Miért meszeljük a fákat

A fák meszelése fontos védőeljárás. A fa törzse a legérzékenyebb szerve. Károsodása kezelés nélkül a növény pusztulásához vezet. Ez utóbbiak megelőzése érdekében a meszelés segít megvédeni a fát a betegségek kialakulásától, a kártevőktől és a túlmelegedéstől azáltal, hogy elriasztja a napfényt.

Miért meszeljük a fákat

A kezelés célja

A kéreg a fának az, ami a bőr az embernek – védőgát a káros hatások ellen. Megvédi a fát a hidegtől, a szárazságtól, az intenzív napsütéstől, a széllökésektől, a rágcsálók és a kártevők támadásától. Maga a kéreg azonban súlyosan szenved, és idővel elkezd megkeményedni, kiszáradni, repedezni és hámlani. Elveszíti ellenálló képességét a mikroorganizmusokkal, rovarokkal és kedvezőtlen időjárási körülményekkel szemben, ami a díszítő tulajdonságok és a terméshozam csökkenéséhez vezet.

A kérget meszeléssel védik, ami viszont lehetővé teszi, hogy az előbbi hosszú ideig betöltse funkcióját.A színezés a következőket biztosítja:

 1. Visszaveri a napsugarakat. Nagyon fontos funkció kora tavasszal, amikor a nap már napközben melegedni kezd, éjszaka pedig visszatér a fagy. A kéreg sötét színe elnyeli a napsugarak melegét. Ennek eredményeképpen a nedv megindul, és a fa felébred nyugalmi állapotából. De éjszaka, amikor a hőmérséklet csökken, a nedv megfagy. Amikor felkel a nap, minden kezdődik elölről. Ha a hő- és fagykárokat nem akadályozzák meg a meszeléssel, a kéregben sebek – szakadások keletkeznek a szövetben.

 2. Megakadályozza a kórokozók bejutását. A kívánt hatás elérése érdekében a munkaoldathoz gombaölő szert adnak.

 3. Megöli a kártevőket. Ez utóbbiak a kéreg pórusaiban telelnek át. De nem szeretik a festék vagy a mészoldat ízét, ami csökkenti a számukat. Ha meszelés előtt fertőtlenítik őket, akkor teljesen elpusztulnak.

 4. Elriasztja a rágcsálókat.Ebből a célból adjunk a festékkeverékhez karbolsavat. Bár véleményünk szerint a fehérre meszelt fák anélkül is kevésbé vonzóvá válnak a nyulak, egerek, nyulak és egerek számára.

Kérjük, vegye figyelembe!Mivel a fehérre meszelt fákon később kezd el folyni a nedv, a rügyfakadás időzítése is eltolódik. A késői virágzás növeli az esélyét annak, hogy a visszatérő fagy nem következik be.

A meszelés időzítése

A meszelés célja határozza meg, hogy mikor kell elvégezni az eljárást. A legmegfelelőbb évszak az ősz. Véleményünk szerint a legjobb időpont október vagy november, a regionális éghajlattól függően. Az első fagyok beállta előtt, amikor a hőmérséklet eléri a 3-4 °C-ot, fehérítsük ki a fácskákat. A tavaszi időzítés is lehetséges. A kezelést a tél végén kell elvégezni, mivel a növények márciusban súlyosabb stressznek vannak kitéve.

Olvasson tovább  Paradicsombetegségek az üvegházban: hogyan és mivel lehet megmenteni a termést

Szükség lehet azonban a tavaszi meszelésre, valamint az őszi meszelésre is. A meszelés mértéke a választott terméktől függ. A kerti festék egy egész évig kitart. A hagyományos mészalapú termékek vagy krétaalapú keverékek viszont gyorsabban kimosódnak. Ha ezeket használják, a meszelést februárban vagy márciusban fel kell frissíteni. A tavasz eleje alkalmas a régi festék felfrissítésére, mivel a kéreg még védett.

Meszelő termékek

Ha nem engedheti meg magának, vagy nem akarja rendszeresen megújítani a kéreg meszelését, használhat kerti festéket. Ellenállóak. A kerti festékválaszték a szaküzletekben kapható, vízbázisú és akril változatban is. A keveréket azonban a kívánt hatástól függően maga is elkészítheti különböző összetevők felhasználásával.

Kerti festékek

Mint már említettük, 2 típus áll rendelkezésre. A vízbázisú festékek ellenállóak. De ez az egyetlen előnyük, mivel csak a hőmérséklet-változásoktól védik a kérget. Ne próbáljon meg gombaölőszert hozzáadni és a keveréket elkészíteni: ez utóbbi elsötétül, és még fényvisszaverő funkcióját sem fogja betölteni. A speciális kerti akril termékek sokkal hatékonyabbak.Előnyeik a következők:

 1. könnyen alkalmazható;

 2. ellenálló;

 3. Összetételükben fertőtlenítőszereket tartalmaznak;

 4. Elriasztja a rágcsálókat;

 5. Elősegíti a sérült területek gyógyulását;

 6. nem szárítja ki a kérget – alkalmas fiatal növények színezésére.

Hagyományos készítmények

Miért meszeljük a fákat?

A mész- és krétaalapú termékek több okból is aktuálisak maradnak. Olcsóbbak. De ami véleményünk szerint a legfontosabb, hogy nem tartalmaznak vegyi anyagokat, ami népszerűvé teszi őket a természetes gazdálkodás hívei körében. A maximális hatás elérése érdekében (nemcsak az időjárási viszonyoktól, hanem a fertőzésektől, rovaroktól való védelem) ne használjon egykomponensű terméket. Ilyen összetevőket tartalmazó keveréket állítanak elő:

Mész

Az ezen a közegen alapuló megoldás a legegyszerűbb, legolcsóbb módszer arra, hogy a fák és ágak fehérré váljanak, és megakadályozzák, hogy a hőmérséklet-ingadozás miatt elszakadjanak.

A fa kezelése oltott mésszel. A terméknek azonban van egy nagy hátránya: nem esőálló, és esős időben vagy hóesés után gyorsan lemosható. A meszelés mésszel történő meszelés rendszeres frissítést igényel, ami időigényes munkát jelent

kréta

A természetes termesztés hívei a krétaalapú termékeket részesítik előnyben. Az összetevőnek köszönhetően a fehérség még világosabb, mint a meszelés mésszel.

Ezáltal a szín csodálatosan tükrözi a napsugarakat. Ezenkívül a kréta nem szárítja ki a kérget, mint a mész. Alkalmas a fiatal növények fakazettáinak fedésére.

De bár a krétás megoldásoknak van némi előnyük a meszes megoldásokkal szemben, van egy hasonló hátrányuk is – az alacsony perzisztencia. Ezért a fákat évente legalább kétszer meszelni kell. Esős tavasszal és nyáron szükség lehet az eljárás háromszori elvégzésére.

Clay

A munkaoldat viszkózusabbá válik a komponens hozzáadásával. Ez az állag segít megakadályozni, hogy a kórokozók a szövetek szakadásán keresztül bejussanak a fába.

Fehér vagy sárga agyagot használnak, amelyet előzőleg beáztattak

Szappan

Segédkomponens. Ezt azért adjuk hozzá, hogy a munkaoldat jól tapadjon a kezelendő hajtásokhoz. Használjon bármilyen szappant: mosószappant, folyékony szappant vagy speciális zöld szappant.

Ez utóbbi bizonyítja a gomba- és rovarölő hatást. Ha van kéznél mosószappan, reszelje le, mielőtt hozzáadná

Ragasztó

A ragasztó a szappannál hatékonyabban működik tapadóanyagként. A habarcsot vízállóvá is teszi. Kis mennyiségben liszt- és keményítőpépet, kazeint, asztalos- vagy tapétaragasztót használnak.

Ha túl nagy mennyiséget adunk hozzá, megakadályozhatja a levegő bejutását a növényi szövetekbe

Gombaölő szer

Hatékony és olcsó – réz-szulfát. Véleményünk szerint érdemes figyelembe venni, ha a gyümölcsfák az elmúlt szezonban gombabetegségektől szenvedtek: rüh, rozsda, gyümölcsrothadás.

A gombaölő szerrel történő meszelés alkalmazható a korábban elvégzett védőintézkedések hatásának fenntartására vagy megelőző intézkedésként

Trágya és tejtermékek

A meszelőoldatban lévő ragasztó, szappan, savó, trágya elősegíti a meszelőoldat jobb tapadását. Ragasztóanyagként való működésük mellett fertőtlenítő és műtrágyaként is működnek.

A keverékbe való bevitelük miatt a habarcs összehúzó állagot kap, megakadályozza a fertőzéseket, erősíti az immunitást

Karbolsav

Ha a rágcsálók kártétele a kertben jelentős, véleményünk szerint célszerű a következőkre is kiterjedni. A taszító hatása kifejezettebb.

Ha viszont a nyulak és az egerek csak nagyon kevés kárt okoznak a kéregben, akkor korlátozza a használatát a kréta vagy a mész szokásos oldatára. Az ízét sem szeretik

Olvasson tovább  Hogyan kell ültetni és gondozni az íriszeket a szabadban

Hogyan készítsünk meszelést

A kéreg kedvezőtlen tényezőktől való védelmére szolgáló keverék elkészítéséhez érdemes néhány pontot figyelembe venni. A réz-szulfátot először kis mennyiségű vízzel hígítjuk, például. Csak ezután öntjük a keverékbe. Ez utóbbi összetevőit alaposan összekeverik, mielőtt hozzáadják a vitriolt. Ezután folyamatos keverés közben öntsük hozzá a vizet, és törjük szét az esetleges csomókat.

Miután elérte a tejföl állagát, 2-3 napig hagyja ázni. Szappan, agyag, trágya vagy ragasztó használható tapadóanyagként. Ez utóbbival azonban óvatosnak kell lennünk. Ne használjon belőle túl sokat, mert eltömíti a kéreg pórusait.A legegyszerűbb recept:

 1. Vegyünk 3 kg meszet, 0,5 kg réz-szulfátot és 100 g pasztát.

 2. Hígítsuk fel a vörös szulfátot 1 liter vízben.

 3. Keverje össze a meszet és a kötőanyagot.

 4. Vitriolos oldat hozzáadása.

 5. Hígítsuk fel 9 liter vízzel.

 6. Homogénre keverjük.

Egy jó tanács!Mivel a mész kiszárítja a kéregállományt, jobb, ha meszes készítményeket használunk a fiatal növények esetében. A ragasztóban és a szappanban a víz kivételével minden összetevő a felére csökken,

Hogyan kell meszelni

A fehérítés vagy festés nem nehéz eljárás. De ennek is megvannak a maga árnyalatai. Például, ha a kert régi, a művelet több szakaszban történik: először a fákat előkészítik.

A szárak előkészítése

Ha a növények fiatalok, azonnal meszelni lehet őket. Az idősebb fák azonban óvatosabb megközelítést igényelnek. Először tisztítsa meg a törzset és az alsó ágakat: távolítsa el az elhalt kérget, a zuzmót és a mohát. Ezután kerül sor a kezelésre.Lépésről lépésre:

 1. Helyezzen fóliát vagy vastag ruhát a törzs köré a korona alá.

 2. A mohát, az elhalt kérget és a zuzmót kézzel, vastag kesztyűvel vagy fakaparóval távolítják el.

 3. Az ágyazóanyagra hullott anyagot elégetik.

 4. A megtisztított hajtásokat száraz, tiszta időben kezeljük réztartalmú készítményekkel (HOM, Oxychom, réz-szulfát, Bordeaux-i keverék). Alternatív megoldás – szappan és hamu oldat. Készítse el 10 l forró vízzel, 2 kg hamuval és 50 g folyékony szappannal. Ez utóbbit az egy napig áztatott főzethez adjuk.

 5. A sérült területeket le lehet fedni kerti lakkal, hogy megakadályozzák a nyílt sebeken keresztül történő fertőzést.

Olvasson tovább  Thuja occidentalis a kertben - ültetés, gondozás és ápolás

A fehérítés folyamata

Miért kell gyomlálni a fákat?

A tényleges munka elvégzése előtt készítse elő a szerszámokat. simítóval, lapos ecsettel vagy festőecsettel. Meszelés száraz időben, 0 °C feletti hőmérsékleten.Ellenkező esetben a keveréket vagy a festéket a jég fölé lehet felvinni, amely a melegben a védőanyaggal együtt lejön.

A több mint 2 éve meglévő fákat meszelni kell. A lépések sorrendje:

 1. Az eszközt tejföl állagú keverékbe mártjuk. Nem szabad túl folyékonynak lennie, különben szétterül.

 2. A keveréket 2-3 cm-es rétegben vigyük fel. Vastagabb – leeshet.

 3. Ne csak a törzset, hanem a vázágakat is fedje le hosszuk egyharmadával a következő összetételű anyaggal. A kezelés optimális magassága a hatás eléréséhez 2 méter.

A fák életciklusának meghosszabbítása érdekében meszelni kell őket. Nem számít, hogy milyen ügynök. A lényeg az, hogy fehér legyen, és hagyja, hogy a kéreg “lélegezzen”, és ne öblítse le a lehető leghosszabb ideig.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: