Mikor lehet biztonságosan cumit adni a babának?

A cumit úgy tervezték, hogy megkönnyítse az anya életét, segít megnyugtatni a síró babát és kielégíteni a szopási reflexet. Próbáljuk meg kideríteni, hogy a cumik ártalmasak-e a babának, mikor adjunk egyet, és hogyan válasszunk cumit?.

Mikor adjon babájának cumit

Mikor kezdjen el cumit adni a babának

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia arra a következtetésre jutott, hogy a cumit azután kell adni, hogy a baba képes volt teljesen elsajátítani a szoptatást, nem pedig 3-4 hetes életkor előtt. A legtöbb csecsemőnek nem okoz gondot a mellről a cumira való átállás. Van azonban némi vita a bábu korai bevonásával kapcsolatban, ami táplálkozási problémákhoz vezethet. Tehát a cumit csak azután szabad adni, hogy a baba véglegesen belerázódott a szoptatási mintába és rendszerbe.

Dummy hatás a szoptatásra

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja, hogy a cumit a szoptatás megkezdésekor kell adni. Annak elkerülése érdekében, hogy a csecsemő elutasítsa a mellet. A tanulmány azonban megállapította, hogy azok a csecsemők, akik a szülészeten cumit kaptak, kizárólag szoptattak, 79 százalékban. A kórházban cumit nem kapó csecsemők 68 százalékát kizárólag szoptatták.

Az élet első heteiben figyelni kell, hogy a cumit mennyire szívja fel, különben a baba megtagadhatja a szoptatást. Mivel a mell és a mellbimbó fogása alapvetően különbözik. A szoptatás során több izom vesz részt, és a nyelv hullámszerűen megrövidül. Ha a baba hozzászokik a cumin való szopáshoz, akkor a könnyebb szopási stílusról átvált a szoptatásra, így a természetes táplálás hatástalanná válik.

Szopási reflex

Az újszülöttek legerősebb reflexe a szopási reflex. A baba elkezd aktívan szopni mindent a szájába, az anya mellét, a pelenka sarkát, az öklöt, az ujját, a bábut. Ez a cselekvés természetes. Szükséges a túléléshez, mert a csecsemő a szopás révén jut ételhez és italhoz.

A monoton szopó mozdulat nyugtató hatással van a babára, segít elaludni, enyhíti a stresszt, megszünteti a hasi fájdalmat. Gyakran előfordul, hogy a baba sokáig nem tud elaludni, sír, amint cumit adnak neki, egy kis szopást követően elalszik.

A bábu szopása különösen fontos a mesterségesen táplált csecsemők számára. A cumisüvegből való táplálás következtében nem kapnak lehetőséget arra, hogy teljes mértékben kielégítsék a szopási reflexet. A szoptatott anyák elégedettebbek a szopási reflexszel. Nem szabályozott, mint a mesterséges táplálási rendszerben, hanem szabadon, így nemcsak azért tudnak az anya melléhez kötődni, hogy ételt vagy italt kapjanak, hanem azért is, hogy megnyugodjanak vagy elaludjanak.

Olvasson tovább  Hogyan élik túl a szülők a tinédzserek lázadását

A csecsemőknek a bábu szopásával kell pótolniuk azt az időt, amelyet az anya mellénél kell tölteniük. Így képesek kielégíteni a szopóreflexüket.

A pszichológusok véleménye

Marina Romanenko gyermekpszichológus úgy véli, hogy nem szabad bábut adni a babának minden sírás miatt. Nem ritka, hogy a szülők a baba sírása után azonnal cumit adnak a babának, remélve, hogy megnyugszik. És valóban, ez megnyugtatja őt, gyakran elalszik. De lehet, hogy szüksége van az anya figyelmére, vagy fizikailag betegnek érzi magát. Ahelyett, hogy valódi szükségleteiket kielégítenék, egy bábut kapnak, amely kompromisszumként működik, ahelyett, hogy kielégítené őket.

A cumit csak végső megoldásként kell használni, és csak akkor, ha a baba sír. Az első dolog, amit tenni kell, hogy kiderítsük a viselkedés valódi okát. A gyermekpszichológusok azt tanácsolják a szülőknek, hogy ne adjanak babájuknak cumit a sírási időszakban. Akaratlanul is függőséget alakítanak ki a cselekedeteik által. A cumiról nem könnyű lemondani, és később elválasztani a babát tőle. Az élet későbbi szakaszában ezek a tevékenységek az ujjak ismételt szájban tartásához vezetnek. Az ilyen gyerekek ceruzát, körmöt, hajat, ajkakat rágnak, ahogy felnőnek.

Marina Romanenko megerősíti, hogy a biztonságot fizikai szinten kell érezni, és azt tanácsolja a szülőknek, hogy gyakrabban tartsák a babát. Ha azt veszi észre, hogy a baba egy bizonyos ponton csendben lemond a cumiról, vegye el, próbálja meg egy ideig nem kínálni. Csak akkor kell bábut adni, ha tényleg szükség van rá.

Szükséges-e egy bábu az alváshoz

Mikor adhatsz a babádnak cumit

Volt egy tanulmány az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémián, amely kimutatta, hogy azok a gyerekek, akiknek nem volt cumijuk vagy ujjaik, kisebb valószínűséggel ébredtek fel alvás közben. Azok a kisgyermekek, akik szopogatták a cumit, gyakrabban ébredtek fel, mint azok, akik a hüvelykujjukat szopogatták. Az utóbbi alanyok hosszabb megszakítás nélküli alvási periódusokkal rendelkeztek. A halmozott időtartamot pedig azoknál a csecsemőknél találták, akik egyáltalán nem szoptak.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az élet első 6 hónapjában a cumit szopó csecsemőknek csak 40%-a ébredt jó hangulatban. Azok közül a csecsemők közül, akik semmit sem szoptak, vagy a lábujjukat szopogatták, 80% sírás nélkül ébredt fel.A csecsemők következő kategóriáinál figyeltek meg zavaró megszakított alvást:

 1. 70%-nak volt egy bábuja;

 2. 26%-uk szopta a hüvelykujját;

 3. 20% nem szívott semmit.

Olvasson tovább  Hogyan tanítsunk egy gyermeket újra elmesélni

Több mint 6 hónapos korban a hüvelykujjukat szopó csecsemők fele akkora valószínűséggel ébredtek fel, mint azok, akik nem szoptak semmit, vagy akik cumit szoptak.

A tanulmány kapcsán az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia tudósai kimutatták, hogy a cumizás és az ujjszopás nincs hatással az alvásra, nem javítja az alvást.

Hogyan tanítsd meg a babádat, hogy egy bábu legyen

Ha a szülők úgy döntenek, hogy itt az ideje, hogy a baba megszokja a cumit, akkor a szakértők által adott ajánlásokat használhatja, hogy segítsen a babának gyorsan megszokni a cumit.

 1. A bábu nem helyettesítheti az étkezést. Akár mesterségesen, akár szoptatva táplálják a babát, fontos, hogy tartsa be a szokásos ütemtervet. A bábu nem késleltetheti vagy helyettesítheti teljesen az újszülött táplálékfelvételét. A csecsemők szopás közben hormonokat termelnek, amelyek a jóllakottságot imitálják. A cumit csak étkezés után vagy alvás előtt szabad a szopóreflex kielégítésére használni.

 2. A cumit nem szabad arra használni, hogy kényszerítsük a babát, hogy bevegye.Ha a baba nem hajlandó elfogadni a cumit, kiköpi, így nincs rá szüksége. A cumik célja, hogy megnyugtassák és ellazítsák a babát, és kielégítsék a szopási igényt.

 3. Ne rögzítse a bábut a kezéhez, Sem a nyakhoz, sem a kiságyhoz.

 4. Ne használjon édesítőszereket. A fiatalabb szülők még most is hallhatják az idősebb generációtól azt a tanácsot, hogy a baba megnyugtatására mézzel dörzsöljék be a cumit, vagy cukorszirupba mártogassák. Ez teljességgel tilos. A baba allergiás lehet, vagy károsodhat a fogzománc.

 5. Adja a cumit lefekvéskor. Amikor lefektetjük a babát, adjunk neki egy cumit. Ez megkönnyíti a baba számára az elalvást.

Ha a szülők bábut választanak, először ellenőrizniük kell, hogy az nem harapáskárosító és nem tartalmaz káros anyagokat.

Hogyan válasszunk egy bábut

Mikor adhatsz a babádnak cumit

A bábu kiválasztásakor fontos figyelni az anyagra, amelyből készült.

 1. A latexszívók teljesen természetes anyagból készülnek. Puha és ruganyos. De ezek a bábuk gyakran okoznak allergiás reakciókat… Nem szabad hosszú ideig használni, és nem szabad főzni. Ez az anyag jobban megfelel az újszülötteknek.

 2. a szilikon bábu hipoallergén szintetikus anyagból készül. Ezeket a termékeket hosszabb ideig lehet használni. Meg lehet őket főzni. A szilikon bábuk keményebbek és fogzási problémákat okoznak.

Szintén amikor mellbimbót vásárol a baba számáraFigyeljen az alakjára.

 1. A klasszikus forma kerek mellbimbó formájában jelenik meg. Az anyamell alakja olyan, mint az anyamell, és a baba számára ismerősebb. Ezt a típusú dummy-t bármelyik oldalról adják meg.

 2. Az anatómiai forma ovális mellbimbó formájában jelenik meg. Egyik oldalán lapított, hogy a nyelv jól üljön, és a nyomás egyenletesen oszlik el a szájpadláson. Ez a forma megakadályozza az íny és a fogak deformálódását, és megakadályozza a levegő lenyelését.

 3. A fogszabályozó alakot egy szerves, csepp alakú műbábu képviseli. A baba pontosan úgy nyeli a cumit, mint az anya mellét. Ez a fajta bábu kevés helyet foglal el a szájban, és ösztönzi a megfelelő harapást.

Olvasson tovább  Mikor lehet leülni egy lányt: szakértői tanácsok

A bábu vásárlásakor a legjobb, haFigyeljen a gyermek életkorára:

 1. Születéstől hat hónapos korig – A méret;

 2. 1,5 éves korig – B méret;

 3. 1,5 éves és idősebb – C méret.

Néhány gyártó kínál olyan cumikat, amelyek a születéstől 3 hónapos korig, 3-6 hónapos korig, 6 hónapos korig és 1700 g-nál kisebb súlyú koraszülöttek számára készültek. Fontos, hogy a baba életkorának megfelelően válasszon cumit.

A fogszabályozók szerint a fogszabályozó bábu a legjobb választás egy csecsemő számára. De természetesen a baba preferenciájától függ, hogy melyik cumit választja. A cumik kiválasztásakor válasszon biztonságos, BPA-mentes anyagot. Továbbá fontos, hogy a cumi vásárlásakor figyelembe vegyük a gyermek életkorát.

Hogyan hosszabbíthat meg egy bábu egy rövid szunyókálást

Ha a baba rövid, rövid szundikálással nem alszik jól, és az idegrendszere nem tud regenerálódni az ébren töltött órákra, akkor ezt a problémát próbálhatja orvosolni egy cumival. A csecsemők általában 2-6 hónapos korukban kezdenek 15-20 percig aludni. Néha ez a helyzet hosszabb ideig is eltarthat. A baba sírva, bosszúsan ébred, bár lehet, hogy jó hangulatban ébred, de nem tud sokáig ébren maradni.

Ebben az esetben forduljon gyermekorvoshoz, neurológushoz. Ha a vizsgálat során nem észlelnek problémákat, a rövid alvás az éretlen idegrendszer miatt van. A baba még nem képes segítség nélkül átmenni a sekély alvásból a mély alvásba.

Egy bábu segíthet ebben az átmenetben. Az anyának le kell fektetnie a babát, és az időt. Néhány perccel a szokásos ébresztés előtt le kell ülnie mellé, olvashat egy könyvet. Amint a baba elkezd aggódni, gyorsan, csendesen és nyugodtan adjon neki egy bábut, simogassa, nyugtató hangokat adjon. Így a baba jobban alszik. Így kell viselkednie 3-7 napig. Ezután a gyermek teste hozzászokik, “emlékszik” a hosszan tartó alvásra. Segít a babának megtanulni, hogy felébredés nélkül aludjon.

A cumit úgy tervezték, hogy serkentse a szopóreflexet, amely a csecsemők és kisgyermekek kedvence. Nem helyettesítheti a szoptatást, jobb, ha lefekvés előtt használja.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: