Hogyan kell ültetni és gondozni a guzmániát – szaporítás és betegségek

Ez a virág csak egyszer virágzik, aztán a növény elhal, és a leányvállalatokban folytatódik. A Guzmania virágzása a színek fesztiválja. A növény gondozása nem túl bonyolult, ha ismerjük a biológiáját.

Husmania: Ültetés és otthoni gondozás, szaporítás és betegségek

Biológiai leírás

A Guzmania a broméliák képviselője. Örökzöld, évelő gyógynövények, sok közülük epifita. A halott fák kérgén telepednek meg, és nedvességet szívnak a levegőből. Mivel a trópusokon található, a broméliafélék családjának egyik leghőigényesebb tagja. A vadonban erdőkben vagy nyílt hegyoldalakon, akár 2400 méteres magasságban is megtalálható.A guzmánia megjelenése epifita életmódjának köszönhető:

 1. A hosszú, pánt alakú levelek sűrű rozettája egyfajta tölcsért alkot, ahol a nedvesség felhalmozódik és asszimilálja az oda hulló szerves maradványokat;

 2. A növénynek nincs szára, és a levelek közvetlenül a gyökerekből nőnek;

 3. Ezek törékenyek, és nagyrészt elvesztették funkciójukat, főként csak arra szolgálnak, hogy a növényt a fa törzséhez rögzítsék;

 4. A guzmániának van egy érdekes tulajdonsága – a jobb életkörülményeket keresve képes mozogni, de mozgási sebessége lassú – évente akár 15 cm is lehet.

A virág a szobában eléri a 40 cm-es magasságot, de a természetben magasabbra nő – akár 80 cm-re is.

Néhány guzmániát a szép leveleik miatt nemesítettek, de a legszebb szépségüket virágzáskor mutatják meg:

 1. A harmadik, néha az ötödik életévben a rozetták közepéből egy erőteljes virágzati szár emelkedik ki, amely fényes, lakkozott, a vörös különböző árnyalataiban színezett, néha rózsaszín, sárga, narancssárga vagy fehér felleveleket hordoz;

 2. A virágok, amelyek tüskeszerű virágzatot alkotnak, nem feltűnőek, szinte észrevehetetlenek és gyorsan elhalnak;

 3. A fellevelek akár fél évig is eltartanak, majd a virág elhal, hátrahagyva a szaporításra alkalmas leányrózsákat.

A beltéri guzmania faj

A természetben 215 guzmánia faj él. Csak néhányan szaporodnak a teremben. A leggyakoribb fajták a nyelves-hornyos guzmania – természetesen epifita vagy epilithikus (köves talajon nő).Több fajta létezik:

 1. Guzmania purpurea – zöld levelek, széles bélésűek, sűrűn ülnek a rozettában, virágzat többvirágú, a fellevelek színe skarlátvörös, piros, lila;

 2. a szerény virágú guzmániával, a rozettája tömör, a levelei világoszöldek, a fellevelek halvány narancssárgák, a csúcsuk ugyanolyan színű, de világosabb;

 3. A Guzmania fieryana levelei felfelé állnak, és a fellevelek kicsik és tűzpirosak.

A vérvörös fajtának hosszú, széles levelei és vörösbarna periantuszai vannak, hosszanti lila foltokkal.

A Guzmania minor vagy minor zöld és néha vörös-zöld levelekből álló rozettával és felálló vagy szétterülő citromsárga vagy vörös fellevelekkel rendelkezik.

Mozaikos guzmánia: a rózsatő szétterül, a levélkék széles elliptikusak, hegyes csúcsúak, élénk rózsaszínűek, a virágzatot fehéres-sárga virágok borítják; vannak tarka formák világos csíkokkal vagy csíkokkal.

Olvasson tovább  Gyümölcsfák tavasszal - gondozás, metszés és ültetés

A Guzmania Nicaraguaniana rózsa alakú, mint egy pohár, a levelek nyelves, a végek felé keskenyednek, az alapjukat halvány pikkelyek borítják, amelyek helyett idővel hosszanti vörös csíkok jelennek meg.

Monocotyledonium guzmania: a levelek lehetnek sárgászöldek, egyes fajták fehér csíkokkal borítottak, a fehér virágok tüskéje többsoros, a fellevelek halványak, barna hosszanti csíkokkal, a steril virágoknál élénkpirosak vagy fehérek.

Hogyan kell gondoskodni

A trópusi szobanövénynek természeteshez közeli körülményekre van szüksége.

Hőmérséklet

Amikor a guzmánia nem virágzik, legalább 25 fokos hőmérsékletre van szüksége, virágzáskor 20 fok is elegendő, télen ugyanez a hőmérséklet szükséges. Ne állítsa 16 Celsius-fok alá – elhervad és megbetegedhet.

Levegő páratartalma

Magasan a nedves esőerdő övezetében található. A helyiség optimális páratartalma 75-80%. Tartsa fenn különböző módokon:

 1. A növényeket naponta permetezzük, a felleveleket elkerülve; a víz legyen meleg és sótlan, ideális esetben desztillált víz;

 2. Októbertől február végéig reggel permetezzen;

 3. Egy cserép guzmániával, amelyet egy széles tálcára helyezünk, amely tőzegmohával van töltve, és amelyet nedvesen kell tartani;

 4. A növény mellé párásítót vagy egy vizes edényt kell elhelyezni.

megvilágítás

A fák lombkoronája alatt nem kap sok napfényt. Beltérben is szórt fényre van szüksége. Tavasszal-nyáron a virággal teli edényt a keleti ablak párkányára helyezzük, de a déli ablakon is telelhet. Ha nyáron is ott hagyjuk, a fényt a déli órákban el kell oszlatni.

Öntözés

Ez ugyanaz, mint az összes bromélia esetében: lágy, lehetőleg szobahőmérsékletű forralt vizet öntünk közvetlenül a rozettába, a víz egy része eléri az aljzatot és megnedvesíti azt. A következő öntözésre akkor lesz szükség, amikor a teteje száraz lesz. Tavasszal és nyáron egy kis mennyiségű víznek folyamatosan rendelkezésre kell állnia az aljzatban, és havonta egyszer ki kell cserélni. Télen óvatosan öntözzük a guzmániát, és csak akkor, ha a talaj félig száraz. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál ritkábban van szükség csapadékra.

Az öntözési rendszernek a fajtól függően megvannak a maga sajátosságai:

 1. A vérvörös guzmánia levélrozettájában a vízszintnek 2,5 cm-nek kell lennie;

 2. A guzmania uvula víz csak a levelek hónaljában marad, mivel a rozetta nagyon laza, a virágot az alsó levelekbe öntik, hogy a talaj ne legyen túlöntözött, a cserép falainál lazítják, és néha nemcsak az alját, hanem a falakat is perforálják.

Trágyázás

A guzmániát ugyanúgy etessük, ahogyan öntözzük – a tápoldatot a rozetta asszimilálja. Ezért a koncentrációját szigorúan be kell tartani. Ha broméliatrágyát használunk, hígítsuk fel az utasításoknak megfelelően, a koncentrációt 2-szeresére csökkentve. A közönséges szobanövényeknek szántakat 4-5-ször kell hígítani. A makrotápanyagok optimális aránya a nitrogén, a foszfor és a kálium egyenlő aránya. Az etetés gyakorisága – havonta egyszer az aktív vegetációs időszakban, májustól augusztusig. A növény pozitívan reagál arra, ha műtrágyaoldatot permeteznek a levelekre. Gyökértápláláskor a rozettába öntjük, 5 perc múlva a felesleget kiöntjük, a leveleket nedves ruhával vagy szövetkendővel letöröljük.

Olvasson tovább  Hortenzia problémák és megoldások

Ültetés

Guzmania - ültetés és gondozás otthon, szaporítás és betegségek

Egy kifejlett növényt nem kell átültetni: a fejletlen gyökérzetnek élete során nincs ideje arra, hogy a cserép teljes térfogatát és az aljzatban lévő tápanyagokat elsajátítsa. Kivételt képez a szállítási talajból történő átültetés – ezt átültetéssel kell végezni. A talajcsomót a lehető legjobban megmentjük, a gyökereket gondosan kezeljük. A virág elhalása után a leányrózsák maradnak. Ez az, amit átültetésre igényelnek.

Talaj

Ne ültesse a guzmániát közönséges talajba. Speciális aljzatra van szüksége.Vásárolhat a broméliafélék családjába tartozó növények számára kifejlesztett földet, vagy készítheti el saját maga:

 1. 1 rész levélföld és kókuszrost;

 2. 0,5 db apró fenyőkéregdarab és homok, amely vermikulittal helyettesíthető;

 3. Egy kis mennyiségű vágott és szárított tőzegmoha.

Vannak más kompozíciók is:

 1. Tőzeggel kevert fenyőkéreg;

 2. tőzeggel fele-fele arányban hígított tűlevelű alom;

 3. Törött szilánkok, apró széndarabok, tőzeg, félig bomlott levelek és tőzegmoha egyenlő arányban.

Pot

Az edénynek kicsinek és nem túl magasnak kell lennie. Egyáltalán nem kell cserép, és egy darab repedezett kéregdarabon termesztjük. Ha a vízelvezetés duzzasztott agyagból készült, a cserepet le kell súlyozni, hogy a növény ne forduljon fel.

Az utódrózsákat akkor kell átültetni, amikor az anyanövény magasságának felét elérik, és a gyökerek 2-3 cm-re nőttek.Az ültetés technikája egyszerű:

 1. a cserép aljára 2-3 cm vastag, lyukacsos vízelvezető réteget helyezzünk;

 2. Adja hozzá az előkészített szubsztrátumot a talajhoz;

 3. A leányrózsákat falapáttal óvatosan elválasztjuk az anyanövénytől;

 4. tegye őket a cserépbe, és töltse fel az aljzatot.

Az első alkalommal a növényeknek üvegházi körülményekre van szükségük a gyökerezéshez – magas páratartalom és 25-27 fokos hőmérséklet, amit műanyag zsák használatával érhetünk el

Terjesztés

A hajtások gyökereztetéséről lásd fentebb.A magokat a növény nemesítési célú szaporítására használják:

 1. 20 percig mangánban fertőtlenítik őket, majd elvetik őket sterilizált talajba, amely egyenlő arányban tartalmaz lombföldet és vermikulitot, faszéndarabok hozzáadásával;

 2. Fedjük be vékony réteg földdel, és permetezőgépből locsoljuk meg vízzel;

 3. fedje le a tartályt egy műanyag zacskóval, és naponta vegye le, hogy kiszellőztesse;

 4. Tartalmazza a magokat 24-25 fokos hőmérsékleten, ugyanez legyen a szubsztrátum is.

A csírák 2-3 hét múlva jelennek meg. tegye a cserepeket egy világos, meleg ablakpárkányra, és világítsa meg őket egy lámpával. A palántákat 2 hónap után be lehet pácolni, és hat hónap múlva külön cserepekbe lehet átültetni. A virágzás a 4. vagy 5. életévben várható.

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni egy datolyapálmát magról - ajánlások a gondozásra

Kártevők és betegségek

A magas hőmérséklet és a páratartalom elősegíti a gombabetegségek kialakulását. Okozza guzmania rothadás a gyökerek és a szár alapja, a levelek megjelenése szürke vagy barna foltok, ők nedves, majd feketévé válnak. Ha csökkenti az öntözést és kezeli a növényeket gombaölő oldattal – “Rovral”, “Oksihom”, “Skora”, “Fundazole”, a növény megpróbálhatja megmenteni, de ez nem mindig lehetséges.

Kártevők

Guzmania - ültetés és gondozás otthon, szaporítás és betegségek

Ugyanolyanok, mint a többi szobanövényé:

 1. Bromélia rühatkabarna vagy majdnem fekete gumóként néz ki, ez a szívó rovar gyakran kerül a lakásba, amikor növényeket vásárolunk a boltokból, a levelek mindkét oldalát rovarölőszeres oldattal átitatott szivaccsal töröljük le, de egyszerűen rá is permetezhetjük a növényre;

 2. Ha a guzmániát lisztharmat fertőzte meg– Kis fehér rovarok, mintha vattával borított, kezd elmaradni a növekedés, levelek sárgulnak, a növény meghalhat; lisztkukac szeret telepedni a levelek alján és a gyökérzónában, a helyén a sérülések megjelennek kormos gomba; a féreg elleni küzdelemhez öntözött földi oldat szisztémás rovarölő szer, alkalmas “Actara” vagy “Confidor”, törölje levelek minden oldalról egy szivaccsal átitatott alkohollal vagy háztartási szappannal;

 3. pókháló atkákszabálytalan alakú sárga foltokat hagynak a leveleken, látható lyukakkal; a leveleket szappanos vízzel megtörlik és rovarölő szerekkel permetezik – “Sunmite”, “Nissoran”, “Oberon”.

Termesztési problémák

Egy virág általában kevés problémát okoz, ha megfelelően ápolják.

Ha nem tartjuk be a termesztési technikáját, az negatív hatással lehet rá:

 1. a fellevelek sápadtak – a növény nem kap elég fényt vagy tápanyagot;

 2. a levelek sárgulása – nem elegendő műtrágya, túlzott vagy helytelen öntözés;

 3. A levélcsúcsok kiszáradnak – száraz levegő és nem elég nedvesség a tölcsérben;

 4. Fehér folt a leveleken – az öntöző- és permetezővíz túl kemény;

 5. A Guzmania sok utódot hoz, de nem virágzik – alacsony páratartalom, fényhiány, túl sűrű talaj; barna foltok a leveleken – napégés;

 6. gyenge növekedés – táplálék- és fényhiány.

Néha a guzmánia nem virágzik a jó ápolás ellenére sem. Az etiléngáz serkentheti a rügyek megjelenését: Helyezzen banánt vagy almát a cserép mellé, és a virággal együtt fedje le egy műanyag zacskóval – a növényt ilyenkor ne érje erős napfény. A gyümölcsök állapotát figyelemmel kísérik, és szükség esetén kicserélik őket.

A guzmánia jelenléte a lakásban segít enyhíteni a depressziót, javítja az alvást és a test általános állapotát.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: