Hogyan kell termeszteni egy datolyapálmát magról – ajánlások a gondozásra

A datolyapálma egy egzotikus növény, amely egyre gyakrabban fordul elő a síkvidéken. A legegyszerűbb, ha kész fát vásárol. De ez nem olcsó, a termesztési körülmények megváltozása nem a legjobb módon befolyásolja a pálmát: hosszú időbe telik, amíg a költözés után helyreáll a pálma. A kőből növesztett fa kezdettől fogva alkalmazkodik a lakás sajátos körülményeihez. Arra is gondolnia kell, hogy nem mindig lesz kicsi. Idővel egy kifejlett, akár 2 m magas, széles levelekkel rendelkező növénynek sok helyre lesz szüksége.

A datolyapálma otthon: hogyan kell termeszteni és gondozni

Egy kis biológia

A különböző információk szerint a nemzetség dátumok a pálma család 14-17 faj. De az igazi datolyapálma, amely ízletes és egészséges gyümölcsöket terem, a datolyapálma. A növény nem fordul elő vadon, ellentétben rokonaival – 12 faj nő Pakisztán és Afrika trópusi és szubtrópusi övezeteiben. A datolyát több mint 6000 éve termesztik. A csíráztatott magokból nyert palánták szelekciója, majd szelekció révén mintegy 5000 fajtát hoztak létre.Biológiai jellemzők:

 1. Magas fa – akár 30 méteresre is megnőhet, törzsátmérője átlagosan 80 cm;

 2. Nagyon hosszú életképességű, szél által beporzott kétlaki növény;

 3. A pálma koronája akár 60, akár 6 m hosszú, por- és szélálló, akár 6 m hosszú, levélszerű levéllel rendelkezik;

 4. a zord sivatagi és félsivatagi körülmények alakították ki szívósságát – a fa a magas és az igen alacsony hőmérsékletet is elviseli, a határérték a mínusz 14 fok;

 5. A nedvességhiány miatt a datolyapálma szárazságtűrő; nagyon mély gyökérzete segíti a fát abban, hogy a nedvességet az alsó talajhorizontokból szívja magába;

 6. Alkalmazkodott a meleghez: mivel az összes szerv növekedéséért felelős sejtek nem osztódnak közvetlen napfényben, a pálma éjszaka növekszik;

 7. A fa száraz levegőhöz van szokva, a virágzás és a gyümölcsérés idején a túlzott nedvesség csökkenti a terméshozamot;

 8. a pálma hosszú életű fa – 200 éves korában is termést hozhat.

Szobában történő termesztés esetén a növényeket természetes élőhelyükön kell hagyni. Természetesen egy ekkora fa nem fog egy lakásban nőni. Valószínűleg nem fog virágozni, és ha virágzik is, nem fog termést hozni, mert hím beporzóra van szüksége. De a pálma gyümölcs nélkül is meglepően dekoratív. De először el kell vetni a magokat. Tavasszal csíráznak a legjobban.

Vetőmag előkészítés

A datolyapálma vagy főnix, ahogy a szülőföldjén nevezik, termesztése a magok kiválasztásával kezdődik. A növény a Közel-Keleten és Afrikában őshonos. De nem kell olyan messzire menned, hogy magokat szerezz. Csak el kell sétálnia a legközelebbi boltba.De nem minden dátum alkalmas a termesztésre:

 1. nem lett volna szabad hőkezelésnek alávetni;

 2. A betakarítás után akár egy évig is tárolható.

Kiválasztáskor figyeljünk a gyümölcs méretére – minél nagyobb, annál jobb – és a betegségre utaló jelek hiányára. Ha a gyümölcsöt szárítják vagy kandírozzák, ez nem akadályozza meg, hogy a pálma termesztésére használják.

Mivel a magok csírázóképessége ismeretlen, jobb, ha egyszerre több magot ültetünk. Miután eltávolították belőlük a gyümölcshúst, a magokat lemossák. A földben lévő gyümölcsdarab megrothadhat, magot is tartalmazhat. Most hidratálással kell felébreszteni. A duzzadás felgyorsítása érdekében a magokat csiszolópapíron dörzsölve meg lehet csiszolni, vagy azonnal 3 napig 30 fokos vízben áztatni. A hőmérsékletet állandóan tartani kell, ami termoszban a legegyszerűbb. Naponta többször cserélje a vizet. Az utolsó vetéskor adjon hozzá növekedésserkentőt, az utasításoknak megfelelően hígítva. A magokat azonnal elvetheti a földbe, de a csírázásra sokáig kell várnia.A folyamat könnyen felgyorsítható a magok csíráztatásával:

 1. állítsa őket két megnedvesített vattakorong közé, amelyeket egy átlátszó, zárt edénybe helyez;

 2. alternatíva lehet egy ziploc zacskó hidrogéllel vagy nedves szivacsmohával;

 3. A csíráztatás bármelyik módszere esetén a magokat meleg (35 °C) helyre kell helyezni, ahol szórt fény van.

Minden nap nyissa ki a tartály fedelét vagy a cipzáras kupakot, hogy friss levegőt kapjon, és hogy a magok ne száradjanak ki. Amint kikelnek, itt az ideje vetni.

Ültetés

Dátum pálma magok otthon: Hogyan kell termeszteni és gondozni

Az edény kiválasztása attól függ, hogy a magok kicsíráztak-e vagy sem. Könnyebb a megduzzadt magokat együtt ültetni ugyanabba az edénybe, és amint kihajtanak, szétosztani őket külön cserepekbe. A növekedés kezdetén a kis pálmafáknak nincs szükségük sok helyre. Ha a mag már kicsírázott, akkor jobb, ha a saját edényében van. Mindkét esetben a tartály alján kell lennie egy agyagpala- vagy zsindelyelvezetőnek. Fontos, hogy a vízelvezető nyílást fedje, de ne túl szorosan – ha a gyorsan növekvő gyökerek bejutnak oda, nehéz lesz őket veszteségek nélkül eltávolítani. A tenyér pedig rendkívül érzékeny a sérülésekre.

Olvasson tovább  Hogyan kell ültetni és gondozni a kála liliomokat a szabadföldön és otthon

A boltban kapható pálma aljzat használható aljzatként; az univerzális talaj is megfelel. Függetlenül ültetési keverék készül 1 rész tőzeg és 3 rész homok, hozzáadásával bármilyen lazító – vermikulit, perlit.

Az ültetés technikája nagyon egyszerű:

 1. Öntse az előkészített földet a cserépbe úgy, hogy a vízelvezetés az aljára kerüljön, és ne érje el a tetejét 5 cm-re;

 2. Fedjük be 4 cm vastagságú mosott durva homokkal;

 3. tartsa nedvesen;

 4. a maghüvelyt függőlegesen, 1 cm mélyre temetve helyezze el, a csírázó magokat különös gonddal kezelje;

 5. Szórjon egy kis homokot a cserépre, fedje le nedves szivacsmohával, és tegye meleg, világos helyre (25 °C).

Most várd meg a hajtásokat. A folyamat nem gyors, 1-3 hónapig tart, a csíráztatott palánták gyorsabban csíráznak. Néha a mag sokáig nem kel fel, és csak egy év múlva kel fel. Tartsa a talajt folyamatosan nedvesen.

A következő lépés a gondoskodás

Miután kicsírázott, a palántát át kell ültetni egy külön magas – 10-12 cm-es, kis méretű edénybe, ha ez nem történt meg korábban. Ilyen körülmények között a növény széles levelet fejleszt.

Hogyan tartsunk egy pálmát

A növény nagyon könnyen gondozható, de megfelelő gondozással jobban fejlődik.

Világítás

Hazájukban a tűző nap alatt nőnek – de beltérben nem szeretik ezt a fajta fényt: szórt, de erős fényre van szükségük. Ezenkívül a cserép része a forró napon felmelegszik – ez negatív hatással van a gyökérfejlődésre. Télen a nappali fény 12 órára növelhető egy fitólámpával. Annak érdekében, hogy a növény szimmetrikus alakú legyen, a cserepet kéthetente 180 fokban el kell forgatni a tengelye körül. A datolyapálma keleti fekvésű ablakban fejlődik a legjobban.

A hőmérséklet

A tenyérnek egy bizonyos hőmérsékleti intervallumra van szüksége ahhoz, hogy kényelmesen fejlődjön:

 1. Nyáron 20-25 fok;

 2. 20 – télen.

Ha lehetséges, a meleg évszakban a pálmát tartalmazó edényt a fák csipkés árnyékába helyezve kiviszik a szabadba. A talaj hőmérséklete szintén fontos a növény számára. Nyáron nem szabad túlmelegednie, télen pedig nem szabad túlhűlnie. Ennek megelőzése érdekében a pálmafát “termoszba” – egy nagyobb cserépbe, amelynek alját és falát szivacsmohával borítja – helyezheti.

Levegő páratartalma

Nem szabad túl magasnak lennie, de a száraz levegő sem felel meg a növénynek. Az optimális páratartalom körülbelül 50%. Ha alacsonyabb, akkor keramzittal borított és vízzel töltött tálcára helyezzük. De nem érhet az edény aljához.A növénynek vízkezelési eljárásokra is szüksége van:

 1. Amikor a kis pálmafák időnként beporosodnak, nedves szivaccsal törölje le az egyes leveleket;

 2. A nagyobb növényeket meleg zuhany alá lehet állítani, és a cserépben lévő földet le kell fedni, hogy megakadályozzuk a kimosódást;

 3. Naponta egyszer vagy kétszer permetezze az ágyat 33 °C-os lágy vízzel, finom ködpermetezővel.

A téli fűtési szezonban ezeket a műveleteket gyakrabban végzik, hogy kompenzálják a csökkent páratartalmat. A pálmának szellőztetésre van szüksége, de a huzat nem tesz jót neki.

Öntözés

Bár szárazságtűrő növény, szereti a nedvességet.Az évszaktól függően öntözze a növényt:

 1. Nyáron: hetente 3-4 alkalommal bőségesen öntözze, anélkül, hogy a gyökérlabda kiszáradna;

 2. Télen a növekedési folyamat lelassul, és az öntözést ritkábban – tíznaponta egyszer vagy kétszer – végezzük, így a gyökérlabda szinte teljesen kiszárad.

Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál ritkábban kell öntözni. Az ezt követő napon a cserépben lévő talaj sekély lazítása kötelező. A tálcából a nedvesítés után fél órával ürítse ki a vizet. A víz minősége nagyon fontos a pálmafák számára: a víznek lágynak és szobahőmérsékletűnek vagy kissé magasabbnak kell lennie.

Trágyázás

A pálmát tavasszal és nyáron aktívan táplálni kell, kifejezetten erre a fajra kifejlesztett műtrágyával vagy a dísz- és lombhullató növények számára készült komplex oldható keverékekkel. Tápanyagarány: N:P:K-3:1:3:1:3. 2 hetente trágyázás a gyökereknél, tiszta vízzel történő öntözés után; havonta ugyanezzel a mennyiséggel 10-szeresére hígítva lombtrágyázás.Télen elegendő havonta 1 trágya.

Olvasson tovább  A piros és fekete ribizli ültetésének sajátosságai - különbségek a ribizli gondozásában

Ha a pálmafából hiányoznak a mikro- vagy makrotápanyagok, az kihat a megjelenésére:

 1. A világoszöld levelek és a satnya növekedés nitrogénhiányra utalnak;

 2. A bronzbarna foltok a leveleken, először a legidősebb, majd a legfiatalabb leveleken, káliumhiányra utalnak;

 3. A zöld levél szélén széles, sárga csík jelenik meg – a tenyérből hiányzik a magnézium;

 4. Néha a fiatal pálmák a növekedés korai szakaszában mangánhiányosak, ilyenkor rosszul fejlődnek, és a leveleken klorózis jelenik meg.

Egy elem hiányának megszüntetésének legegyszerűbb módja a lombtrágyázás.

Újratelepítés

Dátum pálma magok otthon: Hogyan kell termeszteni és gondozni a pálmát?

A fiatal datolyapálmákat minden évben újra kell ültetni, az első ültetést a palánták megjelenésekor kell elvégezni. A legjobb időpont az új cserépbe való átültetésre az aktív vegetáció kezdete, általában áprilisban. Legalább 5 évente át kell ültetni, felnőttként pedig egyszerűen cserélje ki a termőtalajt. Amikor öntözés után kiürítjük a tálcát, vizsgáljuk meg a cserép alját – ha a gyökerek elkezdték kihasználni a vízelvezető lyukakat, itt az ideje az átültetésnek.

Talaj

A legegyszerűbb módja a kész pálmaszubsztrát vásárlásának. A növény homokból, humuszból, szemes földből és komposztból egyenlő mennyiségben álló szubsztrátumban fejlődik. Adjon hozzá egy evőkanál szuperfoszfátot minden 3 liter keverékhez. Kis mennyiségű perlit és 1 cm-es széndarabok hozzáadásával a talaj morzsalékossá válik.Táplálóbb keveréket is lehet készíteni:

 1. 2 rész agyagos gyeptalaj;

 2. Ugyanannyi lombhumusz;

 3. Minden edénybe tegyen 1 rész tőzeget, homokot és bomlott trágyát;

 4. Egy kis faszén.

Ha az átültetés során a talaj összetétele drasztikusan megváltozna – még ha javulna is -, az negatív hatással lenne a növényre.

Pot

A datolya növény jellegzetes tulajdonsága, hogy gyökerei befelé és nem kifelé nőnek. Meghatározza a cserép kiválasztását: magasnak és nem túl szélesnek kell lennie. Minden egyes átültetéskor 3-4 cm-rel nagyobb edényt válasszon, mint az előző – ez a magasságra és az átmérőre egyaránt vonatkozik. Az anyag műanyag, így könnyebben eltávolítható az újratelepítéshez, és szükség esetén feldarabolható. A műanyag edényben lévő gyökereket kevésbé érinti a hőmérsékletváltozás.

Újratelepítési algoritmus

A gyökerek sérülésének elkerülése érdekében egyszerűen ültesse át a növényt egy új cserépbe anélkül, hogy a gyökereit megsértené:

 1. az átültetés előtti napon öntözzük meg;

 2. Az új cserép aljára helyezzen mosott agyagos vályogdrenázst a cserép egynegyedének magasságában vagy annál kisebb magasságban;

 3. A tetejére egy kis réteg virágföldet öntünk;

 4. A régi cserép falát gyúrják, hogy könnyebb legyen kihúzni a növényt;

 5. helyezze a datolyát az új cserépbe úgy, hogy a gyökérnyak ne kerüljön víz alá;

 6. Az összes üreget az előkészített virágkeverékkel töltjük fel, enyhén tömörítve azt;

 7. a talaj öntözése.

Az első megtermékenyítésre 2 hónapnál korábban nem kerülhet sor. Ha az átültetés során véletlenül megsérülnek a gyökerek, távolítsa el az alsó 1-2 levelet.

Betegségek és kártevők

Ha a növény a nyár folyamán a szabadban volt, valószínűleg kártevőkkel fertőzött. A tripszek időnként megfertőzik azokat a pálmákat, amelyek állandóan a szobában vannak. A növények veszélyben vannak:

 1. lisztbogarak– a levelek nedvét szívják, a levélnyílásokban telepednek meg, mielőtt az egész növényre, beleértve a gyökérzetet is, átterjednének; a rovarok fehér színűek, nagyszámú szárral és viaszos, viaszos filmréteggel a testükön; az általuk termelt mézharmat kiváló táptalaj a kormos gombák számára; a lisztkukacok az alacsony páratartalmat kedvelik;

 2. pókháló atkákelőször a pálmák szárán jelennek meg, majd megfertőzik a leveleket, kiszívva azok sejtnedvét; az atkák nagyon mozgékonyak, könnyen vándorolnak virágról virágra; méretük kicsi, szabad szemmel nehéz észrevenni a pókháló atkát, de életének nyomai – szúrásnyomok a leveleken, különösen a levelek alján jól láthatók; ha egy atkakolóniának pókhálói vannak a levéllemez alsó oldalán – a kártevők több generációja él ott; az atkák szeretik a száraz levegőt és az alacsony hőmérsékletet;

 3. tripszek– apró, mozgékony, hosszúkás testű rovarok, amelyek közvetlenül a levél aljára, az erek mentén rakják le petéiket, ahol barnásbarna foltok vannak; kívülről fehéres színűek;

 4. Scabies– A pálmákra veszélyes lárvák első pálmalárvák, viaszos pajzzsal borítva, apró barna-arany vagy fehéres kinövésekként jelennek meg; a levélhez tapadva szívják annak nedveit, a károsodás helyén észrevehető vörösesbarna vagy sárgás foltok keletkeznek;

 5. levéltetvekgyakran a nyár folyamán a szabadba kihelyezett növényeken jelenik meg; szellőztetéskor néha az ablakon keresztül jutnak be a lakásba; a szívogató rovar kis, ovális teste zöld, fekete, narancssárga vagy szürke, a levéltetvek látszólag beleolvadnak a szárba és a levelekbe; jelenlétét az általa termelt mézharmatból lehet megsejteni;

 6. Nematóda– A kártevő a talajban vagy a növény különböző részein él – apró férgek, amelyek nagy károkat okoznak a pálmafákban: a károsodás helyén először sárgás, majd barnás foltok alakulnak ki, amelyek végül feketévé válnak, a levél elhal.

Olvasson tovább  Az uborka ültetésének időzítése

Hogyan kell harcolni

Kisebb kártevőfertőzésekkipróbálhat népi módszereket, hogy megszabaduljon tőlük:

 1. 15 g apróra vágott hagymát egy liter vízben fedő alatt 5-7 órán át pároljuk, leszűrjük, majd permetezzük;

 2. 20-30 g gyermekláncfűgyökér összetörve és egy liter meleg vízben 2 órán át áztatva – permetező oldat;

 3. 50 g friss chilipaprikát összetörünk és 0,5 l vízben felforralunk, lehűtés után permetezzük és leszűrjük;

 4. A levelek gyengéd bedörzsölése gyógyszeszes itallal hatékony; 5 perc elteltével a növényt meleg vízzel zuhanyozzuk le, hogy a cserép földje ne ázzon el.

Egyes kártevők – férgek és rühes atkák – kézzel, szappanos vízbe mártott vattakoronggal vagy merev kefével szedhetők ki.

Ha ezek az intézkedések nem segítenek, rovarölő szerek és rovarölő szerek használhatók, Fytoverm, Lepidocide, Bitoxybacillin, Actara, amelyek beltéri használatra engedélyezettek.

A pókháló atka jól ellenőrizhető“Bitoxybacillin”, “Apollo”, “Acarin”, “Flumait”. A magasabb veszélyességi osztályba sorolt készítményeket a pálmafák kinti kezelésénél kell használni. A kezelés hatékonyabbá tétele érdekében a pálmacserépre műanyag zacskót helyeznek, és szorosan megkötik. Ne vegye le 2 napig, ezalatt a növénynek árnyékban kell lennie. A pókháló atka elleni küzdelem nem ér véget a pálmafa kezelésével. Szüksége van a talajra, a cserép külső oldalára, az összes növényre a közelében, az ablakpárkányra és az ablaküvegre – a kártevő az élőhelyétől távol is lerakhatja tojásait.

Megelőzés

A pálma szereti a vizes kezeléseket. Ha ezeket rendszeresen elvégezzük, megvédve a cserépben lévő talajt a nedvesedéstől, a legtöbb kártevőt, a pikkelysömör kivételével, egyszerűen elmossuk. A levelek szappanos vízzel történő lemosása hatékonyabb. A póktetveket hetente kétszer 2-3 percig tartó UV-fénnyel lehet eltávolítani egy speciális lámpa segítségével. A levelek alját is meg kell világosítania.

Ha egy pálma egyszer már fonalférgekkel fertőzött, nem lehet rajta segíteni.

Betegségek

A legtöbb pálmabetegség oka a nem megfelelő gondozás. Mielőtt a kezelés megkezdődne, ki kell javítani. A legtöbb betegséget gombák okozzák:

 1. A gyökérrothadást a Fusarium nemzetséghez tartozó gomba okozzaA levelek sárgulnak, majd elsötétülnek és elszáradnak; a gyökerek vizsgálatakor rothadó, kellemetlen szagú területeket találunk; a tenyéren csak a betegség kezdetén lehet segíteni: a gyökereket vízzel mossuk, levágjuk az összes rothadó részt, gombaölő oldattal mossuk – “Cuprozan”, “Homecin”, a vágásokat zúzott szénnel kezeljük;

 2. Ha a fiatal növényszöveten sötét foltok jelennek meg, majd a fehér hámlást a Penicil nemzetséghez tartozó gomba okozza

 3. Réz-szulfátoldattal történő pókhálós permetezésre lesz szükség;
 4. A Rhizoctonia és Pythium nemzetséghez tartozó gombák okozzák a levélfoltosságotKorhadás a levelek tövénél: Ha nem kezelik, teljesen korona nélkül maradhat. A Bordeaux veraillant permetezés segíthet;

 5. A rózsaszín rothadás a legyengült növények betegsége, Különösen, ha nem steril szerszámokkal vágták, a rothadás a leveleken kezdődik, előrehaladott esetben a fa törzsére is átterjedhet, kezelés – a beteg részek eltávolítása, gombaölő szeres oldatokkal való kezelés.

A termesztés során felmerülő problémák

Ezeket általában a nem megfelelő ellátás okozza:

 1. Barna foltok a leveleken, ha a növények satnyulnak – a növényeket túlöntözték, vagy a víz túl kemény;

 2. A levélvégek elszáradnak és megbarnulnak – alacsony páratartalom, vízhiány, alacsony hőmérséklet;

 3. Az alsó levelek elszáradnak és megbarnulnak – elérik életük végét, és vissza kell vágni őket;

 4. A levelek megsárgulnak – nincs elég nedvesség vagy tápanyag;

 5. Ha a pálmát nem öntözzük gyakran, az alsó levelek lelóghatnak, a növény elveszti díszítőerejét, és nem tud többé felkapaszkodni; le kell kötni;

 6. Gyenge növekedés – túl hideg nyáron, túl savas talaj, nem elegendő tápanyag, túl kicsi cserép;

 7. Sápadt foltok a leveleken – égési sérülések nyomai, a pálmának árnyékra van szüksége a közvetlen napfénytől.

Ha a levelek az egész növényen barnára színeződtek – A gyökérzet a túl sok nedvesség miatt rothad. Az erős fertőzés elpusztítja a növényt. Néha a kezdő termesztőket zavarba hozza a fiatal pálma leveleinek szerkezete – keskenyek és nem nyílnak ki legyezővel. Ez a jelenség átmeneti, és a növény életkorával függ össze, általában öt év alatt a korona szabványos formát vesz fel. A jó ápolás és az éves átültetés új cserépbe felgyorsítja a folyamatot.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: