Gyermek dominó képekkel, szabályokkal, játékszabályokkal, játékmóddal

Gyermek dominó – csodálatos módja a gyermek szabadidejének megszervezésének és a vele való időtöltésnek. Ez a látszólag egyszerű és egyszerű játék nagyszerű gyakorlat a logikus gondolkodás és a memória fejlesztésére a gyermekek számára. További előnye, hogy egyszerre több gyermekkel is lehet játszani.

A dominónak meglehetősen sokféle változata létezik, amelyek mindegyike nagyjából hasonló, de lehetnek sajátos árnyalatok is. Általában a szabályok ugyanazok, és az egyik változatot itt vázoljuk fel.

Gyermek dominó képekkel

A dominó szabályai gyerekeknek

A képekkel ellátott dominók megjelenésükben hasonlítanak egy felnőtt dominóra, azzal a különbséggel, hogy a “csontok” pontjai helyett a gyermekek csempéi élénk színű képekkel rendelkeznek, amelyek tematikusan számos témát lefednek. Ezek lehetnek állatok, mesefigurák stb..

A dominóval való játék vonzóbb a gyerekek számára, mert nem tudják, hogyan kell számolni, és nem ismerik a pontok száma közötti különbséget. Ezenkívül az absztrakt értékekhez, például a számokhoz kapcsolódó asszociatív típusú memória még mindig a gyermek agyának jövőbeli teljesítménye.

Lehetőleg fadarabokat vásároljunk, mivel azokkal biztonságosan lehet játszani az egyéves gyerekekkel. Az is jó ötlet, hogy olyan dominókat vásároljon, amelyek egy számképet tartalmaznak egy képpel együtt. Ezután a gyermek belemerül a játékba, és később képes lesz arra, hogy képek nélkül, de a számjegyek összevetésével játsszon. Ezenkívül maguknak a csontoknak az ismerős megjelenése segíthet leküzdeni azt a feszültséget, amely akkor keletkezhet, amikor a vizuális sorozatról át kell térni az absztrakt fogalmak számok formájában történő használatára.

Vegyük példának a 28 dominó szabályait:

 1. A dominókat a képekkel lefelé fordítva öntjük, a bütyköket megkeverjük.

 2. Ha két játékos van, mindegyikük 7 magot kap, ha három vagy több játékos van, mindegyikük 5 magot kap.

 3. Legfeljebb 5 játékos lehet, több is lehetséges, de nem olyan érdekes.

 4. Minden olyan bokszot, amellyel a játékosok nem foglalkoznak, félretesznek, és “bazárnak” nevezik.

 5. Ha a játék a képeken alapul, az első játékosnak a sorsolással kiválasztott játékosnak kell kezdenie, vagy könnyebben a legfiatalabbnak. Ha a játékot számokkal játsszák, két választásod van. Az első választás az, akinek a legkisebb duplája van – egy olyan bütyök, amelynek mindkét oldalán azonos képek és azonos számjegyek vannak. Vagy az, akinek a legnagyobb duplája van.

 6. Ha senkinek sincs duplája, nézd meg, hogy kinek van a duplához közeli kombinációja az ujjbegyén, például a maximális változatnál – 6:5.

 7. Az kezdi a játékot, akinél a duplája van, és a tábla közepére helyezi a dupláját.

 8. A játék az óramutató járásával megegyezés szerint az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban zajlik.

 9. A következő játékos egy ugyanolyan alakú ujjbegyet tesz az első duplázó bal vagy jobb oldalára, saját belátása szerint. A lépés a következő versenyzőhöz vezet.

 10. Ha a következő játékos nem találja meg a helyes képet, elveszi a “piacról” az ujjbegyet, és ha az ismét nem egyezik, a következő játékos következik. Ha a játékosnak elfogynak a lapkái, a sor is átmegy a következőre.

 11. Ha a játékot párban játsszák, annak, akinek nincs megfelelő párja, addig kell elvennie a piacról, amíg meg nem találja a megfelelő képet.

 12. Az a játékos nyer, aki először találja meg az összes lapkát.

 13. A dominóknak van egy “hal” nevű helyzete. Ez az, amikor a játékosoknak és a “bazárnak” nincs a kívánt képhez illő bicskája.

 14. A “hal” szituáció nem sorsolás, a győztest képek esetén a legkisebb megmaradt bütykök száma határozza meg, számok esetén az, akinek a kisebb összeg van a bütykein.

 15. A legegyszerűbb változatban a játék egy játszmával ér véget; a bonyolultabb változatokban a vesztes játékosok kezében maradt számjegyek összegét számolják. Ez az összeg a győztes javára kerül. A játék addig folytatódik, amíg a játékos el nem ér egy bizonyos pontot, legyen az 100, 200 vagy több.

 16. A második változatban, a “halak” esetében az nyer először, aki nyert, majd a vesztesek összegzik az eredményeket a megmaradt darabokon. Ezt az összeget a győztes kapja. A győztesnél hagyott ujjpercek számjegyeinek összegét nem veszik figyelembe.

Olvasson tovább  27 játék a gyermekek kézügyességének fejlesztésére

Hároméves kortól lehet elkezdeni dominózni a képekkel, a szabályok betartásával. Mivel a gyermek hároméves korában képes lesz megérteni, hogy vannak szabályok, és ezek kívülről jönnek. Azonban még a nagyon fiatal kisgyermekek is hasznosnak találják, hogy különböző “építészeti darabokat” építsenek az ujjpercekből, fejlesztve a finommotoros készségeket, a koordinációt, és megszokják a dominót.

Hogyan tanítsd meg a gyereket játszani ezt a társasjátékot?

1

Nem bölcs dolog elvárni, hogy gyermeke a dominó szabályait, még elemi formáiban sem, a felnőttektől várja el.Egyszerűsítsd le egy kicsit a szabályokat, hogy a gyerekek jobban megértsék a játék lényegét.

 1. Ne játsszon az összes lapkával egyszerre, hanem csak a 3 vagy legfeljebb 4 képet tartalmazó lapkákat vegye el.

 2. Egyszerre 4-5 dominót osszunk szét.

 3. Csak a képláncot tegye félre.

 4. Minden bicskának nyitva kell lennie, mind a játéktáblán, mind a “bazárban” lévőnek. Ebben az esetben a felnőttnek lehetősége van arra, hogy javaslatot tegyen a következő lépésre.

 5. A legelső versenyeket a legjobb mindenféle “bazár” nélkül játszani. Vigyázni kell azonban, nehogy egy sor lépés után “hal” legyen a vége.

Maga a játék nemcsak sok élvezetes pillanatot nyújthat a gyermekek számára, hanem sokrétű hatást gyakorolhat a fejlődésükre is. Minél korábban kezdik el a gyerekek játszani, és akkor annál jobb!

Ez a cikk a dominójáték szabályain alapul, képekkel és anyagokkal a tanárok munkájából és a Solnyshko Gyermekotthon RK domsolnyshko személyzetének oktatási gyakorlatából.kz/o-nas/o-detskom-dome/

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: