Mi a teendő a régi eper bokrokkal?

Eper – kultúra, amely óvatos és rendszeres ellátást igényel. Csak ezzel a megközelítéssel a termesztéshez képes lesz elérni a maximális terményt. De minden korosztályú növény, így semmi sem törődik semmit, hogy csiszolja a gyümölcsöket és más kellemetlen következményeket. Érdemes megfontolni, hogyan kell kezelni a régi eper bokrok.

Az “öregség” meghatározása

Kerti eper – kultúra, amelyet a stabil gyümölcsök különböztetnek meg. A növény nagy táplálkozási értékű bogyókat ad, amely arra ösztönzi a kertészeket, hogy növekedjenek a helyszínen. A gyümölcsök idejével azonban kevesebb lesz, és a bokrok elkezdenek degenerálódni.

Az eper életének átlagos időtartama 5 év. A növekvő kultúra szakaszai.

 1. Az első évben minden másolat erősséget kap és növeli a vegetatív tömeget. A növekvő szamóca folyamatában erős hajtás-bajuszt termel, és az instabil gyümölcstermelés megkülönbözteti.
 2. A következő két év jellemzi a magas hozamot. A bokrokkal nagyszámú lédús gyümölcsöt is gyűjthetünk.
 3. A harmadik és a negyedik évben – a növény degenerációjának kezdete. Az eper idősebb és elhalványul, amely negatívan tükrözi a termelékenységi mutatókat.

Amikor elérte az utolsó szakaszban, gondoskodnia kell az esetek frissítéséről. Értsd meg, hogy az üzem elkezdett öregszik a betegségek vagy kártevők jelenlétében. Az ilyen növények immunitása észrevehetően csökkenthető.

Egy másik jel, amelynek segítségével meghatározhatja a széncsillapító bogyókat, valamint a gyümölcs ízlésének elvesztését. Végül meg lehet különböztetni a régi eperet egy fiatalból egy rövid és sűrített szárra és kis számú lapra.

Hogyan kell megújítani az epereket?

Az ellátás igénybevétele, és nem csak a hozam, hanem a megfiatalodás gyakorisága is a kertész növekedésétől függ, hogy egy bokor növekedjen. A kerti helyek méretei nem mindig lehetővé teszik az eper cseréjét egy új ágyhoz. Ezért ajánlott az öregedő növények frissítésére. Számos módja van az eljárás elvégzésére, érdemes mindegyiküket figyelembe venni.

Ritkítás

Évente kétszer tartották. Az eljárás magában foglalja a száraz levelek és a bajusz vágását, amelyet nem lehetett túlélni. Így a kertész szabadít földieper kell tölteni támogató tápanyagok nem tudja, hogy gyümölcsöt folyamatok és küldje erőt növekvő új levelek és bogyók.

A második alkalommal, amikor a vágást elvégzik, amikor az eper megáll a gyümölcsöt. Ez általában augusztusban vagy szeptemberben történik. Az eljáráshoz jobb használni a secateur, hogy ne befolyásolja a magot. A scerta helyek továbbá ajánlott a hamu felhalmozódása, hogy növeljék a növények immunitását a betegségekre és megijeszteni a kártevőket.

A bajusz átültetése

A fiatalítás egyik közös módja. Az eljárás április és augusztus között történik. Scheme egyszerű:

 • Először távolítsa el az ágyból származó minimális hozammal rendelkező bokrokat;
 • Ezután a földet lazítják, a műtrágyák a talajba öntenek;
 • A harmadik szakasz azt jelenti, hogy az erős és fiatal bajuszok válogatása gyökerekkel.

A kertész végén a korábbi bajusz helyettesíti az új anyagot, ezáltal megújult az eperrel, és helyreállítja a növény hozamát.

A régi gyökerek eltávolítása

Lehetővé teszi, hogy frissítse a fading bokrokat. Optimális idő – szeptember, október. Ezután a hajtásoknak időre lesznek, hogy megragadják a fagyok kezdetét. A megújulás, a régi bokrok ásó, kivéve a gyökereket és a gyökereket, majd:

 • Vágjon száraz vagy sötét gyökereket ollóval, szeletelővel;
 • Bushot üljön vissza;
 • folytassa a következő növény átültetését.

A módszer a kultúra bőséges öntözését igényli. Télen a szalma vagy a sajt, különben fagyasztják.

Átültetés

A tapasztalt kertészek nem javasolják a bokrok átültetését 4-5 évig. Az ilyen növények már nem képesek jó betakarítást adni. Ugyanakkor nagylelkű hajtások, amelyeket új helyen lehet szállítani. A tavaszi időszakban jobb, ha az epereket április első évtizedében küldjük, amikor a gyökerek aktívan növekednek és fejlődnek. Az üzem esetében ebben az esetben az eljárás fájdalommentesen fog haladni, és a fajta gyorsan alkalmazkodik az új feltételekhez.

Tavasszal a divízió megfiatalításának eljárása nehézségek nélkül lesz, ha van ideje átültetni a szamóca előtt a virágzó bogyók előtt. A transzplantáció szabályai.

 1. Az első leszállást meg kell vizsgálni a betegek vagy a halott növények jelenlétére. Ha ilyen bokrok találhatók, érdemes eltávolítani.
 2. Az átültetéshez kiválasztott anyag, akkor meg kell ásni, tartani a gyökerek integritását.
 3. A kútok, amelyekben az eper átadni kell, hogy mély és széles, hogy az üzemnek helye legyen a növekedés és a fejlődés terén.
 4. Annak érdekében, hogy az öntözés során ne figyelemmel kísérje a gyökérrendszer állapotát, a kútok alját javasoljuk, hogy a homokréteget legfeljebb 10 cm vastagsággal kell elhelyezni.
 5. A gyökerek gyors nedvességtartalma biztosítja a talajtömítés és a későbbi lazítás segítségével.
 6. Két hét elteltével az eper alatti transzplantáció pillanatától az első etetést úgy kell elvégezni, hogy az üzem erősödik és hozzáadódik a növekedéshez.

Emlékeztetni kell arra, hogy a szüreti szamóca csak a következő évre kerül. A régi epereket is nyáron átültetik. De gyakrabban ez megtörtént az ültetvény megfiatalításával az ágy kibővítésével és a fiatalok leesésével.

A nyári eljárás szabályai.

 1. Jobb, ha júliusban vagy augusztusban átültetni a szamócát, amikor az üzem megállítja a gyümölcsöt.
 2. Az eljárást reggelen vagy este kell elvégezni, amikor a fiatalok napfénynek nincs kitéve.
 3. A főbokorból meg kell osztani és eltávolítani az extra hajtásokat, hogy a növény ne költsen energiát a magasságukon.
 4. A transzplantáció után szükségessé válik az üzem aktív fejlődéséhez.
 5. A kirakodás előtti korrek előzetesen fel kell készülniük, a talaj komposztdal vagy trágyával rendelkezik.
 6. Csak friss anyagátültetésére, száraz gyökerekkel végzett bokrok nem alkalmasak.

Amikor a leszállás befejeződött, a kertésznek gondoskodnia kell az eperről, és felkészülnie kell a télre.

A transzplantáció legjobb megoldása az őszi időszak, amikor az eső és a nedves talaj miatt nem érdekli különösen a növényeket. A szamóca elégedett a betakarítással, meg kell választania egy megfelelő helyet. Ehhez figyeljen a következő paraméterekre:

 • Megvilágítás – jobb napelemek;
 • Talaj – könnyűnek kell lennie és laza, minimális savassági mutatóval;
 • Páratartalom – Nem lehet túlszárnyalni a szamócát túlszárnyal vagy túlterhelt talajokban.

A leszállás előtt szükség lesz arra, hogy továbbá könnyen támogassa a földet úgy, hogy az üzem megkapja a szükséges nyomelemeket az immunitás és az aktív növekedés megerősítéséhez.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: