Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

A burgonya termesztése vastag réteg alatt egy olyan technika, amely jelentősen csökkenti a háztartást. Ez a módszer jelentősen leegyszerűsíti a növekvő kultúra és a következő gyümölcsök összeszerelését. Különösen az idősebb emberek temperálásával, bár biztosan érdekes lesz a fiatal mangrin.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Érvek és ellenérvek

A burgonya termesztési technikája a szalma vagy a széna alapja a mulcs a szubsztrátumra. Ez olyan folyamatokon alapul, amelyek a vadonban zajlanak, és kiegyensúlyozottak a talajra. Ennek eredményeképpen a gyümölcsözés javítása anélkül érhető el, hogy romlik az ízlõ jellemzők és a gyümölcsök minőségének romlása nélkül.

A nem hagyományos műtrágyák használatakor nehéz elérni ezt, mivel a nitrogén bevezetése egyrészt növeli a betakarítás mennyiségét, de ugyanakkor a nitrát gyümölcsök felhalmozódását okozza. Használjon ilyen burgonyát az élelmiszerben nem biztonságos.

A szalma használata magas termékenységet biztosít anélkül, hogy megváltoztatná a nitrátok koncentrációját.

A szalma és a széna alapja értékes szénhidrátok – cellulóz, valamint lignin. Nedves környezetben az élelmiszerbázis a baktériumok nedvesítéséhez. A földön lévő szám növekedése a humusz szalma átalakítását okozza. Ennek eredményeképpen a talajban lévő humusz anyagok mennyisége helyreállt, a kerti növények termesztésére fordított nyomelemek feltöltődnek, és a talaj szerkezete általában optimalizálva van.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Ezt a módszert leggyakrabban kis területeken használják. A technika előnyei közé tartoznak számos tényező.

 • A burgonya gyümölcs természetes védelme mindenféle kártevőkből. A sztóma megijeszti a legtöbb kártevőt, így a Dachnikov nem igényel a különleges gyógyszerek vásárlását, beleértve a gombaölő szereket is.
 • A fiatal gumók védelme hidegből. A mulcs bevonatának tartós réteget hoz létre a Föld felszínén, amely védi a növények visszatérő fagyasztókból. Ez különösen igaz a korai burgonya leszállással.
 • Kandallóvédelem. A szalma nem csak hideg, hanem forró időben is. A forró napokban mulcsként fog működni, és megakadályozza a nedvességtartalmat.
 • A gumók integritásának károsodásának kockázatának minimalizálása. Burgonya kell gyűjteni kezét, így a gumók érintetlenek. Ez jelentősen csökkenti a gomba-betegségek gyümölcskárosodásának valószínűségét.
 • Megtakarítás. Az ültetési és növekvő növények ezen módszere nem igényel a helyszín ellenállását a leszállás előtt, a vetőgépek előkészítése, a merítés és a későbbi trágyázás. Nem lesz kellemetlen és betakarítás – könnyen és egyszerűen lehet lapát nélkül.
 • Ahogy a széna túlterhelt, a szubsztrát tiszta és laza.

A garderek megjegyezték, hogy a burgonya termesztési technikák a mulch segítségével nagyon nagy eredményeket kapnak. Átlagosan egy vödör vetős anyag nő 8-12 vödör erős egészséges gumót.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Ugyanakkor nem volt hibák nélkül.

 • A patkányok, egerek és más rágcsálók elterjedése, széna a fő tápközeg. A gabona spikelets fragmensei vonzódnak. Ha túl sok van, akkor képesek elrontani a betakarítás lényeges részét.
 • Különös íz. Néhány taxis úgy véli, hogy a szalma réteg alatt termesztett burgonya íze különbözik attól, aki a földön nőtt zöldségeket szerez.
 • A padlóburkolat megszerzésének költsége. A burgonyatermesztéshez sok széna vagy szalma felkészülnie kell. Ha a mulcsréteg túl vékony, akkor a gumók zöldítéséhez vezet, az ilyen zöldségek onkológiai betegségeket okozhatnak.
 • A szalma szalma vonzza a csigákat, ami szintén jelentősen elronthatja a gyümölcsöt.

Általánosságban elmondható, hogy ez a lehetőség a burgonya termesztésére sokat és ellen. Ezért, mielőtt bevezetné a Dacha-on, próbálja meg kísérletezni kis ágyakon a minta számára. És ültetésre, akkor felveszi a legalacsonyabb minőségű gumókat, amelyek nem bánják, ha a kísérlet sikertelen, ha a kísérlet sikertelen.

Időzítés

Oroszország központi részében a szalma alatt lévő burgonya május második felében ültethető, miután végül átadja a visszatérő fagyasztók veszélyét. Ebben a pillanatban a föld már felmelegszik. Ha a korábban – egy hideg szubsztrátumban leszünk, a gumók túl hosszú lesznek.

Az optimális körülmények, amelyek mellett a talaj hőmérséklete legalább +15 fok. Emlékeztetni kell arra, hogy a hajtásoknak egy kicsit hosszabb ideig kell várniuk, mint a szokásos, hiszen egy vastag széna réteget kell tenniük. Azonban, az emeleten, hamarosan felzárkóznak azokat, amelyek a hagyományos módon beállított burgonyából nőttek fel.

A déli régiókban a burgonya május első felében ültethető, az északi irányban a tavasz végén – a nyár elején.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

A talaj előkészítése

Fontos szerepet játszanak a gyepek előkészítése a gumók vetése előtt. Tekintettel a szezonra, különböző típusú munkát végeznek.

Őszies

Ha ugyanabba a területen növényi burgonyát fogsz növényekbe, ahol korábban nőtt, közvetlenül a gyümölcsök összegyűjtése után, szükség van a vetőmag szektorra. Ehhez egy mustár, olajos magvak, hüvelyesek, gabonafélék. Bármelyik növényt ültethetsz, de hatékonyabb lesz mindenkinek egyszerre használni, egyenletesen keverednek a tengerparti területen.

Amikor a zöld tömeg aktív növekedést jelent, át kell kapcsolni, majd fedje le a mulcsot (tőzeg, komposzt vagy részben túlterhelt szalma). A szubsztrátum minőségének javítása, miután a tápanyagokat hozzáadni kell a talajhoz.

 • Humusz – tanácsos egy pár évig eltört egy betűs anyagot.
 • Csiszoló citrushéj – Ez az összetevő éles szaga van, megijeszti a rágcsálókat.
 • Földi tojáshéj – Fertőtlenítő funkciókat végez, a talaj jól fertőtlenít.
 • Fatőr – egy ilyen adagoló a kali földje. És emellett védelmet nyújt a Wireemantól.

A műtrágyák egyenletesen szétszóródnak az egész földön a mentés után, és robbládák lazulása.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Tavaszi

A Tavaszi Föld előkészítése magában foglalja az árkokat, valamint a szalma és a komposzt elhelyezését. A hideg éghajlati övezetekben a talaj előmelegítése szükséges lesz, ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy néhány héttel korábban előállítsa a burgonyát. Ebből a célból a földön 70-110 cm mélységben összeomlást hoz létre, elaludnak, és alaposan szabotázsolják, hogy 50 cm magasságú párnát képezzenek. Az átlagos készlet emberi testének tömege alatt legalább 1-3 cm-nél fagyasztani kell.

A párna rétegét 1 m-re bővítheti – jelentősen növeli a felmelegedés teljesítményét. Ugyanakkor nem ajánlott kevesebb, mint 40 cm, különben nem lesz képes teljesen melegíteni a talajt.

A melegítő anyagréteget “epin” vagy “Baikal” tenyésztési stimulánsokkal öntözik. Kívánt esetben hozzáadhat karbamidot vagy élesztőt. Közvetlenül ezután a felmelegedő anyag elalszik egy 30-50 cm vastagságú talajréteggel, és néhány nap múlva burgonyát állítanak elő.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Az anyag előkészítése?

Mielőtt folytatná a burgonya termesztését a széna vagy a szalma alatt, szükség van palánták előkészítése. Szükséges meg kell tennie, hogy 3-4 héttel a diszpátumok előtt kezdődik. Ebben az időszakban a gumókat eltávolítják az alagsorból, óvatosan rendezték, távolítsa el az összes hangot, túl kicsi, valamint a rothadás és betegség nyomai. Minden más meleg helyre halad, 18-25 fokos fűtéssel.

A palántákat halvány kálium-permanganáttal vagy betörő folyadékkal kezeljük fertőtlenítéshez. Ezt követően a gumók egy sorban fekszenek a műanyag tartályba, papírral borítottuk, hogy a gumók ne csípjék vízelvezető lyukakba. A billenők nedvesített fűrészporral vannak borítva, és elhagyják a csírázást.

Az ültetés napján a burgonyát a pesterekről “Turbo” vagy “Prestige” segítségével kezelik.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

A prepaiding csírázás nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy érett gyümölcsöket kapjunk néhány héttel korábban, mint a nem exponált gumók használata esetén.

Kiváló ebben a technikában a következő burgonyafajtákat mutatjuk be:

 • “Artemisz”;
 • “Nevsky”;
 • “SAFO”;
 • “Szimfónia”;
 • “Nap”.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Nem kell kevesebb figyelmet kell fordítani a mulcs előkészítésére. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy használja levágott és száraz fű, a tavalyi széna, és részben visszanyerhető szalma, melyet a növekvő zöldség az elmúlt évben. A vetési terület minden szövéshez körülbelül 20-30 m2 szalma van szüksége.

Sok kertész kétséges, hogy melyik anyag jobb – széna vagy szalma. A széna száraz fű, tartalmazhat mérlegnövényeket és magjaikat. A nyers környezetben nagyon hamar csíráznak és szaggatják a talajt. A széna felszabadításának folyamatában azonban a talajt táplálkozási mikro- és makroelemekkel telítette. Ezenkívül megbízhatóan védi a gyümölcsöket az ultraibolya sugárzásból.

A szalma a gabonafélék szárai. A gyomok hiányoznak benne, de ugyanakkor nincsenek hasznos anyagok. Ezért, ha túlmeleged, akkor nem ad talajtartalmú ásványi anyagokat.

Az anyag kiválasztása során leggyakrabban figyelembe veszik a talaj jellemzőit. Szalma van egy savanyító tulajdonsággal, így semleges és lúgos szubsztrátok esetén használható. Minden más esetben a széna használata hatékonyabb lesz.

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen típusú padlóanyag van előnye és hátránya, így a választás nagyrészt az egyes kertészek egyedi megoldása.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Technológia kirakodás

A burgonya ültetése a széna alatt, folytassa, miután a talaj +10 fokig melegszik. Az anyagot a napsugárzásra kell ültetni a napfényben. A leszállási technológia egyszerű lépéseket tartalmaz.

 • Először a földi formában sekély hornyok, ha a föld száraz, akkor önthetsz egy kis vizet, a szubsztrátot meg kell nedvesíteni.
 • A humuszból és zúzott hamuból származó műtrágyák kerülnek bevezetésre a kialakult hornyokba.
 • A kapott táplálkozási keverék esetében az elkészített gumók halmozódnak, hogy felemeljük a palántákat. Pörkölés, 30 cm, a rúd mérete – 70 cm.
 • Ezután a burgonyát széna vagy szalma réteg 50-55 cm. Nem szükséges egy mulcháló réteg, mert megnehezíti a csírázást.

Ha nyers időjárás van, időről időre óvatosan meg kell találnia a mulcsot, hogy megakadályozza a rothadás magas páratartalma következtében. Forró napokon, ellenkezőleg, az ágyaknak gyakran öntöznek.

Ha a leszállást helyesen hajtják végre, a burgonya számára kényelmes feltételeket hoznak létre. Weeds nem képesek áttörni a talajtakarás réteg, míg a párolgás lehet teljesen kizárni – mivel ez a burgonya gumó növekedését és fejlődését a legkényelmesebb körülmények között.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

A szalma alatti növekvő egyéb módszerek

A burgonya leszállási áramkör nem az egyetlen. Ennek a technikának alternatív lehetősége van.

 • Talaj használata. A leszállási szakaszon a hornyok tervezik, és a lyukakat 5-7 cm mélységgel teszi, hogy a köztük lévő távolság körülbelül 25 cm volt. Mindegyikben a magvető gumók helyezkednek el, és megszórjuk a szubsztráttal, a tetején feküdt szénaréteget 20-25 cm-re. A technika fő különbsége a hagyományoshoz képest egy szubsztrátum használata, amely a vetőmagot megszórjuk.
 • Egy vödörben. Annak érdekében, hogy megmentsük a leszállási helyet, a burgonyát a mulch alatt egy vödörben termesztheti. Ehhez a vízelvezetést egy tartályt tartalmazzák, majd 5-8 cm vastagságú talajréteg, annyira humoring és egy pár gumi. Ezután 10-12 cm-es réteg öntik a szénát, a növekedés során a mulcs hozzáadása. Az ilyen improvizált lefekvés időről időre víz kell lennie.
 • Kartonpapírral. Ehhez a módszerhez szoros kartonpapír szükséges, a háztartási készülékek csomagolása és a széna. A karton a bajusz ágyán fekszik, hogy teljesen kiküszöbölje a lumeneket az oldalán, és rögzítse a téglákat az élek körül. A karton formájában az “X” betű formájában vágja, a központban, hogy burgonyát kell elhelyezniük, míg a hajtásuknak fel kell látnunk. A kartonpapír 20 cm-es mulcsréteget foglal magában, a csírák megjelenése során a mulch slal.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Későbbi ellátás

A széna vagy a szalma alatt lévő burgonya gondozása leereszkedik a talaj nedvességtartalmának és az alsó menedék rétegének fenntartásához. A nedves éghajlaton vagy esős időben, a burgonya nem igényel, de követnie kell, hogy a mulch ne induljon el. Olyan területeken, ahol a nyár száraz és sült, ellenkezőleg, az öntözést gyakrabban kell elvégezni, különben a burgonya megszárad. Általánosságban elmondható, hogy Oroszország középső részén egy nagyméretű gumó, az öntözés 4 naponként, az átlagos méretű burgonya növekedése csak hetente egyszer.

A lazítás és a csábítás lebonyolításakor nem kell, ahogy a gyomlált gyógynövények szalma nem nőnek. És ha az egyes példányok felnőnek, gyorsan tudsz, és csak a gyökerekkel együtt megragadod őket a kezével.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

A dacket fő problémája a kerti kártevők elleni küzdelem.

 • A burgonya kultúra fő ellensége a slug, Amelyre a száraz szalma bevonat kényelmes menedékhely a forró időjáról. Ez a környék rendkívül nem biztonságos a gumók számára, mivel a csigák károsítják a fiatal gyümölcsöket, és létrehoznak egy médiumot a gombás fertőzések kialakulásához. Harcolhat velük Lime, hagymás héj, fűrészpor, zúzott tojáshéjak. Időről időre meg kell vizsgálni a bokrokat és a mulcsot, eltávolítva az összes rejtett parazitát manuálisan.
 • Nem kevésbé veszélyes burgonyára és rágcsálókra, amely a búza könnyű, gyakran megtalálható a Seine-ben. Fűszeres gyógynövényekkel harcolhatsz velük, a burgonyaágyak peremén ültetik őket. Különösen hatékony patkányok és egerek Veletek és Basil. A születendő vendégeket vibrációs interferencia megteremtésével megijesztheti. Ehhez az egész kerületét kilóg fémrudak egy szakaszát 1 m, műanyag tárolóedények lógott rajtuk. A szél hatása alatt egy ilyen kialakítás zajt teremt, ezeken a körülmények között a fém rudak rezegnek és továbbítják a vibrációt.
 • A burgonya védelme a Colorado bogárból A tervezés előtt tanácsos feldolgozni a vetőmag inszekticideket, például a “Matador” vagy a “Prestige” -t.

De ahhoz, hogy helyet a kerületét a vidék, mérgezett csalétkek a rágcsálók nem ajánlott – ez árthat a többi ökoszisztéma lakos (madarak, rovarok és a fedezeti), amelyek nem hordoznak semmilyen veszélyt a termőtest.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Aratás

A mulching alatt termesztett gumók gyűjteménye a legjobb, ha tiszta meleg időben termelnek. Könnyűvé teszi.

 1. Először el kell távolítanod a mulcsréteget robbantással. A szalmát nem szabad a következő szezonban használni.
 2. Ezt követően a gumókat a kezek gyűjtik, sekélyek, és táskákba vagy vödörbe helyezik őket.
 3. Ha a leszállás és az ellátás helyesen történik, akkor az első betakarítást 3 hónappal a leszállás után kaphatja meg.

Általánosságban elmondható, hogy a szalma alatt a burgonya sokkal könnyebb, mint a klasszikus módon. Ez a technika nem igényel a talaj feldolgozását, a gumók munkaerő-intenzív ásatását és az etetést. Ezenkívül, ha kívánja, kombinálhatja a kombinált technikákat – szalma és talaj, széna és karton.

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Burgonya ültetése a szalma és az ellátás alatt

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása