Bougainvillea: Termesztés és gondozás otthon, szaporítás, metszés

Népszerű fajok

ugainvillea: Termesztés és gondozás otthon, szaporítás, metszés

Bár a nemzetség több mint 20 fajtát tartalmaz a természetben, csak néhányat ültetnek az ablakpárkányokra. A legnépszerűbb:

 1. Bougainvillea gyönyörű. A Brazíliában őshonos liana a hegyvidéki területeken nő. Az elegáns hajtásokat szőrösödés borítja. amelyekhez a rövid levélnyél, a levelek, amelyeknek hegyes a széle, kapcsolódnak. Virágzáskor gyönyörű, magányos vagy összetett, többvirágú virágzatú virágzat.

 2. Meztelen vagy sima. A kúszó szőlőcserje elágazó, szőrtelen szárral rendelkezik. Nevét ennek a biológiai jellemzőjének köszönheti. Gazdagon és sokáig virágzik. A fázis során a hajtásokon díszes virágzat nyílik. Értékesek a citromsárgától a lazacszínűig változó színű fellevelek.

 3. Perui.A legkeményebb fajok. Hajtásai nem hajlamosak oldalhajtásokat képezni. A fajtát azonban kevésbé a zöld koronája, mint inkább az évi kétszeri virágzás képessége miatt értékelik. A fellevelek enyhén ráncosak lehetnek. Rózsaszín vagy lila.

Életkörülmények

A jó dekoratív hatás elérése érdekében a növényt kényelmes körülmények között kell tartani. Ezek 3 fontos paramétert tartalmaznak:

Fény és helyszín

Az egzotikus növények nagyszerűek a déli fekvésű ablakokkal rendelkező lakásokban.

A perzselő nap nem árt a trópusi növényvilág képviselőjének, de a klorofill előállításához a hajtásokba kell hatolnia. Ahhoz, hogy a fotoszintetikus folyamatok teljes mértékben le tudjanak zajlani, és a lián gyorsan növekedjen, a napnak legalább napi 5 órán át közvetlenül a virágra kell sütnie.

Az aktív növekedési fázisban az optimális fénytartam 12 óra.

Télen, amikor a virág csökkentett hőmérsékleti rendszert szervez, véleményünk szerint a további világítás időtartama csökken.

Vigyük ki a növényt nyár elején a szabadba. Bár a közvetlen fénytől nem kell védeni, a huzattól viszont igen.

A virágzás alatt a legjobb, ha nem változtatjuk meg a helyét, hogy elkerüljük a bimbók lehullását. A növény negatívan reagál a hirtelen változásokra. Ennek eredményeképpen minden energiáját a regenerációra fordítja

Hőmérséklet

A növény 22-25 °C-os hőmérséklet-tartományban fejlődik.

Télen a nyugalmi állapot kialakításához csökkentse az értékeket 12-16 °C-ra, a kritikus minimumot megtartva.

A hűvösebb időszak jótékonyan hat a növény díszítőértékére, ami erős növekedéshez és virágbimbótermeléshez vezet.

Ha a szoba még meleg, adjon a növénynek egy hosszú napot a fényben

Páratartalom

A nedves esőerdő képviselője nem szereti a száraz levegőt.

A virágzás nélküli időszakban a hajtások finom ködpermetezővel permetezhetők.

A virágok megjelenése után a legjobb, ha megváltoztatjuk a permetezést, mivel a cseppek nem csepeghetnek a virágzatra.

Az egyik módszer az, hogy egy tartály vizet teszünk mellé. Alternatív megoldás lehet egy állandó párásító beszerelése, amely lehetővé teszi a páratartalom pontos szabályozását

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni a babot a kertben

Az Ön tájékoztatására!Javasoljuk egy normál fénycső használatát kiegészítő megvilágításként. Széles választékban állnak rendelkezésre és szabadon hozzáférhetőek.

Bougainvilleák ültetése és átültetése

Ne ültesse át a virágzó növényt, nehogy lehulljanak a rügyei. A szállítási konténerből állandó cserépben vásárolt fiatalokat virágzás után kell elültetni. Válasszon ki egy edényt a munka megkezdése előtt. Mivel a növény gyorsan fejlődik, nagy mennyiségű talajjal is megbirkózik. De vegye figyelembe, hogy minél nagyobb a tartály, annál magasabbak lesznek a hajtások, ami nem mindig szükséges, ha kis helyiségeket ültetünk.

Természetes módon köves környezetben nő, szereti a szellős, de nem túl könnyű talajt. A növénynek nincsenek összetételre vonatkozó követelményei. A virágföld megvásárolható a kertészeti központokban vagy saját készítésű is lehet. Ez utóbbi esetben a lombos földet és a mocsárföldet homokkal és tőzeggel együtt keverheti össze – 3:3:1:2. A talajt használat előtt fertőtleníteni kell:

Sütő fűtése

Tegyük 200 °C-os sütőbe 20 percre

Gőzölés

Állítsuk gőzfürdőbe, és inkubáljuk 25-30 percig

Mikrohullámú sütőbe helyezés

Tegye félre 10 percre a készülék maximális teljesítményénél

Ültetéskor a gyökerek pangó nedvességének megakadályozása érdekében a cserép aljára mindig egy vízelvezető réteget kell elhelyezni. Töltse meg a vízelvezető csatornát tápdús virágfölddel, és tolja a növényt az ágyásba. Töltse fel a fennmaradó helyet friss földdel. Enyhén nyomja le, és locsolja meg, hogy felüljön.

Ezt követően a nyugalmi időszak után minden évben át kell ültetni – fiatal növények esetében. Az idősebb növényeket ritkábban kell metszeni. A felső talaj azonban évente cserélje ki újjal. Magasság – 2-3 cm. Távolítsa el a régi földet, és egyenletesen ossza el a friss földet.

Hogyan kell gondoskodni

Megfelelő gondoskodás nélkül a trópusi növényvilág képviselője nem tud hosszú virágzást elérni, még az optimális növekedési feltételek megteremtésével sem. A magas hőmérséklet és a sok fény például nem nélkülözi a műtrágyát – a bougainvillea az intenzív növekedés során gyorsan elhasználja tápanyagtartalékait.

Olvasson tovább  Alma betegségek és kártevők: Mivel kezeljük az almafákat?

Hogyan kell öntözni

Ughenvillea: Termesztés és gondozás otthon, szaporítás, metszés

A természetben a bougainvillea olyan területen nő, ahol ritkán esik az eső. Genetikai szinten a virágnak nincs szüksége bőséges és gyakori öntözésre. Csak akkor nedvesítse meg, ha a gyökérlabda felszíne száraz. A téli hónapokban a vízkezelés mennyisége csökken, míg a növények nyugalmi állapotban vannak. De ne hagyja abba teljesen az öntözést, az aljzat állapotától függően. A virágföldkeverék túlzott kiszáradása szintén súlyos stresszt okoz. Úgy véljük, hogy fenn kell tartani az egyensúlyt.

A gyökérrothadáshoz vezető túlöntözés elkerülése érdekében a cserepek megnedvesítése után engedje le a maradék folyadékot a növénytartóból. Az öntözőfolyadéknak melegnek, klór- és nehézfémmentesnek kell lennie – először állni kell hagyni vagy szűrni, majd melegíteni kell, hogy a gyökerek ne hűljenek le túlságosan.

Etetés

A növény dekoratív megjelenésének megőrzése érdekében a gyökérlabdának termékenynek kell maradnia. A műtrágya kijuttatásának időzítése, amelyet ezzel érünk el, az aktív növekedés fázisába esik. Tavasztól az ősz második feléig havonta kétszer tápoldatozzunk. Ha virágzó növényekhez összetett műtrágyát használ, az adagot 2-szeresére csökkentse. A magas foszfor- és káliumtartalmú szerves trágya fahamu formájában hatékony.

Bár ezek az elemek elengedhetetlenek a dús virágzáshoz, a nitrogént óvatosan kell alkalmazni. Csak tavasszal adják, hogy gyönyörű zöldséget termeljen. További makrotápanyagot kizárnak a megtermékenyítésből, különben károsítja a virágzást.

Trim

Metszés – a termesztéstechnika alapvető intézkedése.Faja szezonálisan változik:

 1. A tél folyamán a hajtásokat minden évben megfelezik, hogy elősegítsék az elágazást.

 2. Tavasszal higiéniai céllal kaszáljon. A kezelés során távolítsa el a beteg, törött vagy rosszul fejlett hajtásokat.

 3. Nyáron vágja vissza az elnyúlt virágú hajtásokat, és serkentse az új rügyek képződését.

Kérjük, vegye figyelembe!A 3 éves hajtásokon kevés ébredező rügy van. Ne vágja le az ágakat, mert nincs hely sok oldalelágazásnak.

Véd a kártevők ellen

Ha párás helyiségben termesztik, a levéltetvek és pókháló atkák előfordulása ritka – csak egy másik növényből, amely a vásárlás után karanténon esett át. A száraz levegő megfelelő közeg a hajtások megtelepedéséhez a fent említett kártevőkkel.

Olvasson tovább  Hogyan termesztjük a görögdinnyét egy kőből otthon

Ellenőrizze őket szappanos vízzel. Csak a kezdeti szakaszban hatékony. Tömeges fertőzés esetén a virágot a csomagoláson található utasításoknak megfelelően rovarölő oldattal permetezzük be. A betegségek kialakulása a hibás termesztési technikától is függ. Szürke rothadás a gyökerekben, ha a gyökerek panganak.Beteg példány megmentése:

 1. Ellenőrizze a gyökereket.

 2. Távolítsa el a fertőzött területeket.

 3. Vegyünk egy új edényt és friss szubsztrátumot.

 4. Gyökérkezelés szisztémás gombaölő szerrel.

 5. ültetés.

Tenyésztés

Ughenvillea: Termesztés és gondozás otthon, szaporítás, metszés

Bár a trópusi növények magról szaporodnak, a vegetatív módszerek előnyösebbek. Megőrzik a fajtajellemzőket, hatékonyabbak és könnyebben használhatók.

Vágások

Ezt a kezelést a növény nyugalmi állapotából való kilépése után lehet alkalmazni.A lépések sorrendje:

 1. Vágja ki a dugványokat egyetlen bimbóval.

 2. A levéllemezek alsó párjait eltávolítják.

 3. Készítsünk homokból és tőzegből egyenlő arányban vett szubsztrátumot.

 4. Nedvesítse meg a virágföldet, és ültesse el a dugványokat.

 5. A palántákat tartalmazó edényt jól megvilágított, legalább 25 °C-os állandó hőmérsékletű helyre kell helyezni.

 6. A gyökeresedés felgyorsítása érdekében üvegedényeket helyeznek a tetejére, amelyeket rendszeresen eltávolítanak a szellőztetés és az aljzat nedvesítése érdekében.

 7. A gyökereztetés után a fiatal növényeket egyedi, előkezelt cserepekbe ültetik, speciális szubsztrátummal.

Beoltással

A kezelést az év során szükség szerint gyakran kell alkalmazni.Lépésről lépésre:

 1. Vegyünk egy kis edényt, töltsük meg nedves virágfölddel, és helyezzük a szülő mellé.

 2. Válassza ki a fiatal, nem fásodott, fiatal hajtásokat az anyanövényen,

 3. A hajtásokat bevágják és egy másik edényben nedves aljzatra szegezik.

 4. Amint a szaporítóanyagok saját gyökeret eresztettek, vegye ki őket, és ültesse őket saját cserépbe.

Blossom problémák

Bougainvillea értékelik a hosszú virágai, amely nem lehet ott.Több okból kifolyólag:

 1. Túl sok nitrogén a talajban, ami a hajtásnövekedést a rügyképződés rovására ösztönzi;

 2. Túl nagy cserép – a növénynek időbe telik, amíg hozzászokik a gyökérlabdához;

 3. Nincs nyugalmi időszak, amely alatt az egzotikus növényvilágnak újra erőre kell kapnia;

 4. fényhiány a vegetációs időszakban;

 5. túlhűtés;

 6. Rendszeres túlöntözés és a betegség kialakulása.

A virágzási folyamatot a legjobban a gondozási utasítások és a mikroklíma beállításával lehet ösztönözni. Származásukkal ellentétben a bougainvilleák meglehetősen igénytelenek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: