Milyen zöldségeket lehet termeszteni az erkélyen – ültetési utasítások, gondozás

A vidéki ház vagy a tanya hiánya nem ok arra, hogy elutasítsa a házi zöldséget. Konyhakertet építhet egy erkélyen, loggián vagy akár egy ablakpárkányon, és sikeresen termeszthet zöldségeket, fűszernövényeket és fűszereket ezekben az ágyásokban. Jobbak otthoni termesztésre, mivel nem befolyásolja őket a hőmérséklet-ingadozás és számos betegség.

Mely zöldségfajták alkalmasak az erkélyre?

Melyik zöldség a legjobb az erkélyekre?

A különböző országok nemesítői évente új, ígéretes zöldségfajtákat fejlesztenek ki, amelyek különböző körülmények között – kültéri, beltéri, erkélyen – termesztésre alkalmasak. Ez utóbbi esetben kompakt, nagy árnyéktűrő képességgel rendelkeznek. Ezek a paradicsomok, fűszernövények és cukkinik nem csak örömet szereznek a házi termésnek, de az erkélyt is hangulatos, pihentető hellyé varázsolják.

Paradicsom

A vetőmagboltokban különleges “balkonparadicsomfajták” kaphatók. De választhat másokat is a következő jellemzők figyelembevételével

Paraméter

A oldalról

Az érettség elérése

Korai

Bokor mérete

Kompakt

Beporzási módszer

Önbeporzó paradicsom vagy parthenocarpics (ugyanaz a dolog)

Toleráns a gombabetegségekkel szemben

Rendkívül ellenálló paradicsom

Gyökérzet

Sekélyes

A népszerű fajták vetőmagjainak széles választéka között körülbelül 2 tucat olyan fajta van, amely minden paraméterhez megfelel. A legnépszerűbbek:

 1. “Az erkélyes csoda. Rövid érésű, kompakt bokrok által bemutatott fajta. A szüret végén a hajtásokat szó szerint gyümölcsfürtök borítják. Egy példány súlya – 60g. Scarlet.

 2. “Az aranycsokor. A korai paradicsom. A hajtások megjelenését követő 95. napon az ágakról távolítsa el a fürtökbe gyűjtött, legfeljebb 20 g súlyú paradicsomokat. Sárga bőrök.

 3. “Rowan gyöngyök”. Ampelos cseresznyeparadicsom. Maximális magassága 1 méter. A 80-85. napon lép be a termésérés fázisa. Hosszú petefészkeket termel, kis gyümölcsökkel (15-25 g). Gyors hozamtermelés.

Uborka

A hosszú, elágazó szárú uborkák alkalmasak az erkélyekre. A rácsokra szőtt, friss zöldekkel örvendeztetik meg Önt, és eredeti dekorációt hoznak létre.A legjobb, ha a hibridek közül választasz:

 1. “Balkon F1. A nőstény típusú, parthenokarpikus uborka. A 2-8 fürtben kialakított hajtások hossza 8-10 cm. Nem hajlamos a túlburjánzásra.

 2. “Garland F1. Gyorsan érő parthenokarpikus példány, 14 cm hosszú hajtásokkal. Keserűség nélkül. Sokoldalú használat.

 3. “Kolibri F1. Terméshozamú és önbeporzó uborkák. A petefészek 2-10 darabból álló zsemléket képez. A palánták az ültetést követő 45. napon érik el az érettséget. A piaci uborka hossza – 5-8 cm.

 4. ‘Mahaon F1’.Egy másik korai fajta. Az uborka részarányos termése göcsörtös, zöld hajtások fehér tüskékkel. A gyümölcs tömege 100 g.

 5. ‘Weevil F1’. 43-48 nap alatt érik be a szüret. Minden csomópont 8-10 petefészket termel, az oldalsó szárakon még többet. Sötétzöld, közepesen gömbölyded, 10-12 cm hosszú, 90-100 g súlyú uborka.

A nap tippje!Az első balkontermesztésre szánt hibridek 2009-ben kerültek be az állami nyilvántartásba. Ezek voltak a ‘City Cucumber F1’ és a ‘Balcony F1’.

Bors

Mivel szeretik a meleget és a fényt, déli, keleti vagy nyugati fekvésű üvegerkélyen kell termeszteni őket. Ha a fény nem elegendő, gondoskodjon pótlólagos fényről. A fajta kiválasztása azonban véleményünk szerint sokkal összetettebb folyamat, mint a helyszín elrendezése.Függetlenül a paprika típusától (csípős vagy édes), a következő paraméterekre kell figyelni:

 1. Alacsony termetű (legfeljebb 40-50 cm)

 2. kompakt gyökérzet;

 3. elhúzódó gyümölcsös fázis;

 4. Determináns (a növekedés megállítása egy bizonyos ponton).

Fűszerpaprika kevésbé igényes. A víz- és fényhiány nem okoz nagy kárt a növénynek. Ezenkívül nagyon dekoratív. Alkalmas fajták: ‘Hungarian Spicy’, ‘Magic Bouquet’, ‘Hot Cherry’.

Az édes paprika igényesebb. Optimális körülmények között azonban kiváló terméshozamot biztosít a loggiákon.Ígéretes fajták:

 1. “Maikop 470” –Nagy termőképességű, piramis alakú gyümölcsökkel rendelkező fajta.

 2. “Titokzatos sziget”– korai érésű fajta, a 85. napon kúp alakú gyümölccsel.

 3. “Szibériai elsőszülött– Közepes érésű paprika, amelyet legfeljebb 60 cm magas növények képviselnek.

zöldségeskert 3.jpg

Kínai káposzta

Tápanyagban gazdag, sekély gyökérzettel rendelkező zöldségféle, amely jól alkalmazható balkontermesztésre. Magoncként termesztett, de nem szedéssel termesztett növény. A magokat 6 x 6 cm-es, laza, tápdús talajjal töltött cserepekbe vetik. Amikor a hajtások 4 valódi levelet fejlesztenek, kiültetjük őket az erkélyre. Betakarítás 25 nap után. A hozam eléri az 5-8 kg/1 m2.

Hagyma

Az üvegezett erkélyen a zöldség az egész szezonban zöld maradhat, ha az optimális mikroklímát fenntartjuk. Ha nyitva van, a betakarítás ideje csak a fagyok előtt lehetséges. Kényelmesen, a hagyma igénytelen a tárolóedényeivel. A fadobozok és akár a kartondobozok is szolgálhatnak magágyként.Bármilyen mogyoróhagymafajtát termeszthet:

 1. Batun– szezononként 3 termést hoz. Téli ellenálló képességének köszönhetően elkerüli a fagyot.

 2. Hagyma– ahogy kihajtanak, vágja le az üreges tollakat, amelyeknek éles íze van.

 3. Mogyoróhagyma– finom tollú növény, amelynek fűszeres és fanyar íze van. A vöröshagyma hidegtűrő és dísznövény.

Padlizsán

A növény erős gyökérzettel rendelkezik, ezért nagy konténereket kell az erkélyre helyezni. De több gyümölcsöt szüretelnek. A padlizsáncserepek vagy 3-10 literes edények alkalmasak. A dísznövényekkel díszített dekoratív dézsák az erkély dekorációjához használhatók.

Mivel a padlizsán csírázása hosszú időt vesz igénybe, és lassan fejlődik, a balkontermesztéshez a korai érésű fajtákat választják. A vetőmagok előkészítése – fertőtlenítés és csíráztatás. A legfontosabb intézkedés a rendszeres trágyázás. Jó terméshozamot csak akkor lehet elérni, ha a zöldséget termékeny talajon termesztik.

Cukkini

Mivel a cukkini kompaktabb, mint a cukkini, gyengén serdülő levelei, nagyszámú női virága van, gyakran választják a loggián való termesztésre. De a cukkininek elég balkonterülete van.Népszerű képviselők:

 1. “Anna– Betegségeknek ellenálló, korai érésű fajta, amely rövid szárú cserje;

 2. ‘Belogor F1’– korai érésű hibrid, amelyet főként egyszárú növények képviselnek;

 3. “Fehér gyümölcsű”– A bokros cukkini, amely akár 900 g-os termést is hozhat korán;

 4. “Roller”– A rendkívül korai érésű fajta ellenáll a betegségeknek és az alacsony hőmérsékletnek.

Retek

A szűk helyeken való termesztésre “genetikai adottságokkal” rendelkező fajták alkalmasak. Ízletesek és gyorsan és egyszerre érnek. Bár nem büszkélkedhetnek óriási gyökérterméssel, nem igényelnek nagy mennyiségű talajt.Megfelelő fajták:

 1. “Huszár. Korán érik (19-20 nap), felálló levélrozettával rendelkezik. Jellegzetes vörös színű, kerek gyökérzetű növényeket termel. Hófehér hús, nagyon zsenge és szokatlanul zamatos. Súly – körülbelül 25 g. Ízük kiválónak minősül.

 2. “Ruby.”.Korai érésű fajta. De akár 25-29 napot is várhat a betakarításra. Gömbölyű, skarlátvörös színű gyökérlabdák, amelyek egyenletesek és egyenletesen érnek. Súly – legfeljebb 19 g. Terméshozam – több mint 2,5 kg/m2. A fehér hús íze ideális, nincs csípőssége.

 3. “Kultivár”.A hajtástól számított 18-24 napon belül termést hoznak. A pontos dátumot a hőmérsékleti rendszer befolyásolja. Félig felálló rozetta, hosszúkás-hengeres gyökérzetű terméssel. Ez utóbbiak súlya legfeljebb 20 g.

A zöldségeskert jellemzői az erkélyen

Az erkélyes zöldségeskert jellemzői

Miután eldöntötte, hogy méretétől függően mely zöldségfajták a legalkalmasabbak az erkélyére, elkezdheti az ágyások kialakítását és a vetést vagy ültetést.

Talaj

Ültetés az erkélyen termékeny talajba. Virágföld használata virágcseréphez, vagy speciális virágföld vásárlása zöldségcseréphez. A rövid tenyészidejű növények, például a retek újbóli elvetésekor a felső réteget el kell távolítani, és helyébe frisset kell ültetni.

Bár egyes növényeknek megvannak a saját talajösszetételre vonatkozó preferenciái, általában könnyű, laza talajt igényelnek. A laza szerkezetet a szerves trágyák alkalmazása biztosítja. A termékenység növelésére hosszan tartó hatású ásványi komplexeket használnak.

Ha a talaj gyümölcsösből származik, először gombaölő szerrel történő permetezéssel vagy kemencében történő melegítéssel kell fertőtleníteni. A talajt nem kell trágyázni

Vetés/ültetés és palánták kiültetése

Ezeket vagy vásárolt palántaként ültethetjük el, vagy saját maguk is termeszthetők. Ez utóbbi esetben az összegyűjtött magokat fertőtleníteni és csíráztatni kell, majd nedves aljzatba kell vetni. A vásárolt hibrid vetőmagok nem igényelnek semmilyen előkészítő munkát, mivel kezelt vetőmagként kerülnek forgalomba.

A palánták vetésekor a kultúrától függően különböző edényeket használnak:

 1. Az uborkát, cukkinit azonnal vetőmaggal elültetve, egyedi edényekbe, mivel a gyökérzetük nem tűri az átültetést;

 2. A padlizsánt, paprikát és paradicsomot ládákba vetik, majd a palántákat megfelelő edényekbe ültetik.

A magok gyorsabb csírázása érdekében a magokat üveggel vagy fóliával kell lefedni, így egy mini üvegház körülményeit teremtve meg. Rendszeresen levegőztetik és nedvesítik őket. Távolítsa el az üveget, miután a hajtások kihajtottak.

Gondozás

A zöldségnövények rendszeres öntözést igényelnek. Vigye fel a gyökér alá, hogy a víz ne jusson a levelekre. Használjon meleg, ülepedett vizet, amely nem tartalmaz nehézfém szennyeződéseket, amelyek negatívan hatnak a növényekre. A gombás fertőzések és a leforrázások elkerülése érdekében jobb, ha az erkélyen lévő összes növényt reggel öntözzük.

Az öntözés mennyisége és gyakorisága az adott növénytől függ: a paprika és a padlizsán nagyon szereti a nedvességet, de a paradicsom és az uborka, ha a gyökerekben pangó folyadék fitoftóra alakulhat ki. A legfontosabb szabály, hogy ne hagyjuk kiszáradni a gyökérlabdát. Véleményünk szerint ügyelni kell arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves maradjon.

Ha a talaj tápanyagban gazdag, a trágyázás csak a virágzás és terméskötődés időszakában szükséges. Használjon foszforban és káliumban gazdag komplexet. Ezek a makrotápanyagok normalizálják az anyagcsere-folyamatokat és pozitívan befolyásolják a gazdag termés kialakulását. A rövid tenyészidőszak miatt a retket nem szabad trágyázni, hogy ne növelje a növényvédőszer-terhelést.

A zöldségnövények növekedése során a növények alatti talajt rendszeresen fellazítják. Óvatosan bánjon vele – ne merítse túl mélyre a szerszámot – különben megsérülhetnek a gyökerek. Tartsa szemmel a termények növény-egészségügyi státuszát is. Vegyszerek használata zárt térben nem ajánlott. Ezt jobb megelőzni a növények szódabikarbónás oldattal való locsolásával, az optimális páratartalom és hőmérséklet fenntartásával.

Egy kis erkély, nem is beszélve a loggiáról, könnyen termeszthetünk zöldségeket a lakásban. A legfontosabb a megfelelő fajta kiválasztása és a növények rendszeres gondozása.

Források:Marina Romanova. “Zöldségek az erkélyen. A jó termés minden titka”, Ljudmila Lapshina. “Kertészkedés egy ablakpárkányon, loggián, erkélyen. Zöldségek, fűszernövények és fűszerek termesztése”.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: