Milyen gyakran kell leolvasztani a hűtőszekrényt: cseppmentes és leolvasztás nélküli leolvasztás

A legtöbb háziasszony úgy véli, hogy a hűtőszekrényt szükség esetén ki kell olvasztani. Ha a gombócok nem férnek be a fagyasztóba a vastag hó- és jégréteg miatt, itt az ideje, hogy elővegye a készleteket, és vészhelyzetben főzze meg őket, hogy megakadályozza a romlásukat.

És valójában ez a megközelítés nem ok nélküli. A modern hűtőszekrények speciális fagyásgátló technológiával vannak felszerelve, így ritkán van szükség a leolvasztásukra. A “megelőző leolvasztás” nagyobb áramfogyasztást eredményez a kompresszor beindításához és az élelmiszer megromlásához, mivel azt bárhol és teljesen alkalmatlan körülmények között kell tárolni.

A falakon lévő jégréteg kezelése azonban növeli az energiafogyasztást és csökkenti a készülék üzemidejét. Ezért gondoskodnia kell a megelőző leolvasztásról. De nem túl gyakran.

A jégképződés megakadályozására két módszer létezik – cseppmentes és No Frost. És nem csak a működésükben különböznek egymástól. A hűtőszekrényeket a fagyásgátló kéregképződés különböző technológiájával, különböző gyakorisággal kell leolvasztani.

Ezeknek az eljárásoknak a gyakoriságát gyakran közvetlenül az adott készülék kézikönyvében adják meg.

Milyen gyakran kell leolvasztani a hűtőszekrényt cseppmentes rendszerrel?

hűtőszekrény

A cseppmentes fagyálló rendszerrel (más néven Frost Free) ellátott hűtőszekrényt 2-3 havonta le kell olvasztani.

A cseppmentes ciklusrendszer azt jelenti, hogy a hűtő- vagy fagyasztórekesz egy speciális “párologtató kamrával” van felszerelve. Valójában úgy néz ki, mint egy panel külön hűtőközegcsatlakozóval. Ez általában a hűtőszekrény vagy a fagyasztórekesz hátsó falán található.

Ez a panel hidegebb, mint a rekesz többi belső fala. Ezért a felesleges nedvesség lerakódik rajta, és apró cseppek formájában megfagy. A kompresszort vezérlő elektronika ezután megemeli a “párologtató kamra” hőmérsékletét, a jég megolvad és kis cseppek formájában a speciális tálcába folyik.

Ennek eredményeképpen a készülékek lényegében leolvasztják magukat. A “fagyasztó” rekeszben azonban az állandóan alacsony hőmérséklet miatt a kondenzáció és az azt követő nedvesség eltávolítása nem működik olyan jól, mint a fő rekeszben. És kézzel kell kiolvasztani. Ezt a fent említettek szerint 2-3 havonta egyszer kell elvégezni.

Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a legjobb hajvágógépet: fő kritériumok, hasznos tippek

Ha gyakrabban alakul ki fagy, azt a készülék helytelen használata okozhatja.A fő okok:

  1. Szivárgó “fagyasztó” vagy fő rekesz. Például, ha az ajtótömítés sérült (repedt, vágott vagy gombásodott). Érdemes alaposan megnézni a tömítést, és szükség esetén kicserélni;

  2. Forró ételek vagy folyadékok gyakori fagyasztása nem megfelelő körülmények között. Ha jégkockát szeretne készíteni, vagy például fagyasztott húslevest szeretne készletezni, akkor a jégkockatartó tálcákat egy külön polcra kell helyeznie;

  3. A készülék helytelen elhelyezése. A készüléknek légcserére van szüksége, ezért 5-10 centiméterre kell állnia a faltól (a pontos távolságot a használati utasítás tartalmazza). Gáztűzhely vagy más fűtőelemek közelében sem szabad elhelyezni.

Ezenkívül ajánlott a csepegtetőrendszerrel ellátott hűtőszekrényeket rendszeresen tisztítani vagy csepegtetőtálcával átöblíteni. Ezt lehetőleg havonta kell elvégezni.

Milyen gyakran kell leolvasztani a No Frost hűtő-fagyasztó készüléket?

Leolvasztás nélküli hűtő-fagyasztó

No Frost leolvasztási rendszerrel ellátott hűtőszekrények5-6 havonta ki kell olvasztani.

Ez az időköz elegendő a gép teljesítményének fenntartásához. A fagymentes rendszer azt jelenti, hogy a hűtő- és fagyasztórekeszek vagy ventilátorral vannak felszerelve a levegő szétoszlatására, vagy egy második hűtőközeg-csőgyűrűvel, amelyet külön kompresszor működtet. Mindez a légtömegek konvekcióját hozza létre, megakadályozva a fagy kialakulását.

Ha a leolvasztás nélküli hűtőszekrényt hathavonta egyszeri leolvasztásnál gyakrabban kell leolvasztani, érdemes ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e:

  1. Az ajtónak hermetikusan lezártnak kell lennie. A tömítésen nem lehetnek gombás sérülések, mechanikai rések vagy mély karcolások, illetve a kiszáradásból eredő repedések;

  2. A készüléknek 5-10 cm-re kell állnia a faltól. A pontos elhelyezési távolságot a használati utasítás tartalmazza;

  3. Ha a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban van ventilátor, győződjön meg róla, hogy az működik, és nem takarja el semmilyen élelmiszer;

  4. Ha az Ön háztartási készülékmodellje teljes értékű kettős kompresszoros rendszert használ (ez lehet F

      l Nincs fagy), akkor ellenőrizze, hogy mindkét kompresszor megfelelően működik-e. Ebből a célból célszerű szakembert hívni.

A modern No Frost hűtőszekrények leolvasztásakor nem ajánlott olyan “gyorsjavító” módszereket alkalmazni, mint például forró vizes serpenyő vagy meleg vizes palack a jeges “fagyasztóban”. Elég megvárni, hogy maguktól kiolvadjanak.

Olvasson tovább  A ciklonszűrővel ellátott porszívók előnyei és hátrányai
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: