Hogyan kell ültetni és gondozni a fehér málnát?

A “fehér málna” név hallatán sok kertész azt gondolja, hogy a nemesítőknek sikerült valamilyen szokatlan málnafajtát nemesíteniük. Egyáltalán nem. A fehér málna a szeder és a málna keresztezéséből származik. Szeretném elmondani, hogy a vörös málnával ellentétben, amelyhez hozzászoktunk, a fehér málna (más néven sárga) nem alkalmazkodott a kemény télhez.

Botanikai leírás és különleges jellemzők

Fehér málna

A sárga málna bokrokkal és bogyókkal hasonlít a közönséges, piros málnához. A szeder és a málna keresztezésével a nemesítők egy új, számunkra ismeretlen színű fajtát hoztak létre, amely a finom barackszíntől a mély narancssárgáig terjed. A közönséges málnához képest a fehér bogyók több fruktózt, glükózt és szárazanyagot tartalmaznak.

Megjegyzés!A kúszó rizóma elágazik, fiatal hajtásokat hozva és a növényt szaporítva. Bár a fiatal növekedés erősen kimeríti az anyabokrokat.

A termőágak kialakulása két egyéves hajtás végén vagy a hónaljban történik. Ha a gyümölcsök a hónaljból fejlődnek ki, a málna egy szezonban csak egyszer terem, majd a hajtások elszáradnak.

Ha a hajtások végén termő rügyek vannak, a növény évente 2 alkalommal hoz termést. Ezeket nevezik remontáns fajtáknak.

Biológiai különbségek a sárga és a piros málna között:

  1. Erőteljes növekedés és terjedés (vannak erős, gyenge és nagyon terjedő fajták)

  2. Két egyéves hajtás (lehet szürke, barna vagy világosbarna);

  3. a tüskék elrendezése (a tüskék egyszerűek és íveltek, a hajtás egészén helyezkedhetnek el, vagy csak az aljára koncentrálódhatnak);

  4. a lombozat típusa (szőrös és nem szőrös, ráncos és sima, göndör és egyenes);

  5. Alak és íz (kerek, kúp alakú, tompa vagy enyhén illatos);

  6. Gyümölcstípus (egyszikű, virágzó).

Sok kertész kedveli a remontant fajtát, mert egy szezonban kétszer is bő termést hoz.

A fehér málna gyakori fajtái

Az állami nyilvántartásban olyan fajták szerepelnek, mint az Amber, Yellow Giant, Golden Dome, Apricot, Golden Autumn, Runaway, Orange Wonder. A kertészek előnyben részesítik az idős fákat: Spirina fehér, Méz, Altaj desszert, Ananász, Golden Everest.

Sárgabarack

Remontáns fehér málna fajta, amely a központi régióban termesztésre alkalmas. A bokrok nem túl erőteljesek, közepes méretűre nőnek és kissé szétterülnek. A lefelé görbült tüskék a bokor alsó részén helyezkednek el. Aranysárga-aprikot bogyók, enyhén szőrösek, súlyuk 3 g. Egy szezonban 2 kg bogyó szedhető egy bokorról.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan kell ültetni a retket

Szökevény

A remontáns fajta jól terem a középső régióban. Korán kezd termőre fordulni. Augusztus eleji második terméshullám. Közepes méretű, enyhén terjedő bokrok. Apró tüskék a hajtások alsó részén. 2,5 g súlyú arany bogyók. Akár 3 kg gyümölcsöt is teremhet. Fagyállósága jó.

Golden Everest

Külföldi kiválasztás. Rendkívül ellenálló a faggyal szemben. Nem tűri a -30°C-os hőmérsékletet. Erőteljesen terjedő és felálló hajtásokkal rendelkező, erőteljes cserjék. Technikai érettség esetén a bogyók narancssárga színűek. Bogyónkénti tömeg 4 g. Betakarítás kora ősszel. Sok kertész a gyümölcs savanykás-édes ízében találja meg a datolyaszilva jegyzeteit. Mindenre alkalmas fajta.

Sárga óriás

Szezononként egyszer terem; alkalmas az északnyugati régió számára. A betakarítás június végén kezdődhet. Magas bokrok számos hajtással, de kevéssé terjedő. A bogyók súlya 3g. Termés bokronként – 1,5 kg. A tüskék a hajtás teljes hosszában végighúzódnak. A sárga óriás a betegségekkel szemben magas, de a hideggel szemben alacsony ellenállóképességgel rendelkezik.

Arany kupolák

A felújított fajta a központi régió számára. közepes magasságú és szétterülő. Kevés tüske a hajtások hosszában elosztva. A levelek enyhén göndörödnek. Az élénksárga bogyók kerekek és 4 g súlyúak. Egyetlen növény akár 3 kg bogyót is teremhet szezononként. Ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Arany ősz

A remontáns fajta bármely régióban termeszthető. Közepes méretű bokrok, a hajtások alját puha tüskék foglalják el. A levéllemezek nagyon ráncosak. Nagy bogyók, 5 g súlyúak. Szezononként akár 5 kg-os terméshozam, még akkor is, ha a növény kétszer hoz termést. A betegségekkel és kártevőkkel szembeni alacsony ellenállóképessége miatt fokozott figyelmet igényel.

Narancssárga csoda

A remontáns fajta minden régióban, bármilyen időjárási körülmények között jól teljesít. Erős bokrosodás jellemzi. közepes terjedés. A tüskék a hajtások teljes hosszában eloszlanak. Ráncos, erősen csavart levelek. Ragyogó, hosszúkás, narancssárga bogyók, súlya 10 g. Magas C-vitamin-tartalom. Az összes fajta rekordere a jótékony tulajdonságok tekintetében! A bokronkénti termésmennyiség 5 kg.

Amber

A felújított fajta alkalmas széles körű használatra. A hajtások alsó részén lefelé görbülő tövisek vannak. A lombozat enyhén ráncos. A borostyánszínű fajta szárazságtűrő.

A fehér málna ültetése és gondozása a kertben

A fehér málna ültetése és gondozása a kertben

A fehér málna gyakorlatilag ugyanolyan gondozást igényel, mint a fehér málna. Néhány részletet azonban figyelembe kell venni.

Olvasson tovább  A gyümölcsfák védelme a betegségektől és kártevőktől

A helyszín kiválasztása

A vörös málnával ellentétben, amely félárnyékban is képes növekedni és termést hozni, a fehér fajtának elegendő napfényre van szüksége ahhoz, hogy bogyói megérjenek és megteljenek.

Ezenkívül a fehér málnának sok helyre van szüksége. A helyszínt védeni kell a huzattól.

A talaj előkészítése

A jó gyümölcstermés nagyon ígéretesnek tűnik, ha agyagos vagy homokos agyagos termőhelyet választ. A homokos talaj nagyobb figyelmet igényel, mert gyorsan kiszárad, és állandó nedvesítésre van szüksége. A nehéz, agyagos talajok teljesen alkalmatlanok a fehér málna termesztésére.

Az ültetés időpontjának megválasztása

A sárga fajta ültetésének legjobb ideje szeptember vége-október közepe. A melegebb régiókban az ültetés tavasszal is történhet.

A kertészek az árokba ültetést részesítik előnyben. A sortávolságnak 1,2-1,5 m-nek kell lennie az alacsony növekedésű fajtáknál és 2 m-nek a magas növekedésűeknél. Ajánlott 50 cm széles árkot ásni. A palánták közötti távolság a fajtától függ, és 40 cm-nél kezdődik.

Megjegyzés:!Fontos, hogy ültetéskor ne merítsük alá a palántákat!

Öntözés

A növénynek rendszeres talajnedvességre van szüksége, de a túlzott öntözést nem éli túl. Bőségesen öntözze, ha nincs természetes csapadék. A vegetációs időszak alatt is jól kell öntözni, amint az intenzív növekedés megkezdődik, és a betakarítás után. A talaj túlzott nedvességtartalmával a bogyók telítetté, vizesekké válnak, és elveszítik édes ízüket. Annak érdekében, hogy a talaj hosszabb ideig megtartsa a nedvességet, szalmával, humusszal vagy fűnyesedékkel történő mulcsozás ajánlott.

Trágyázás

A növény jól reagál a szerves és ásványi műtrágyákra. A trágyázás legjobb ideje a tavasz és az ősz.

Kora tavasszal, a hóolvadás előtt szórjon nitrogéntartalmú műtrágyát a növény mellé. Amikor a hó elolvad, a tápanyagok a talajba kerülnek. Ez csökkenti a hajtások növekedését.

A fehér málnabokrok esetében a nitrogéntrágyázás különösen szükséges az ültetést követő első 3 évben. Ezeknek köszönhetően a bokrok jól formálódnak, ami növeli a terméshozamot. Ha az árok módszerét alkalmazzák az ültetéshez, az ásványi műtrágyákat 2 évente egyszer trágyázzák.

A ló- vagy tehéntrágya szerves trágyaként használható. A bokrokat növényi törmelékkel és tojáshéjjal is beboríthatja.

Kössük össze

Különösen a magas fajtáknál szükséges a kötés, amelyet lehetőleg közvetlenül az ültetés után kell elvégezni. Az árok oldalán lévő karók támasztékként használhatók. Tegyünk közéjük néhány sor drótot. Az első sornak 1,2 m-re kell lennie a talajtól. Folytassa a sorokat 0,6 méteres lépésekben. A rügyek kibontakozása után kötözze ki.

Metszés

A visszamaradó fajták hajtásait meg kell metszeni. Ezt ősszel kell elvégezni. Ez termésbőséget hoz, de évente csak egyszer – ősszel. A kétéves fajtáknál ki kell vágni azokat a hajtásokat, amelyek az adott évben termést hoznak.

Olvasson tovább  A ribiszke betegségei és kártevői: tünetek, kezelés, kezelés

Betakarítás

A fehér málna termesztése során tudnia kell, hogy az érett bogyókat nem szabad az ágakon hagyni – azokat le kell szedni. Tény, hogy a remontáns fajták egyik jellemző tulajdonsága az érett bogyók összetörése. Ráadásul nem tárolhatók, ezért a betakarítás után meg kell őket enni vagy fel kell őket dolgozni.

Felkészülés a télre

Téliesítés

A málna ellenállónak számít az alacsony hőmérsékletekkel szemben, de vannak olyan fajták, amelyek télen megfagyhatnak. Ezzel kapcsolatban célszerű a cserjéket felkészíteni a télre. A szőlőhajtásokat le kell venni a karókról, és oldalra kell dönteni, hogy a földtől legfeljebb 40 cm-re legyenek. Kevés hóval járó, enyhe teleken célszerű a hajtásokat szalmával letakarni.

Fehér málna szaporítása

A szaporítás leggyorsabb és legkényelmesebb módja a vágás. De ahhoz, hogy palántákat vásároljon, pénzt kell befektetnie. Egy másik lehetőség a vetőmagok vásárlása. A magról történő szaporítás nem mindig sikeres, mivel a folyamat nem egyszerű.

Az a tény, hogy a magok nem csíráznak túl jól, ezért sok erőfeszítést kell tenni az egészséges palánták neveléséhez.

A magokat a saját termés bogyóiból lehet gyűjteni. Válasszon egy jól érett gyümölcsöt, mossa meg a gyümölcsöt, és távolítsa el a magokat a gyümölcshúsból. Miután a palánták megszáradtak, papírzacskókban kell tárolni őket.

A szaporítási folyamat szeptember végén kezdődik. A magokat gézbe vagy vattába helyezzük, és 24 órán át szobahőmérsékletű vízben áztatjuk. Ezután helyezze a magokat tőzegmohába vagy homokba. Tartsa a palántákat ebben a formában tavaszig.

Áprilisban átültetés a szabad talajba. A szedés elkerülése érdekében a magokat legalább 5 cm távolságra kell egymástól elhelyezni.

A palánták nyári gondozása: öntözés, a talaj lazítása és a gyomok eltávolítása, trágyázás. Ősz beköszöntével a fiatal növényeket állandó helyre ültetik át.

Figyelem!Az állandó helyre történő átültetéskor fontos, hogy figyeljünk a palánták megjelenésére. Ha a hajtásokon sötét színű tüskék vannak, az ilyen példányokat ki kell dobni, mert a bogyóik nem lesznek sárgák.

A fehér málna gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is. Szokatlan színezésükkel és feltűnő megjelenésükkel is vonzóak. A fajták hatalmas választéka közül kiválaszthatja azt, amelyik minden paraméterhez megfelelő lesz. Ahhoz azonban, hogy a talajból jó terméshozamot lehessen kihozni, jól kell gondoskodni róla.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: