Őszi munka a kertben: Mit kell tennie

A kertészek és zöldségtermesztők körében az ősz a szezon vége, és felelősségteljes időszaknak számít. Ez az az időszak, amikor a növényeket felkészítjük a télre, helyreállítjuk a kimerült talajt, és megalapozzuk a következő évi termést. Az éghajlati ősz sokkal korábban következik be, mint a csillagászati ősz, amely az északi féltekén szeptember 22-23-án, az őszi napéjegyenlőség napján következik be. A termés betakarításával kezdődik, és a vastag hótakaró kialakulásával ér véget.

Őszi munka a kertben: Mi a teendő

Az ősz időzítése és jelei

Az ősz jelei jelentős időeltolódással jelennek meg az egyes régiókban, a szezon hossza változó. Az ősz Szibériában rövid, szeptemberben már havazik. November egyértelműen a téli hónap.

Voronyezsben a szeptember tiszta időjárást és magas hőmérsékletet hoz, de az október esős, ködös… A tél november második évtizedében jön. Az őszi szezon 60-66 napig tart.

Az ősz a moszkvai régióban szeptember 10-14. között kezdődik és novemberben ér véget, a napi átlaghőmérséklet -(3,2-2,2)0 . Az első fagyok szeptember végén jönnek, de az október esős, hideg, és a havi átlaghőmérséklet +4 fok körül van 0 .

A Krasznodari régióban a téli kultúrák szeptemberben intenzíven fejlődnek, az ősz pedig hosszú és meleg. December közepén a nulla fok fölé menni a tél jelének számít. A tél enyhe, olvadásokkal.

Északnyugaton, a Távol-Keleten, Kamcsatkán különleges éghajlat uralkodik. Az éghajlati ősz különböző időpontokban érkezik, de a jelek közösek.

Szakaszok:

 1. AZ ŐSZ KEZDETE– A betakarítási munkálatok véget érnek, a fákon és bokrokon megjelennek a sárga ágak. Bükkgombák jelennek meg az erdőben, és pókhálók kavarognak a levegőben.

 2. arany ősz– A fák őszi pompájukba öltöztek, a madarak télire elszálltak. A heves szél elsöpörte a leveleket, csupaszon hagyva a fákat. Most az arany zizeg a talpam alatt.

 3. mély ősz –A fák kopárak, az éjszakák hidegek és nedvesek. Hópelyheket dobál, de azok elolvadnak. Az utolsó madarak elrepülnek. A nedvmozgás megáll a fákban.

 4. Tél előttiAz első hótól a szánkópályáig.

 5. Első télfolyamatos lehűlést, de enyhe fagyot jelent.

A gazdák betakarítják a termést, előkészítik a talajt és a fákat. A telelésre való felkészülés nem kaotikus, a fenológiai naptár szerint összeállított menetrend szerint történik. Az őszi munkának nagy hagyománya van, és a természet évszázadokon át tartó megfigyelésén alapul.

Kertészeti munkák ősszel

A kert lassan kiürül a terméstől. A betakarítás során az ágyások nem állhatnak minden szélnek kitéve. Augusztus már betakarított répa, fokhagyma, fehérrépa, korai káposzta, saláták. A laza területeket gyomlálni, átforgatni és mulcsozni kell.

Nyár végén a kerti utakon bőségesen találunk növényi törmeléket, amely a szemétdombokon rothad… A “gondos” házigazdák nemcsak a növényzettől, hanem a hasznos elemektől is megtisztítják a talajt. A tavasz szerves és ásványi műtrágyákat vásárol.

Olvasson tovább  Gyökérrothadásos betegség - kezelés és védekezés, gyökérrothadás elleni szerek és készítmények

Igazuk van azoknak, akik árkokat ásnak a meleg ágyakért. Az egészséges növények leveleit komposztálni kell. A málna, a fák, a fűrészpor, a papírhulladék és a zöld árokban levő növényzet megtermékenyíti a talajt, a talaj tavasszal gyorsabban olvad fel. Tömörítse a hulladékot, fedje le termőfölddel, vagy öntözze meg EM-készítményekkel. Fedje be a tetejét termőfölddel, és alakítsa ki az ágyást.

Az augusztus végi laza magágyakat lehetőleg zöldtrágyával kell vetni. Növénysemleges, tápanyag-összetételű műtrágya – phacelia. Gyorsan felemelkedik az ágy fölé és virágzik. Később a zamatos fakéliát leszedik, felaprítják és elássák… Tavasszal a talaj terméssel fogja megköszönni.

Szeptember eleje – a téli tárolásra szánt gyökérnövények betakarításának ideje. A burgonyát, sárgarépát, retket és más zöldségeket szárazon ássák ki. Hagyja a burgonyát néhány órán át a napon áztatni, majd hagyja sötét, hűvös helyen, válogassa szét és tegye a tárolóba. A gyökérnövényeket azonnal meg kell csavarni vagy le kell vágni, hogy ne szívják ki a vizet a napon száradó fejből.

Fontos a!A tavasszal fagyasztott zöldségeket nem lehet télen tárolni. Ne ültessünk alá szellőztetett sárgarépát vagy céklát, illetve nyári retket.

Egy kis fagy reggel csak édességet ad a káposztának, erősítve a tök héját.

Az első fagy elrontja a kaporszálakat. A fagyasztott cukkinit és uborkát ki kell dobni; a paradicsom később megrohad. Ezeket a zöldségeket a melegben takarítják be, és elrakják érlelésre és konzerválásra.

A fitoftórával, lisztharmattal, lisztharmattal, lisztharmattal, antracnózissal és egyéb rothadással fertőzött növények maradványait meg kell semmisíteni. Komposztálja a többi levelet, beleértve a káposztacsírákat is.

A zöldségeskert előkészítése

Őszi munkák a kertben: Mit kell tenni?

A zöldségeket betakarítják. A zöldségeskertet rendbe kell tenni. A következő szezon betakarítása ősszel kezdődik.

Ha téli ültetést tervezünk, az ágyásokat alakítani, komposztálni, trágyázni, mélyen rekultiválni kell. Előre készítsünk barázdákat a vetéshez, meleg földdel töltsük fel a barázdákat, mulcsozzuk be a földet. Ültessen fokhagymát, sárgarépát, gyökérpetrezselymet, sóska, kaprot és egyéb nyári használatra szánt növényeket.

Megüresedett területek a tavaszi vetéshez, gyommentesítés, komposzt, tőzeg, homok kiszórása a tavaszi ásáshoz. Szórja be az ágyat vörös permanganát vagy szódabikarbóna oldattal (1 evőkanál). . (10 liter vízre 10 liter mulcsot használjunk). Kezelje újra fitoszporinnal – a jótékony baktériumok addig működnek, amíg a talaj meg nem fagy.

A burgonyaföldet elegyengetik, laza talajba vetik a zöldtrágyát. A burgonya termőföldjét a legjobban a zab, a rozs, a zab és a rozs javítja. Mustár és olajretek gyorsan nő. Vethetünk fűfélék keverékét, a zöld szőnyeget 3 hét múlva le kell nyírni, és finoman be kell dolgozni a talajba. A hatás jobb lesz, mint a friss trágya esetében. Ez az egyetlen módja annak, hogy ugyanazon a parcellán több éven keresztül burgonyát termesszünk anélkül, hogy a terméshozam csökkenne.

A pitypang és a pitypang betolakodnak a kertbe? A talaj valószínűleg savas; mészkezelésre van szükség. Ősszel szórjunk a talaj felszínére krétát, meszet vagy dolomitlisztet, a pH-értéktől függően. A trágyázás tavaszra halasztva. A mész és a szerves anyagok összeegyeztethetetlenek.

Olvasson tovább  Trágyázás karbamiddal: előnyök és alkalmazási módszerek a kertben

Szükséges-e az őszi rekultiváció vagy sem – a szakértők vitatott kérdése. Abban azonban mindenki egyetért, hogy agyagos talajon ez nem árt. A talaj szerkezete egyértelműen javulni fog, ha az ásó szuronyával ás, és a rögöt úgy fordítja meg, hogy közben nem töri meg.

Az eredmény:

 1. A telelő rovarok elpusztulnak – nem tudnak már elég mélyre menni – nyugalmi állapotba kerülnek.

 2. A gyomok egy része elpusztul, és az évelő gyökerek egy része ki lesz tépve az ásás során.

 3. Az egyenetlen felület jól visszatartja a havat, tavasszal sok nedvesség lesz.

A jól strukturált, humuszos, gyommentes talajokat a legjobb a gödrök enyhe ásásával fellazítani.

Segít helyreállítani a talaj termékenységét az őszi mulcsozással, több mint 5 cm vastagságú réteggel. Komposzt, humusz, szénapor, tőzeg, régi barna fűrészpor alkalmas. A tél előtt vastag réteg aljnövényzetet gyepesítsen, és alakítsa át humusszá, így a talaj könnyű szerkezetűvé válik. A talajfelszínt nem borítják gyomok és eróziós kéreg.

Őszi munka az üvegházban

Minden, ami megakadályozta, hogy a növények nyáron növekedjenek és feltöltődjenek, gomba- és rovarölő szerekkel elnyomva, sehol sincs, zárt körben maradt. A betakarítás után távolítsa el az 5 cm vastag felső talajréteget – tripszek, pókhálós atkák, spórák és baktériumok vannak benne.

Az üvegház belsejét kezelje kénes ellenőrzővel – a kénes gáz elpusztít minden életet a repedésekben és hasadékokban. Biztonságos munkavégzés. A szerkezetek mosása és meszelése.

Télen hagyja nyitva az üvegház ajtaját, a talaj hótakaró nélkül megfagy, ez csak előnyös.

Tegye el a tiszta, kiöblített és fertőtlenített szerszámokat – a kerti munka véget ért.

Őszi munka a kertben

A dísz- és gyümölcsfák és -cserjék évelő díszfák és -cserjék. Hosszú ideig maradnak egy helyen, ezért karbantartásra és téli felkészítésre van szükségük.Az intézkedések kombinációját kell végrehajtani:

 1. Szüret.

 2. A növények télállóságának növelése.

 3. Bokrok és fák visszavágása.

 4. Gyakoroljon irtási kezelést a kertben.

 5. Fehérre meszelt fák.

 6. Védje a kertet a rágcsálóktól.

Betakarítani a termést

Őszi munkák a kertben: Mit kell tenni?

A különböző érettségű gyümölcsöket azonnal el kell távolítani. Nem lesznek finomabbak, ha már a fán lógnak. Távolítsuk el a mumifikálódott csomókat és a szélfúvásokat – ezek a téli kártevők szálláshelyei. A levelek lehullása után távolítsa el az ágakról a száraz levelekből szőtt galagonya madárfészket.

Növeli a télállóságot

A fák és cserjék még augusztusban, közvetlenül a betakarítás után is kapnak káliumtrágyát – ez az egyetlen módja annak, hogy a növény télállóvá váljon. A zöld leveleken trágyázzon 30 gramm szuperfoszfát + 10 gramm kálium-szulfát keverékével egy liter vízben.

Öntözés – 1,0-1,5 méter mélységig áztassa a talajt. Ez lehetővé teszi, hogy a hő a talaj legalsó rétegeiből a gyökerekhez jusson. A vízzel töltött ágak nem száradnak ki.

A levélhullás késleltetése lassítja a fiatal gallyak fásodását. A levelek ezért mesterségesen, a korona köré ammónium-szulfátot szórva vagy a levelek kézzel történő letépésével okozhatók.

A fák törzsét meszelje vagy fesse le akrilfestékkel, hogy tavasszal megelőzze a fagykár kialakulását. A fehér szín visszaveri a napsugarakat.

Olvasson tovább  Hogyan használjuk a tőzegpelletet

Fák és bokrok metszése ősszel

A bogyós gyümölcsű fák és díszcserjék a nyár folyamán sok hajtást hoznak a gyökérből. Ki kell vágni őket, meghagyva néhányat a legerősebbek közül, hogy újranőjenek. Zárja le a vágásokat kerti lakkal. Távolítsa el a málnafa gyümölcsöt hozó szárát; a hideghez közel, a következő évi terméssel halmozza és tűzdelje fel az ágakat. Minden bokrot kálium-foszfát műtrágyával trágyázzon.

A virágzó és díszcserjéket metszse meg, mulccsal vagy fűrészporral ellenőrizzük, és a telelő egzotikusok fölé készítsünk kunyhó vagy alagút alakú menedéket.

A tél alatt álló gyümölcsfáknak csak egészségügyi metszésre van szükségük:

 1. Távolítson el minden nagy, elgörbült vagy kiszáradt ágat.

 2. Távolítsa el a leggyengébb gallyakat, amelyek akadályozzák az erősebbeket.

 3. Vágja vissza azokat a hajtásokat, amelyek a szezon során hegyes szögben nőttek.

 4. A fiatal hajtásokon lévő dugványokat szárítsa meg, és 24 óra elteltével zárja le kerti lakkal. Azonnal kezelje a szárazakat.

 5. Égessük el az ágakat.

Ősszel igyekezzen a lehető legkevésbé megzavarni a fát. Távolítsa el a nem termő és vastagodó ágakat, az elhalt fát és a gombabetegségekkel fertőzött részeket. A 3-5 mm-es kerti lakk felhordása helyett használhatunk latexfestékeket mesterséges kéreg formájában. Gombaölő szereket tartalmaznak.

A gyümölcsösök kezelésének felszámolása

Ha a fákat a nyár folyamán olyan mértékben megtámadták gombabetegségek, hogy azok befolyásolják a terméshozamot és a gyümölcs fenntarthatóságát, a kezelést a koronánál kell kezdeni, hogy a spórák és baktériumok minél nagyobb érintkezési felületet fedjenek le. Ekkor a levelek 5 %-os karbamiddal égethetők le. Rügyek egy stabil gubóban, szorosan zárva.

Az egészséges fákat a levelek lehullása után és +5 °C körüli hőmérsékleten kezeljük 0 . A kezelés megakadályozza a kártevők és utódaik telelését, és megsemmisíti spóráikat.

Alkalmazza az egyik készítményt, vas- vagy rézszulfátot 3-5 %-os koncentrációban, karbamidot 5-7 %-os koncentrációban. Az őszi kezeléshez használt terméket tavasszal nem használják.

A kert egészséges, és nincsenek problémái – nincs szükség irtószeres kezelésre – csak megelőző kezelésre, alacsonyabb koncentrációval.

Általános kerti munkák

Egy egészséges kertben a leveleket komposztálásra vagy a fák és bokrok szigetelésére használják. Ősszel: Takarja le a törzseket és a gyökereket lappantyúval, és építsen kunyhókat a telelő egzotikusok fölé.

Lazítsa meg a talajt a fa gyökérzónájában egy vasvilla segítségével. A gyökérzóna védelme. A gyep és a mulcs lazítása ősszel a leghatékonyabb. Ezzel egyidejűleg a talajba levegő és szerves anyag kerül a villanylyukakon keresztül. Az ásóval való kiásás a koronán túl is károsíthatja a gyökereket.

Ellenőrizze a kertet később, amikor megkezdődik a tél előtti időszak. A ragacsos hó letörheti a gallyakat, és le kell rázni. A fiatal fák törzse köré tekerjen több réteg gyapjút, és időnként tömörítse a havat, hogy megakadályozza a rágcsálók hozzáférését.

Következtetés

A gyümölcsös védelme, a talaj őszi termékenységének visszaadása jótékonyan hat a növények egészségére és a következő szezonban a terméshozamra. Az időben végzett kertészeti munka és a kertészkedés biztosítja a folyamatos termést.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: