A 4 módszer, amellyel megtaníthatod gyermekedet rendet rakni

Nem minden gyermek tart rendet a szobájában magától, a szülők emlékeztetője nélkül. A legtöbb esetben meg kell tanítania gyermekét arra, hogy rendet rakjon és visszategye a dolgokat. Sajnos nem minden felnőtt tudja, hogyan kell ezt helyesen csinálni.

A fenyegetések és büntetések hatástalanok és teljesen helytelenek. A szülők csak elidegeníthetik gyermekeiket, és maguk ellen fordíthatják őket. Vannak jobb, szelídebb módszerek és apró trükkök, amelyeket a gyermekpszichológusok ajánlanak.

Miért kell megtanítani a gyerekeket a rendre?

4 módszer arra, hogyan lehet a gyermeket rendre nevelni

hozzászoktatni a gyermeket ahhoz a rendhez, amely nemcsak ahhoz szükséges, hogy a szobája tiszta és rendezett legyen. Ez csak az egyik előnye. Valójában így fegyelmezett, felelősségteljes és sikeres személyiséget fogsz kialakítani. És itt van, hogy miért.

Ha egy kisgyermek már gyermekkorától kezdve hozzászokott a rendhez, akkor igen:

 1. Tervezni tanulni. Ha egy gyermek világosan tudja, hogy lefekvés előtt vissza kell tennie a játékokat a helyükre, ezért megpróbálja előre befejezni az erőd építését, vagy összeszerelni egy legóautót, vagy festeni a rajz végéig, egy bizonyos időpontig.

 2. Megfelelően fejlődik. Amint azt amerikai tudósok bizonyították, azok a gyerekek, akik olyan házban nőnek fel, ahol állandó rendetlenség van, intellektuálisan kevésbé fejlettek, mint társaik, akik tiszta környezetben nőttek fel.

 3. Gazdaságosabbá válik. Gyermeke tisztában lesz azzal, hogy mennyi időt kell takarításra fordítania, és elkezdi értékelni mások munkáját. Azt is megtanulod, hogyan rakd vissza a dolgokat a helyükre, így nem vesztegeted az időt a takarítással.

 4. Megtanulják elosztani energiáikat.Ha például hosszú sétát teszel a szabadban a barátaiddal, nem lesz időd takarítani, és este nem tudsz majd tévét nézni. Ha korán hazamész, mindent időben el tudsz végezni.

 5. Megtanulni dolgozni.Még jobb, ha a gyermek élvezi az elért eredményeket. A dolgok rendezettek és rendezettek, nem kell keresgélni egy adott tárgyat stb..

 6. Tárgyalni tanulni, megosztani a felelősséget. De ez a helyzet akkor, ha a családban több mint 1 gyermek van. Például két testvér tisztítja a szobát, és előre megállapodnak abban, hogy az egyik összegyűjti a játékokat a padlóról, a másik pedig – az asztalról és a kanapéról, az egyik söpröget, a másik pedig tisztítja.

Olvasson tovább  Amikor a baba elkezd jól hallani és tudatosan reagálni a hangokra

A rend és a tisztaság szeretetére neveli gyermekét, és boldog jövőt biztosít számára.

1. módszer. Megközelítőleg

Leó Tolsztoj mondta: “A gyermekek sikeres neveléséhez szükséges, hogy a szülő emberek ne hagyják abba saját maguk nevelését.

A módszer nagyon egyszerű: viselkedésével mutasson példát gyermekének. Az evőeszközöket vigyük a mosogatóba, amint befejeztük az evést, a zoknikat tegyük a piszkos ruhák szemetesébe, ne a kanapé alá, és a szemetet dobjuk a kukába. De meg kell tenned anyával és apával, és a nagymamával, ha veled él, és a bátyjával.

Nemcsak meg kell tennie, hanem ki is kell mondania, és meg kell kérnie a gyermekét, hogy ismételje meg: “Én a tányéromat a mosogatóba teszem, te pedig a tiédet”. Különben a baba azt fogja hinni, hogy csak anya csinálja ezt, és nincs értelme segíteni neki.

Módszer #2. Speciális

Olena Sadovnichenko gyermekpszichológus meg van győződve arról, hogy ahhoz, hogy sikerüljön megszokni a gyermeket a rendhez, meg kell tanulnia, hogy konkrét feladatokat állítson be. Például:

 1. 2-3 éves kor – A gyermek beviheti a játékát a kosárba, megöntözheti a virágokat, a földön heverő, nem kívánt papírt kidobhatja a szemetesbe;

 2. 3-4 éves kor – a gyermek fel tudja szedni a szétszórt játékokat, takarítani tud maga után, megágyazni, letörölni az asztalt.

 3. 4-5 éves korig – a gyermek összegyűjti és elhelyezi ruháit, kimossa zoknijait.

 4. 5-6. év – a gyermek szinte bármit megtehet, ha konkrét feladatokat kap.

Ha megtanulod, hogyan kell helyesen kérni valamit, a gyermeked meg fogja érteni, hogy mit várnak el tőle, és meg fogja tenni. Állítson fel világos határokat. Hagyja, hogy a gyermek megtanulja, hogyan kell válaszolni, amikor a feladatát végzi. Nem “holnap” vagy “nemsokára”, hanem “egy óra múlva” vagy “ma este 6-kor”.

Módszer #3. Játékos

4 módja annak, hogy gyermekét rászoktassa a rendrakásra

Tegye a takarítást szórakoztatóvá és magával ragadóvá, ne pedig unalmas házimunkává. Például játsszon élénk zenét, és énekeljen együtt kedvenc énekeseivel.

Olvasson tovább  Mi a baba járókeret | előnyök és hátrányok

Használja a fantáziáját, és hozzon létre saját tevékenységeket, hogy bevonja gyermekét a tisztítási folyamatba.

A 2 és 5 év közötti gyerekekkel próbálja ki a következő hasznos játékokat:

 1. Tegye az összes babát aludni, például egy játékdobozba vagy egy babaházba, ha van ilyen. Ugyanezt a példát használva, szereljen össze autókat a fiával: egy dobozban vagy egy garázsban.

 2. Használja ki azt a tényt, hogy a baba mindig követi a szülei példáját. Mondd: “Én most felmosom a padlót, te pedig letörlöd a port a polcról”.

 3. Vegyen több különböző dobozt és írja fel őket: autók, kis játékok, fegyverek, legók. Vagy rajzoljon képeket, hogy a gyermek könnyebben megértse, mert még nem tud olvasni. Gondolkodjatok együtt címkéken vagy képeken, majd válogassátok össze őket, és gondolkodjatok a fiókok helyéről.

 4. Játsszunk “ki a gyorsabb” játékot. Például, ki szedi fel gyorsabban az autókat, én az autókat vagy te a fegyvereket?? Vagy ki takarítja ki előbb a szoba saját részét?.

 5. A 6 év feletti gyermekek esetében a “hasznos” játékok némileg eltérőek lesznek:

 6. Rejtse el gyermeke kedvencét valahol más játékok között. Kérd meg, hogy találja meg. De a legjobb módja ennek az, ha rendet teszel a dolgaidban, és a helyükre teszed őket. Akkor a dolgok gyorsan megtalálhatók.

 7. Hívja meg gyermekét, hogy legyen a kedvenc karaktere, például Harry Potter. Harcoljon a tisztátalan erők ellen szétszórt dolgok és játékok formájában. Ha megteszi, akkor nyer.

 8. Ha a gyermek szereti a könyveket, javasoljuk a következő lehetőséget: ő takarít, te olvasol. Amint összezavarodik a rendrakással kapcsolatban, abbahagyod az olvasást.

4. módszer. Ösztönző

Míg a játékmód a 2-9 éves gyermekek számára készült, nem működik idősebb gyermekeknél (9 éves kortól) vagy tinédzsereknél. Ebben az esetben valamilyen ösztönzőről lehet megállapodni.

Adhatsz a gyermekednek pénzt, vehetsz neki játékot vagy édességet, ruhát, elengedheted a barátaiddal egy buliba stb.. A bátorítás módszere a szülőkön múlik.

Például egy gyermek egy héten rendet tart a szobájában, és hétvégén megjutalmazza őt a lelkiismeretességéért. De ha a szobában rendetlenség van, nincs jutalom, és ez szóba sem jöhet.

Ha ezt a módszert választja, szigorúan be kell tartania a megállapodás feltételeit. Különben a ravasz gyerekek egy hétig egyáltalán nem takarítanak, és hétvégén rendet raknak. Magyarázza el, hogy a tisztasághoz való ilyen hozzáállással a gyermek nem kap jutalmat.

4 módszer, amellyel megtaníthatod gyermekednek, hogy rendben legyen

A szülők által elkövetett tipikus hibák

Soha ne kövesse el a következő hibákat, ha azt szeretné, hogy gyermeke szeressen takarítani, és büszke legyen a munkája eredményére

 1. Ne terhelje túl gyermekét.Még ha nem is tetszik, hogy a fia a legókat külön fiókba tette a többi játék helyett, vagy összekeverte a pólóit és a farmerjait a szekrényben, tartsa őket a helyükön!. Így a gyermeknek kényelmesebb így. Hagyja, hogy megtanulja rendezni a saját terét.

 2. Ne szidjon vagy kritizáljon.Gyermeke valószínűleg nem fog mindent úgy csinálni, ahogyan Ön tenné. Ez nem az életkorról szól. Nincs hangsúly a kudarcra, sőt, ami még rosszabb, másokkal való összehasonlítás. Ha a gyermek rendet rak, csak dicsérje meg.

 3. Ne terhelje túl. Ha a fia házi feladatot csinál, akkor elmegy az edzőterembe, és este elmegy a házba, hogy burgonyát ültessen, a szoba tisztítása már felesleges. A túlzott megerőltetés kiégéshez vezethet, ami negatív hatással van a hangulatra és az általános jólétre.

 4. Ne szegje meg a már felállított szabályokat. Ha megállapodtak abban, hogy gyermeke minden este fél órát szentel a takarításnak, kövesse a következő szabályokat. Emlékeztetés és ellenőrzés, mivel a rendszertelen feladatok miatt a gyermekek elalélhatnak.

 5. Ne engedjen a manipulációnak.Ha gyermeke nyafogni kezd, nyűgös lesz, ideges lesz, vagy azt mondja, hogy fáradt, ne szaladjon el, és segítsen feltakarítani a játékokat vagy felsöpörni a padlót. Ez a fiú vagy lánya rendszeres manipulációjához vezet.

Olvasson tovább  Mitől függ az intelligencia

Viktorija Aizikovich pszichológus szerint ajánlott a gyermeket már korán megtanítani a rendrakásra. oktatás 1 A gyermeknek már korán meg kell tanítania a rendet. Minél idősebb a baba – annál több erőfeszítésre van szükség a hasznos szokások kialakításához.

És soha ne felejtse el megdicsérni lányát vagy fiát a szoba takarításáért vagy a ház körüli segítségért. Nem számít, milyen jól csinálják. A legfontosabb dolog az, hogy ne bátortalanítsuk el magát a gyermeket. Idővel egyre jobb és jobb lesz benne.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: