Finommotoros készségek 0-tól 3 éves korig. Fejlesztő játékok egy tanártól

Nem titok, hogy a finom motoros készségek fejlesztése, amely a beszéd egyidejű fejlődésével jár, fontos a gyermek fejlődése szempontjából. Mivel az ujjak finom mozdulatai jeleket továbbítanak az agykéreg azon részeihez, amelyek a beszéd kialakulásáért felelősek. Ezért fontos, hogy a finommotoros készségeket már csecsemőkorban gyakoroljuk.

A finommotoros készségek fejlesztésének fontossága

Gyurmázás gyerekeknek

A finommotoros fejlesztés olyan aktív pontokat stimulál, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az agykéreghez.A finommotoros készségek fejlesztésének fontossága:

 1. Az agykéreg tónusának növelése.

 2. Az agykéreg beszédközpontjainak fejlesztése.

 3. A baba beszédének ösztönzése.

 4. A motoros és fogalmi működés összehangolása.

 5. Az artikulációs motoros készségek fejlesztésének ösztönzése.

 6. A ritmusérzék fejlesztése, a mozgás koordinációja.

 7. Kézi előkészítés az íráshoz.

 8. Fel a fejjel.

Sok szülő ismeri a finommotoros készségek fejlesztésének előnyeit, de nem mindenki tudja, hogyan kell helyesen csinálni, milyen gyakorlatokat és játékokat kell használni. Megpróbáljuk a lehető legnagyobb mértékben lefedni ezeket az információkat.

Miért fontosak a finommotoros készségek

A tudósok bebizonyították, hogy az agykéreg teljes motoros vetületének egyharmada a beszédközpontokhoz közeli kézvetülethez tartozik. Ez a tény okot ad arra, hogy a kezet a “beszéd szervének” tekintsük. Ezért vizsgálták a finom ujjmozgások hatását a beszédfunkció fejlődésére. Ebben a tekintetben a gyermek beszédtanításához fontos, hogy az artikulációs rendszer gyakorlásával egyidejűleg fejlesszük az ujjmozgást is. A finommotorikus készségek a tudatosság, a gondolkodás, a figyelem, az érzékelés, a beszéd és az emlékezet magasabb rendű tulajdonságaihoz kapcsolódnak. Ezenkívül a baba későbbi élete pontos, összehangolt ujjmozdulatokat igényel. A baba megtanul öltözködni, rajzolni, írni stb.. A pedagógiai pszichológusok azt tanácsolják a szülőknek, hogy már születésüktől kezdve gyakorolják az ujjakat.

Finommotoros készségek fejlesztése 0-tól egyéves korig

A finommotoros készségek fejlődése 0 és egy év között

Az élet első hónapjától kezdve a kezek finom motoros készségei fejleszthetők. Ehhez az ujjak és a tenyér napi masszírozására van szükség. Fogja meg gyengéden a baba kezét az egyik kezével, és a másikkal finoman masszírozza meg:

 1. simogassa a tenyerét;

 2. gyúrja az ujját a lábujjtól a tövéig;

 3. Érintse meg a párnákat.

A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a tapadási reflexet úgy kell stimulálni, hogy az ujjainkat a gyermek tenyerébe helyezzük. Amikor a baba megfogja, óvatosan húzza magához. Az élet első hónapjaiban a baba keze ökölbe szorul. Csak akkor nyugodtak, ha alszanak. Ez megkönnyíti a masszírozást, amikor a baba alszik. A csecsemők kézmasszázsa nemcsak a finommotoros készségek fejlődését segíti, hanem a feszültség feloldását és az izomtónus csökkentését is.A következő tevékenységeket javasoljuk a finommotoros készségek fejlesztésére a csecsemők számára az első életévükben:

 1. A jól ismert “szarka-fehér ló” kiváló eszköznek számít a csecsemő kezének masszírozására, amelyet vicces szavak kísérnek.

 2. Ha a szülők észreveszik, hogy a baba tapogatja a pelenkát, ami általában 3 hónapos korban történik, akkor különböző szövetekből származó darabokat adhat neki: bársony, bársony, gyapjú, selyem, bársony, bársony. Kössünk egy kis négyzetet domború felülettel. A baba megtapogatja az anyagot, így fejleszti tapintási képességeit.

 3. 3 hónapos korban a kisgyermekeknek fel kell venniük a játékokat. Egy kis idő múlva elkezdi átvinni őket egyik kezéből a másikba. Itt az ideje, hogy különböző szövetekből készült medálokat vásároljon, amelyek heterogén textúrával rendelkeznek.

 4. 4 hónapos korban a babának egy gombokkal, gyöngyökkel, zörgő ruhákkal és tükörrel ellátott aktivitási szőnyeget kínálhatunk.

 5. Varrjunk kis zsákokat, és töltsük meg őket különböző gabonafélékkel, hüvelyesekkel vagy tésztákkal. Készítsünk kis zsákokat a gabonapehelyből, hogy kevés maradjon belőle. A zacskóknak el kell férniük a baba kezében, és a zabpehelynek nehézség nélkül kell mozognia bennük.

 6. Készíts valami rózsafüzért. Vegyünk egy darab zsinórt, fűzzünk rá nagy gyöngyöket, és csomózzuk meg erősen. A babák általában nagyon szeretik ezeket a játékokat. A gyöngyök legjobban fából készülnek, különböző formákban és színekben.

 7. Amikor a baba elkezd ülni, játszhat a sós tésztával. Természetesen a modellezés szóba sem jöhet. A kisgyermek már képes a tésztát tépni, összegyűrni vagy golyót sodorni belőle.

 8. Gördülő fóliagolyók masszázsként.

 9. Fürdéskor dobjon formás szappanokat a kádba. Hagyja, hogy a baba megpróbálja elkapni.

 10. 9-12 hónapos korban a baba már kínálhat ujjfestékeket. Mutasd meg nekik, hogyan kell belemártani az ujjukat a festékbe, próbálj nyomot hagyni a papíron. Egyszerre csak egy színt készítsen, ne vegye elő az egész készletet. Készítsen más színt a következő alkalomra.

 11. Az agyagot egy éves korhoz közelebb lehet beépíteni. A kisgyermeke már képes kezelni egy “tortillát” belőle, és örömmel nyomja rá a papírra. A babot, a hajdinát és az árpát gyurmába nyomjuk. Segítsen gyermekének díszeket készíteni.

Olvasson tovább  Nyugtató gyógymódok csecsemőknek: megengedettek?

Kísérletezzen játékokkal, amíg a baba ujjai működnek. Akkor mindössze hat hónap múlva megelőzi társait a fejlődésben.

Egy-két éves kortól fejleszti a finommotoros készségeket

Egy-két éves kortól fejleszti a finommotoros készségeket

Ebben az életkorban különösen fontos a finommotoros készségekre való odafigyelés, mivel a gyermekek beszédfunkciója aktívan fejlődik.Az egy és két év közötti kisgyermekek számára a tanárok a következő tevékenységeket javasolják:

 1. Egy főtt tojás hámozása.Ez az egyik legjobb módja a finommotoros készségek fejlesztésének. Ez a tevékenység fejleszti a szorító fogást és edzi az ujjak erejét. A héjdarabok kicsik, és a babának erőfeszítéseket kell tennie, hogy megragadja őket. Megtanulják, hogyan tartsák fenn a figyelmüket hosszú ideig, és érdeklődést mutatnak az apró részletek iránt. Nem kell vásárolnia semmit. Minden a hűtőben van.

 2. Tépje le a szalagot a kockáról. Ragasszon kis szalagdarabokat a kockára, hogy a szélei egy kicsit kilógjanak, hogy a baba könnyen meg tudja fogni. A gyerekek nem csak a szalag lehúzását élvezik, hanem a ragasztást is. Tehát készítsen elő valamit erre a célra előre.

 3. Csomagolj be egy játékot fóliába.Hívja meg gyermekét, hogy lássa, ki rejtőzik benne. Hagyjon egy kis darab fóliát kilógni. Ez megkönnyíti a gyermek számára, hogy megfoghassa.

 4. Érmék elhelyezése a pénzesládába.Ez a tevékenység nagyszerűen fejleszti a baba ujjait és türelemre tanít. Segíthetsz neki számolni tanulni a fillérek összeadásával.

 5. Montessori szőnyeg.Ez egy fejlesztési szőnyeg, amelyre lakatokat, tépőzárat, gombokat és cipőfűzőket varrtak. Nyissa ki a gombot a játszóház ajtajának kinyitásához. A gyerekek általában szeretik ezeket a tevékenységeket. Érdeklődve nyitogatják a zárakat, hogy lássák, mi rejtőzik ott. Így a babák megtanulják, hogyan kell öltözködni, és hogyan kell begombolni és kigombolni a ruháikat.

 6. Szórjuk meg a babot.Kérje meg a kisgyermekét, hogy gyűjtse egy vödörbe.

 7. Színezd ki a csodakönyvet. Készítsen ecseteket, vizet és színezőkönyveket erre a célra. Ezek olyan csodakönyvek, amelyekben a szín akkor jelenik meg, ha a képet vízzel átitatják. Mutassa meg gyermekének, hogyan kell festeni a könyvet ecsettel és vízzel, és játsszanak egymással, hogy lássák az eredményt. Ezzel egyidejűleg megismertetheti gyermekét a könyvben szereplő színekkel és tárgyakkal.

 8. Mágikus foltok.Ehhez a tevékenységhez szükséged lesz egy fehér papírlapra, egy ecsetre és néhány vízfestékre. Kérje meg gyermekét, hogy rajzoljon egy szabad alakú pontot egy papírlapra. Ezután hajtsa félbe a lapot, nézze meg, hogyan működik. Rajzolj néhány elemet a kapott helyre, és fantáziálj arról, hogyan néz ki. Ez is serkenti a képzeletet.

 9. Manipulációk piramissal. Tegye a piramist a kisgyermeke elé, és hagyja, hogy bemutassa, hogyan kell szétszedni. A gyűrű levételekor mondja meg, hogy milyen színű a gyűrű. Ha a piramis szét van szedve, bátorítsa a gyermeket, hogy rakja össze újra. Figyeljük meg, hogyan csinálja. Először ne koncentráljon a piramis helyes összeállítására. A fő cél az, hogy megtanítsa gyermekét, hogyan kell a piramist összerakni és szétszedni. Ha már könnyedén megbirkózik ezekkel a műveletekkel, elmagyarázhatja, hogyan kell helyesen összeszerelni a játékot.

Olvasson tovább  Hogyan kell szeretni a babát

Fontos megjegyezni, hogy a kis tárgyakkal való manipulációt csak felnőttek szigorú felügyelete mellett szabad végezni.

Finommotoros készségek fejlesztése 2 és 3 éves kor között

Motoros készségfejlesztés 2-3 éveseknek

A harmadik életévüket betöltő gyermekek gyors ütemben fejlesztik a finommotoros készségeket. Közvetlenül kapcsolódik a kognitív készségek fejlődéséhez. Aktívan tanul új készségeket, amikor a modellezés, vágás és rajzolás során irányítják. Az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek számára a következő oktatási játékokból válogattunk:

 1. Játékok ruhakapoccsal. Sok gyermek szeret ruhakapoccsal játszani. És rengeteg játékhoz használhatóak. Rajzolj egy nyuszit vagy egy sündisznót papírra, és vágd ki. Használjon ruhakapcsokat, hogy süntűt, nyúlfület és napsugarakat készítsen. Készítsünk egy kört különböző színű darabokból. Kérje meg gyermekét, hogy a ruhaszög színét illessze a kör alakú rész színéhez. Ez nemcsak az ujjakat fejleszti, hanem a képzelőerőt és a színérzékelést is.

 2. Rajzolás vattapamacsokkal. Egy 2-3 éves gyermek még nem tudja helyesen tartani az ecsetet. Nem számít, hogyan adod a gyermek kezébe, úgy fogja elfogadni, ahogyan az neki kényelmes. De általában helyesen veszi fel a vattapálcikát, ahogy egy felnőtt tartja a ceruzát. Szóval tanuljunk meg vattapamaccsal rajzolni. Nyomtasson ki egy képet gyermekének. Hadd használjon pálcikát, és fessen néhány részletet. A babának gombok vannak a ruháján, borsó a teáskannán, levelek a terítőn stb..

 3. Ebben a korban már el lehet sajátítani a gyurma modellezési technikákat.A 2-3 éves gyerekeket arra lehet bátorítani, hogy készítsenek süteményeket és kolbászokat, és alakítsák át őket férgekké, tigrisekké, madártollakká… Játszhatsz egy mesét, és segíthetsz gyermekednek fenyőfát, kolobokot, rókagombát és farkast készíteni. Játszd el vele a “Kis Kolobok” című mesét. A gyerekek szívesen megtanulják a gyurma felkenésének technikáját egy képre. Ebből a célból érdekes és fényes segédeszközöket vásárolhat Elena Yanushko “Molding with a baby” és a “Plasticine Pictures” album.

 4. Vegyünk búzadarát, szórjuk egy tálcára, rejtsünk el egy kis játékot. Bátorítsa gyermekét, hogy ásson a meglepetések után.

 5. A mozaikok nagyszerű módja a motoros készségek fejlesztésének. Segít a színérzékelés és a képzelőerő javításában is. Segíts a kisgyermekednek egyszerű képeket gyűjteni.

 6. Játékok felfedezése. Tegyél egy meglepetést egy fészekrakó babába, Kinder tojásba, műanyag edénybe. Legyen az egy kukorica rúd, szárított gyümölcs vagy nyalóka.

 7. Gyöngyök felfűzése. Szerezzünk zsinórt és nagy fa gyöngyöket. Hívja meg gyermekét, hogy készítsen saját gyöngyöket.

Olvasson tovább  Hogyan tanítsunk egy gyermeket újra elmesélni

Legjobb tippek

A tanárok egyszerű tanácsokat adnak a szülőknek, hogy az osztály hasznos legyen:

 1. Válasszon egy olyan időpontot, amikor a kisgyermeke készen áll arra, hogy egy felnőttel dolgozzon.

 2. Ne kényszerítse a gyermekeket. Az óráknak támogató pszichológiai légkörben kell zajlaniuk.

 3. A motoros készségek fejlesztése nyugodt tevékenység, ezért jobb, ha estére hagyjuk.

 4. Ne játsszon gyermekével, ha beteg, fáradt vagy túlterhelt.

 5. Tanítás közben tartsa szemmel a gyerekeket, hogy ne nyeljék le a játékok apró részeit, és ne dugják fel a fülükbe és az orrukba.

 6. Dicsérd meg a babádat.

 7. A képzésnek rendszeresnek és nem ad hoc jellegűnek kell lennie.

Ha minden nap gyakorolja gyermekével a finommotoros készségeket, gyorsan megtanulja manipulálni a tárgyakat, jobban formálódik a beszéde, aktívabb lesz a gondolkodása. 3 éves kor alatt nem kell a babát órákra vinni. Aktívan tanítható otthon az anyával.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: