Kőrózsa (virág): otthoni ápolás

A kövirózsa nevét szokatlan megjelenésének köszönheti: virágzata kőbe van vésve. Egy zamatos virág, amely a Flora of Mexico című könyv megjelenése után keltette fel az érdeklődést, amely információkat és illusztrációkat tartalmaz a különböző virágokról. A kövirózsa egy szokatlan, de nagyon melegkedvelő növény. Nem tűri a 6 °C alatti hőmérsékletet – beltéri termesztésre alkalmas.

Kőrózsa (virág): otthon ápolva

Faji sokféleség

A szakirodalomban a kövirózsát echeveriának nevezik. Véleményünk szerint gyakran összekeverik a kolosztrummal. Hasonló megjelenésük ellenére van egy megkülönböztető jellemzőjük – fagyállóságuk. A Molodilium elviseli az alacsony hőmérsékletet, és a középhegységek nyílt terepén nő, míg az Echeveria nem. Több mint 200 fajt neveznek szár nélkülinek. A legnépszerűbb:

Név

Leírás

Agave

A fajt a szinte gyökérszerű levélrozettákkal rendelkező növények képviselik. Mivel a száruk nagyon rövid, gyakran tévesen szár nélkülinek nevezik őket. Nyáron a kövirózsa sárga-piros harangokkal virágzik

Pellucida

Hasonló a fentiekhez, de a leveleken lévő pehely miatt pelyhes faj

Taurus

Érdekessége, hogy képes megváltoztatni a rozetta színét: idősebb korában bordóbarna színűvé válik

Elegáns

Lágyszárú növény, vastag szárakkal, amelyek a zamatos levelek súlya alatt megereszkednek. Ez utóbbiak gyakorlatilag fehérek, áttetsző szélekkel és hegyes felső részükkel

Humpberry

Kis cserje, felálló, alacsonyan elágazó, fához hasonló hajtással. A szár tetején sűrű rozetta található, nagy, hullámos szélű levelekkel. A virágzási fázisban a virágok vöröses színű, tüskeszerű virágzatban nyílnak

Működési feltételek

Az echeveria számára egy széles, de sekély cserép a legjobb. Vízelvezető lyukakkal kell rendelkeznie. További vízelvezetéssel szívja fel, hogy megakadályozza a gyökerek elakadását. Kavicsokat vagy duzzasztott agyagkavicsokat használnak. Az edény térfogatának egyharmadát kell felhasználni.

Aljzatra vonatkozó követelmények

A kövirózsa gyorsan nő a laza, rosszul táplált talajban. Megvásárolható virágüzletben (univerzális szubsztrátum a szukkulensek számára) vagy saját maga készítheti el. Az első esetben a használat előtt durva szemcséjű homokot kell hozzáadni a virágföldhöz, hogy növelje annak levegőztetési tulajdonságait. Ha önmagában készül, vegye be:

 1. Egy rész tőzeg;

 2. 1 rész kavics;

 3. 3 rész kerti föld.

Olvasson tovább  Thuja: Egy kis otthoni ápolás

A gyökérrothadás megelőzése érdekében egy kis aktív szenet adunk hozzá. Az aljzatot a fertőtlenítés érdekében süsse meg a sütőben kb. 20 percig. A hőmérséklet 200 °C. A kezelés elpusztítja a kórokozókat, a kártevőállományt és a gyommagvakat.

Egy mellékes megjegyzés!

Alternatív megoldásként a hordozót gőzfürdőben gőzöléssel vagy mikrohullámú sütőben történő felmelegítéssel is fertőtleníthetjük.

Helyszín és világítás

Véleményünk szerint a virág megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a jó fény. A természetben az echeveria Mexikó perzselő napsütése alatt nő, ezért nem fél a közvetlen napfénytől a déli oldalon lévő ablakokon keresztül. Az edényt a ház keleti és nyugati oldalán is elhelyezik. Ne helyezze északi fekvésű ablak közelébe. Ha nincs választási lehetősége, a háttérvilágítás megoldható. Nyáron az edényt a friss levegőre helyezik, ahol védve van a huzattól és az esőtől.

A hőmérséklet

A kövirózsa 22-25 °C közötti hőmérsékleten aktív. Télen hagyja pihenni a növényt, csökkentve a hőmérsékletet 10-15 °C-ra. Ha a fajta télen virágzik, a hőmérsékleti rendszer nem változik. A virágot sok fénynek kell kitenni.

Páratartalom

Az Echeveria egy zamatos. A levelek vízmegtartó erejének köszönhetően a virág könnyen ellenáll a szárazságnak. De higiéniai eljárásként a növényt permetezik, ami lemossa a port, és megakadályozza, hogy a pókhálós atkák, levéltetvek megfertőzzék a hajtásokat. Ez utóbbiak nagyon jól szaporodnak alacsony levegő páratartalomban.

A kővirág gondozása

Az öntözés és a trágyázás a kövirózsa alapvető ápolási intézkedései. Az Echeveria a hajtásokban tárolja a nedvességet, és nem igényel gyakori öntözést. Meleg időben ellenőrizze a gyökérlabda állapotát: ha 2 cm mélységig kiszáradt, öntözze meg a virágot. Télen az öntözést havi 1-re lehet csökkenteni, ha csökken a hőmérséklet abban a helyiségben, ahol a kövirózsa található. A vizet szobahőmérsékleten használják. Ügyeljen arra, hogy öntözéskor ne kerüljön víz a rozettákba, különben rothadás léphet fel.

A zamatos szereti a kevéssé termékeny talajt. A zöld tömeg kialakulásához havonta egyszer etessük az aktív vegetációs fázisban. Mivel a gyökerei érzékenyek, az égés elkerülése érdekében a műtrágyadózis felét használjuk. Véleményünk szerint a legjobb, ha a szukkulensek számára kifejlesztett készítményeket választjuk.

Olvasson tovább  Hogyan tervezzük meg megfelelően a jövőbeli ágyak és ültetések helyét?

Áttelepítés, ahogy növekszik. A fiatalabb példányok erőteljesebben fejlődnek, ezért minden évben nagyobb edényt igényelnek. Tavasszal, miután a növény felébredt nyugalmi állapotából. A kifejlett növényeket 2-3 év után ültesse át az átültetés módszerével, ügyelve arra, hogy a gyökérlabdát ne zavarja meg. Ezekben az időközökben a felső hordozóréteg megújul.

Betegségek és kártevők

A kövirózsa levéllemezei viaszos vagy hullámos bevonattal rendelkeznek. A rovarfertőzés ellen védelmet nyújt és gátat képez. Ha azonban a gondozási intézkedéseket nem megfelelően követik, a gombaspórák megtámadhatják a növényt. Egyes betegségek jelei a barna foltok, fehéres foltok, lágyuló hajtások.

Ez utóbbi állapot a legveszélyesebb. Ez a fertőzés a szürke rothadással fertőzött növény tünete, amelyet a gyökerek túlzott nedvességtartalma és pangása okoz. A növény védelme érdekében ültesse át friss aljzatba, távolítsa el a gyökér beteg részeit, és permetezze be gombaölő szerrel. Azonnal kezelje, különben nincs esélye a megmentésére.

Egy másik probléma, ami a dekorativitás elvesztését okozza, az öntözés hiánya hosszú időn keresztül. Bár szárazságtűrő növény, vízre van szüksége. Ha a levelek ráncosak, és a rózsa rózsatője szó szerint középre zsugorodott, az echeveria sürgős öntözésre szorul.

Terjedési módszerek

A kövirózsát vegetatív szaporítási módszerekkel szaporítják, amelyek lehetővé teszik a fajtajelleg megőrzését. Minden módszernek megvannak a maga árnyalatai.

A levél

A szívós növények szervei nagyon jól gyökeresednek. Az eljárás elvégzéséhez az egyik alsó, egészséges levelet éles, előzőleg fertőtlenített késsel levágjuk. Hagyja a levélkéket 3 órán át száradni. Ha nagy levelű, akkor akár 2 héttel tovább is eltarthat. A cserépbe 2 rész kerti földből és 1 rész homokból álló szubsztrátumot kell önteni. A levél a hámréteg és a talaj közé szorul. A növény tetejét nedvességgel permetezzük be, és üveggel borítjuk, hogy optimális mikroklímát teremtsünk. 20 nap elteltével új hajtások kezdenek megjelenni, ami azt jelzi, hogy a növény sikeresen meggyökeresedett.

Rózsák

Egy másik egyszerű, de nem kevésbé eredményes módszer. Ez akkor történik, ha a leányvállalat már kialakította a palántarozsettát. A lépések sorrendje:

 1. Éles késsel vágja le a kifejlődött gyökérrozettát.

 2. Ezeket mangánoldattal kezelik.

 3. Hagyja száradni 12 órán át sötét szobában.

 4. A vágást szénnel kell porítani.

 5. Terítsünk kavicsot a cserép aljára vízelvezető rétegként.

 6. Fedje be homokból és gyeptalajból egyenlő arányban álló aljzattal.

 7. Nyomja a rozettát a földbe.

 8. Vízzel egy bizonyos mennyiségű vízzel.

 9. Amikor a növény teljesen meggyökeresedett (2 hónap múlva), átültethető egy nagyobb edénybe.

Olvasson tovább  Hogyan használjuk a tőzegpelletet

A kövirózsa egy dísznövény. Egyszerű ápolással díszíti lakását, nyaralóját vagy irodáját.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: