Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket a radiátorról

Egy öntöttvas radiátor elrontja bármely helyiség belső terét – még akkor is, ha azt újrafestették. Az újrafestés után csak a probléma súlyosbodásának kockázata áll fenn, mivel a friss zománc kiemeli az akkumulátor domborzatát. Az egyetlen lehetőség a régi festék eltávolítása a radiátorról, alapozás és újrafestés.

Összeállítottunk egy listát azokról az ajánlásokról, amelyek segítenek a régi festék gyors eltávolításában a radiátorról.

Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket a radiátorról

Általános tippek

A festék eltávolítása a radiátorról (valamint az újrafestés) csak a fűtési szezon után engedélyezett. Ha a radiátor forró, akkor az eltávolító nem lesz hatékony, és a felhordott festék rövid időn belül lejön anélkül, hogy megszáradna. Ezenkívül nem biztonságos forró akkumulátorral dolgozni – fennáll a súlyos égési sérülések veszélye.

A régi festék eltávolításához a következőkre van szükség:

 1. fém spatula;
 2. Drótkefe drótsörtékkel;
 3. szövet és gumikesztyűvel lezárva;
 4. minőségi védőszemüveg;
 5. légzőkészülék;
 6. annyi régi rongyot, amennyit csak lehet.

Ha a felújítás után eltávolították a festéket, fedje le a radiátor körüli felületeket fóliával vagy régi újságpapírral. Ellenkező esetben a káros oldószerek szaga már korán beszivárog a tapéta felületébe.

Mielőtt elkezdené eltávolítani a festéket, törölje át alaposan a radiátort, hogy eltávolítsa a port vagy a festékdarabkákat, amelyek már maguktól leoldódtak.

hogyan lehet eltávolítani a régi festéket a radiátorról

3 módja van a régi festék gyors eltávolításának a radiátorról.

Kémiai módszer

Vegyi készítményeket – folyékony és aeroszolos – az építőipari boltokban árulnak. A festékszóró spray-t a legjobb öntöttvas radiátorokon használni, mert a bordák közötti foltok sokkal könnyebben megmunkálhatók a fúvókával, mint az ecsettel. A folyékony formulák alkalmasak lemezradiátorokhoz. Folyékony termékek használata esetén ne öntse őket műanyag tartályokba – a gyári tartályokból kivehetőek.

Vegyi anyagokkal csak akkor dolgozzon, ha a helyiség jól szellőztethető. Mindenképpen viseljen légzőmaszkot, védőszemüveget, gumikesztyűt és ruhát. Szükség van a szövettermékekre, mivel a káros anyagok rövid időn belül felemésztik a gumitermékeket.

Olvasson tovább  Mi a helyes módja annak, hogy cserélje ki az egyetlen csempe a padlóban | Expertology

Emellett védje a bútorokat, padlót, falakat stb., hogy a részecskék ne kerüljenek a festékködre.

Eljárás:

 1. Vigye fel a kiválasztott vegyületek bármelyikét a radiátor felületére. Ügyeljen arra, hogy a termék ne érintkezzen gumitömítésekkel. Ellenkező esetben megsérülhetnek, ami szivárgáshoz vezethet a radiátorban;
 2. Várjon körülbelül 15 percet;
 3. Távolítsa el a laza festékrészecskéket spatulával vagy ecsettel;
 4. Távolítsa el a festékmaradványokat egy ronggyal;
 5. Mossa le a radiátort szappanos oldattal, és várja meg, amíg megszárad.

A kémiai módszer hátránya az egészségügyi kockázatokban rejlik. Ráadásul az ilyen termékek csak a festék legfelső rétegét távolítják el. Ha a radiátort többször is lefestették, az egyes rétegek eltávolításához meg kell ismételni az eljárást.

Mechanikus módszer

Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket a radiátorról

Ez az egyik leghatékonyabb módja a festék eltávolításának. Egyszerűen fogjon egy éles spatulát, és alulról felfelé haladva kaparja le a régi festéket. Ez a módszer azonban sima csöveknél kényelmes – dombornyomott csöveknél túl nehéz.

Használjon fúrót, csiszológépet stb. . Csatlakoztassa a fúvókát a kiválasztott eszközhöz (ne felejtse el az arcát légzésvédővel és védőszemüveggel védeni), és közepes sebességgel tisztítsa meg az akkumulátort.

A módszer előnye a régi festék gyors eltávolítása, hátránya a porzás. Az eljárás megkezdése előtt nyissa ki az ablakokat, és zárja be a lakás összes többi ajtaját.

Használhat egy lyukasztót egy spatulával, de a rossz megközelítés, fennáll a veszélye, hogy megsérül a radiátor. Ráadásul ezek a munkálatok zajosak – a rezgések a felszállóvezetéken keresztül terjednek.

A mechanikus módszer választása esetén nem lehet öblítést alkalmazni. A termékmaradványok a festékporral együtt az egész helyiséget beborítják, és később nagyon károsak lesznek az egészségre.

Termikus módszer

Ez a módszer fúvóka segítségével történik. Gyorsan felmelegíti a festéket, de utána égni kezd, ami nem biztonságos füstöt, kormot és egészségtelen szagot eredményez. Ez a módszer csak akkor ajánlott, ha a radiátort ki tudja vinni a szabadba.

Ha otthon kell ilyen manipulációkat végeznie, tegyen meg minden szükséges biztonsági óvintézkedést. Ha a festéket maximális hőmérsékletre hevítik, nemcsak maró szagot, hanem veszélyes anyagokat is kezd kibocsátani. Biztosítsa a helyiség megfelelő szellőzését. Ez a módszer asszisztenst is igényel, mert a lámpával és a spatulával való munka nehéz.

Olvasson tovább  Mennyi ideig szárad az önterülő padló, és hogyan lehet felgyorsítani a száradási folyamatot?

Néhányan azt tanácsolják, hogy használjon építési hajszárítót – állítólag a forró levegő felmelegíti a festéket, amely elkezd elválni az akkumulátortól. A gyakorlatban azonban ez a módszer csak a radiátor felületéről már leváló festék eltávolítására alkalmas.

További tippek

Nem mindig tanácsos teljesen eltávolítani a festéket a radiátorról. Néha elegendő a tisztán levált darabokat egy gittkéssel eltávolítani, majd a szomszédos területeket csiszolóvászonnal lecsiszolni.

A csiszolópapír segít eltávolítani a korábbi festék vastag foltjait is. A kozmetikai javításokhoz elegendő a minimális lecsupaszítás, és nincs szükség káros vegyi anyagokra vagy speciális szerszámokra.

Az öntöttvas radiátor felülete még akkor is egyenetlen lesz, ha a festést teljesen eltávolítja. A festék maximális tapadásának biztosítása érdekében további alapozóra van szükség.

A mechanikus módszer alkalmas a festék eltávolítására a nehezen hozzáférhető helyeken. Készítsen elő közepes szemcseméretű csiszolópapírt és egy fa lécet. Tegyen egy csiszolópapírcsíkot a lécekre, és futtassa a radiátor bordái között. Vegyszeres módszer alkalmazása esetén a radiátoron belüli, nehezen hozzáférhető területek tisztításához keskeny simítóra lesz szükség.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: