Milyen zöldségeket lehet fagyasztani télire, fagyasztási technológia

A zöldségek szezonális bősége nyáron múlandó. A növényi élelmiszerekből származó vitaminok és ásványi anyagok egész évben történő biztosítása érdekében a hővel vagy hideggel történő konzerválással. Mindkét módszer tökéletlen; a feldolgozás során a tápanyagok egy része megsemmisül. A mélyfagyasztás azonban részben megőrzi a gyorsan lebomló C-vitamint, valamint a gyümölcsök és zöldségek előnyeit, ízét és aromáját.

Milyen zöldségeket lehet fagyasztani télen, fagyasztási technológia

A fagyasztott zöldségek előnyei

A táplálkozási szakemberek szerint minden zöldség a betakarítás pillanatától kezdve elveszíti biológiai szerkezetét és a fogyasztó számára előnyös tulajdonságait. Tárolja a zöldségeket egy tápanyagkészlettel és értékük felével a tél második felében. Friss zöldséget vásárolnak a boltokban, de ezek hasznossága megkérdőjelezhető. A terméshozamot extrém körülmények között, növekedési és érlelési szerek – közismerten trükkös vegyszerek – segítségével érik el. Ezekben a termékekben többszörösen kevesebb vitamin van, mint a nyári zöldségekben.

A termények téli tárolásának egyetlen módja a hőntartás volt ősidők óta. A konzervek megőrizték a biológiai szerkezetet és a nyomelemeket, de a vitaminokat nem. Az ecet és a só nélkülözhetetlen a konzerváláshoz. Nem diétás, és sok ember számára ellenjavallt.

A fagyasztók megjelenésével a háztartások és az élelmiszeripar is átvette a kriogén módszert a nyári termékek tárolására. Nagy robbantásos hűtővezetékeket fejlesztettek ki. A nagy teljesítményű háztartási fagyasztók lehetővé teszik, hogy a család igényei szerint házi készítésű konzerveket készítsenek.

Bíró magad, így szükséges a szervezet számára a C-vitamin természetes körülmények között, a spenót és a paradicsom, 3 óra elteltével 30% -a az eredeti, a spárga és a brokkoli – 20% -a. Dr. Elena Evdokimova, a Roitberg Klinika endokrinológusának információja. A betakarítás után azonnal lefagyasztva a növények megőrzik a legtöbb vitamint, a kutatások szerint az összes mikrotápanyagot.

Termék

C-vitamin mg/100g friss

C-vitamin mg/100g

fagyasztott

Spenót

19,7

14,2

Brokkoli

89

56,4

Áfonya

9,7

2,5

Eper

58,8

41,2

Szín- és formavesztés nélkül, de az ízben enyhe változás tapasztalható. A burgonya így megédesedik; a bogyók kicsit savanyúbbak lesznek. Kiolvasztás után tápértékük nem különbözik a friss élelmiszerektől.

A fagyasztott zöldségek előnyei és hátrányai

A pincékben és zöldségraktárakban tárolt zöldségek fokozatosan veszítenek nedvességtartalmukból. Még kedvező hőmérsékleten is bomlik a biomassza, és megváltozik a gyökérzöldség íze. A fagyasztott termékeket hermetikusan lezárják, kriogén körülmények között tartják, ahol a biológiai folyamatok lelassulnak. Az ajánlott 1 éves eltarthatósági idő végén a csomagolt zöldségek tehát frissek maradnak. A baktériumok biztonságát a fagyasztásra szánt élelmiszerek előkészítése során biztosítják.

Olvasson tovább  Őszi munka a kertben: Mit kell tennie

A fagyasztásos tartósítás előnyei:

 1. Megőrzi a főtt ételek nyári ízét.

 2. A főzés kevesebb időt vesz igénybe – a zöldségeket alaposan megmossák és részben blansírozzák.

 3. A saját készítésű fűszernövények olcsóbbak, mint a szezonon kívüli, boltban vásárolt fűszernövények.

 4. Nincs hulladék, a termék tápértéke magas.

 5. A fagyasztott élelmiszerek higiéniai szempontból biztonságosak.

 6. Az összetett anyagok (antociánok) fagyasztás után jobban felszívódnak.

Kevés a hátránya. Ne fagyassza vissza a felolvasztott élelmiszereket – az ízük megváltozik, a felhasználhatóságuk csökken, és a bakteriológiai biztonságuk nem ismert.

Legfeljebb 1 évig eltartható fagyasztott termékek. Gondoskodni kell a csomagok lezárásáról, hogy a fagyasztott élelmiszerek természetes aromája megmaradjon.

a kiskereskedelmi láncokban értékesített termékek szabványa – a csomagolás nem lehet gyűrött, párás, jégkristályokkal vagy csomós masszával a belsejében. a zacskónak enyhén kidudorodnia kell – ez a feszesség jele.

Felfúvásos hűtési technológia

Milyen zöldségeket lehet fagyasztani télire, fagyasztási technológia

Miért néznek ki a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek nem vonzónak?? Hol van az élénk színük, miért nincs jellegzetes ízük?? Normál hőmérsékleti körülmények között a fagyasztási folyamat hosszú időt vesz igénybe. Először is, a gyümölcsléből jég képződik, amelyből a tiszta H2O nagy kristályai kiválnak. Az összetétel eltorzul, az íz megváltozik. A jégkristályok megbontják a sejteket és a szerkezetet, a gyümölcs puha és alaktalan lesz.

A mély- és gyorsfagyasztás (gyorsfagyasztás) lehetővé teszi a szilárd állapot elérését apró jégkristályokkal, amelyek hatása a sejtekre minimális. Ezt a folyamatot 30-40 °C-os fagyasztókamrában végzik 0. A fagyasztott, laza termékek megőrzik az összes tápanyagot. Ha a növényzetet az étkezés utáni első órákban fagyasztják le – a vitaminkomplex nem pusztul el.

Pontosan így működik egy gyorshűtő üzem. Az evéstől a csomagolásig tartó ciklus 4 óra.Ez idő alatt a termék feldolgozáson megy keresztül:

 1. A szántóföldről származó termékek első mosása;

 2. válogatás és tisztítás;

 3. szeletelés;

 4. újramosás;

 5. blansírozás és hűtés;

 6. gyorsfagyasztóban fagyasztva, amíg meg nem lazul;

 7. csomagolás;

 8. tárolás -18 alatti hőmérsékleten 0 C a csomagolás után.

Ez a gyorsfagyasztási módszer a 100 g termék tápértékét a következő szinten tartja:

Termék

Fehérjék

Zsírok

Szénhidrátok g

Energia

kcal

Padlizsán

1,2

0,1

6,4

24

Karfiol

2,2

0,2

2,3

20

Zöldborsó

6,4

0,4

16,3

72

Csicseriborsó

1,3

0

5,4

27

Paprika

1,08

0,21

4,45

20

Sárgarépa

0,78

0,46

7,9

36

Válogatott

2,8

0,3

7,2

30

A fagyasztott zöldségek energiaértékei nem különböznek jelentősen a friss zöldségektől.

Fagyasztott zöldségek saját kezűleg

Milyen zöldségeket lehet fagyasztani télen, fagyasztási technológia

A kertből készült befőttek egész évben jó forrása lehetnek a friss fűszernövényeknek. Időszerű metszés és fagyasztás. A fűzfű szezononként akár 3-szor is termeszthető. Miért futtassuk a metélőhagymát vagy a fattyú karfiolt, ha többször is vághatjuk?. Az eper rövid, de a termés bőséges. Nem lekvár, a fagyasztott bogyók télen is finom ízt adnak. Csak a fiatal sóska hasznos. Így kerül a fagyasztóba. Ennek a növénynek az öreg levelei veszélyesek.

A hidegebb hónapokban az időre vágott, betakarított termények jelentősen megtakarítják a családi költségvetést, és saját terményt biztosítanak.

A termés feldolgozásra való előkészítésének módjai

Nemcsak a fagyasztás, hanem a maximális hozam elérése is fontos. Például a kerek cukkinik felolvasztás után kellemetlenül néznek ki. De ha a kinyomkodott masszát lefagyasztod, jó lesz palacsintának. Az egész uborka felolvasztás után bőr és víz lesz, a reszelt és kockára formázott uborka kiváló saláta kiegészítője – az íze csodálatos.

A természet minden gyümölcse, mint például a bogyók, gombák, zöldségek, kivéve a retek, retek és saláta kriokonzerválható. A fagyasztott burgonya édesítőszer – a keményítőt cukorrá hidrolizálják.

Lényeges, hogy a termékeket válogatják, alaposan megmossák és megszárítják. Egy részét szeletelésre használják, másokat formákba aprítanak, másokat pedig párolnak vagy szárítanak, mielőtt lefagyasztanák.

A maximális hőmérséklet egy háztartási fagyasztóban -18 0 C – három csillag. Fontos, hogy az anyagot kis tételekben töltse be, hogy a fagyasztási folyamat gyorsan menjen.Tehát választania kell egy módszert:

 1. tegye a terméket a tartályba adagokban, 1 alkalommal;

 2. vékony rétegben fagyassza rá az aljzatra, amíg az meg nem lazul, majd zárja le hermetikusan zacskókba;

 3. A dobozokat és zsákokat fel kell címkézni.

A fő feltétel, hogy a készletet fogyasztás előtt nem szabad felengedni.

Ne használjon rothadt vagy repedezett héjú gyümölcsöt – amely a baktériumok helyrehozhatatlan táptalaja – tartósításra. Szeleteléskor távolítsa el a kifejlődött magházakat és a szárakat.

Hogyan kell helyesen lefagyasztani a leveles zöldeket

Tegyünk egy szűrőt vagy dróthálót egy vízzel teli tálba, és tegyük rá a petrezselyem, a kapor, a koriander és a sárgarépa megtisztított leveleit. A szerelvényt fél órára hideg vízzel teli medencébe mártjuk. Vegye ki a szitát, és folyó csapvízzel mossa meg a fűszernövényeket. Kb. 2 órán át árnyékban szárítjuk, majd kötegeljük vagy szeleteljük.

A bazsalikomleveleket, sóska leveleket ugyanígy készítsük el, de a bazsalikomot apróra kell vágni és olajjal le kell permetezni, a sóska pedig blansírozni.

A kockára vágott fűszernövények esetében külön technikát alkalmaznak. A tartályok jégfürdők lesznek. A fűszernövényeket apróra vágjuk, szorosan felkockázzuk, és egy kevés növényi olajjal meglocsoljuk. A fagyasztott kockákat egy zacskóba lehet tenni és egyesével kivenni. Nincs kocka, lehet tekerni a filmcsöveket – nem kell kiüríteni őket, és szerényen ülnek a fagyasztófiók sarkában.

Miért blansírozza a szeleteket?

Milyen zöldségeket lehet fagyasztani télire, fagyasztási technológia

Az étel rövid ideig tartó gőzölését vagy forró vízbe mártását, majd jeges vízben történő hirtelen lehűtését nevezzük blansírozásnak. A hősokk elpusztítja a felszínen lévő mikrobákat, lezárja a nyitott pórusokat, megállítja a biológiai bomlás kezdetét. Hidegben ezek az erjedések folytatódnának, de a blansírozás semlegesíti őket. A jeges vízbe mártás megőrzi az étel állagát, színét és ízét.

A blansírozás gyakorlati előnyei:

 1. Az élelmiszerek nem veszítenek vitaminokat és ásványi anyagokat, és megőrzik szerkezetüket.

 2. A nektarint, a paradicsomot és az őszibarackot könnyen meg lehet hámozni.

 3. A leveles zöldségek (sóska, spenót, kelkáposzta) a későbbi főzés során megtartják alakjukat.

 4. Egyes zöldségfélék (káposzta, cikória) megszabadíthatók a kellemetlen szagoktól és keserűségtől.

 5. A keményebb gyümölcs- vagy zöldségfajták gyorsabban megfőzhetők.

Ha kihűlt, a zöldségek vagy a felszeletelt bogyók készen állnak a fagyasztásra. Az erdei gombát puhára kell főzni, az üvegházi gombát legfeljebb 5 percig lehet forró vízben tartani..

A hősokk sűrűbbé teszi az ételt, eltávolítja a levegőt, amely hozzájárul a szövetek oxidációjához.

Blanírozó berendezések

A folyamatot az étel gőzölésével vagy forró vízbe merítésével végzik. Különleges felszerelés – nagy serpenyő és drótrács. Nincs rögzítés – készítsen egy gézből készült baldachint bármilyen serpenyőre, amelyben a zöldségeket és gyümölcsöket forró vízbe mártja, és átrakja a jéghideg kútvízbe.

A szeleteket 2-4 percig lehet blansírozni, a fűszernövényeket 10 másodpercig forró vízben, 1,5 percig párolni. A melegítési idő a gyümölcs vagy zöldség állagától függ.

Minden kiló gyógynövényhez 4 liter forró vízre van szükség adagonként. Miután kivette az ételt tartalmazó hálót, forralja fel újra a folyadékot. Ugyanez lehet – fokozatosan kompót, szirup, húsleves lesz belőle.

A finom cseresznyét, málnát vagy meggyet nem kell blansírozni. Paradicsomot, paprikát és padlizsánt szeletekre vágva blansírozzuk – jó, ha az egész gyümölcs lehúzható. Az almát és a körtét nem forró vízben, hanem forró vízben tartják. A szilvának 0,5-1,0%-os szódaoldatra van szüksége 90 %-os hőmérsékleten 0 . A cékla 20-25 percig tartható forrásban lévő vízben.

Legyen tehát kreatív, amikor fagyasztásra szánt ételeket készít, és jegyezze fel az eredményeket, hogy elkerülje a túl sok hibát.

Optimális adagok az otthoni fagyasztóba

A fagyasztott élelmiszerek esetében az alapszabály az, hogy a zacskónak elég nagynak kell lennie az egyszeri felhasználáshoz. Az egyes terményfajtákat külön rekeszben kell tárolni, hogy megőrizzék eredeti aromájukat.

Ugyanilyen fontos – a csomagokat alá kell írni. A tárolás során nehéz megkülönböztetni a zöldeket, az áfonya könnyen összetéveszthető az áfonyával és a mézesmadzaggal, a vörös áfonya az áfonyával. A gyártási dátum segít a termékek megfelelő elosztásában a téli időszakban.

Lásd a részleteket

A fűszernövénykonzervek lefagyasztása egészséges és biztonságos terményt biztosít a saját kertjéből a téli asztalra. Nincs dácsa – a helyi zöldségek ősszel olcsók a kollektív termelői piacokon. Tárolja élelmiszereit télire – nem kell hosszú távon kétes minőségű tengerentúli termékeket vásárolnia.

Olvasson tovább  Tavi növények és ültetési részletek
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Bálint

  A kérdésedre válaszolva, számos zöldséget lehet fagyasztani télire. Fontos azonban a megfelelő fagyasztási technológia alkalmazása. Melyik zöldséget tervezted fagyasztani, és szeretnéd tudni a megfelelő fagyasztási módszert?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: