Hogyan adjunk el egy lakást – minden lépés A-tól Z-ig

El kell adnia a lakását? Számos dolgot kell tennie. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy milyen lépéseket kell tennie.

Önálló eladás vagy ingatlanügynök igénybevétele?

Do-it-yourself eladás vagy ingatlanügynök segítsége

Az első dolog, amit meg kell határoznia, hogy hogyan fogja eladni a lakását. Megpróbálhatod magad is megkötni az üzletet. De ez sok időt és idegeket fog rabolni. Ne felejtsd el, hogy sok jogi kérdést kell rendezni.

Sok orosz inkább ingatlanügynök szolgáltatásait veszi igénybe, hogy levegye a válláról a teher egy részét. Közvetítőként fog eljárni. Önnek csak annyit kell tennie, hogy megmutatja az ingatlant a vevőnek (bár ez nem kötelező), és ott kell lennie, amikor az ügylet létrejön. Az ingatlanügynök azonban a lakás árának legfeljebb 6 százalékát számítja fel. Ez a fő hátránya egy ilyen döntésnek.

Ingatlanügynök kiválasztása

Tegyük fel, hogy úgy döntött, hogy a könnyebbik utat választja, és egy ingatlanügynök szolgáltatásait veszi igénybe. Hogyan válasszon egyet?? Célszerű, hogy a kompetenciája vezérelje, anélkül, hogy sokat gondolkodna a piacon való jelenlétének idejéről. Beszéljen egy ingatlanügynökkel. Bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek a szükséges jogi, gazdasági és műszaki ismeretekkel. Ahogy egyesek mondják, egy ingatlanügynöknek fotósnak, értékbecslőnek, brókernek, pszichológusnak, értékesítőnek, ügyvédnek, marketingesnek, mérnöknek és még pszichológusnak is kell lennie egyben. És ne felejtse el megkérni az ingatlanügynököt, hogy igazolja az alapvető tudását: bármilyen diplomát, bizonyítványt és tanúsítványt. A szakmai társaságokban való tagság szintén az alkalmasság jele. Különösen a tapasztalt emberek az orosz ingatlanügynökök céhének tagjai.

Amikor először beszél egy ingatlanügynökkel, kérdezze meg tőle, hogyan tudja a lehető legjobb áron eladni az ingatlanát, miközben viszonylag kevés időt fordít rá. Ezután, hogy az ingatlanügynök elmondja az ajánlatokat az Ön területén. Figyelj arra, hogy élvezed-e a kommunikációt ezzel a személlyel vagy sem. Jobb, ha nem választ olyan brókert, aki kényelmetlen az Ön számára.

Ingatlan értékesítése közvetítő nélkül

Értékelés

Ha úgy döntött, hogy elutasítja az ingatlanügynök szolgáltatásait, mindent magának kell megtennie. Kezdje az ingatlanértékeléssel. Ez a folyamat segít kitalálni, hogy milyen pénzt kell kérnie. Az ár sok tényezőtől függ:

 1. A lakás mérete;

 2. A szobák száma;

 3. Erkély vagy loggia megléte;

 4. Elrendezés – A különálló fürdőszoba és WC nagy előny, valamint az összekötött szobák a teljes költség csökkentése érdekében;

 5. Szomszédos terület – Nagyra értékelik azokat a lakásokat, amelyekből nem kell hosszú sétát tenni az iskolába, óvodába és élelmiszerboltba;

 6. Jó javítás;

 7. Emelet – minél magasabb a lakás, annál magasabb árat kaphat;

 8. Régió – figyelembe veszik, hogy mennyire fejlett;

 9. A közüzemi szolgáltatások összege.

Olvasson tovább  Hogyan távolítsuk el a régi festéket a fáról - 8 bevált módszer

A lakására vonatkozó becslést a Szövetségi Állami Statisztikai Szolgálat honlapján is megteheti. Az eladó hirdetések között is kereshet maximum hasonló tulajdonságokkal rendelkező hirdetéseket. Könnyen megtalálhatja őket az Avitón vagy a hasonló ingatlanokat hirdető újságokban.

Ha kiszámol egy hasonló ingatlan átlagárát, akkor megkapja az ingatlanközvetítő által kért árat. Kicsit növelheti, ha beleegyezik abba, hogy hosszabb ideig várjon az üzletre. Kérhet alacsonyabb árat is, ebben az esetben sokkal gyorsabban talál vevőt. A statisztikák azt mutatják, hogy a vevők 60%-a olyan ingatlanok mellett dönt, amelyeket helyesen vagy akár alulértékeltek.

Dokumentum előkészítés

Dokumentumok előkészítése

A lakás adásvételi ügylet megkötéséhez a következő dokumentumokra van szüksége:

 1. Orosz Föderáció állampolgárának útlevele;

 2. Címigazolás;

 3. A lakás leltárát a Műszaki Leltározási Irodától kapta;

 4. Kivonat a házkönyvből a lakásba bejegyzett személyek számáról; ez a kivonat beszerezhető a HOA-tól, a Lakás- és Építőipari Szövetkezetnél vagy az MFC-nél;

 5. Kivonat az egységes állami ingatlan-nyilvántartásból, amely elérhető a Rosreestr helyi kirendeltségén, a Szolgálat honlapján vagy a Többcélú Szolgáltató Központban;

 6. Az átalakítások jogszerűségéről a Műszaki Leltározási Irodától kaphat igazolást;

 7. A HMO-tól, lakásszövetkezettől, HOA-tól, lakásszövetkezettől vagy a Közös Információs és Számlázási Központtól kapott igazolás arról, hogy nincs közüzemi számlatartozás;

 8. A gyámhatóság engedélye a lakás eladására, ha a tulajdonos kiskorú;

 9. Házastársának közjegyző által hitelesített beleegyezése a lakás eladásához, ha azt a házasság alatt vásárolták.

A lista hatalmasnak tűnik. De a gyakorlat azt mutatja, hogy nem sok időbe telik összegyűjteni az összes papírt. Ne számítson arra, hogy egy-két hét múlva megkapja.

Hirdetés a lakásodért

Szerezze be az összes szükséges dokumentumot? Most már meg kell hirdetnie a lakását, hogy a potenciális vásárlók észrevegyék. Először is készítsen jó minőségű fényképeket. Ha van egy jó fényképezőgéped, mindenképpen használd. Előzetesen el kell távolítania minden felesleges dolgot: régi, romos, szemmel nézve kellemetlen dolgokat. Takarítást is kell majd végeznie: padlósikálás, portalanítás, vízvezeték tisztítás… Nem árt, ha otthonos elemeket, például díszpárnákat helyezünk a kanapéra vagy egy csokor virágot a konyhába.

Fotózzon napos időben, hogy a lakás jól megvilágított legyen.

Ezután meg kell írni egy jó szöveget a hirdetéshez. Ebben a szerződésben fel kell tüntetni az ingatlan minden előnyét. A szöveg első része az ingatlan főbb műszaki jellemzőit írja le, mint például az emeletek száma, a terasz mérete, a szobák száma stb. .

Gondoljon azokra az előnyökre, amelyek nem fontosak az Ön számára, de érdekelhetik a potenciális vevőt. Például elfelejtheti, hogy van egy óvoda egy kőhajításnyira az otthonától, mert nincs, aki elvigye oda. Ez nagyon fontos egy kisgyermekes család számára!

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a kutyaszagot a lakásban

Ha a szöveg és a fotók elkészültek, a hirdetés közzétehető. Ebből a célból számos oldal található az interneten. A legnépszerűbbek a Domofond, az Avito és a Yandex.Ingatlan”. Az Ön városában is lehetnek helyi weboldalak, ahol hasonló listák találhatók.

Készülj fel arra, hogy a kiküldetés akkor kérni fogják egy összeg, bár kis összegű. Például ilyen hirdetéseket fizetnek a már említett Avito.

Megpróbálhatja a lakáseladást a közösségi médiában is népszerűsíteni. Kezdje a saját oldalával, majd hirdessen a városában található bolhapiacokon.

Bemutatás és tárgyalás

Bemutatás és tárgyalás

Ha nem számít fel csillagászati árat, előfordulhat, hogy egy potenciális vevő megkeresi Önt. Amikor időpontot kér a megtekintésre, a lehető leghamarabb rendbe kell hoznia a helyet. Jó ötlet a bejáratnál takarítani.

Nem csak alaptakarítás, hanem kisebb javítások is elvégezhetők a lakásban. Lehetőség van például a falakról levált tapéta felragasztására. Mossa le az ablakokat. És próbáljon megszabadulni a kellemetlen szagoktól, ha vannak. Mi több, készíthet néhány péksüteményt – ez kellemes érzést ad a látogatónak.

Amikor az ügyféllel beszélget, gondolja át, hogy milyen típusú kérdéseket szeretne feltenni. Valószínűleg tisztában van a lakás hibáival. Meg kell értenie, hogy ezek közül melyik nem tetszhet a potenciális vevőnek. Így összeállíthatsz egy listát azokról az érvekről, amelyek a te irányodba hajlítják őket.

Lehetséges, hogy alkudozni fognak… Leggyakrabban a viszonteladók bűne, akik megpróbálják minél lejjebb vinni az árat – visszahelyezik a lakást a piacra. Ezért érdemes átgondolni, hogy milyen árcédulára vagy hajlandó elsüllyedni. És semmiképp se egyezzen bele, hogy ennél kevesebbet fizessen! Nehéz lesz, mivel ugyanazok a viszonteladók szeretnek lélektanilag nyomni.

A foglaló és az eladás megtárgyalása

Ha egy vevő beleegyezik abba, hogy megvásárolja az Ön ingatlanát, az első teendő egy foglalómegállapodás elkészítése. Ez szinte garantálja a szándékok komolyságát az ő és az Ön részéről. Ha ezt megteszed, a vevő ad neked egy bizonyos összeget. Általában a lakás bejelentett értékének 2% és 5%-a között van. A tulajdonos ezáltal beleegyezik, hogy a két fél által elfogadott áron eladja az adott személynek.

Ne felejtse el, hogy a szerződés mindkét fél számára szankciókat tartalmaz. Ha a vevő meggondolja magát, a foglaló nem téríthető vissza. Ha a lakás tulajdonosa hirtelen úgy dönt, hogy nem adja el a lakást, köteles visszaadni a kauciót, méghozzá kétszeres összegben.

Amikor a megbeszélt időpont elérkezik, az adásvételi szerződést aláírják. A tranzakció előtt el kell készítenie a cikk elején említett teljes dokumentumcsomagot. Az összes regisztrált bérlőt is le kell törölnie a nyilvántartásból.

Az adásvételi szerződés aláírásához el kell mennie a közjegyzőhöz. Csak akkor írja alá, ha már megkapta a pénzt az ingatlanáért. Egy átvételi elismervényt is ki kell írnia arról, hogy a vevő átadta Önnek az összes pénzt, amiben megállapodott.

Olvasson tovább  Így szedd le a foltot a tapétáról - kipróbálva és tesztelve!

Miután mindkét fél aláírta a megállapodást, be kell nyújtania a lakás tulajdonjogának átruházását bejegyző dokumentumokat az állami nyilvántartó helyi hatósághoz. A tranzakció rögzítéséhez 2000 rubel állami illetékre van szükség.

Fizetés fogadása

Fizetés fogadása

A lakás eladása előtt a leggyakoribb kérdés az, hogy “hogyan fogadjunk el pénzt a vevőtől?”. Ennek több módja is van. A legritkábban használt manapság a szokásos fizetési mód. Ez számos problémát vet fel. Először meg kell számolni a pénzt a közjegyző jelenlétében. És ez nem olyan könnyű, amikor több millió rubelről van szó. Másodszor, minden egyes bankjegyet ellenőrizni kell a hitelesség szempontjából. Ha minden rendben van, akkor a vevőnek nyugtát ad a pénzről.

A pénz átvételének másik módja a széf használata. A vevőnek bármelyik bankban széfet kell bérelnie, majd megállapodást kell kötnie az intézménnyel. A korábbi tulajdonos dobozához való hozzáférés feltételeit írásba kell foglalni. Ez azt jelenti, hogy az átvételi elismervénynek tartalmaznia kell, hogy a széfhez való hozzáférés akkor engedélyezett, ha az eladó rendelkezik adásvételi szerződéssel.

Az eladónak bizonyos intézkedéseket is el kell végeznie. Bérelnie kell egy másik széfet. Beleteszi a pénzről szóló nyugtát. Amikor a tranzakció a széfbérleti szerződés feltételei szerint befejeződik, a vevő átveheti ezt a bizonylatot.

Felhívjuk figyelmét, hogy a vevőnek és az eladónak is jelen kell lennie a rovat kitöltésekor. Az első módja az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a nyugta a helyén van-e és a megfelelő formában. A másik köteles újraszámolni a pénzt.

Végül, van egy harmadik út is. Ez a közjegyzői letét használatából áll. Ebben az esetben a tranzakció a közjegyző bankszámláján keresztül történik. Ez a szolgáltatás azonban a bank részéről díjat tartalmaz. Méretét előzetesen tisztázni kell.

A lakás átadása a vevőnek

Minden dokumentumot aláírtak, a pénzt megkapták… Már csak az ingatlan átadása van hátra az új tulajdonosnak. Ez a dokumentumok Rosreestr-hez történő benyújtásának napján történik. Önnek csak a lakáskulcsokat kell átadnia a vevőnek, majd aláírhatja az ingatlan átadás-átvételét/átvételét. Ez a dokumentum igazolja, hogy az eladó a lakást jó állapotban hagyta a vevőre.

Az átverések elkerülése

Lakásvásárláskor könnyen belefuthatsz egy csalóba. A kiskereskedőnek azonban a betolakodóktól is óvakodnia kell. Ezért kell pénzt követelnie a végleges szerződés aláírása előtt. Ellenkező esetben olyan helyzetbe kerülhet, hogy a vevő nem fog sietni a pénz átutalásával. Nos, a csaló nyomtalanul eltűnhet, szinte azonnal továbbértékesítheti az ingatlanodat.

Végül, semmiképpen ne adja át az eredeti dokumentumokat az ügylet befejezéséig. Sem a vevőnek, sem az ingatlanügynöknek! Így biztosan megtartja a lakást, amíg ki nem fizetik érte.

Következtetés

Ez a lista a lakáseladás során elvégzendő teendők listáját tartalmazza. Ha jól csinálja, az ingatlan biztosan talál vevőt. Különösen, ha nem hajtja fel az árcédulát.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Richárd

  Sokan keresik a legjobb módszert egy lakás értékesítésére, ezért szeretném megkérdezni, hogyan kell eladni egy lakást minden részletet figyelembe véve? Melyek a legfontosabb lépések az A-tól Z-ig való eladás során? Hogyan állapíthatjuk meg a lakás értékét? Milyen dokumentumokra van szükségünk? Milyen benyomást kell keltenünk a potenciális vevőknek? És hogyan zárhatjuk le a tranzakciót sikeresen? Ha valaki segítséget tud nyújtani ebben a folyamatban, nagyon hálás lennék!

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: