A Manjaro Linux telepítése

A Manjaro projekt az Arch egy fejlesztői ága

 • nux. Azáltal, hogy a szülői disztribúció rugalmas és stabil maradt, a fejlesztőknek sikerült felhasználóbaráttá tenniük a felhasználók széles köre számára. Szakértőink elmagyarázzák, hogyan kell telepíteni és elvégezni ennek az operációs rendszernek a kezdeti konfigurációját.

  Forgalmazási változatok

  A Manjaro átvette a gördülő frissítés elvét az anyadisztribúciójától, a rol

 • ng kiadás. A csomagkészítés naprakész verziója szabadon elérhető a projekt hivatalos weboldalán. A rendszer korábbi verzióinak archívuma is rendelkezésre áll. Ennek megfelelően minél újabb szerelvényt használnak a számítógépre történő telepítéshez, annál kevesebb alkatrészt kell később letölteni az internetről. A Manjaro három különböző grafikus környezetben érhető el. Az Xfce az elsődleges. Ezen kívül a felhasználó választhat a KDE vagy a Gnome asztali verzió között. Szakértőink az alapváltozat mellett döntöttek, mivel az a leggazdaságosabb a hardver erőforrás-fogyasztás szempontjából. A felhasználó letöltheti a Manjaro képet tartalmazó ISO fájlt közvetlenül vagy egy torrent kliens segítségével az alábbi dobozban található link segítségével.

  Közvetlen letöltéskor egy felugró ablak jelenik meg a telepítési lehetőségek és a projekthez szükséges önkéntes adományok összefoglalójával. Kattintson a Letöltés gombra a kép letöltéséhez a számítógépre.

  A telepítése

  Fontos különbség a Manjaro és a szülő Arch között a kényelmes grafikus telepítő, ahol minden szükséges művelet elvégezhető.

  Indítás után

 • A felhasználó a Start menüben találja magát. A billentyűzet nyilainak segítségével állítsa be az időzónát és a rendszer alapértelmezett nyelvét. A kezdeti elrendezés ebben az időben a legjobb, ha alapértelmezett marad. Vigye a kurzort a hármassal jelölt sor fölé, és nyomja meg az Enter billentyűt.

  elindul

 • A Manjaro asztali környezetet egy Xfce desktop képviseli, és támogatja az egérvezérlést. Az üdvözlő képernyő a dokumentációra és a támogatói közösségre mutató linkeket tartalmaz. Kattintson a szegélyezett gombra a lépésről-lépésre varázsló aktiválásához.

  Az első lépés a hardverkonfiguráció ellenőrzése. Ha nincs probléma, a telepítő felajánlja a telepítés folytatását.

  Állítsa be a kitűzőt a térképen a megfelelő időzónára. Nyomja meg a duplával jelölt gombot, és a rendszer nyelvét angolra változtatja az “en_US” nyelvterület kiválasztásával.UTF-8″. A regionális formátumot oroszra kell állítani. Az angol nyelv használatának szükségessége annak köszönhető, hogy a Manjaro csak az alapértelmezett billentyűzetet hagyja kiválasztva a telepítés során. Ennek eredményeképpen a latin betűs jelszóval rendelkező felhasználó nem tudja megadni a jelszót.

  A fenti okok miatt hagyja ki a billentyűzetkiosztás kiválasztásának lépését, és válassza a “Tovább” lehetőséget.

  Válassza ki az automatikus particionálást a rádiógombnak a nyíl által jelzett pozícióba történő helyezésével.

  Adja meg a felhasználói adatokat. A zöld színnel jelölt mezők automatikusan kitöltődnek a megjelölt mezőben szereplő információk alapján. A root felhasználó jelszavának meghatározása a hármasával jelzett pozíciókban. Ez az információ az állandó bejelentkezéshez lesz felhasználva. Adja meg a rendszergazdai jogokkal rendelkező root felhasználó jelszavát a “4”-gyel jelölt területen.

  Válasszon egyet a két rendelkezésre álló irodai lakosztály közül. Ha ezekre nincs szükség, válassza a “No Office Suite” pozíciót, ahogyan azt a nyíl jelzi.

  Ellenőrizze a telepítési beállításokat, és kattintson a duplán megjelölt gombra.

  A döntés megerősítése a felugró ablakban.

  Várjon, amíg az alaprendszer telepítése befejeződik. Jelölje be a nyíllal jelölt opciót, és indítsa újra a számítógépet a “Befejezés” gombra kattintva.

  Kezdeti beállítás

  Indítsa el az újonnan telepített rendszert, és végezze el a kezdeti konfigurációt. Be kell fejeznie az oroszosítást, testre kell szabnia a billentyűzetkiosztást és be kell állítania a szoftver telepítéséhez szükséges tárolókat.

  Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a betűtípusokat a Windows 10-ben

  Helymeghatározás

  Jelentkezzen be root-ként. Hívja be az Xfce start menüt, és kattintson a felső sorban lévő szegélyezett gombra.

  Ez megnyitja a grafikus környezet beállításainak ablakát. Menjen a képernyőképen megjelölt részhez.

  Kattintson duplán a keretre a lokalizációs beállítások megnyitásához.

  A lap megmutatja, hogy mely nyelvi csomagok vannak telepítve a rendszerben. Válassza ki az “Orosz” bejegyzést, és kattintson rá a jobb gombbal. Válassza ki a hármasával jelölt elemet a kontextusmenüben. Mentse az összes módosítást az “Alkalmaz” gombra kattintva, majd indítsa újra a számítógépet a módosítások alkalmazásához.

  Elrendezési beállítások

  Miután telepítettük a rendszert az orosz nyelvre, elrendezhetjük a billentyűzetkiosztást és beállíthatjuk a billentyűzetkiosztást a kényelmes váltáshoz. Ezeket a műveleteket normál felhasználó alatt végzi.

  Lépjen az Xfce start menüjének grafikus környezet beállításaihoz. Válassza ki a képernyőképen egy kerettel jelölt szakaszt.

  Váltson a lista utolsó lapjára. Kattintson a kötőjellel jelölt gombra, és válassza ki a megfelelő billentyűzetkiosztást. A szabványos mellett választhat a fonetikus vagy a nemzeti betűs, további szimbólumokkal kiegészített változatot is.

  Az elrendezés beállítása után használja a dupla. Válassza ki a kívánt billentyűzetkiosztást a megadott listából. A menü bezárása a hármas gombbal.

  Kattintson a feladatsor közepén a kontextusmenü megjelenítéséhez. Nyissa meg a képernyőképen látható zöld színű kiemelést, és lépjen be a beállítások oldalra.

  Váltás az utolsó lapra. Kattintson a nyíl melletti pluszjelre a további elemek listájának megnyitásához.

  A kiemelt mezőt a megnyitott appletek listájának szöveges keresésére lehet használni. Válassza ki az egérrel a szükségeset, és nyomja meg a “Hozzáadás” gombot. Az elrendezésjelző alapértelmezés szerint zászlókat mutat. Ha szeretné, a képet az ország vagy a nyelvi csomag betűjével helyettesítheti.

  Szoftverfrissítési lehetőségek

  Tekintettel arra, hogy a Manjaro a rol elvet használja a frissítéshez

 • A feladat automatizálási beállításainak konfigurálása.

  Ugyanezen a beállítási panelen lépjen a képernyőképen kiemelt részhez.

  Kattintson a nyíllal és hármas ponttal jelölt területre. A legördülő menüben válassza ki a kettesével jelölt sort.

  Az “Általános” lapon konfigurálja az automatizálási beállításokat és az ellenőrzés gyakoriságát. Alapértelmezés szerint a rendszer hatóránként futtatja a programot, és értesíti a felhasználót, ha új csomagok állnak rendelkezésre.

  Kattintson az eggyel jelölt fülre. A tükörlista globálisról regionálisra változtatása, ha szükséges. Ez nem mindig jelent sebességbeli előnyt, ezért ha gyors internetkapcsolattal rendelkezik, hagyja az alapértelmezett beállításokat változatlanul. A következő “AUR” fülön a felhasználónak lehetősége van engedélyezni az Arch User Repository használatát. Ez a tároló az Arch közösség felhasználói által összeállított bináris csomagokat tartalmazza

  Olvasson tovább  Az automatikus frissítések letiltása a Windows 10 rendszerben
 • nux és nem mindig hivatalosan elérhető.

  Összefoglalva

  A szakértőink által adott utasítások segítségével telepítheti a Manjaro-t a számítógépére

 • nux és végezze el a kezdeti beállításokat.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: