Profilométerek

Profilmérő – Ez egy speciális eszköz az egyes részek, mechanizmusok és elemek felületi érdességének mérésére különböző sűrűségű anyagokból. Segít meghatározni a termék minőségét és a további feldolgozás szükségességét. Használat, és különösen az eszköz kiválasztása szinte minden gyártási folyamat fontos szakaszai. Ezért, mielőtt a beszerzési és az eljárásban a mérő, szükséges tanulmány részletesen milyen Profilométerek funkcionalitás és technológiai jellemzői.

Profilométerek

Ami?

Felületi érdességmérő – Ez az egyik legfontosabb műszaki jellemzőit a termék minősége, hogy működjenek a zord körülmények arra utalnak, hogy az erős kopás gyártási anyag. Az érdesség szintjétől függetlenül a termékek általános minőségétől függ – működési paraméterei és a használat időtartama. Az érdesség mutatója nagyon fontos, például a belső égésű motorok esetében, más hasonló csomópontok és mechanizmusok széles számú mozgó alkatrészekkel és elemekkel.

Profilométerek

Profilométerek

A működés során, a folyamatos eljárások, amelyek negatív hatást gyakorol a szerkezete és az anyag integritását előfordulnak a munkafelületek az ilyen mechanizmusok

 • a különböző méretű zsetonok, repedések és burrok kialakulása;

 • Az anyag mechanikai kopása;

 • Fém erózió, részleges gyűrött.

Növeli a műszaki és működési jellemzői a termék minőségének fejlesztése, a munkája, valamint meghosszabbítja az eltarthatóságot is jelentősen segíti a további technológiai feldolgozás – Őrlés. Ez attól függ, hogy a felületi érdesség szintje, amelyet profilometriával mérnek.

Profilométerek

Hasonló felmerülő hibák még nagyobb hatással lehetnek a mechanizmus munkájának minőségére, és ennek megfelelően gyorsan okozhat deformációját. Igen, és a fém túlmelegedése a leggyakrabban a túlzott súrlódás miatt következik be, amelynek oka az egyéni elem felületének túlzott érdessége lesz.

Ezért az olyan érdesség, amely jelentősen befolyásolja az anyagi technikai mutatókat:

 • a korrózió kialakulásának ellenállása;

 • teljes kopásállóság;

 • Megengedett súrlódási együttható.

Profilométerek

Profilométerek

Ez az eszköz lehetővé teszi az anyagfelület pontos állapotának meghatározását, és ami a legfontosabb, a további feldolgozás (sztrippelés vagy csiszolás) szükségessége.

Nézetek

A működés elvének megfelelően a profilometrusok oszlanak be Kapcsolatba lépni és Kapcsolatba lépni Eszközök. A kapcsolattartó készülékek speciális acélmérővel vannak felszerelve, szilárd tippel. Meghatározza az érdesség szintjét a termék felületén mozgó mozgatásával, és jelzi az eszköztestbe beépített képernyőre.

A kapcsolat nélküli vagy optikai profilométerek meghatározzák az alkatrész érdességének szintjét egy optikai érzékelővel és egy lézerrel, amely a felületet is feltárja, a kapott adatokat egy speciális miniatűr monitorra mutatja. Tekintsünk részletesebben mind a profilométerek, mind a munkájuk jellemzői és a fő műszaki jellemzők jellemzői.

Profilométerek

Profilométerek

Hozzájáruljon Profilometrs

Vizuális példa esetén vegye figyelembe az egyik leggyakoribb kapcsolattartási profilt – a készülék digitális olvasási 296 modellekkel. Ez a mérőberendezések ezen osztályának tipikus képviselője, amelynek munkája induktív jelátalakításon alapul. Ez a mérő célja, hogy meghatározza a sík felületek érdességének szintjét. Strukturálisan az érintkező profilométer ilyen elemekből áll:

 • acél szonda szilárd, szabályként, gyémánt hegyével;

 • Eszköz a szonda mozgatásához;

 • érdesség-átalakító;

 • Digitális átalakító és elektromos áramerősítő;

 • kijelző vagy miniatűr monitor;

 • fordított érzékelők, hogy szabályozzák a diplomát, mozgása irányát;

 • Mérési mód kapcsoló;

 • Ideiglenes intervallum telepítési relé.

Profilométerek

Profilométerek

A 296-os profilmérő modell, valamint az ilyen módosítások eszközei, például 130 modell profilométere, álló mérőberendezésnek tekintendő. Ezeket az eszközöket elsősorban a laboratóriumi, műhelyfeltételekben csak a felületek érdességének meghatározására használják.

De mellettük vannak olyan mobil vagy hordozható, érintkező profil profilométerek is, amelyeknek kis méretei vannak. Például a TR-100 modell orosz termelésének mérőeszköze piezoelektromos átalakítóval.

Profilométerek

Profilométerek

Annak ellenére, hogy ez a profilométer ugyanezen elven működik, mint az előző modellek, annak funkcionalitása lehetővé teszi, hogy meghatározza az érdesség szintjét nemcsak lapos, hanem konvex és homorú felületeken is.

Állítsa be a kimeneti értékeket vagy a jelzést TR-100 modellek Ez egy speciális csomópont rovására kerül sor, amely a készülék fő munkakörbe kerül. Ezenkívül a TR-100 profilométer szélesebb mérési tartományt tartalmaz – 0,05-50 mikrométer (mikron). Alapvető mínusz a laboratóriumi vagy üzlet járművekhez képest – alacsonyabb definíciós pontosság (a modellek közötti különbség körülbelül 10-12%).

Profilométerek

Profilométerek

Kapcsolat nélküli profilometrusok

Ellentétben az érintkezési modellekkel, az érintkezés nélküli profilometrusok szélesebb lehetőségekkel rendelkeznek. Ezért ma sokkal több eloszlással rendelkeznek, gyakrabban használták a termelésben. Fő előnyei a távoli szkennelés lehetősége, valamint a számítógép monitor működési adatátvitelének vagy a nyomtató automatikus kimenetének funkciója a későbbi nyomtatáshoz. A vizsgált felület megengedett távoli vagy távolsága függ a mérő sajátos modelljétől. Mint az érintkezési modellek esetében, az érintés nélküli eszközök is két fő faj is van – álló és hordozható.

Profilométerek

A kapacitás nélküli helyhez kötött Profilometer a kapott eredmény rögzítésének funkciója tartalmazza az ilyen elemeket:

 • Ültetési lemez speciális hornyokkal, amelyekben az anyagot vagy a terméket rögzítik;

 • Speciális lézerfej a szkennelési felülethez;

 • Optikai eszköz elsődleges mérőátalakítókkal – speciális érzékelővel vagy érzékelővel;

 • A hullámvezetés vezetőcsatorna hullámvezető;

 • Számítógépes csomópont a megfelelő felhasználói felület segítségével a készülék vezérléséhez és további rögzítőeszközök csatlakoztatásához.

Profilométerek

A kontaktus nélküli optikai profilométer átgondolt funkciója lehetővé teszi, hogy meghatározza és megjelenítse a monitor nagyon nagy, és a legtöbb esetben a szükséges információk átfogó összege. A részletes adatok a lehető legpontosabban segítenek a felületi érdesség szintjének beállításához és a további feldolgozás szükségességének beállításához. A kapott információk magukban foglalják az ilyen fontos mutatókat:

 • Szkennelési webhelyprofil – hosszirányú és keresztirányú;

 • Az adott felület mérésének legnagyobb megengedett pontossága;

 • A műszer mérési lépésének diszkrétsége (szakaszos);

 • a szkennelés időpontjában a pontosság, valamint egy lehetséges teljes hiba.

Profilométerek

Profilométerek

A fő funkcionális szinten, ilyen profilométerekben van lehetőség Rögzítse a speciális termikus nyomtatott papírra kapott eredményeket. A felvétel önmagában profilogramként történik, így a készülék teljes profilográfként is használható. A kezelés és a beolvasás vezérlése külön párbeszéd üzemmódban történik, lehetővé teszi, hogy az érdességi szintet nem az összes termékre, hanem csak a szükséges szakaszokra.

Profilométerek

Például egy hordozható vagy mobil érintkező nélküli profilométer példájaként, figyelembe vesszük az ilyen típusú eszköz egyik legnépszerűbb modelljét – Német Mahr Marsurf PS1 méter. Ebben a kompakt készülék, a vezérlő jelet továbbítják a megfelelő rendszer egy speciális optikai érzékelőt. A véletlenszerű akaratlan ingadozások (időszakos részleges változások) a felület közötti távolság a vizsgált és az olvasó a készülék kompenzálja miatt az automatikus mérési lépései kalibrációs rendszer.

Profilométerek

A profilométer kényelmes digitális kijelzővel és speciális, áthúzható ceruzával van ellátva. Az érdesség szintjének mérése Hordozható modell mahr marsurf ps1 5-15 mikrométer.

Profilométerek

Mint minden modern mobil profilométer, az eszköz nemcsak az elektromos hálózaton, hanem a beépített akkumulátorokból is működik. Vannak modellek cserélhető elemekkel is.

Hogyan válasszuk ki?

A mérő kiválasztása közvetlenül függ a felület és a cél típusától, a termék bonyolultsága. A helyhez kötött érintkező és érintés nélküli profilometrus lehetővé teszi, hogy pontosabb és részletesebb értékelést szerezzen az anyag érdességéről. A szilárd felületek, például a magas szén-dioxid-széntartalmú acélrészek durvása, jobb, ha a gyémántmérőkészülékeket mérjük. Az anyagi feldolgozás működési vagy részleges értékelése kényelmesebb ahhoz, hogy hordozható legyen Hordozható eszköz.

Profilométerek

Profilométerek

Az optikai érintés nélküli métert csak a tisztított anyagok vizsgálatára tervezték – a por és a szennyeződés jelentősen torzíthatja az eredményt.

Az ilyen felületek ellenőrzésének konkrét termelési feltételeiben javasoljuk, hogy az érintkezési profilométereket szilárd gyémánt tippekkel használják, különben az érdességi jelző helytelen lesz.

Profilométerek

Profilométerek

Profilométerek

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása