A magok előkészítése a vetéshez

Nem elég, hogy megvásárolja az ígért tulajdonságokkal rendelkező magokat, ismernie kell a gránátalma és az inkrusztált magok ültetése közötti különbséget. Miben különbözik a fajta a hibridtől, eltekintve a jelentős árkülönbségtől. Hogyan készítsük elő a magokat a vetéshez, hogy a növények egészségesen fejlődjenek és a termés élvezhető legyen?. A tudósok, gyakorlati szakemberek és szakértők tapasztalata az ipari vetőmag-előkészítésben segít Önnek.

A magok előkészítése a vetéshez

Miért nem csíráznak ki a magok??

A természet évezredek óta gondosan kezeli a növényi sokféleség megőrzését. Miért csíráznak ki a csillagvirág magok érés után azonnal, a földbe hullott kapormagok pedig a következő évben csíráznak ki, és némelyik a harmadik évben is kicsírázik?. Minden a nyugvó embrió programozott fejlődésétől függ. A maghéj olyan enzimeket tartalmaz, amelyek szabályozzák az embrió fejlődési idejét.

Ugyanaz a növény, amelyet kora tavasszal vetettek el, június elején számos utódot fog teremni, de ugyanannak a növénynek a magjai, amelyeket augusztusban vetettek a földbe, ősszel nem fognak gyökeret ereszteni. A természet úgy vélte, hogy nem lesz idejük fejlődni, és télen meghalnak, elhalasztotta az új élet ébredését a tavaszra, és néhányat tartalékba helyezett, egy-két év múlva felébrednek.

Célunk, hogy a termesztésben lévő magok esélyei kiegyenlítődjenek, hogy egyidejűleg egyenletes csírákat adjanak.De mivel a magok világa sokféle, ezért különböző módszereket fogunk alkalmazni a magok felébresztésére:

 1. rétegződés;

 2. pásztázás;

 3. Hőstressz;

 4. áztatás;

 5. A növekedésserkentők használata.

Fontos tudni a termesztett vetőmagok eltarthatósági idejét; egy elhalt embrió nem ébreszthető fel újra. És néhány növény a korai kelés miatt termés helyett üreges termést hoz.

A vetőmagok tárolási feltételei és eltarthatósága

A szakemberek szerint a magok a rossz tárolási körülmények között a vártnál korábban veszítik el csírázóképességüket. Az idő előtti csírázási veszteség fő oka a túlzott relatív páratartalom; a hő, a páratartalom és a. Különbséget kell tenni a vetőmag biológiai és gazdasági életképessége között. Biológiai – amikor a csírázásra kiválasztott magok közül legalább egy kicsírázott. Gazdasági élettartam – a vetőmagtételen feltüntetett eltarthatósági idő. A jellemző megfelel a táblázatban szelektíven bemutatott mutatóknak, ahol egyéb hasznos információk is találhatók:

Olvasson tovább  Hazai pálma - fajok és gondozás

Kultúra

Alkalmasság,

évek

Csírázás

T0C minimum

Csírázó

=200C napok

Vetőmagok db./

Görögdinnye

8

13

6-15

6-25

Dinnye

8

10

4-8

30-35

Káposzta b/w

5

2

5-10

250-300

Kukorica

8

15

10

6-8

Répahagyma

4

3

12

350-500

Sárgarépa

5

4

10

700-1250

Bors

3

14

14

120-200

Retek

3

15

6

100-140

Uborka

8

13

4-8

40-50

Cékla

4

20

7

50-70

Paradicsom

5

22

8

300-330

Zeller

2

18

15

2000

Bab

5

17

7

4-10

Petrezselyem

3

17

15

1000

Spenót

3

15

10

100-175

Borsó

6

2

8-10

3-10

A csírázás ellenőrzése

A csírázási százalékos arány meghatározásához 100 kis, 50 közepes, 20 nagy magot kell venni, többrétegű szövetre vagy szűrőpapírra helyezni őket. Fedjük le a tetejét ugyanazzal az anyaggal, és áztassuk be a szőnyeget vízzel, anélkül, hogy az alján felesleges lenne. Helyezze egy éjjeliszekrényre, és pipettával tartsa nedvesen. Vegyük le a felső réteget a táblázatban megadott időpontban, számoljuk meg a palántákat, számoljuk át százalékra. Ezt a veteményes magsűrűségének kiszámítására használják az ágyásban, és a vetőmag vetésre való alkalmasságának meghatározására.

Hibrid és fajta, saját vetőmagok – mi a különbség?

Nem lehet fajtamagokat beszerezni a saját parcellához vagy a saját kerthez. Lehet sajátot szerezni, de a termesztett növény minden évben megbetegszik, túlbeporzik és “elfajul”. A magok elárulják ezeket a problémákat. Az önbeporzású fajták olcsón megvásárolhatók és jobb minőségűek.

F1 hibrideket keresztezéssel állítanak elő, a katalógusokban leírt garantált tulajdonságokkal. F2 – F1 hibridből származó második generáció, amelyben a szülői formák tulajdonságai szétválhatnak. A hibrid vetőmagok drágák, de magas a csírázási arányuk, és nem igényelnek további kezelést.

Válogatás és kalibrálás

Válogassa szét és saját magjait, hagyja meg a teljes vetőmagot vetésre, hibák nélkül. Oldjon fel egy kanál konyhasót vízben, és öntse a magokat az edénybe. Néhány perc múlva morzsalékos és törött marad a felszínen. Ezeket el kell távolítani. Az elsüllyedt magokat tiszta vízzel öblítsük le, szárítsuk meg és tároljuk.

Nagy és kis magok vannak egy kupacban. Különböző csírázási energiával rendelkeznek. A vetőmagok méret szerinti szétválasztását kalibrálásnak nevezik.

A magvak kikészítése, beágyazása, plazmakezelése

A gyárilag kezelt magokat tartalmazó csomagokra rá van írva, hogy “A magok elővetésre kerültek”, és azonnal el kell vetni az előkészített, nedves szubsztrátumba.

 1. Plazma kezelésa magok növelik a gyümölcs növekedési és fejlődési energiáját, és felgyorsítják a termés érését.

 2. Beoltás– bioaktív anyagokkal és gombaölő szerekkel történő bevonat. A magok színezettek, a szín a benne lévő védőanyagoktól függ.

 3. Rajzolt– Tőzeg és műtrágya keverékből álló védő és tápláló réteggel fedjük be. Nem szabad azonban fagyasztóban tárolni őket. A jó csírázást a csírázás során elegendő nedvesség biztosítja.

Olvasson tovább  Hogyan lehet gyorsan termeszteni a burgonyát

Különös figyelmet kell fordítani a “Sloth’s bed” sorozat magjaira. Ezek gélkapszulázott magvak, amelyek megtartják a nedvességtartalékot a csíra számára. A kiszáradt talajban is csíráznak.

A szalagon lévő magok nem igényelnek további előkészítést. Egy papírtekercsben a magas csírázási arányú magokat a tekercsre ragasztják, a megfelelő távolságra. Egyszerűen helyezze a sorba, szórja meg és locsolja meg vízzel.

Fagyasztás és keményedés

Vetőmag előkészítés

A magok tárolása a hűtőszekrény fagyasztórekeszében olyan, mint a természet téli keményítése. A primulák és az aquilegiák magjai hirtelen kicsíráznak, miután ültetés előtt többször megmázolták őket. Egy héten át vízzel teli edényben kell őket éjszakára a fagyasztóba tenni, és napközben a szobában tartani. Ezután el kell vetni őket.

Rétegződés

Tartsa a magokat hűvös, de nem fagyos helyen. Egyes növényeknek három hónapos rétegződésre van szükségük, másoknak hat hónapra, megint másoknak még egy évre sem. Ez megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a csíra megfelelő hőmérsékleten és páratartalomban átteleljen. A magok megduzzadnak, az embrió táplálkozik, ami gyors csírázást eredményez.

A vetőmagok rétegzése különböző módokon. Azokat, amelyeket egész télen a hidegben kell tartani, a földben, káposztacsírában lehet tárolni. Vágja ki a magot, tegye bele a magokat, kösse össze a feleket ragasztószalaggal, ásószuronttal ássa el őket. Tavasszal húzzuk ki és azonnal vessük el.

Száraz rétegzés – a fertőtlenített magokat zacskókba helyezik, felcímkézik, hűtőszekrénybe teszik. A hóba is betemethető egy lezárt edényben, és a fagyasztóban tartható a tavaszi ültetésig.

A homokozás (a nedves módszer) során a magokat nedves, sterilizált, durva homokból, barna fűrészporból vagy mohából álló szubsztrátumban tartják. A tárolóedényt lezárva, a hűtőszekrényben tartsa, először a legmelegebb helyen, majd a végén a leghidegebb helyen. Ha szükséges, nedvesítse meg a tartály tartalmát a tartályba csepegtetett.

Sebzés

A sűrű maghéjban lévő magvak nem tudnak kicsírázni külső segítség nélkül. Ügyeljen arra, hogy megszúrja és megsértse a vetőmag hártyáját. Ez a hegesedés. Ezt az eredményt többféleképpen lehet elérni.

 1. A termikus módszerA növény típusától függően. A csicseriborsómagot elég egyszer leforrázni, és egy napig hideg vízben hagyni. A galagonyabogyókat áztatjuk, felváltva meredek forró és hideg vízzel, de többször, akár egy percig is áztatjuk, amíg a mag héja meg nem duzzad. A primőrvirágot 7 napig kell pergetni, hideg helyről meleg és hűvös helyre váltva.

 2. A héj elpusztítása (delichos)A kémiai módszerre olyan növények esetében van szükség, amelyek magjait a madarak gyomrában szállítják. Például egy vadrózsabimbót 12 órán át kell 3 %-os sósav- vagy kénsavoldatban tartani, majd a maradék maró folyadékot alaposan ki kell mosni belőle.

 3. Impregnálás– a vetőmagra gyakorolt kíméletes hatás módszere. Keverjük össze a magokat durva szemcsés kőbányai homokkal egy zárt edényben. Erősen rázza az üveget. A homokszemcsék megkarcolják a membránt, és a becsapódástól mikrorepedések keletkeznek.

Olvasson tovább  Házi kaktuszok: fajok, szaporítás, ültetés, öntözés, trágyázás

A módszerek nem járnak a membrán teljes megsemmisítésével, elég, ha a víz bejut a membránba.

Fertőtlenítés, fertőtlenítő kötszer

Függetlenül a vetőmag típusától és a választott vetőmag-előkészítési módszertől, a vetőmagokat és a kontaktanyagokat meg kell tisztítani a betegségektől és a nyomelemektől. Az aljzatok jó fertőtlenítőszere a mangánoldat erős oldata. A vetőmagokat rétegezés és kapálás előtt fertőtleníteni kell.

A vetőmagok nedves, 2 órán át 0,5%-os kálium-permanganát oldattal, mosással és szárítással történő kikészítése. Az 1:4 arányú fokhagyma egy órán keresztül minden mikrobát elpusztít. TMTD-vel, Fundazollal, Benomillal történő száraztrágyázás a vetés napján.

Az ültetés előtti melegítés +50 °C-os vízben egyidejűleg megritkítja és fertőtleníti a magokat.

 1. Káposztafajták – 15-20 percig áztatva.

 2. Sárgarépa, paprika, padlizsán – 25 perc.

 3. Borsó – 5 perc.

Melegítés után 2-3 percre jeges vízbe kell helyezni.

Áztatás és mikrotápanyagok, növekedési hormonok oldataiba való áztatás

A magok előkészítése a vetéshez

Az ültetés előtt mikroelemek oldatába áztatott magok kezdeti tápanyagot és stresszállóságot kapnak. Hígítson fel egy mikroelem-tablettát vízben 0,01-0,03%-os koncentrációban, és ültetés előtt 18-24 órán át inkubálja a magokat az oldatban. Öblítés nélkül szárítsa meg őket. A növekedésserkentők közül a megfelelő biokémiai anyagok – gibberellin, heteroauxin, borostyánkősav 0,01-0,001%-os koncentrációban.

Az áztatás hatása fokozódik, ha az oldatot egyidejűleg oxigénnel is ellátjuk. Az oxigén jelenléte a tápanyagkeverékben felgyorsítja a növények csírázását és fejlődését az első szakaszban. Akváriumi kompresszor is használható. Az előkészített talajba azonnal vesse el a buborékos magokat.

Tippek a magok vetéséhez a legvégén

Összefoglalva, íme néhány tipp. Számos vetőmagkezelési módszert felsoroltunk, de ezeket szelektíven kell alkalmazni, a növény körülményeinek és jellemzőinek megfelelően.

Ha a talaj nem melegedett fel kellőképpen, száraz magokat kell vetni. Fel fognak ébredni, ha a talaj felmelegszik. A beáztatott és kicsírázott magokat nedves és felmelegített talajba kell vetni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Gergő

  Szeretnék kérdezni, hogy milyen előkészítéseket kell tenni a magok vetése előtt? Milyen talajra van szükség, és milyen gondozást igényelnek a magok a sikeres növekedés érdekében? Hogyan lehet biztosítani a megfelelő vízelvezetést és táplálást a növények számára? Köszönöm előre is a válaszokat!

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: