Málna: ültetés és gondozás, termesztés, metszés és szaporítás, betegségek

A málnabokor vadon nő a korábbi tisztásokon és tűzfészkeken. A hagyományos orvoslás málnaleveleket és bogyókat használ. Oroszország vezető szerepet tölt be a málnatermesztésben, de a kisüzemi málnatermesztés és a vadon termő növények gyűjtése dominál. Más országokban a cserjét nagy mennyiségben termesztik. A világ vezető mezőgazdasági régióinak nemesítői új fajták és hibridek nemesítésén dolgoznak. .

Málna: ültetés és gondozás, kertben való termesztés, metszés és szaporítás, betegségek

Biológiai információk a málnáról

A rózsafélék családjába tartozó évelő cserje. Biológiai tulajdonság – hajtásokat termelő évelő gyökerek. A gyökerek 150 cm mélyre nyúlnak le, elszívják a nedvességet, és megakadályozzák, hogy télen megfagyjon. Akár 2 méter szélesre is megnőhetnek. 5-8 cm mélységben gyökérdombok képződnek, ezekből saját gyökereikkel hajtanak ki.

A hajtások 2 évig fejlődnek, majd elszáradnak. Ez idő alatt azonban új, önálló hajtásokat és érett bogyókat fejlesztenek a magszaporításhoz. Egy elhanyagolt cserje nehezen irtandó gyomnövénnyé válhat.

Az első évben a hajtás felfelé nő, ugyanakkor a gyümölcsrügyek a hónaljban képződnek. A második évben megjelennek az oldalágak és virágzatot képeznek. Terméskötődés után a törzs elhal, és a vadonban a száraz, tüskés szárak áthatolhatatlan sűrűjét alkotja. A kultúrában kivágják őket, és csak az egynyáriakat hagyják helyükre, eltávolítva a felesleges fiatal egyedeket.

A málnatermő fajták a tartalékrügyek kialakulásának köszönhetően évente kétszer is képesek gyümölcsöt hozni. A málnatövek sokáig virágoznak, és csak időnként hoznak gyümölcsöt, mert az ágak nem egyszerre fejlődnek. A málna 20-30 napig virágzik, az önbeporzás jó, a termés egy hónap alatt érik be.

A bogyó egy előre gyártott kőlepke egy szubsztrátumon. A gyümölcsök fajtától függően a málna különböző árnyalatai lehetnek, sárgák vagy feketék. Bogyónkénti súlya 1-5 gramm, íze édes, sajátos aromával.

A növény természetes formái régiónként eltérőek. A nemesítők több mint száz, természetes évelő bogyós bokor fajtáját használják fel új fajták létrehozására. Még a sarkvidéki málna is a málnafajták közé tartozik.

A málna, az agrotechnika leírása során az orosz tudósok tapasztalatait fogjuk használni, amelyeket a nyilvánosságban ismertetünk. Ez az agrártudományok doktora S.. Evdokimenko, Sobolev A.., D. a biológia és a mezőgazdaság területén, aki kifejlesztette a kettős metszés technikáját.. Chromov, a Genetikusok és Tenyésztők Összoroszországi Társaságának tagja.

A málna fajtái

Az évelő málnabokroknak a kultúrtermesztésben a következő tulajdonságokkal kell rendelkezniük

 1. Jó hozamok;

 2. Finom gyümölcs, amely frissen szállítható nagy távolságokra;

 3. ellenáll a főbb betegségeknek, például a gyökérrothadásnak és a törpebetegségnek.

A szelekció néhány biológiai tulajdonság felerősítésével és keresztezésével számos különböző tulajdonságú fajtát eredményezett.

Ma a málnafajták egy sor jellemző alapján fajokra oszthatók:

 1. Klasszikus;

 2. Remontant;

 3. Szárnövények;

 4. Dísznövény;

 5. Nagy gyümölcsű.

Minden agrotechnikai intézkedést annak a fajnak a figyelembevételével hajtanak végre, amelyhez a gyökeres fajta tartozik. Nem lehet csak úgy ültetni egy málnaföldet, ahová csak lehet, és várni a jó termésre. Minden málnafajtának megvannak a maga agronómiai sajátosságai. Ezeket figyelembe kell venni a különböző fajták és fajok palántáinak kiválasztásakor.

A hely előkészítése a málnaültetéshez

Málna: ültetés és gondozás, kerti termesztés, metszés és szaporítás, betegségek

A növény évelő cserje, jól fejlett rizómával. A második évjárat szármagassága betakarításkor 1,5-2,5 m. A levélnyél alakú levelek összetettek, szőrösek. A bogyók kis méretű fürtökből állnak. Bokronkénti hozam 2,5 kg.

Aki látott már málnát nőni az erdőben, az tudja, hogy sok napra és korhadó fára van szüksége a talajban. Az erdő szélén nő, a fák védik a széltől.

Termesztett körülmények között egyes málnafajták kevés árnyékot tűrnek. A talajnak azonban semleges savtartalmúnak, könnyűnek és táplálónak kell lennie. 1,5 m-nél nem magasabb talajvíz.

Szalag módszer. A talaj előkészítése az ültetéshez homokkal, humusszal, tőzeggel és bomlott trágyával. A szalagos ültetést 40×40 cm-es keresztmetszetű árokban végzik. Per 1 p.. hozamok:

 1. 2-3 vödör lebomlott szerves anyag;

 2. és a szuperfoszfát szükségessége 200 g

 3. 80 g káliumsó;

 4. kőrisfa 500 g.

Az árokból kivett, műtrágyázott talajt a gyökereztetés során ágyazásra használják. A bokrokat egyszerre, tavasszal vagy ősszel lehet egy előkészített sávba ültetni

Az aljzatra történő ültetés módjaA fás szemét kiváló eredményeket ad. Áshatsz egy árkot, és az aljára fűrészport, ágakat, fakérget, holt fadarabokat és korhadt fatörzseket rakhatsz az erdőben. A málna ültetése termékeny, jól táplált talajba. Az ültetés természetesen megemelkedik, mint egy gerinc.

 1. A bomló szerves anyagok raktára évekig táplálja a gyökereket.

 2. A fűrészpor és a fa megtartja a nedvességet, és a gyökerek nem szenvednek a szárazságtól.

 3. A vízelvezetés úgy van kialakítva, hogy megakadályozza a víz pangását és a rothadást.

Olvasson tovább  Gyümölcsfák betegségei és kártevői: kezelés, gyógyítás, védelem

A fás árkokat ősztől kell előkészíteni, hogy a föld leülepedhessen. Száradás közben töltse fel az aljzatot. Tavasszal ültessük a palántákat előkészített lyukakba. Ágygerincek, szalagok észak-déli irányba kell tájolni, a nap általi egyenletes felmelegedés érdekében.

Meleg ágy és meleg árok készítése.Az árkokban vagy deszkaboxban elhelyezett szalmatrágya és növényzet bomlásakor hőt bocsát ki, így a növények tavasszal gyökérmelegedést, nyáron pedig tápanyagot kapnak. A szerkezeteket korai betakarításra használják. Az összetevők rétegenkénti lerakása ősszel történik, a rétegeket biohumusz vagy EM-készítményekkel töltik fel. Egy árokban vagy a doboz alján, hogy felváltva 10 cm vízelvezető a kéreg, gallyak, morzsolt tégla, forgács, 10-15 cm komposzt, 5 cm levelek, 15 cm szalma trágya, 10 cm termőföldet. Bőségesen öntözze meg az aljzatot, és hagyja meg a tavaszi ültetésig.

A magágyhalom is a melegszerkezetek közé tartozik,Az ültetési anyag alakja eltérő. Az 1,5-1,7 m széles meder megtisztítása 20 cm talaj és gyep eltávolításával. Szerelje fel az ágyat dróthálóval a rágcsálók ellen. Terítsünk a közepére gallyakból, fűrészporból és gyökerekből álló szénmasszát, a széleken 20 cm vastagon. A következő réteg zöld massza, a hajtás legalább 15 cm hosszú legyen. Ezután a halom tőzegből, komposztból és kerti hulladékból áll. Az utolsó réteg termékeny talajból áll, ásványi műtrágyával. Vastagsága 20 cm. Szórja be az árkot, fedje le fóliával, és tavasszal ültesse ki a málnagallyakat a gerincre.

A vonalas ültetés mellett a bokros ültetést is alkalmazzák, a növények közötti 1,5 méteres távolsággal. Egyszeri ültetés esetén a fenék nélküli hordókat a földbe süllyesztik, de jó talajkötéssel, hogy a gyökerek elegendő tápanyagot kapjanak. A falak segítenek a kijelölt határokon belül tartani őket.

Ültetési anyag

Málna: ültetés és gondozás, kertészkedés, metszés és szaporítás, betegségek

A málna szaporítása nem bonyolult. A gyökérhajtások tavasszal bőségesen előbújnak a földből – éppen időben ahhoz, hogy kihúzzuk a növényt. A szaporításhoz azonban az ágakat őszig hagyni kell növekedni. Mindegyiknek saját gyökérzete van, és könnyen gyökeret eresztenek. Szeptemberben gyökerezhető. A legfontosabb, hogy óvatosan válasszuk szét, hogy ne sérüljön meg az anyabokor.

Sok a tavaszi hajtás, a kiszabadult hajtásokat leválaszthatja, és gyökérlabdával együtt azonnal elültetheti őket állandó helyre.

A ritka fajta zöld dugványozással szaporítható. Tavasszal a hajtások eltávolításakor a legerősebb hajtásokat vágja le a lehető legközelebb a talajhoz. 7-10 cm hosszú, 3-4 rügyet tartalmazó dugványokra vágjuk őket. Az alsó szeleteket 2-3 helyen vágjuk be, tartsuk gyökereztetőbe, ültessük könnyű, nedves aljzatba. Készítsen mini üvegházat. A gyökerek kihajtásáig tartsa a levegő hőmérsékletét 25-27 °C-on 0, 92% nedvességtartalom. A gyökeresedés ideje 2 hónapig tart. Ezután nevelje meg a palántákat, keményítse meg őket, és ültesse el véglegesen.

Vágja le a gyökereket a növénynyesedékből 2 cm vastagságúra és 10 cm hosszúra. Helyezze őket szorosan az ültetőgödörbe, könnyű, termékeny aljzatba. Öntözze meg a lyukat, fedje le fóliával, és várja meg a hajtások megjelenését. Távolítsa el a fedelet, gondoskodjon a. Amíg az ültetési anyag meg nem szilárdul.

A különösen értékes fajták magról szaporíthatók. A bogyóknak addig kell lógniuk, amíg teljesen be nem érnek. Ezután összetörjük, megmossuk a magokat, megszárítjuk… Télen végezzen három hónapos nedves rétegezést a hűtőszekrényben. 2 cm mélységben könnyű aljzatba vetjük. Csíráztatás után, csíráztatás. Két év múlva jó termésük lesz.

A vásárolt palántának 2 hajtással, 5-8 mm vastag szárral és legalább 16 cm-es gyökérzettel kell rendelkeznie. Ha a növény STS-ben van – az egészségét az élénkzöld levelek határozzák meg.

Az ültetési anyag gyökereit ültetés előtt vastag szarvasmarhatrágya- és agyagrétegbe kell mártani.

A gallyakat 40 cm magasra metszeni, a leveleket és a hajtásokat eltávolítani. Jelölje meg, hogy hol található a gyökérzet, és ültetéskor hagyja ugyanazon a szinten.

Az ültetés időpontjának megválasztása

Az STS palántákat a meleg évszakban lehet gyökereztetni. A meleg télű régiókban (Krím, Krasznodar, Asztrahán) a fő málnaültetést szeptember és október fordulóján végzik. A palánták gyökeret eresztenek és tavasszal erőteljesen növekednek. Ezekben a régiókban a hőség gyorsan elhatalmasodik, és a növény nehezen gyökeresedik meg. Március elején ültetheti.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan ültessük a sárgarépát szabadföldbe?

Ősszel, szeptemberben és októberben a málna gyökeret verhet Primorjéban, a Volgográdi és a Rosztovi területen, a Moszkvai területen, a Leningrádi területen, Közép-Oroszországban, Szibéria déli részén és az Uralban. A nem kellően fagyálló egzotikus fajtákat tavasszal kell ültetni a fagyos telű régiókban.

Csak tavasszal ültetik a málnát Udmurtiában, Nyugat- és Kelet-Szibériában, a Közép-Uralban. A legtöbb kertész nem kockáztatja az ültetőanyagot, mert úgy gondolja, hogy a tavaszi ültetés biztonságosabb.

Figyelembe kell venni, hogy a fiatal növények kényelmes körülmények között tartása érdekében a hóolvadás után azonnal ki kell ültetni őket. A bokornak nyugalomban kell lennie. A palánták pontos távolsága tehát a helyi éghajlati viszonyoktól függ.

Ültetési technológia

Málna: ültetés és gondozás, kertészkedés, metszés és szaporítás, betegségek

A klasszikus fajták esetében használjon bokor és vonalas ültetést árokba vagy gerincre. A talaj előkészítése, trágyázása. Kezelt palánták.

Bush módszer:

 1. Lyukak ásása bajonettmélységgel, sortávolság 50-70 cm, sortávolság 1,5-1,8 m.

 2. Fedje le a gyökereket, ne temesse el őket

 3. Öntözés, locsolás, mulcsozás lyukak és sortávolságok.

A szalagok ültetésének árok módszerével még egyszerűbb a dolgunk. Ásson egy gödröt az előkészített talajban, és ássa el a gyökereket. Ha a fajta másként nem rendelkezik, a két növény közötti távolságnak 40 cm-nek kell lennie. Öntözzük a növényeket 2,5-3,5 vödörrel négyzetenként az előkészített barázdákban. A talaj formázása. Minden sorban fűzzön drótot az oszlopokra, hogy a törzsek rögzítéséhez támasztékot hozzon létre.

Gondozás ültetés után és felnőttként

Az első hónapban gyakran, de takarékosan öntözze, hogy megóvja a gyökereket a rothadástól. Csökkentse az öntözést, ahogy a növény növekszik. Napsütéses napokon ellenőrizze a mulcs alatti aljzat nedvességtartalmát. Felhős, ködös és esős időben a növényt nem kell nedvesíteni.

Győződjön meg arról, hogy a növény nyáron egészséges. Szükség esetén a növényeket védőszerrel kell kezelni. Mielőtt a szárak a télre, a bokrokat meg kell trágyázni egy hónapig szuperfoszfáttal és káliumsóval, megszórni a lyukakat hamuval.

Az érett, gyümölcstermő bokrok minden évszakban igénylik az ápolást. Minél hosszabb a meleg időszak, annál nagyobb szükség van a növény táplálására.

Régió

Tavaszi trágyázás

Karbamid

Komplex

K20+P2O5

Nitrogén org.

Déli régiók

Február

Március

május június

Június Július 2 alkalommal

Október

November

Középső rész

március április

Június

augusztus közepe

szeptember eleje

október november

Északi régiók

Április

Júliusi kezdés

Július 3. évtizede

Augusztus 2 évtizede

Október

Tavasszal, amint a hó elolvad, az alvó málnafák mentén az előkészített barázdákba 1:5 arányú tehéntrágya vagy 1:10 arányú tyúktrágya keveréket kell önteni. Ha a cserjék a lombkoronában teleltek, a trágyázást akkor kell elvégezni, amikor a cserjéket kiemelik és a támasztékhoz kötik. Amikor az első virágbimbók megjelennek, vödrönként egy pohár vízben hígított karbamidot és ugyanennyi szuperfoszfátot kell kijuttatni a talaj fellazítására.

Nyáron, a termésérés időszakában, amikor a fiatal hajtások növekedése gátolt, 5-6 bokorra oldatot alkalmazunk: Ideális 3 st. . + Ugyanennyi kálium-permanganát 10 liter vízre. Betakarítás után vagy vegyes műtrágyát alkalmazunk, vagy zöldtrágyát vetünk a sorok közé az őszi ásáshoz.

Ősszel, a termőhajtások és a hajtások kivágása után 15 g kálium-klorid + 20-30 g szuperfoszfát granulátumot kell kijuttatni szárazan, kapálás alatt. Télen a málnabokor ágait szalmával, szénával, komposzttal, tőzeggel borítják 10 cm vastag rétegben.

A szezon során a mikroelemek és humátok kijuttatása növeli a tápanyagfelvételt. Kálium-humát, jód, Rapidin, Krepush lombtrágyaként is alkalmazható.

Málna metszése

Málna: kertészkedés és gondozás, metszés és szaporítás, betegségek

Az érett bogyókat tartalmazó ágra már nincs szükség. Ősszel vágja le csonk nélkül, hogy ne teremtsen rothadási forrást. Egyidejűleg távolítsa el a nem kívánt gyökérzetet, hogy ne gyengítse a növényt. Minden bokor 7-10 ágból áll, fajtától függően. Ősszel a rügyek megőrzése érdekében a törzseket a fagy alatt dunsztolja le. A hókabát alatt a gallyak még a kemény, fagyos télben is életben maradnak. A legfontosabb, hogy a fajtát a következő övezetbe kell sorolni.

Hogyan növelhető a málna terméshozama: a Sobolev-módszer

Alexander G. Szoboljevet a szakemberek “málnazseninek” nevezik. A saját parcelláján szerzett sokéves tapasztalat segített neki a kettős metszési technika kifejlesztésében. A módszer hatékonyságát szakértők is megerősítették, és a gazdaságokban alkalmazzák.

A metszést nem lehet kivenni az általános gondozási technológiából. A Sobolev-módszer a legjobb eredményeket adja.

Egy 100 cm széles ágyásnak mindig észak-déli irányban kell elhelyezkednie, 20 cm-es szegéllyel. Kerítésre van szükség, hogy a víz és a műtrágya pazarlás nélkül juthasson a gyökérzónába. Kora ősszel ültetve, jól megágyazott talajba, egy méterenként egy törzs, 40 cm magasra nyírva.

Az első metszés a tavaszi metszést jelenti a tetején 8-10 cm-rel. Megnövekedett elágazás és csonkult növekedés kezdődik. Az első előfeltétel, hogy a metszés után nőtt ágaknak be kell érniük, felkészülve a telelésre. A műveletet július 10. előtt kell végrehajtani. Kösse a hajtásokat egy lugashoz.

A következő tavasszal ismét 10-15 cm-rel rövidítse meg az ágakat. Ez egy ébresztő a tartalékos szunnyadó rügyek számára. A virágzás 2-szer gyakoribb lesz. A második évben már csak 4 hajtás marad a bokorban, és 4 szárban termesztik. Hiányzik a fény és a táplálkozás. Dupla termés, az ágak alacsonyak és a törzs erős, a nehéz ágakat meghajlás nélkül tartja meg.

A fiatal egyedek kacsázása és a betakarított hajtások levágása kötelező. A technológia magában foglalja a megfelelő takarás módszereit, a bokrok intenzív takarmányozását. Gyéren ültetett, meleg magágyakba a korábbi betakarítás érdekében. Minden ág úgy néz ki, mint egy fa a második évében.

A málna kártevői és betegségei

Az agrotechnika elmulasztása, a nem engedélyezett fajták vagy fertőzött palánták ültetése a gyökerek, szárak, levelek baktériumos, vírusos és gombás betegségek általi károsodásához vezet. A madarak, állatok és rovarok spórákat és baktériumokat hordoznak – senki sem immunis a betegségekre. Ezért olyan fontos, hogy időben megelőző intézkedéseket hajtsunk végre az egészséges ültetvény védelme érdekében.

Gyakori betegségek

A gombás fertőzések a lista élén állnak. A betegség jelei láthatóak.

Az antraknózis a leveleket, a szárakat és a bogyókat érinti. Az első jelek kerek foltok a leveleken: a szélén lila, a közepén szürke. A sérülések összeolvadnak, a levelek és a bogyók elszáradnak, a hajtásokon pedig fekélyek jelennek meg. A fertőzés megmarad a növényi törmelékeken, telel át.

Didymella vagy lila folt beszivárog a kéreg alá sebek vagy fagycsípések útján. A betegség lila foltok formájában jelentkezik a szárakon, majd a hajtásokon, leveleken. A nedv mozgása megszakad, a bogyók zöldek, a bogyók elszáradnak. A második évben a fa teljes megsemmisülése.

A szeptoriózis vagy fehérfoltos betegség nedves, meleg időben alakul ki. A leveleken, később az ágakon foltosodásként jelentkezik. A bokor lepusztult, a töltés gyenge, a terméshozam csökken, a télállóság sérült.

A bakteriális gyökérrák a gyökerek ásás vagy lazítás következtében keletkező nyílt sebek eredménye. A gyökerek csomósodnak, nem dolgoznak a növénynek. A bokor sárgul, nem terem. A teljes megtermékenyítés segítheti a gyógyulást.

A málna olyan vírusos betegségektől szenved, mint a mozaikos, a fürtös, a törpebetegség. A növény fejlődésének különböző rendellenességei a fertőzésre utalnak. Tavasszal és ősszel a málnát kezelik a betegségek és a telelő kártevők ellen, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát.

A nyugvó rügyek tavaszi kezelése koncentrált oldatokkal. Ha a növény nyáron beteg volt, ősszel újabb kezelésre van szüksége.

A rézalapú gombaölő szereket betegségek és rothadás ellen használják:

 1. Réz-szulfát vagy 3%-os bordeaux-i folyadék.

 2. HOM.

 3. Cuproxát.

A koncentrált készítmények megégethetik a leveleket. Kora tavasszal vagy késő ősszel használatos.

A leveleken és vészhelyzetben csak virágzás előtt és betakarítás után alkalmazható:

 1. Cineb – 0,7 %

 2. Phthalan® -0,5%

 3. Bordeaux-i folyadék 1%

 4. Captan – 0,5 %.

Ne kezelje a vírusos betegségeket. Magoncokkal, szívó rovarokkal és szerszámokkal terjednek. Egyetlen védekezési mód van: óvatosan távolítsuk el a bokrot és égessük el.

Rovarok és kártevők és azok elleni védekezés

Málna: ültetés és gondozás, kertben való termesztés, metszés és szaporítás, betegségek

A málnában számos rovarkártevő van. Virágzás előtti és betakarítás utáni megelőző kezelésekkel szabályozható.

 1. Szárfúró– Egy kis szúnyog, amely a tojásait a kéregben lévő lyukba rakja. A lárvák a fán táplálkoznak; a szárakon gócokat (duzzanatokat) képeznek. A hajtás kiszárad, a kéreg megreped, és a terméshozam csökken.

 2. A málnavésza bimbókba rakja petéit; az utódok felfalják a tartalmát; a virág lehullik; nem képződnek petefészkek.

 3. Málnabogárleveleket eszik, lyukakat eszik a szárakon, tojásokat rak. A lárvák kukacossá teszik a bogyókat. Túlélő kártevő a bokor alatt 10 cm mélységben.

 4. levéltetvek, pókháló atkák, málna atkákGyorsan növekvő kolóniákban telepszik meg, nedvet iszik, lehangolja a növényt.

 5. Az atkák és rovarok elpusztítására rovar- és atkaölő szereket használnak.A lárvák a bogyókkal táplálkoznak. A profilaktikus kezelések menetrendje biztonságos időszakot tartalmaz. Minden növényvédő szert az utasításoknak megfelelően, túladagolás nélkül, a megadott időn belül kell használni. A málna azon bogyós gyümölcsök közé tartozik, amelyeket nem lehet mérgező anyagokkal lemosni. Jobb feláldozni a termést, mint az emberi egészséget.

Olvasson tovább  35 érdekes tény az almáról
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: