Paprika ültetése – a gondozás, ültetés és termesztés sajátosságai

Sok kertész, miután egyszer kudarcot vallott, abbahagyja a paprikatermesztést. És hiába. Ha ismeri a növény biológiáját, és mindent megad neki, amire szüksége van, a legtöbb fajta, még az üvegházban a középső övben is, és néhány szabadföldön is, kiváló termést ad.

Mit szeret a paprika

Paprika ültetése

A trópusi Amerikában otthonos, évelő cserje. Egynyári növényként termesztjük, de ha szükséges, a szezon végén a bokor átültethető egy nagy térfogatú cserépbe. Ha elegendő fényt, meleget és tápanyagot kapnak, akkor télen is tovább nőnek és gyümölcsöt teremnek. Tavasszal dugványokat lehet venni a növényből és meggyökereztetni – ez a csírázás alternatívája.

Az édes paprika a következő körülmények között fejlődik és terem a legjobban:

 1. maximális fény;

 2. Meleg, termékeny talaj, szigorúan semleges reakcióval;

 3. Állandóan nedvesnek kell lennie, de pangó víz nélkül;

 4. Magas levegő páratartalom;

 5. Éjszaka 20 fok körüli hőmérséklet, napközben 23 és 27 fok között, ha napos az idő, borult idő esetén valamivel alacsonyabb, a növény ennél magasabb hőmérsékletet is elvisel, de már 33 foknál a pollen steril lesz, 12 fok alatt a paprika elszárad és hamarosan elpusztulhat;

 6. Rendszeresen szedje le a gyümölcsöt; ez serkenti az új rügyek növekedését.

Számos fajta terméshozamának növelése érdekében alakításra van szükség. A paprika nagyon érzékeny a termesztési körülmények negatív változásaira. És bármilyen stressz hatására leáll a növekedésük, ami után hosszú időbe telik, amíg helyreállnak. Ezért nagyon oda kell figyelnie a következő termesztési szabályokra.

Fajtaválaszték

Hazánk legtöbb régiójában sikeresen termesztenek korai és középérésű fajtákat. Másoknak egyszerűen nincs idejük arra, hogy az összes termést megosszák, amire képesek. A fajta kiválasztásakor figyeljen arra, hogy milyen körülmények között nemesítik. Az üvegházi termesztésre szánt paprikák nem fejlődnek jól a szabadban. Ez a növény általában önbeporzó, a keresztbeporzás ritka, lehet gyűjteni magokat belőle, de csak akkor, ha a fajta nem hibrid, amelyek magas csírázóképességűek.Az F1 fajtáknak megvannak a maguk előnyei:

 1. magas hozamok;

 2. plaszticitás;

 3. Betegségekkel szembeni ellenállás ;

 4. Kiváló íz és piacképes megjelenés.

Az ilyen vetőmagokat évente kell megvásárolni. Figyeljünk a korukra – az első évben csak száz százalékban csíráznak, utána csökken a csírázási arányuk. Egyébként a választást a további felhasználás módja és a kertész preferenciája határozza meg. Számos fajta és hibrid van a piacon.

Palántanevelés - paprika

A palánták termesztése

A magokat csak délen lehet a földbe vetni, és csak a korai fajtákat. Minden más esetben a palántákat termesztik. Az ültetés előtt 70 vagy több napjuk van a növekedésre, és akkor adják meg a teljes potenciális terméshozamot. Fiatalabb palántákat is lehet ültetni, de nem lesz második terméshullám.

A vetőmagok előkészítése

Sok kertész nem végzi el ezt a folyamatot – azonnal elvetik a száraz magokat. A munkaigény minimális, a legerősebb növények hajtanak ki először és maradnak meg a további termesztéshez. Ezt akkor lehet megtenni, ha sok mag van, és csírázóképességük garantáltan magas lesz. Minden más esetben jobb, ha a palántákat beáztatjuk és kicsíráztatjuk őket.

Az elkészítés algoritmusa:

 1. a saját szedésű magokból válasszuk ki a legteljesebbeket, a vásárolt magokat jobban elültetve minden, különösen a drága hibrideket;

 2. A vetőmagok felületén esetlegesen található kórokozók eltávolítása érdekében a vetőmagokat fertőtlenítik a “Fitosporin-M” gombaölő szer oldatába áztatva;

 3. hígítatlan gyógyszerészeti klórhexidin és zöld tea oldat – h. . fél pohár vízzel, áztassa fél órán át, majd öblítse le jól;

 4. A természetes mezőgazdaság iránt érdeklődők használhatnak 50%-os aloe levet vagy napi fokhagyma infúziót -2 zúzott gerezd 100 ml vízben;

 5. Áztassa a magokat az utasításoknak megfelelően bármilyen növekedést serkentő szerben – Epin, Zircon, Energene, Stimulus;

 6. csírázzon két nedves pamutlemez közé helyezett, fedeles műanyag edényben, 25-28 fokos hőmérsékleten, naponta szellőztetve.

 7. a tárolóedényt naponta ellenőrzik. Amint megjelenik a fehér gyökér, a magokat el kell vetni.

Kényelmesen, tű nélkül, 5 ml-es fecskendőben kezelheti a magokat. Vegye ki a dugattyút, helyezze bele a magokat, tegye vissza a dugattyút, és szívja be az oldatot. Öblítse le vízzel, a vizet többször cserélve.

Talaj és tartályok

A legjobb, ha a paprika termesztőközegét kiskereskedőtől vásárolja meg. Táplálónak, légáteresztőnek, omlósnak és nedvességtartónak kell lennie. Ehhez adjunk a kész keverékhez egy nyitóanyagot – perlitet, zeolitot vagy durva homokot – 1-2 maréknyit 5 liter talajhoz. Saját magadnak elkészíteni sok gonddal jár:

 1. 2 rész tőzeget és humuszt, valamint 1 rész durva homokot keverjünk össze;

 2. 2 órán át gőzöljük egy szűrőben egy fazék forró víz felett vagy gőzfőzőben;

 3. Szórjuk meg EM-készítmények oldatával;

 4. lezárták és 2 hétig melegen tartották, hogy a talajban megtelepedhessenek a hasznos mikroorganizmusok.

A paprika nagyon érzékeny a stresszre, a gyökérzet károsodása hosszú időn keresztül gyógyul, késleltetve a fejlődését. Ezért jobb, ha nem szedéssel termesztjük, hanem azonnal kis cserepekbe vagy kazettákba vetjük, majd nagyobb térfogatú csészékbe vagy edényekbe helyezzük át. Minden tartályt erős mangánoldattal mossunk és szárítunk.

Vetés

A vízelvezető lyukakkal ellátott edényeket vagy kazettákat nedves földdel kell feltölteni, egy kicsit a perem alatt, hogy öntözéskor ne folyjon ki a víz. A kicsírázott magokat 2 cm mélyre helyezzük. Fontos, hogy a talajt ne öntözzük túl; levegő nélkül a magok egyszerűen megfulladnak. Hozzon létre üvegházi körülményeket a tárolóedények műanyag zacskókkal való lefedésével. Helyezze a magokat 25-28 Celsius-fokos meleg helyre. Ilyen körülmények között a kicsírázott magok néhány napon belül kicsíráznak.

A palánták gondozása

Ha naponta ellenőrzi a vetést, a palánták megjelenésének pillanata nem marad észrevétlen, és azonnal világos helyre – a déli ablakpárkányra – helyezheti őket. De még ott is meg kell világítani a palántákat egy fitólámpával, hogy a szárak ne nyúljanak meg. A paprika rövid napos növény. 12 óra fényre van szüksége. Csak az első 4-5 napban, amikor a hőmérséklet nappal 17 fokra, éjjel pedig 14 fokra csökken, akkor hosszabbíthatja meg a világítási időt 16 órára.A palánták további gondozása:

 1. 5 nap elteltével emelje a hőmérsékletet kellemes értékre – nappal 26 fok, éjszaka 15-18 fok;

 2. Csak akkor öntözze puha, meleg vízzel, amikor a talaj felső rétege már kiszáradt, majd óvatosan lazítsa fel;

 3. Naponta kétszer-háromszor permetezze be a palántákat, különösen napos, meleg időben;

 4. A cserepeket 3 naponta egyszer forgassa meg, hogy a szárak ne vetemedjenek;

 5. Ha a talaj tápláló – műtrágyára nincs szükség, ha a levelek sápadtak és a növekedés gyenge, öntözze a paprikát komplex ásványi műtrágya oldattal, hígítsa fel 2-szer gyengébbre, mint az utasítások, 10 naponta egyszer adjon biostimulátort “hb-101” az öntözővízhez;

 6. Az első alkalommal palánták nőnek tartályokban 50-100 ml, a megjelenése a harmadik levél ez a térfogat nem elég, a növények öntöttek edényekbe vagy csészék 0,5 liter, teljesen fenntartva a talaj rög és a gyökerek, ebben a szakaszban, a bors lehet mélyíteni, hogy 2-3 cm.

10-14 nappal az ültetés előtt a növények elkezdenek megkeményedni – vigyük ki őket a friss levegőre napos és meleg időben. A szabadban töltött idő fokozatosan növekszik, a palántákat gyapjúval védik a közvetlen napfénytől és a huzattól.

Néha a paprika már a szobában virágzik. Ez a jelenség nem kívánatos; a növény erejét a gyümölcsök növekedésére fordítja, nem pedig a szárakra és a szárakra. A kertészek különböző dolgokat tesznek a koronavirággal, amely a szár első elágazásánál bújik elő. A paprika legjobb növekedése érdekében azonban meg kell metszeni.

Paprika ültetése

A helyszín kiválasztása, a talaj előkészítése és az azt megelőző lépések

ágy vagy üvegház paprika kell kitenni a napfény egész nap, nem tolerálják árnyékolás, csökkenti a hozamot.

A paprikához megfelelő laza talaj, ha a talaj nehéz benne, adjunk hozzá 2 vödör homokot négyzetméterenként. . Ősszel először szántani kell a magágyat.Ezt megelőzően minden négyzetméternyi talajt egy kis földdel kell beborítani. M alkalmazásra kerül:

 1. 50 g szuperfoszfát;

 2. Ugyanannyi káliumsó klór nélkül;

 3. vödör humusz.

Ellenőrizze a talaj savasságát, és állítsa be a talaj pH-értékét 6,5-re. Ne kombinálja az eljárást szerves trágya kijuttatásával.

Porított hamu – 3-4 evőkanál (3-4 ml) hamu (2-3 ml). . és 40 g nitrogén műtrágya négyzetméterenként. Tavasszal a talaj lazításakor a következő anyagokat alkalmazzák. A paprika nagyon jól fejlődik meleg ágyban. Ősztől készül, 40 cm mély árkot ásnak, növényi maradványokat tesznek bele, biopreparátumot, amely felgyorsítja a komposztálódást, termőföldet öntenek.

Tavasszal, legkésőbb 2 héttel az ültetés előtt dúsítsa a talajt EM-készítmények oldatával, hígítsa fel és öntözze meg az utasításoknak megfelelően.

Előfutárok

A paprikát nem szabad az árvácskák után ültetni, mert közösek a betegségek és a kártevők. A legmegfelelőbb elővetemények az uborka, a hüvelyesek és a zöld növények.

A talajba jutás

A paprika gyökerei a hideg talajban nem tudják ellátni a leveleket tápanyagokkal. Helyezze a palántákat a talajba, amikor az már 15 fokosra felmelegedett. Ezt a legjobb felhős napon vagy este végezni. Standard paprika ültetés 40×40 cm. Az erős, erőteljes növények esetében azonban a táplálkozási területnek nagyobbnak kell lennie. A vetőmagok ültetése a csomagon található információknak megfelelően történik.

A bokrok nem mindig kapnak elég fényt, ha túlzsúfoltak, de a paprika úgy szeret nőni, hogy a levelei érintkezzenek a szomszédjaikkal. Néhány kertész ezt kihasználva egyszerre két növényt ültet egy lyukba. Ez állítólag növeli a teljes hozamot. De a fényért és a tápanyagért folytatott verseny negatív hatással van a növények fejlődésére.

Újratelepítési algoritmus:

 1. Az ültetés előtt egy nappal hagyja megöntözni a csírákat;

 2. Ásson egy gödröt úgy, hogy a gyökérlabdás csírák szabadon elférjenek benne;

 3. kezdőtrágya kijuttatása,

 4. Az OMU “Paradicsom, paprika, padlizsán” jól működik, hosszan tartó hatású és optimális tápanyagarányú a kultúra számára, egy lyukba 20 g-ot tesz;

 5. adjunk hozzá egy maréknyi mulcsot és egy szem. . Hamu, mind a talajba keveredve;

 6. Öntsön annyi vizet minden lyukba, amennyi szükséges;

 7. Vegye ki a növényt a csészéből, és helyezze a gödörbe, ne mélyítse azt;

 8. Hagyja, hogy a paprikát nedves, majd száraz földdel fedje be;

 9. Mulcs bármilyen szerves anyag nem vastag rétegben -3-5 cm, néhány cm-re a szárától.

Meleg időben a növényeket egy kanyarban elterített gyapjúval fedik be.

A paprika ápolása

Gondozás

A paprikának öntözésre, tápanyagellátásra – gyökér- és lombtáplálásra, gondos lazításra van szüksége, ha a talaj nem volt mulcsozva, formálódó.

Öntözés

A paprika gyökérzete felszínes, 40 cm-nél mélyebbre nem hatol. Úgy kell öntözni, hogy a talaj nedvességtartalma 90% legyen, a terméskötő időszak alatt ez a szám 80%-ra csökkent.Az ilyen talajnedvességgel a növények közelében lévő levegő száraz marad, ami nagyon fontos a növények számára. Az ültetés utáni első alkalommal 1 liter vizet öntsünk minden növény alá az 5. naptól kezdve. A műtrágya mennyiségét fokozatosan csökkentsük 3 literre, majd a termésérés kezdetén egy kicsit csökkentsük.

Az időközök az időjárástól függenek: minél magasabb a hőmérséklet, annál gyakrabban. Ahhoz, hogy a levegő szabadon áramolhasson a gyökerekhez, az öntözést követő napon ássuk be a talajt, és óvatosan fedjük le egy legfeljebb 3 cm-es réteggel, hogy ne sérüljenek a gyökerek. A víz legyen langyos és klórmentes.

Műtrágya

A paprikának nitrogénre, káliumra, kalciumra és magnéziumra van a legnagyobb szüksége. Az ásványi sók megnövekedett koncentrációja a gyökérzónában azonban káros a gyökerekre. A megoldás az osztott, de gyakori és rendszeres műtrágyázás. A starter műtrágyában a nitrogén, foszfor és kálium aránya 1:2:3, a további trágyázásnál 1:1:1:1. A műtrágyázás gyakorisága a talaj termékenységétől és a növények fejlődésétől függ. Trágyázáshoz vízben oldódó, több tápanyagot tartalmazó műtrágyát használjon, amely optimális makrotápanyag-tartalommal rendelkezik. Hígítsuk fel és etessük az utasításoknak megfelelően.

Az ásványi anyagokat szerves anyagokkal váltogatják gyógynövényes infúzió vagy 20-szorosára hígított baromfitrágya formájában, hamuval. Ha egy növény nitrogént kap, foszfort és káliumot is kell hozzáadni – az 1 műtrágya felé való elfogultság káros, mivel megakadályozza a többi tápanyag felvételét. A paprika szezononként átlagosan 3 trágyát kap:

 1. 2 héttel az ültetés után;

 2. a tömeges virágzás kezdetén;

 3. A termésérés kezdetén: A nitrogén arányát ebben a műtrágyában csökkenteni kell.

A paprikának kalciumra is szüksége van a csúcsrothadás megelőzése érdekében, valamint magnéziumra és bórra a virágzás idején.Jobb, ha ezeknek az elemeknek az oldataival tápláljuk a leveleket:

 1. A tápanyag 3 óra múlva éri el a növényt;

 2. Ha a gyökerek a talajban lévő nyomelemeknek csak 3%-át veszik fel, a lombtrágyázás esetén 100%-ban aktívak;

 3. a lombtrágyázás csökkenti a szükséges műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét;

 4. Nedves, nagyon meleg vagy hideg időben ez az egyetlen módja annak, hogy a tápanyagok eljussanak a gyökerekhez.

Hogyan és mikor kell etetni a paprikát a levelek szerint:

 1. Egy héttel az ültetés után nitrogén- és foszfortartalmú oldattal, hogy a gyökerek és a levelek egyszerre növekedhessenek; a műtrágya koncentrációja az oldatban nem haladhatja meg a 2%-ot;

 2. Az ásványi táplálékot helyettesítse szerves táplálékkal a levelek 10-szörösével permetezett gyógyteával;

 3. A virágzás alatti trágyázás a legfontosabb – ez a bőséges termés kulcsa, 5 g bórsavat adunk egy tízliteres vödör vízhez, amelyet forró vízben feloldunk – 1 liter, az oldatot dúsítjuk evőkanállal. . Nátrium-humát, 10 csepp jódot adhat hozzá;

 4. A humáttal történő tápoldatozás káliummal látja el a növényeket, és a szezon során kéthetente elvégezhető;

 5. Az érési időszakban a lombtrágyázás kalcium-nitráttal 0,2%-os koncentrációban, a kalcium segíti a nitrogén felszívódását és részt vesz a sejtépítésben, a gyümölcs falának vastagsága vastagabb lesz, javítja az ízt, csökkenti a csúcsrothadás kockázatát;

 6. Ha a növények a tápanyaghiány jeleit mutatják, a lombtrágyázás a legjobb módja a kompenzációnak.

Minden lombtrágyázást felhős, nyugodt napon kell elvégezni. Napos napon, reggel vagy este. A lombtrágyázás jelentősen növeli a lombtrágyázás hatását. Leggyakrabban szürke szappanforgácsot használnak – vödrönként legfeljebb 50 g-ot. Duzzadt zselatin – 30 g vödör és előfőzött burgonyakeményítő – 3 evőkanál. . vödrönként. Ne csak a leveleket permetezze, különösen az alján, ahol több a sztómata, hanem a szárakat is, egészen a földig. A bór, magnézium, kalcium lassan mozog a növény edényeiben.

A paprika formázása és gondozása

A weboldal alakítása

A paprika általában nem a szabad földben képződik; kompakt bokrot alkot, nagyszámú internodiummal. Csak az első elágazásig terjedő szárakat és a felette lévő levélnyeleknél megjelenő szárakat kell eltávolítani. Ha a nyár végén nagy a termésterhelés, távolítsa el a virágokat és a petefészkeket, amelyeknek már nem lesz idejük kifejlett gyümölcsöt képezni.Az üvegház másképp működik:

 1. Az első villa előtt távolítsa el a szárakat

 2. Az elágazás után két, legfeljebb három szár marad;

 3. Folytassa a kinőtt szárak eltávolítását;

 4. Amikor a növény körülbelül 15 gyümölcsöt képzett, intenzív fajtáknál vagy hibrideknél pedig körülbelül 20-at, metszeni kell a növekedési pontokat minden száron, a petefészkeknek egyenletesen kell eloszlaniuk.

Kezelje sterilizált eszközökkel, hogy a sebek a nap végére felszáradjanak. Mindig a hajtások kialakulása után trágyázzon.

Betegségek és kártevők

A betegségek valószínűségének minimalizálása érdekében helyes művelési technikák, a túlburjánzás elkerülése, biofungicidek vagy bioinszekticidek megelőző alkalmazása a tavaszi talajművelésben és megelőző permetezés a vegetációs időszak alatt. A paprika fő kórokozói gombák és baktériumok.

Gombás betegségek

Név

Jelzések

Hogyan kell irányítani

Fekete láb betegség

A fiatal csemetéket érinti: a szár tövénél a kórokozó típusától függően fekete, fehéres, szürke vagy zöld elszaporodás jelenik meg. ✅ A növények megereszkednek.

A beteg növények eltávolítása. A felső talajt hamuval borítják, öntözik és Previcuriummal, Fondazollal, Barrierrel permetezik. Megelőzés: a magokat és a földet meg kell kötözni, a palántákat nem szabad öntözni, kerülni kell a hirtelen hőmérsékletváltozásokat.

Szürke rothadás

Barna kormos foltok szürkésfehér spórás bevonattal. Nedves időben jelenik meg.

A felső talaj hamuval borított. A növények és a talaj kezelése Trichodermin, Gamair, Previcur, Fundazol hatóanyagokkal.

Sclerotinia vagy fehér rothadás

A levelek kivilágosodnak, a szár megfeketedik, mindent fehér foltok borítanak.

Permetezés és öntözés rézalapú gombaölő szerekkel. Megelőzés: szellőztetés, meleg víz az öntözéshez.

Cladosporiosis

Eleinte világos foltok, amelyek barna foltokká válnak, szürke foltok a levelek alján.

“Gamair és rézalapú gombaölő szerek. Megelőzés: Talajfertőtlenítés, rendszeres talajkezelés Trichoderminnel.

Fitoftórózis

Ráncos, fonnyadt levelek fehér spóralerakódásokkal az alján, barna gyökerek, kihúzott vagy rothadt száralap, ráncos termés.

Kezelés “Phytosporin-M”, “Gamair”, “Barrier”, “Ridomil Gold”, “Quadris”, “Zaslon”, “Bravo”, “Metaxil. Megelőzés: rutinszerű “Fitosporin-M” kezelés

Fusarium

A gyökerek, majd a szár tövének károsodása. A levelek megsárgulnak és elhervadnak.

A beteg növények eltávolítása és elégetése. Nincs teljes gyógymód, a Topsin-M, Fundazol kezelés lelassítja a betegséget. Megelőzés: magágykészítés, megfelelő talajművelés.

Lisztharmat

Verticillosis (VILT)

Nagy klorotikus foltok a leveleken, fehér poros bevonattal borítva. A levelek elveszítik alakjukat és lehullanak.

Az alsó levelek a klorotikus foltok megjelenése után elszáradnak, majd lehullanak. A hajtások rövid internodiumokat mutatnak. A gyümölcsök nem érnek be. Érelhalás.

Bordeaux-i folyadékkal, “Phytosporin-M”, “Homom”, “Previcum”, “Fundazol”, “Topsin M” kezelések. Megelőzés: tartsa tisztán a talajt és az üvegház elemeit, időben öntözze meg.

Nincs kezelés. Megelőzés: Talajfertőtlenítés és magas talajnedvesség, vetésforgó fenntartása.

Anthracnose

A gyümölcsök a legsúlyosabban károsodottak; sárgásbarna foltok, majd narancssárga színű gombaspórák láthatók rajtuk.

Kezelés réztartalmú gombaölő szerekkel, Anthracol, Colosal Pro, Falcon. Megelőzés: magágykészítés; vetésforgó.

Cercosporosis

A gomba a szezon végén, magas páratartalom mellett aktív. Fehér klorotikus foltok jelennek meg a leveleken és a levélnyélen, a levelek elhalnak.

Kezelés Derozal, Falcon, Colosal Pro-val. Megelőzés: beteg növényi maradványok eltávolítása, talajfertőtlenítés.

Bakteriális betegségek

A paprika bakteriális betegségei

Név

Jelzések

A ellen

Fekete folt

Mérsékelt hőmérsékleten és magas páratartalom mellett jelenik meg. A leveleken apró, fekete, szögletes foltok fokozatosan nőnek, a szárakon szaggatottnak tűnnek; a gyümölcsökön domború, sötét, fehér közepű foltok jelennek meg.

A rézalapú kezelések segítenek: Fitolavin a betegség kezdetén, Fitosporin-M, Gamair, Planriz, Bactophyte, Oksihom, Hom.Megelőzés: magágykészítés, a talaj fertőtlenítése a palánták számára.

Villámgyors bakteriális hervadás

A növény minden része kivilágosodik és elszárad. A szár vágásánál fehér, nyálkaszerű anyag látható.

Kezelje Fitolavin-300-zal a növény alatti öntözéssel, a levelek és az egész talaj permetezésével a növénytől számított 10 m-es körzetben. Megelőző intézkedések: A talaj 80 %-os nedvességtartalma, magágykészítés és vetésforgó.

Enyhe bakteriális rothadás

A gyümölcsökön a felületükbe ágyazott, kellemetlen szagú, vizes foltok láthatók. Ha a gyökérnyak érintett, a levelek elszíneződnek, a szár üreges lesz és a növény elpusztul.

Mielőtt a talajba kerülne, merítse a palánták gyökereit Fitosporin-M oldatba. Megelőzés: vetőmag- és talajkezelés az üvegházban, szellőztetés, a vetési aljzat fertőtlenítése.

Bakteriális rák

Barna foltok a leveleken, világos közepükkel, amelyek fokozatosan nőnek, és krusztává válnak. A gyümölcsön ugyanezek a foltok láthatók.

Réz-tartalmú gombaölő szeres kezelés vagy Bacillus subti biopreparátum

 • s. Megelőzés: magágykészítés, a harmadik valódi levél megjelenésekor a palánták és gyökereik átültetés utáni kezelése Fitolavin-300-zal.
 • Támadás paprika és vírusok

  1. Dohánymozaikos betegséggelAz üvegházi növények gyakrabban szenvednek – a leveleken márványos mintázatú foltok láthatók, néha a levél ere elhal, a paprika növekedése elmarad. A megelőzés csak segíthet: magágykészítés, üvegházi talaj és szerkezetek, a növények kezelése bórsavoldattal egy héttel az ültetés előtt és egy héttel az ültetés után.

  2. MycoplasmaA fehérlegy nagyobb valószínűséggel repül, ha meleg az időjárás. kabócák által szállított. Először is a fitoplazmózis a növény tetejét érinti – a fiatal levelek begörbülnek és elszáradnak; ha megjelennek a virágok, akkor azok nem kerülnek beporzásra. A termés csúnyán, csőrszerűen nő. A mikoplazma ellen nincs orvosság, a kabócák ellen Fufanon és Karbofos segítségével védekeznek.

  Ha a paprika termésének tetején barna foltos foltok jelennek meg, a növénynek nincs elegendő kalcium. Ez egy fiziológiai állapot, amelyet csúcsrothadásnak neveznek. A megjelenésének elkerülése érdekében a vegetációs időszak alatt trágyázzon kalcium-nitráttal -2-3 a leveleken és ugyanannyit a gyökér alatt.

  A betegségek a legyengült növényeket támadják meg, ezért megelőzésük legjobb módja a védettséget erősítő növénytermesztési technikák követése.

  Kártevők

  Bors kártevők

  A rovarkártevők nem csak azért veszélyesek, mert károsítják a növényeket, hanem sokan közülük betegségek vektorai is. A leveleken és szárakon hagyott sebek a fertőzés kapuját jelentik. És sokan vannak, akik édes paprikából szeretnének lakmározni.

  Fehérlegyes

  Leginkább az üvegházi növényeket érinti, de meleg időben a szabadban is előfordulhat. A fehéres szárnyú apró molylepkék aktívan szívják a nedvet a levelekből és a szárakból. A lárvák nem kevésbé falánkak, a levél alján lerakott petékből kelnek ki. Sárga ragasztócsapdák állnak rendelkezésre a kifejlett rovarok számára – a fehérlegyek könnyebben repülnek rájuk. Hagyományos gyógymódok: kátrányos szappanoldat, fokhagymafőzet, Fipronil alapú bolhasampon, galandféreg darabra szórása. . egy vödör vízre. A leveleket finom permetezéssel kezeljük vele; néha csak töröljük át minden egyes levelet, különösen az alján. A kémiai készítményeket legkésőbb egy hónappal a betakarítás előtt lehet használni: a talajt “Aktarával” öntözik, a leveleket “Alatar”, “Iskra”, “Inta-Vir” permetezik – a kártevők fejlődésének minden szakaszára hat. A többi készítmény nem pusztítja el a petéket, és a kezelést egyhetes időközönként meg kell ismételni.Amikor a termés megérik, biopreparátumokat használnak:

  1. 200 ml Metarizin és Boverin 10 liter vízhez;

  2. Ugyanazon vízmennyiséghez: 60 ml Aktofit 100 ml Lepidocid ÉS 150 ml Bitoxybacillin;

  3. “Verticillin G és Verticillin BT a Verticil gombán alapulva

  4. Hatékony a peték, lárvák és kifejlett egyedek ellen; 2 hetente profilaktikusan alkalmazható – a készítmény az emberre nem ártalmas.

  Egyhetes időközönként kétszer kezelje e keverékek egyikével, permetezve a növényeket és az alattuk lévő talajt.

  Levéltetvek

  Ezeket a szívó rovarokat hangyák terjesztik. A levéltetvek különösen jól érzik magukat meleg, száraz időben. A rovarok kis részét legjobb kézzel felszedni. Népi jogorvoslatok permetezéshez: hagyma infúzió – 35 g apróra vágott hagyma, lehet a héjakkal együtt, ragaszkodjon egy liter vízben 5 órán át, szűrje le; fokhagyma infúzió – 20 g fokhagyma ragaszkodjon 100 ml vízhez 24 órán át, szűrje le, hígítsa 50-szer; Szappan – 10 liter vízben 300 gramm szappanforgácsra van szükség, kamilla – 100 g szárított virágzatot 12 órán keresztül egy liter vízben kell tartani, 3-szorosára hígítva; hamu – 2 csésze hamu 10 liter vízben egy napig.

  Hamu, de csak égő nyírfa, lehet használni, hogy megszórjuk az ágyások – tegye ezt minden 3 nap után öntözés után 2 héten keresztül. A kémiai készítmények közé tartozik a “Fufanon” és az “Iskruu”, a “Kinmix”, a “Decis Profi”; a biológiai készítmények közé tartozik a “Lepidocide”, a “Verticillin”, a “Gaupsin”, amely egyszerre fejti ki fungicid és immunstimuláló hatását, és szisztémásan hat, a “Bitoxybacillin”, a “Fitoverm”.

  Pók atka

  Ha naponta ellenőrzi a növényeket, az atka nem marad észrevétlen – a leveleken lévő szúrásnyomok világosan látszanak a fényben. Mire a levél alján hálót szőtt – a rovarkolónia már erősen megnőtt. A népi módszerek növényi repellenseket használnak infúziók formájában permetezéshez: üröm, fokhagyma, hagyma, hagyma, tansy, celandine, cickafark, cickafark, gyermekláncfű. Gaupsin, Bitoxybacillin, Fytoverm, Lepidocide gyógyítja az atkát. Sikertelenség esetén rovarölő szereket használnak – Iskra, Inta-Vir, Fufanon, Apollo.

  Bagoly

  Ez egy meglehetősen nagy moly, de nem a moly károsítja a paprikát, hanem a hernyói. A rovar lyukat rág a gyümölcsön, beköltözik és táplálkozni kezd. A sérült szövetek gyorsan elrohadnak és megpenészednek. Jó a “Lepidocide” és a “Fitoverm” moly ellen, fa hamu és dohánypor keverékével porozva, forró bors infúzióval permetezve – 1 kg 10 liter vízben, 1 órán át forralva, egy nap infúzióval. A kifejlett molyokat a vízzel hígított lekvárból, szirupból vagy erjesztett kvaszból készült csapdák vonzzák.

  Thrips

  Kicsi szívó rovarok, amelyek főként a paprika virágain élnek, de a leveleket sem vetik meg. Akár 20 különböző vírus átvitele. A növényi főzetek elriasztják a tripszeket. Biológiai készítményekkel pusztítják el őket: Boverin, Aktofit, Fitoverm. A liliomok ellen az egyik enyhén mérgező kémiai szer az Aktara.

  Hogy a permetezéshez használt oldatok ne csöpögjenek le a növényekről, és a leveleken maradjanak, használjunk ragasztókat:50g mosószappan forgács, ruha csak szürke, 30g duzzadt zselatin, 3 evőkanál. . A virágföldet keményítővel kell felforralni.

  Ezeket jól össze kell keverni az oldattal.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: