Tenzidek: 4 mítosz eloszlatása és 3 kozmetikai termék áttekintése

Néhányan úgy vásárolnak kozmetikumokat, hogy nem nézik meg a tartalmukat. De sokak számára az összetevők átgondolt tanulmányozása jó szokássá vált. Az egyes összetevők nagyon bizonytalanná tehetik a vásárlást. Ezért divatossá vált, hogy kíméletesebb felületaktív anyagokat tartalmazó vagy egyáltalán nem felületaktív anyagokat tartalmazó termékeket keressenek. Szakértőink leültek vegyészekkel és kozmetikusokkal, hogy jobban megértsék, mit jelent ez a rövidítés, és mitől kell óvakodnia.

Mik a felületaktív anyagok

Milyen felületaktív anyagok a felületaktív anyagok

A felületaktív anyagok olyan tisztító vegyületek, amelyek segítenek a zsírmolekulát a vízmolekulához kötni. A felületaktív anyag molekulája egy gömb: egyik pólusa lipofil (zsírokkal érintkezik), a másik pedig hidrofil (vízmolekulákhoz kötődik).

Négyféle felületaktív anyag létezik:

 1. Anionos. Ezek mindenféle szulfátok. Nagyon magas habképző képességűek, jól hígíthatók és kedvező árúak. Az emberi testen a legagresszívabbnak számítanak. Használatuk azonban még mindig teljesen biztonságos.

 2. Kationos . A kationos felületaktív anyagokat általában a Laurdimonium Hydroxypropyl. Erős baktériumölő hatásuk jellemzi őket. Ezek hajkondicionálóként működnek, és megkönnyítik a haj kifésülését a hajból.

 3. Nemionos felületaktív anyagok. 100%-ban biológiailag lebomló felületaktív anyagok. Vízben oldódnak, de kevés habot adnak. A kationos felületaktív anyagok általában a legdrágábbak, és alacsony baktériumölő hatásuk van. A készítményben egyéb nyersanyagoknak is jelen kell lenniük. A nem ionogén felületaktív anyagok közé tartoznak: Dinátrium-laureth S

   fosuccinát, decil-glükozid.
  • Amfoterikus (amfolitikus). A legkíméletesebb felületaktív anyagok. növényi olajok (kókuszolaj, pálmaolaj) zsírsavaiból származó felületaktív anyagok. Nagyon gyengéd habzást eredményeznek. Ezek a felületaktív anyagok általában a legdrágábbak. Gyakran használják minőségi gyermek sminkekben.

A biológiai lebonthatóság fontos kritérium a termékek fenntarthatóságának értékeléséhez. A felületaktív anyagokat a környezetben gyorsan lebomló felületaktív anyagokra és azokra, amelyek nem bomlanak le, és a szervezetben nem biztonságos mennyiségben halmozódnak fel.

Fontos! Ha olyan terméket keres, amely 100%-ban biológiailag lebomló, keressen ionmentes felületaktív anyagokat.

A felületaktív anyagokkal kapcsolatos főbb tévhitek

A felületaktív anyagokról mostanában gyakran beszélnek. De nem minden, a felületaktív anyagokkal kapcsolatos információ igaz. Néhány megfontolandó mítosz.

1. számú mítosz – felületaktív anyagoktól mentes kozmetikumok

Valójában a felületaktív anyagok szinte minden kozmetikai termékben jelen vannak. Másrészt, számos kozmetikai termék használ olyan felületaktív anyagokat, amelyek kíméletesebbek. De még a prémium és drogériás kozmetikumok is tartalmaznak valamilyen tenzideket. Érdekes módon még a micellás víz is elérhető, mivel a micellák felületaktív anyagok aggregátumai.

2. mítosz – A felületaktív anyagok azért vannak benne, hogy a kozmetikumok olcsóbbak legyenek

A felületaktív anyagok jelenlétének semmi köze a pénzügyekhez. Ilyen okokból szerepelnek a kozmetikai készítményekben:

 1. A tisztítószerek (samponok, tusfürdők) tenzidek nélkül erőtlenek lennének. Ezek a vegyületek mindenféle szennyeződés (faggyú, smink) darabjait beburkolják, és vízzel keverve leöblítik. Ez a haj és a bőr teljes megtisztulását eredményezi.

 2. Tenzidek nélkül nem lehetne bizonyos termékeknek sajátos szerkezetet adni. A felületaktív anyagok elősegítik a vízbázisú és a zsírbázisú komponensek kombinációját. Az eredmény egy sima, átlátszatlan emulzió. Ez a különböző folyadékok, krémek, tisztítószerek és testápolók szerkezete.

 3. A felületaktív anyagokra a kozmetikai termékek hasznos összetevőinek feloldásához van szükség. A vízbázisban lévő felületaktív anyagok felhígítják a hatóanyagokat (természetes olajok, A- és E-vitaminok). Ha nem lennének benne a készítményben, a zsír egyszerűen felúszna a víz tetején.

Az egyes felületaktív anyagok meglehetősen drágák. Ők felelősek bizonyos termékek magas áráért.

3. mítosz – A felületaktív anyagok szigorúan kémiai eredetűek

Egyes gyártók azt állítják, hogy termékeik nem tartalmaznak szappant vagy szulfátokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felületaktív anyagok teljesen hiányoznak. A felületaktív anyagok közé nemcsak kémiai vegyületek (SLS, SLES), hanem természetes összetevők (lecitin vagy növényi zsírokból kivont anyagok) is tartoznak.

4. mítosz – a biokozmetikumok felületaktív anyagoktól mentesek

A természetes kozmetikumok gyártói azzal büszkélkednek, hogy nem használnak durva anionos felületaktív anyagokat. De nem állíthatják, hogy kozmetikumaik teljesen tenzidmentesek. A szerves termékeket gyakran emulzióként állítják elő, amelyek általában olajat és vizet tartalmaznak. Tenzidek nélkül nem tudtak volna egységes textúrát adni ezeknek a termékeknek.

Miért adják a kozmetikumokhoz?

A felületaktív anyagokat azért adják a kozmetikai termékekhez, hogy

 1. megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását a bőrről és a hajról;

 2. hogy sok habot képezzen;

 3. homogén olaj-víz emulzió létrehozása érdekében;

 4. a samponok viszkozitásának növelésére.

Minden felületaktív anyag így vagy úgy, de hatással van a bőr lipidgátjára, amelynek védő funkciója van. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az agresszívebb felületaktív anyagok növelik a felhám áteresztőképességét, károsítják azt, és irritációt hagynak maguk után.

A bőrápoló termékek gyakran tartalmaznak enyhe felületaktív anyagokat, hogy minimalizálják az agresszívabb összetevők irritáló hatását. A legtöbb esetben a samponok aktív tisztítószert (SLS vagy SLES), enyhe felületaktív anyagot és sűrítőszert tartalmaznak.

Fontos!Az állami szabvány szerint az epidermisz lipidrétegének 60-70%-ban kell regenerálódnia 4 órán belül a felületaktív anyagokkal való bőrkontaktust követően.

Tenzideket tartalmazó kozmetikai termékek

A gyengéd felületaktív anyagokat tartalmazó hatékony termékek áttekintése.

La Roche-Posay Kerium DS intenzív sampon korpásodás ellen

37.jpg

A La Roche-Posay neves bőrgyógyászati márka bemutatja a Kerium DS sampont. A korpásodás elleni küzdelemre tervezték. Az egyedülálló lipohidroxisav (LHA) és keratolitikus (szalicilsav) összetevőn kívül nátrium-lauret-szulfátot (amely kíméletesebb, mint a lauril-szulfát) és kokamidopropil-betain-t tartalmaz, amely lágyítja azt.

Annak ellenére, hogy 2 felületaktív anyagot tartalmaz, ez a termék bőrgyógyászok által jóváhagyott. Kiválóan alkalmas a tartós, visszatérő korpásodás és viszkető fejbőr kezelésére. Maga a sampon nem okoz semmilyen irritációt vagy allergiás reakciót. Már az első alkalmazás után csökken a kellemetlen érzés. És 3 hét rendszeres használat után a korpásodás teljesen eltűnt.

Vichy Normaderm Micellar lotion a smink eltávolításához

Vichy Normaderm Micellar lotion a smink eltávolításához

A Vichy kifejlesztette a Normaderm Micellar krémet, amely kiváló sminklemosó. Ásványvizet és egy különleges összetevőt, cink PCA-t tartalmaz, amely antiszeptikus és enzimszabályozó hatású. Ez a testápoló azonban enyhe felületaktív anyagot, dinátrium-koko-amphodiacetátot is tartalmaz. Alkohol, parabének és színezékek nélkül.

A Normaderm micellás testápolót bőrgyógyászatilag tesztelték. Kiválóan alkalmas érzékeny bőrre, ugyanakkor jól tolerálható az irritációra hajlamos bőr számára. A termék nyugtató és faggyúszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezzel a krémmel szinte soha nem jelentkezik gyulladás a bőrön. És azok, akik már voltak, sokkal gyorsabban mennek. A bőrt simává, puhává és mattá teszi.

Bioderma Atoderm tusfürdő

Bioderma Atoderm tusfürdő

Egy másik drogériás kozmetikai márka, a Bioderma elindítja az Atoderm tusfürdőt. Száraz és érzékeny bőrre tervezték. Három felületaktív anyagot tartalmaz: Sodium Laureth S

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: