).

A használat típusával eldobható és újrafelhasználható. A cselekvés elvén – szűrővel és további levegőellátással.

Mi különbözik a gázmaszktól?

A gázmaszkok légzőkészülékének fő különbsége a légzőszervi hatóságok védelmének mértéke. A maszkok nem képesek teljes mértékben elszigetelni egy személyt egy káros környezetből. A különösen veszélyes toxikus anyagok szétválasztásának feltételei alatt tilos alkalmazni.

Például, Nem használhatók az anyagok behatoló anyagok hatására a bőrön keresztül. Még a kényszerített levegőellátással rendelkező modellek sem rendelkeznek ilyen védelmi osztályokkal, mint például a gázmaszkok.

A gázmaszkokhoz képest kisebb légzési ellenállással rendelkeznek. Előzetes tanulás nélkül viselhetők. Az anti-maszk zárva nemcsak az arc: az egész fejet lefedik.

A légzőkészülékektől eltérően védő sisakja van. Ezenkívül a tervezés magában foglalja a légzés levegőellátását. A maszkszűrő a legmagasabb arcrészen van. A gázmaszkoknál a levegőellátó elemek nemcsak az arcon vannak, hanem az övre is (kompresszorok) is.

Szigetelő légzőkészülékek

A szigetelő típusú tervek saját oxigénforrással vannak felszerelve. Ezek az eszközök a káros és mérgező szagok maximális lehetséges védelmére. Ezeket a légszennyezés legnagyobb szintjén használják.

A szigetelő légzőkészülékek a teljes autonómia elvén alapulnak. Az egyetlen hátrány az oxigén korlátozott kínálata. Az ilyen fajták közé tartoznak a kétféle légzőkészülékek: autonóm és tömlő. Minden maszk típusának saját besorolása van.

Autonóm

Az autonóm fajok a kontúr típusban különböznek. A szabályokban zárt típusú fajták vannak. Jobban védik a légzőszervi szerveket a külső környezetnek való kitettségtől.

Jellemzőjük olyan, hogy ugyanazt a levegőt ismételten használják az eszközökben. A kilégzés után oxigénnel gazdagodik. A nyitott testületekkel végzett analógok eltérnek a levegő kilégzésével a légkörbe.

Tömlő

Tömlő típusú légzőkészülékek Külsőleg hasonlítanak Scuba. A fajta attól függően, hogy folyamatosan vagy szükség esetén biztosítsák a levegőellátást.

Ez a vonal az oxigént tápláló eszközöket tartalmazza. A tömlőmodelleket ipari környezetekben és mentési munkák során használják.

A szűrő légzőkészülékek

Az eszköz típusával a légzőkészülékek 2 típusra oszthatók: modellek beépített és cserélhető szűrővel. Mindkét típusú termék a külső környezetből levegőtisztítást jelent.

Az autonóm típusú analógokkal összehasonlítva kevésbé hatékonyak. Ennek ellenére számos előnye van. Például különbözik a hosszú élettartam és a költségvetési ár.

Eladásra van szükség habmodellek és termékek ásványi gyapjúval. A szerkezet mérgező anyagai szerint 3 alcsoportra oszthatók. Mindegyiküknek saját jellemzője van.

Antio-aeroszol

Ilyen eszközökben több finom szálból álló szűrőelemet használnak. A levegőben lévő levegő áthaladása alatt a por késik. Ezt biztosítja az elektrosztatikus töltés, amelyet maguk a porrészecskéket hordoznak.

Az antio-aeroszol légzőkészülékek 3 osztályú védelme a tulajdonos mérgező anyagokból. Az újrafelhasználható modellek cserélhető fehér szűrőkkel, exhaling szelepekkel vannak felszerelve. A leggyakrabban a szűrők a maszk alján vannak elhelyezve.

És az uralkodóban is vannak lehetőségei egy alkalommal. A szűrők cseréje az aeroszolos légzőkészülékekből, amikor a légzés megnehezíti. Ezenkívül a szűrők sérülések esetén változnak.

Gázmaszk

Az ilyen módosítások védik a légzőszerveket a káros párolgásból és gázokból. Azonban nem célja a porrészecskék és aeroszol szennyeződések szűrése. Ezek mérsékelten kompakt, tartós és költségvetés.

Az ilyen termékek maszkjának változatossága részleges és teljes lehet. A készülék maga az adszorpció rovására működik. Az abszorbeáló réteg az aktív szén töltése. Egyes modelleknél más vegyi abszorberekkel is felszerelhető.

Ilyen termékekben széles körű alkalmazási kör. Megvédik a személyt lényeges, szervo-szén, benzin, kerozin, benzol párolgás. Ezenkívül védik a testet mérgezéssel mérgező anyagok (például higany, sópárok).

Kombinált

A GASOPHEBIC légzőkészülékek egy kombinált típusú módosítások. Ezek az univerzális termékekhez kapcsolódnak. Az ilyen légzőkészülékek a mérgezés elleni védelem mértéke.

Ezek hatékonyak a bakteriológiai és radioaktív aeroszolok ellen. A klorid és az ammónia gőzök elleni további védelme van. Szűrők vannak a gázok és aeroszolok ellen.

Általában, Az ilyen módosításokat a betűk és számok listájával jelölik. A szűrők lehetnek kétszínűek és tricolor. A szín az adott gáz és aeroszol harmorok elleni védelmet jelzi.

A termékek egyetlen hátránya a magas költségek más analógokkal összehasonlítva.

Hogyan válasszuk ki?

A légzőkészülék rossz választása veszélyezteti a szervezet mérgezését a központi idegrendszer vereségéhez. A védelmi eszközöket meg kell közelíteni egy adott személy számára.

A légzőkészülék a feladat és a felhasználási feltételek alapján van kiválasztva. Figyelembe kell venni a levegőben lévő toxikus anyagok koncentrációjának szintjét, valamint a szűrő típusát és a termék méretét.

A jelölés fontos. Meghatározza a szűrőosztályt és a légzőkészülék típusát. A védelmi fok a termékosztálytól függ.

Például az 1. fokozatú szűrőelem alacsony hatékonyságról szól. Ezek a termékek alkalmasak a fémes, szénpor elleni védelemre. Megvédik a festékpárok belégzését.

A 2. osztályú analógok átlagos hatékonynak tekintendők. Felhasználhatók gyógyászati ​​célokra. Például hatékonyak a tuberkulózisban szenvedő betegek érintkezéskor. Ezek a légzőkészülékek mérgező vegyi porból, vírusokból, radioaktív anyagokból mentenek.

A 3 osztályú modellek nagyon hatékonyan fontosak. Ezek olyan szakmai lehetőségek, amelyek védelmi együtthatója eléri a 97% -ot.

Vásárláskor fontos figyelembe venni a légzőkészülék márkáját. Ez a betű a szám előtt, jelentése, amelyből a szennyezés típusát védi az eszközt. Például:

  • Ah, ah – védelmet nyújt a gáz ellen, és a szerves eredetű elpárologtatás;
  • B – védelmet nyújt a gőz szervetlen típusú (bróm, fluor) ellen;
  • E – Az ember eltávolítja a savanyú gázból (kénsav);
  • K – figyelmezteti a test mérgezését az ammónia vegyületekből;
  • P – Anti-Szerelt, köd, antik megjelenés;
  • SX – Védő opció mérgező gázoktól (foszgén);
  • NOP3 – eldobható nitrogén-oxid védelem.

Az optimális lehetőség felvétele, figyeljen az űrlapra. Például, hogy egy porítószobában dolgozzunk, szükségük van egy maszk szemüveggel.

A panorámás opció teljesen bezárja az arcot. Javasoljuk, hogy vásároljon egy modellt egy kilégzési szeleppel, oxigénellátással. Az ilyen termékek kényelmesebbek.

Fontos, hogy figyeljen az erőforrásra. Eldobható módosítások (például orvosi) Használjon legfeljebb egy eltolást (vagy 1-2 órát). Újrafelhasználható az eltarthatósági idő. Az erőforrásuk 3 és 30 munkavállaló között mozog.

Masives A szűrőelem típusa. A légvédelmi eszközöket kis részecskékre tervezték. Analógok tisztító hatású szűrő levegővel a toxinoktól. A kombinált típusú termékek többszintű tisztítási rendszerrel is felszerelhetők.

A méreteket úgy választják ki, hogy a maszk szorosan illeszkedjen az archoz. Csak ebben az esetben biztosítják a káros anyagok elleni megfelelő védelmet. Nos, ha a termék kiigazítási karakterláncokkal rendelkezik.

Egy adott modell kiválasztása, figyeljen megbízhatóságára és minőségére. A csomagolást hermetikusan le kell zárni. Ha megtört, a légzőkészüléknek nincsenek meghatározott védelmi tulajdonságai.

Jobb, ha egy bizonyított márka termékét megszerzi. A csomagolásnak meg kell felelnie a GOST-nek való megfelelést. A légzőkészüléknek kiváló minőségűnek kell lennie: bármilyen házasság kizárva. Minden csatlakozásnak tartósnak kell lennie.

Vásárlás egy termék cserélhető szűrőkkel, figyelembe kell venni a patronok kiválasztásának lehetőségét. Vannak olyan lehetőségek, amelyek elegendő választékot kínálnak a megfelelő elemek márkájának.

A patron minden típusát speciális párolgási típusokra és gázokra tervezték. A különálló légzőkészülékek több szűrő nélküli bélyeggel rendelkeznek, amely képes külön megvédeni a szennyeződéseket külön-külön és együtt.

A tervezési típus az igények függvénye. Például az építési maszkoknak szemüvegnek kell lenniük. Ebben az esetben szemvédi védelmet biztosítanak. A körömszolgáltató mesterek modelljei egyszerűek lehetnek.

Az orvosi maszk típusa a célállomástól függ. A munkakörülményektől függően lehet egy könnyű félmaszk, egy légzőkészülék, cserélhető szűrővel és szemüveggel.

A cserélhető szűrővel ellátott opciók közül választhat, és anélkül, hogy a feladatot kell folytatni. Ha újrafelhasználható termékre van szüksége, vásároljon légzőkészüléket szűrővel. Ha szükség van egy eldobható maszkra, készítsen egy egyszerű kialakítást.

Használati feltételek

Annak érdekében, hogy a termék hatékony működésbe lépjen, akkor több árnyalatú alkalmazást kell figyelembe vennie.

Mielőtt viselné a maszkot, meg kell győződnie arról, hogy integritása van. Kár jelenlétében a működést kizárják, függetlenül az eszközosztálytól. Nem használhat légzőkészüléket sérült arccal.

A légzőkészülék biztonsági osztályának meg kell felelnie a környezetszennyezés mértékének. A termék méretét a lehető legmegfelelőbbnek kell választani. Ha legalább enyhe szaggatott maszk van, akkor a hatékonysága nullára csökken.

Ahhoz, hogy megértsük, mennyire hatékonyak a légzőkészülék, maszkot és permeteznek egy unionista anyag arcán. Ha egy személy úgy érzi, a szag, a maszk bármi. Ha a méret alkalmas, a termék nem csúszik az arcról.

A kívánt termék méretének helyes meghatározásához az arc magasságát mérjük (az állából az orrától az orr mélységéig). A mérés után válasszon méretet a maszkok táblázatából (felnőtteknél).

A méret

egy

2

3

Az arcrész magassága, mm

109

110-119

120 vagy több

Egyes modellek biztosítják a sűrűség kiigazítását. Ezért húzza meg a fejpántot. Nem lehet túl kevés maszkot vásárolni.

A használat során a nedvesség felhalmozódhat a légzőkészülék alatt. Ha sokat halmozódott fel, meg kell szabadulni, hogy megszabaduljon. Ehhez távolítsa el a maszkot néhány percig, törölje le az arcot.

A felhasználás után újra felhasználható maszkokat kell megtisztítani. Ehhez az elülső por törlődik. Lila Törölje nedves tampon. Megjeleníti a terméket, amely lehetetlen. Szárítás után hermetikus csomagolásra tisztítják.

Szükséges az utasításokban meghatározott légzőkészülék eltarthatósága. A megnövekedett súly azt jelzi, hogy szükség van a szűrő cseréjére. Az eldobható maszkok azonnal eldobják.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: