Hogyan lehet megszabadulni az ételfüggőségtől?

Mindenki szereti a jó ételt. Csak egyesek kalóriák, mások ízlés szerint választják ki az ételeket, és másképp viszonyulnak az étkezéshez. A túlfogyasztás számos okból kifolyólag rontja az étkezési magatartást. Táplálkozási és gestalt terapeuta szakértőológia megmondja, hogy mit kell tennie ellene.

A túlevés jelei

Mekkora a memóriakapacitása egy elektronikus padlómérlegnek?

Sokan úgy vélik, hogy az ételfüggőség egy kitaláció vagy önhittség. Egy szövetségi tévés műsorvezető szerint ez valódi egészségügyi probléma. Emelkedett cukor- és koleszterinszint a kontrollálatlan étvágy miatt, ami endokrin, szív- és érrendszeri, valamint rákos betegségekhez vezethet.Az ételfüggőség könnyen megfertőzhető számos jelzővel:

 1. Elveszti az önuralmát az ételek láttán;

 2. Félelem és kétségbeesés amiatt, hogy nincs étel a hűtőben;

 3. Teli gyomorral akar enni;

 4. A túlevéssel az a probléma, hogy minden érdeklődés az ételre irányul;

 5. kifejezetten édességért megy a boltba.

Annak ellenére, hogy jóllakottnak érzik magukat, sokan képtelenek megállni, amíg nem ettek eleget. Ha felkapsz egy szelet süteményt, és félig üresen találod, az biztos jele az étkezési zavarnak. Rosszabb, a túlevés és a bűntudat. Ha korlátozásokat vezetsz be az ételek terén, az akaraterőd nem biztos, hogy sokáig kitart. 2-3 nap múlva elkezd alkudozni a lelkiismeretével, száz érvet hoz fel a maga javára, és visszatér a régi szokásához. Elrejted mások elől: ételt hordasz a kocsidban, hazafelé menet megállsz egy kis harapnivalóra, egy tábla csokoládét tartasz a táskádban.

Hogyan működik az éhség?

Amikor fiziológiailag éhes vagy, a tested olyan jeleket küld, amelyek természetes étvágyat váltanak ki. Vacsora után megnyugszik, és néhány órán át jóllakottnak érzi magát. Az érzelmi túlfogyasztás egy maladaptív megküzdési stratégia. kapcsolatot talál az ételfogyasztás és az élvezetek között, és az ételt hangulatszabályozó mechanizmusnak tekinti. Tudja, hogy a szénhidrátok nagy mennyiségű fogyasztása megmenti a szomorkodástól. A monoszacharidok és a zsírok serkentik a jutalomközpontot és az örömhormonok termelődését, és elveszik a szorongást. De a non-stop evés nem garantálja a jóllakottságot. Az “érzelmi evők” nem ismerik fel az érzéseket, és abbahagyják, amikor már egy morzsát sem tudnak megenni.

A sóvárgás lehet megnyugtató vagy serkentő. A cigaretta és a kávé tónusba hozza az idegrendszert, az étel megnyugtat. Ha valaki a stressz levezetésére választ ételeket, az tudatalatti szorongást mutat. A “ma eszem, holnap éhen halok” kompenzációs elve. – ami az érzelmi túlfogyasztás egyik összetevője. Az étkezőknek tudniuk kell, hogy a diéták nem oldják meg a problémát. Ehetsz egészséges ételeket, és kimerítheted magad edzéssel, de mielőtt lesz időd megszokni az új életmódot, újra hízni fogsz. Az edzőtermi önkínzás alkalmankénti falánksággal párosul. Ez addig folytatódik, amíg nem fedeztek fel egy pszichológiai problémát.

Olvasson tovább  Hogyan menjünk át a menopauzán

A túlevés okai

Leggyakrabban a gyermekkorból származnak. A gyermekeket megdicsérik/megdorgálják az étvágyukért, és a tiszta tányérért jégkrém vagy édesség ígéretével bátorítják őket. Lelkiismeretesen keresik az engedelmesség elismerését és jutalmát, és nem hagynak morzsákat az adagjukból. De a bébievők is ételfüggőkké válnak. A serdülőkorban a serdülők többet kezdenek enni, hogy kompenzálják a szemrehányásaikat, és rózsás arccal kedveskedjenek az anyjuknak. Ez egy olyan szokás, amit felnőttkorukban is átvesznek.

Érzelmi deficit

Ha nincs örömük, az ételben keresnek vigaszt. Michael Macht pszichológus, aki az érzelmek és a túlfogyasztás közötti kapcsolatot kutatja, azt mondja: “Az emberek jobban figyelnek az adóbevallásukra, mint az érzelmeikre. Sokan nem ismerik fel, hogy az érzések és az étkezési szokások hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Az étel kielégíti a pszichológiai szükségleteket, és a diéta betartása haszontalan. Egy hét után a függők visszatérnek a kényszeres túlfogyasztáshoz. Mint a klasszikus Robin Bobin falánk, “40 embert, egy tehenet és egy bikát esznek”, 15 000-20 000 kcal-t fogyasztanak a szokásos 1500-2000 helyett.

Bűntudat

Sokan büntetik magukat a hibákért. Az önkielégítés a súlygyarapodás erőteljes motiválója. Szorongáshoz és fóbiához, depresszióhoz vezet, és önpusztító programot indít el. Az emberek ezután alkoholfüggőséget alakítanak ki. Az önagresszió asztmához, migrénhez és más betegségekhez vezet. A romboló programokat az anyák ültetik el, akik elmondják a gyermekeiknek, hogy milyen hiányosságaik vannak, hogy tönkretették az életüket. A bűntudat élettárssá válik. A lányoknál ezt gyakran súlyosbítják a férjek vagy a környezetük vádjai. A felnőttek csak a szerotonin és a dopamin hangulathormonokban látják az örömöt.

Gyermekkori túlzott védelem

Az étel, az alvás és az időtöltés feletti ellenőrzés hozzájárul az alacsony önbecsüléshez és az infantilizmushoz. Még az életben megalapozott emberek sem tudnak megbirkózni a gyermekkori problémákkal. Belül gyámoltalannak érzik magukat, méltatlannak a szülői szeretetre. A tehetetlenség átható érzése arra készteti őket, hogy bebizonyítsák maguknak, hogy méltóak és jogosultak a kívánságaikra. Csak a gyermekkori lenyomatok és a késztetés, hogy ellenálljunk a “nagynak”, egy életre a tudatalattiban maradnak. Az ilyen szemléletű emberek azt a következtetést vonják le, hogy a láthatóság érdekében több helyet kell elfoglalniuk.

Hogyan segítsünk egy szerettünknek a depresszióból

Védelem

Az élet tragédiái, a gyermekkori fizikai bántalmazás nyomot hagynak a túlsúly formájában, amely védelmi funkciót tölt be. Amikor az emberek fogynak, pánikba esnek, mert megnő a sebezhetőség érzése. Az ilyen állapotokat csak pszichoszekciókkal lehet gyógyítani.

Szerelem helyett étel

A teljesség érzésében más szükségletek tudtán kívül háttérbe szorulnak. Ezt azok az emberek veszik észre, akiknek hiányzik a “testi ölelés” és a meghitt társaság. Nem tudnak különbséget tenni az éhség és a falánkság között, és akaratlanul a gyomruk rabszolgájává válnak.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megbirkózni a szakítással

Endorfin kompenzáció

Valami fontos dolog hiánya vagy hiánya a túlfogyasztás egyik fő oka. Az édességek formájában elérhető örömök csodaszer a szomorúság, a szorongás és a stresszre adott passzív reakciók ellen. Amikor a baj elkezdődik, anya mondása jut eszembe: “Vegyél egy édességet, és elmúlik”!”. És tényleg ugyanolyan jól működik, mint egy nyugtató tabletta. A baj az, hogy kialakul a tolerancia, és az adagot növelni kell. Így válnak az emberek az endorfinok rabjává. A pszichológiai okokat Liz Bourbeau részletesen leírta a Listen to Your Body című könyvében. Véleménye szerint a probléma gyökere az önutálat, az, hogy valaki nem hajlandó megérteni a valódi szükségleteit.

A túlevés nem mindig pszichológiai okokra vezethető vissza. Vannak mások is: endokrin, hipotalamikus, hormonális és vitaminhiányos állapotok. Csak a vizsgálat után menjen el egy táplálkozási szakemberhez és egy pszichoterapeutához.

Megelőző lépések az élelmiszerfüggőség elkerülésére

Ha nem azonosítják és dolgozzák fel a belső problémákat, nem lesz eredmény. Ahhoz, hogy ok-okozati kötelékek formájában hidat törj a múlt és a jövő között, térj vissza a gyermekkorodba és emlékezz:

 1. Félelmek a szülőkkel való kapcsolatokban;

 2. Korlátok vagy a gátolt akaraterő pillanatai;

 3. …és bocsássátok meg a múltbeli tapasztalataitokat;

 4. Bocsáss meg a múltnak.

Különben öregkorodig azzal a szindrómával fogsz élni, hogy nem szeretnek, és elkezded a személyes komplexusaidat a gyermekeidre vetíteni. Ismerd fel, hogy már senki sem kritizál téged, senki sem ad összehasonlító értékelést. Fogadd el magad testi-érzelmi, spirituális szinten, önbántalmazás nélkül. Lehetővé teszi, hogy a külső tökéletlenségek, a negatív jellemvonások ellenére önmagad légy.

A túlevés pszichogén indukálta falási rohamok nehezen kezelhetőek egyedül. Az étkezési rendellenességet az ellenállás és a tiltakozás okozza, és mélyrehatóan kell vele foglalkozni. A traumákat jobban kezeli a pszichológus beszélgetésekkel, a múltbeli forgatókönyvek átstrukturálásával, kognitív-viselkedésterápiás módszerekkel. A pszichotechnológia megszakítja a kötelékeket és a múltat, lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a negatív tapasztalatoktól.

Keresse meg a másodlagos előnyöket

Meglepődve tapasztalhatja, hogy a túlsúlynak megvannak az előnyei, és több bónusz is lehet. Lehet, hogy egy olyan férfi vonzódik hozzád, aki csodálja a gömbölyded alakodat, vagy lehet, hogy találtál egy kényelmes kifogást arra, hogy ne menj jógázni egy barátoddal.

Vezessen étkezési naplót

Tegyél egy jegyzetfüzetet a konyhaasztalra, és írj le minden részletet. Találd meg azokat a kiváltó okokat, amelyek kiváltják az evés vágyát, jegyezd meg a hangulati ingadozásokat: a semmiből haraptam egy falat kenyeret. Vagy: Összevesztem a férjemmel, és ettem egy kenyeret és vajat… A nap végén számolja össze a kalóriákat és elemezze az állapotot.

7-15 nap után meg fogja érteni az érzelmi éhséget kiváltó okokat, hogy milyen ételeket választ az érzelmeinek megfelelően. Az édes sajtok iránti vonzalom jelezheti a melegség hiányát, a vágyat, hogy bebújjunk egy kockás ruhába. Ez könnyen összekapcsolható a biztonsággal. Az étcsokoládé iránti vágy abból a vágyból ered, hogy magabiztosabbá váljunk. Az ízlések és az államok közötti kapcsolatról is vannak tanulmányok.

Olvasson tovább  Hogyan tűzzünk ki célokat és hogyan érjük el őket

Hogyan kell enni?

Támogassa a helyes táplálkozás iránti vágyat motivációval. Először is, döntse el, miért van szüksége rá: nem akar gondolkodni az élelmiszerről, csökkenteni a súlyt vagy az életkorral kapcsolatos betegségek kockázatát? Az étkezési szokással foglalkozni kell, de nem kell drasztikusan megváltoztatni az étkezési rendszert. A szigorú diéták kényszeres túlevést és alacsony anyagcserét okoznak. Már így is nyomorultul érzed magad, és ha drasztikusan korlátozod az étrendedet, még stresszesebb leszel. Szedd össze magad!. Amikor a zsemlédért nyúlsz, kérdezd meg magadtól, miért teszed ezt, amikor 30 perce végeztél az ebéddel? Ideges vagy megszokásból úgy dönt, hogy édességet fogyaszt?

Amikor éhség támad, kérdezd meg magadtól, hogy ez az étvágy vagy az elmédben felgyülemlett éhség? Vonja el a figyelmét egy pohár vízzel, és a képzeletbeli sóvárgás elmúlik.

 1. Jól működik egy légzőgyakorlat: vegyen rövid, de mély lélegzetet az orrán keresztül, és hosszú kilégzést a száján keresztül. Végezzen el 10 ciklust, és soha többé nem lesz éhes.

 2. Szokjon hozzá, hogy mindig legyen kéznél egy termosz forró víz, mint a kínaiaknál. 30 percenként isznak néhány kortyot.

 3. Az irritáló anyagok minimalizálása. Minél kevésbé vagy stresszes, annál könnyebben tudod kontrollálni az éhségedet.

Ehetek bármit??

Mielőtt összeállítaná a diétás tervet, meg kell értenie egy dolgot. Az étkezési szokásokat az alultápláltság kondicionálta és a genetikai memóriában tárolta, az agy pedig aktívan reagál az energiadús ételekre. Lehet, hogy fegyelmeznie kell magát, hogy több zöldséget és zöldségsalátát egyen.

A jóllakottsági hormon 20 perccel ebéd után termelődik. Ha a megérzéseidre hagyatkozol, vagy nem állsz fel az asztaltól, amikor enyhén éhes vagy, az állandó túlfogyasztáshoz vezethet.

A szervezetnek szüksége van a változatos ételekre, még a süteményekre is, különben a motiváció kéz a kézben jár a dopaminnal. Egye kedvenc “sült krumpliját”, de fél nap, ízlelgetve minden egyes falatot, hogy megnyugtassa az étvágyközpontját.

Olvasson a kedvenc ételek veszélyeiről. A túlevők gyakran elveszítik a késztetést, hogy beillesszék őket a menüjükbe. Nézze a hamburgert, a süteményt vagy a kolbászt új szemmel. Az ételfüggőségtől való megszabadulásról szóló csoportos foglalkozások során a pszichológusok egy kellemetlen trükkhöz folyamodnak: megkérik a résztvevőket, hogy otthon rágják meg kedvenc ételüket, majd köpjék ki a tányérjukra. A szörnyű tapasztalatok örökre elkedvetlenítenek. Nem mindenki szabadul meg örökre az érzelmi túlfogyasztástól. De minden étkezési rendellenesség korrigálható. Ha a betegséget kontroll alatt tartják, a remisszió évekig is eltarthat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: