Minden a faanyagokról

  A faanyagok, vékony levelek és lemez formájában népszerű lehetőség az épületek, struktúrák építésére és befejezésére. Méretparaméterek, ereje, megjelenése, de mindig természetes összetevők. Ahhoz, hogy kitaláljuk, mi az, milyen lap fa környezetbarát, segít az ilyen termékek különböző lehetőségeinek felülvizsgálatában.

  Ami?

  A faanyagok a természetes alapfeldolgozás következtében kapott különböző termékek. Szerkezeti, osztási, hőszigetelő rendeltetési helyük lehetnek. Mivel az alap, a természetes fa mindig teljesíti, és a fizikai-kémiai kezelési módszerek hatásai. Tulajdonsága szerint a csoport anyagai jobbak a kezeletlen természetes analógok számára. Ezek jobban ellenállnak az üzemi terheléseknek.

  A faanyagok nyilvánvaló előnyökkel járnak:

  • széles mérettartomány;
  • esztétikai előnyök;
  • könnyű telepítés;
  • a külső környezet hatásainak ellenállása;
  • A további feldolgozás lehetősége.

  NAK NEK Hátrányok A relatív környezetbiztonság jellemezhető – néhány extrudált termék gyártása során a lemezekben a fenoloformaldehid alapon ragasztóanyagokat használnak. Ezenkívül a nedvességállóság mértékében a fás anyagok néha rosszabbak a tömbhöz.

  Az anti-view impregnálás hiányában az üzemanyag, a rothadás és a penész kialakulásának függvényében rovarokat vonzanak.

  Elsődleges követelmények

  A faanyagoknak meg kell felelniük egy bizonyos számú követelménynek. Előállításukkal megengedett a tűlevelű és keményfa növények, valamint a billetű feldolgozásuk pazarlását. Ezenkívül a zárványok nem a fa: gyanta, valódi alapú ragasztó, vinil és más polimerekből, papírból használhatók.

  Az üres lapok ragasztásához a következő módszerek alkalmazhatók:

  • a fogazott tüske hosszában;
  • a bajusz szélességben;
  • mindkét síkban sima fugu.

  Minden egyéb követelmény nem gyakori, de az egyes karakterek, mivel az anyag típusától és céljától függően változnak.

  A fajok áttekintése

  A faanyagok besorolása meglehetősen kiterjedt és változatos. Némelyiküket az újrahasznosítási hulladékok újrahasznosításával állítják elő, amikor a természetes tömb mechanikai feldolgozásának más módszereinek használata. Mivel az alapanyag fa, hagyományosan minden ilyen termék környezetbarát. De ez nem mindig igaz, mert Az ilyen tulajdonságok nem tartalmazhatnak kötőelemeket a levélben és a lemezelemekben.

  A fa-szerkezeti anyagokat leggyakrabban használják, ahol a falak szükségesek, a padló, a mennyezet. A többrétegű furnérlemezek alapján Phaneur készül. A hulladék csiszolása során kapott rostból az építési lemezeket kapjuk (DVP). A vékony lapok formájában készítik el a chippaneleket. Anyagok, amelyek előállítására használják a chipet, úgynevezett OSP – ez magában foglalja az OSB jelölést, amelyet külföldön használtak.

  Természetes

  Ez a kategória a legszélesebb. Ez bemutatja a fűrészárut és a fűrészárut, amelyek különböző mechanikai feldolgozás módszereit teltek el. A legnépszerűbb lehetőségek közül kiosztható:

  • Kerek erdő;
  • faragott;
  • fűrészelt;
  • sajt;
  • Chedped típusú furnér;
  • Strogani Phaneur;
  • Faforgács, rost és fűrészpor.

  Ennek az anyagcsoportnak a megkülönböztető jellemzője nem hívható idegen integrációnak. Ezek kizárólag mechanikai feldolgozással, ragasztókészítmények és impregnálások részvétele nélkül alakulnak ki.

  A környezetbarátság mértéke szerint ez a kategória a legbiztonságosabb.

  Impregnálott

  Az impregnálások alkalmazásával módosított faanyagok megnövekedett nedvességállósággal, ellenáll a mechanikai terheléseknek. Leggyakrabban egy további komponensként, maró vegyszerek – ammónia, szintetikus eredetű oligomerek, antiszeptikumok, antipirinok, színezékek. Az impregnálási folyamatot az anyag további tömörítése vagy fűtése lehet.

  A fából alapuló impregnált vagy módosított termékek javított hajlítási szilárdságot kapnak – a különbség eléri a 75% -ot, csökkentette a víz felszívódást. Ezek alkalmasak a bányászati ​​állványok, a különböző célok gátló elemei számára.

  Sajtolt

  Ebbe a kategóriába tartoznak a DP – fa préselt, préseléssel formázott egy nyomás legfeljebb 30 MPa. A természetes nyersanyagok további fűtésnek vannak kitéve. Az anyag megszerzésének módszere szerint az extrudált fa elszigetelt:

  • kontúrtömítés;
  • egyoldalú;
  • kétoldalú.

  Az intenzívebb hatás, annál erősebb a tömörítés. Például egyoldalas préseléssel a rudakat a szálakon keresztül szorítják. A kontúrzárással a fából készült billet egy kisebb átmérővel rendelkező fém alakú. Kétoldalú cselekmények a rudak hosszirányban és keresztirányban. A préselt fa magas deformációs ellenállást szerez, mechanikai és ütési szilárdság jellemzi – a feldolgozás után 2-3 alkalommal növekszik.

  Az anyag gyakorlatilag vízállóvá válik a szálas tömítések miatt.

  Réteges

  Ez a kategória faipari anyagokat tartalmaz, amikor egy gyalult rétegelt lemez vagy furnér. Mivel a csatlakozóelem itt általában ragasztót végez fehérje alapon vagy szintetikus eredetű gyanta.

  A réteges faanyagok besorolása a következő lehetőségeket tartalmazza.

  1. Asztaloslemez. Helyesebb a réteges kombinációs fa hívása.
  2. Bankpénztáros. A furnér minden rétegében lévő szálak egymástól függően merőlegesek. Ez lehetővé teszi, hogy magas anyagi szilárdság jellemzői legyenek.
  3. Öntött rétegelt lemez. Modulok formájában, görvesztési hajlítással.
  4. Laminos fa. A lapjain lévő szálak többirányú vagy egy irányba helyezhetők.

  Megengedett rétegezett anyagok gyártása. További megerősítés szövet, háló vagy fémlemez.

  Ragasztott

  Ez magában foglalja a tömbből származó termékeket, amelyek megosztott pajzsban, fa vagy más termékben vannak összekötve. A szétválasztás hossza, szélessége, vastagsága mentén fordulhat elő. A ragasztás fő célja, hogy megkeményítse a kialakítást, mivel a különböző jellemzőkkel és fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkező elemek bizonyos helyszíne. A vegyület nyomást gyakorol a ragasztókészítmények és a természetes faelemek alkalmazásával.

  Laminált

  Ez a kategória olyan faanyagokat tartalmaz, amelyek a szintetikus eredetű gyanták által csatlakoztatott furnérokból készülnek. A további kezelés 300 kg / cm3 nyomáson halad át, legfeljebb +150 fokig.

  A főosztályozás egybeesik a réteges anyagokhoz használt anyaggal.

  Melegség

  Ez magában foglalja az összes kombinált lemezeket, amelyek lágyítószerekkel vannak kialakítva. A nyersanyagok zsetonokat, zsetonokat, fűrészporral, zúzott fát használnak. A kötőelemek lehetnek ásványi vagy szerves, valamint szintetikus gyanták. Az ilyen anyagok leghíresebb típusai – CSP, forgácslap, OSP, MDF. A szálak szálakból készülnek – a termelésük jobban hasonlít a papír gyártására.

  A használat jellemzői

  A faanyagok használatát egyedi jellemzőkkel határozzák meg. A legszélesebb körben számos területen keresnek.

  1. Épület. A kis formátumú lemezek keresletben vannak – forgácslap, OSP, CSP, amely a külső és belvízi falak létrehozására összpontosított, a kerettechnológiával rendelkező válaszfalak.
  2. Bútorgyártás. Itt vannak a legnépszerűbb anyagok polimerrel (vinil), valamint papír külső felület, MDF és forgácslap.
  3. Hangszigetelés és hőszigetelés. A kályhák segítségével csökkentheti a partíciók meghallgatását és átfedéseit, megszüntetheti vagy csökkentheti a különböző célú épületek hőveszteségét.
  4. Gépgyártás. A faanyagok keresletben vannak teherautók, speciális berendezések gyártása.
  5. Autóállomás. A bevont lemezekből rakományszerkezeteket, padlót és egyéb elemeket készít.
  6. Hajógyártás. A faanyagok, beleértve a polimer adalékanyagokat is, akkor használják a hajó válaszfalakat, a belső tér tervezését.

  A faanyagon lévő anyagok használatának jellemzőit elsősorban nedvességállóságuk és mechanikai szilárdságuk mértéke határozza meg. A legtöbb terméket belső dekorációra tervezték, vagy további menedékszervert igényelnek gőz-áteresztő és vízszigetelő filmek formájában.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: