A Moniliosis Cherryról szól

A monilizálási cseresznye az első tíz leggyakoribb kulturális betegség közé tartozik. Tudja meg mindent a cseresznye moniliózisáról, hasznos és kezdők, és a tapasztalt kertészek – a betegség nehéznek tekinthető, nehéz eltűnni.

Ami?

A cseresznye, vagy a szürke rothadás vagy a monilla égés, vagy a gyümölcs rothadás – ez egy gombás betegség. Pathoom – parazita gomba, asskomitet monilia. A baktériumok átlagos szélességét, hideg és nedves éghajlatot szeretnek. Gyakran érinti a csontot és magokat: cseresznye, szilva, körte, alma. A betegség jellemzőnek tűnik: az ágak szárazak, barna, a gyümölcsök nyilvánvalóan nem érhetők el.

A betegség bármilyen fajhoz és fajtáihoz ütközhet, bár az érezhető cseresznye fokozata átlagosan ellenáll, de nincs 100% -os garancia.

A vereség tünetei

Hogy megértsük, hogy a cseresznye beteg volt, a korai szakaszokban, rendszeresen ellenőriznie kell a vágókat és a levelek alsó felületét. A kis fehér formációk megjelennek rájuk, hasonlóan a láncokhoz. A repedések észrevehetők a kéregen, szinte észrevehetetlenek, de a gumi lejárata megfigyelhető.

A jövőben a viták szélen vagy rovarok terjednek. A gyümölcsök barna lengő foltok jelennek meg, fehér tubercles, amelyek fokozatosan képesek “enni” az egész gyümölcsöt. A fehér padok források viták. Az érintett gyümölcsök nem esnek, télen a télen. A sérült levelek szárazak, kapsz réz színe.

Leginkább hajlamosak a növények gomba részeire – fiatal hajtások és virágok. Ezek a szervek szárazak, a kéreg repedések gumi. Az ilyen erős sérülést monilialis égésnek hívják. A sérült növények nem tudnak termést adni.

Miért jelenik meg?

Az előfordulás konkrét okai nehéz meghatározni. A patogén a szélhez juthat a szélhez, a szomszédos helytől, repülő rovarokkal, amelyek a mancsukon. A Monilia Askomitset egy Microhribov teljes nemzetsége, amely különböző típusokat tartalmaz. Bizonyos típusok feltűnő erdei bogyós kultúrák, amelyek nehezen találkozhatnak a hétköznapi helyeken, erős, vonzó szaga a rovarok számára. Mások szinte nem szagolnak, viták esnek a cseresznye, az eső vagy a szél. A legveszélyesebb módja a Dachniks számára – új fertőzött növények. Ezért érdemes mindig alaposan megvizsgálja és feldolgozza az új csemeték, mielőtt az oldalon.

Érdekes: sok hasznos gombák, mint például az élesztő és az élesztő az Ascomycete csoportban szerepelnek.

Hogyan kell kezelni?

Ha a betegség már észlelhető, folytassa a hosszú, többszörös kezelést. Az egyik feldolgozás nem elég, a láncos betegség, a viszkózus, a gomba csecsemő viták, bármilyen repedésbe menthető.

A betegség elleni küzdelem integrált intézkedéseket és különböző módok kombinációját jelenti, különben a cseresznye-leszállások járvány és teljes halála lehetséges a helyszínen.

 • Minden érintett ágot vágnak és égnek. Meg kell vágni a betegség határát, hanem egy egészséges szöveten, például a sérülés alatt 6-8 cm-rel. Az eszközöket minden vágás után sterilizálják. Az erősen érintett növény mentése ritkán lehetséges, jobb, ha erősen felemelkedik, vagy erősen vágja.
 • A fungicidek feldolgozása. A legjobb eszközt az egyéni igények alapján választják ki, az előkészületek eltérőek. Feldolgozott nem csak cseresznye, hanem édes cseresznye, almafák, körte és más kultúrák, amelyekre a betegség általános.

 • A vágás után azonnal kezelheti a burgundi keveréket vagy a réz-vitriolot. Ezek univerzális antiszeptikumok. Az eljárás megismétlődik a telek előtt. Tavasszal, a virágzás kezdete előtt lehetséges, hogy egy 1% -os megoldást “fuckazola”. Ez az univerzális séma alkalmas profilaxisra, és nem erősen indított betegségre.

 • Bármilyen kár a növény – a fertőzések kapuja. A téli növények előtti repedések Óvatosan megvizsgálják, kenetet kapnak a kertre.
 • A felügyeleti köröket szintén gondosan kezeljék. Előnyösen általában, távolítsa el a talaj felső rétegét, és cserélje ki fertőtlenítésével. Ön és a talaj fungicidek.

Virágzás után és nyáron, amikor a gyümölcsök már megkezdődtek, a fungicideket nehéz feldolgozni, ezért a biológiai készítmények preferenciái. A népi jogorvoslatok segítenek abban, hogy ne gyógyítsák meg annyira, hogy mennyit kell megakadályozni a betegséget, nem érdemes számukra, de más intézkedésekkel komplexumban is használhatja őket.

Még akkor is, ha lehetséges volt megszabadulni a betegség látható jeleitől, rendszeresen megvizsgálni és permetezni. Rendszeresen kell kezelni a betegséget.

Vegyszerek

Mielőtt bármilyen gyógyszert alkalmazna, gondosan ismerkedjen meg az utasításokkal. Nem tudhatod, hogy nem tudod kombinálni a gyógyszereket, vagy használhatja őket egy másik koncentrációban.

“Horus” – a legnépszerűbb gyógyszer. Hatékony, kényelmes. A mezőgazdaságban széles körben használt univerzális peszticid-ciprodinilcsoport részeként. Ők kezelik a búzát, az almát a tészta ellen, minden csont a moniliózis ellen, kokkomicosis, slurporosis.

Ez a szisztémás gyógyszer védi a növényt, behatol a szövetbe. A molekuláris szint a molekuláris szinten működik.

A szezonban két feldolgozás megengedett. Spray először virágzás előtt, majd a feldolgozást 10 nap elteltével megismételjük. 100 négyzetméterenként. Az M 10 liter kész oldatot igényel, ez előkészítve, rangsorolva ebben a térfogatban 2-3 g gyógyszer.

Előkészítés és óvintézkedések – Mint minden peszticid. A gyógyszert először kis mennyiségű vízben tenyésztjük, majd a kívánt térfogatba kerülnek. Szükséges, hogy az oldat egyenletes legyen. A gyógyszer hajlamos arra, hogy letelepedjen, így egy nagy telek permetezésére, rendszeresen rázni vagy keverni kell a megoldást. Munka speciális ruhákban, kesztyű, szemüveget és védőmaszkot is igényel.

Egyéb hatékony vegyi anyagok: “Topcin”, “azocén”, “Dellant”, “Rusurl”.

A Bordeaux folyadék gyakran a kertészek arzenáljában van, ez a “Horus” után a leginkább aktív a moniliózis elleni küzdelemben. Réz-szulfát és túlméretezett mész keveréke. Fertőtlenít, száraz, erősíti a növényi szöveteket. A kezelést a vesék feloldódásához hajtják végre, a zöld kúp színpadán, ismételje meg a virágzást, majd a permetezést 7 nap alatt 1 alkalommal hajtjuk végre. Utolsó feldolgozás – legkésőbb 15 nappal a betakarítás előtt.

Főzés: 100 g réz-szulfát meleg vízben hígítjuk, adjunk hozzá vizet 5 literre, külön edényben, 150 g lime-t leállítanak, és az öregedés akár 5 liter. Mindkét megoldás hűvös, majd a réz-vitriosokat mészbe öntjük. A kész keverék gyönyörű kék ​​árnyalattal rendelkezik. Ez a recept 1% ​​keverék. 3% főzésre ugyanazon mennyiségű vízben 400 g mész és 300 g réz. A folyadék ellenőrzéséhez leengedett egy köröm, ha néhány perc múlva egy réz raid, a folyadék túl savas, hozzá kell adnia a lime-t.

A főzés után azonnal használja. A nedves időjárás és a magas hőmérséklet miatt a kémiai reakciók keverékek intenzívebb, vannak égési levelek, így meg kell az eljárás során a száraz időjárás mérsékelt. A vetőmag felbomlása előtt 3% -os oldatot használhat, majd csak 1 százalékkal.

A rézen alapuló egyéb gyógyszerek: “Abiga Peak”, “Hom”.

Biológiai készítmények

A biológiai készítményekben a cselekvési mechanizmus teljesen eltérő – hasonló antibiotikumok. Nem megölik a kórokozó mechanikusan, de kölcsönhatásba lépnek vele, ami a halálát okozza. Kapcsolatok A gomba és a szisztémás közvetlen érintéssel rendelkező kapcsolatok – ezek olyan anyagok, amelyek behatolhatnak a növények szövetébe, és már közvetetten elérhetik a célt.

Ha a kirakodásokban sok nehezen elérhető hely van, akkor szisztémás akcióval kell választania egy gyógyszert.

“Phytoflavin” – egy olyan gyógyszer példája, amely érintkezési és szisztematikus akcióval rendelkezik. Permetezés szükséges a bootonizációs fázisban, virágzás és kétszer a gyümölcsérés színpadán. 15-20 napig érvényes, majd ismételje meg a feldolgozást.

Hasznos olyan készítményekhez, mint a “Planries” vagy a “Gamiir”.

A “Planries” egy univerzális orvoslás a különböző betegségek, beleértve a tészta, fitoofluorosis, gyökér rothadás. Rhizoszféra baktériumok koncentrátuma. A kertben mikroklíma van. A “planis” feldolgozása nem közvetlenül a moniliózisra jár, hanem csökkenti a betegség kialakulásának kockázati tényezőit, védje meg a cseresznyét más betegségekből, mikro-grasból.

A permetezéshez és a legfontosabb, a talajfeldolgozáshoz. A fiatal palánták beszállásakor a leszálló gödörbe kerülnek. A növények külső részei feldolgozása 10-20 naponként elvégezhető, szükség esetén.

Mínusz – sokáig nem tárolhatsz, a gyógyszer alkalmas 2-3 hónapig. A hűtőszekrény tárolásának függvényében.

A “Gamair” baktérium bacillus subtilis (ugyanaz, mint a “fittoosporin”) + komplex metabolitok. A gyártó azt állítja, hogy a gyógyszer hatékonyabb, mint a “fitoosporin”. Tabletták vagy por formájában termelték. Kényelmes, mert bármilyen kultúrához használható, hogy megakadályozzák a betegségek széles skáláját. A feldolgozás után 20-30 napig védi a leszállást. Kétféleképpen léphet be: a fenti talajrész permetezése, talajszélesség.

FONTOS: A Munkaoldathoz rögzítve van egy rögzítőelem – olyan anyag, amely jobb, ha jobban tartja a gyógyszer részeit. A “tépőzár” minőségben “Epin”, “Zircon” vagy rendes szappan használható.

Azonnal meg kell viselni, hogy a biopreparációk kevésbé hatékonyak. Ha a “Horus” kábítószer 82-92%, akkor “phytooflavin” – 66-79%.

De vannak előnyei: környezetbarát, az állatok, halak, egyéb növények, nem okoz függőséget a kártevők nem fitotoxikus, kényelmes használni, akkor lehet használni szükség, hogy folyamatban az időszakban az aktív növényi érés. Ezek a legjobban kombinálhatók más drogokkal, kémiai vagy biológiai. A “Gamiir” előkészítést sok inszekticid, stimuláns és fungicidek keveredhetjük közvetlenül a munkadarabban.

Agrotechnikai módszerek

Számos agrotechnikai technika csökkenti a moniliózis károsodásának valószínűségét.

 1. Telek jó légiforgalommal. Minél kisebb a stagnáló nedvesség, annál kevésbé valószínű, hogy a gomba károsodása. A szél, amely kevésbé veszélyes, mint a páratartalom.
 2. Jól viharvert távolság a palánták között. Ne húzza meg a leszállást.
 3. Egy sor időszerű eltávolítása, gyengül a növény.
 4. Megfelelő vágás, nem túl korai és nem túl késő. Mindkettő gyengíti a növényeket.
 5. Kiegyensúlyozott etetés, kiváló minőségű öntözés, tápanyag talaj. A gyengített növények erősebbek, mint az összes.

Minden olyan intézkedés, amely erősíti a természetes immunitásokat, hasznos lesz.

Erős, egészséges cseresznye, amelyek nem rendelkeznek hibája nyomelemek, sokkal ritkábban csodálkoztak bármilyen vírusos, bakteriális és gombás betegségek.

Időszakosan gyümölcsök permetezhető stimulánsokkal.

Fenntartható fajták

A moniliózis legmegfelelőbb fajtái vannak “Desszert Morozova”, “Nord Star”, “Igritskaya”, “Kharitonovskaya”, “Assol”, “Morozovka”, “Radonezh”. A gombás betegségekkel való csodálatos kitartás a “Bulanikovskaya” fajta.

Jó fajták “Ashinskaya” és “kedves” (ez egy cseresznye-hibrid), de nem a leginkább finomak. Más fajták erősebbek, mint a. Bár a “kedves” fajta gyönyörű a munkadarabokban, kiváló hozamokkal rendelkezik, és tökéletesen átadja a durva Wintereket.

A moszkvai régióért érdemes figyelembe venni a “Tatárok Zatar” és a “korai Jagunova” – nem csak a jó egészség, hanem a magas téli keménység is.

Variety Cherry “Vladimirskaya” Gyakran stabil, de a gyakorlatban a moniliózis erősen befolyásolja. A kertészek még mindig nőnek ez a fajta – nagyon finom gyümölcsök.

Jól fenntartható “csokoládé” és “Turgenevka”, hanem megmutathatják magukat is – az ellátástól és a telektól függ.

Ha nincs ideje törődni a fajta cseresznye, akkor jobb, ha gyermeket, homokos (törpe) vagy cseresznye “proveye”. Különösen jó ezek a fajok azok számára, akik Szibériában élnek, Altai-ban, a Távol-Keleten. Ők szerények, jól érzékelik az öntözés megszakítását, nem sérülnek meg a fagyok.

A fajtáknak a helyi gyümölcsállomások által a régió termesztésére származnak. Mindig erősebbek.

Megelőző intézkedések

A megelőző ellenőrzések nagyon hasznosak. Nincs több, mint 2 évszakok közötti fejlődési szakaszban az a betegség, így megtalálja a betegség még mindig a szakaszában repedések a kéreg, mielőtt a levelek és ágak, hogy nem lesz ideje, hogy séta.

Egyéb előzetes védelmi módszerek.

 1. A kéreg bármilyen károsodásának időszerű kezelése.
 2. Metszés – csak időben és jobbra. Minden nagyobb szakaszot kerti borokkal zárolnak.
 3. Vintage, még akkor is, ha egészségesnek tűnik, nem maradhat a télen. Ügyeljen arra, hogy eltávolítsa és égesse az összes beteg gyümölcsöt.
 4. Pali lombozat szükséges. Csak friss fűrészpor, sajt, mezőgazdasági malom.

A cseresznye virágzásának kezdete előtt burgundi folyadékkal, “Horus” vagy réztartalmú gyógyszerekkel kezelik. Ha a növények egészségesek és a megfelelő körülmények között nőnek, az ilyen védelem elegendő lehet a szezon végéig. A feldolgozás megismétlődik a betakarítás és az ősz után.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: