A monitor tisztaságának beállításának 3 módja

Az elmosódott, romlott monitorkép nemcsak a munkafolyamatot rontja, hanem a látást is hátrányosan befolyásolja. Ezért meg kell szabadulnia az ilyen “képhibáktól”, minél hamarabb, annál jobb. A monitor élessége könnyen beállítható – csak állítsa be a megfelelő felbontást, és futtassa a ClearType programot a Windows operációs rendszer beállításaiban.

A “monitor élessége” alatt először is a kép élességét és részletességét kell érteni. A megjelenített betűtípusok minősége is fontos, mivel a számítógépen dolgozó embereknek sokat kell olvasniuk és írniuk.

Tehát a “monitor élességének beállítása” az élesség, a kontraszt, a részletesség szintjének beállítását jelenti, valamint a betűtípusok megjelenítésének javítását. Érdemes megjegyezni, hogy a régebbi CRT-kijelzők (ha vannak még ilyenek) rendkívül nehezen állíthatók – és ez a “kineoszkóp” paramétereiben történik.

Így állíthatja be a monitor tisztaságát néhány kattintással.

Az optimális képernyőfelbontás beállítása

Minden LCD-monitornak saját tényleges felbontása van – a mátrixa bizonyos számú képponttal van felszerelve. Ha pedig a tényleges pixelszám és a képen vízszintesen és függőlegesen beállított pixelszám között eltérés van, a kép minősége romolhat.

A monitor tényleges felbontását megtudhatja a monitor specifikációjának elolvasásával, akár a kézikönyvből, akár a dobozból, akár egyszerűen csak a modellre való rákereséssel a Google-ban. Be kell állítania a telepítettet. Csak ebben az esetben minden egyes programpont egy fizikai pixelnek felel meg – és a kép elég tiszta lesz.

Utasítások:

 1. Tudja meg a kijelző tényleges felbontását. Ezt az információt a használati utasításból, a dobozból vagy az interneten a használt modell specifikációinak keresésével szerezheti be. Bizonyos esetekben ez a referenciafunkció a képernyő beállítási menüjében van feltüntetve;
 2. Kattintson a jobb gombbal a címreVálassza ki a “Képernyőbeállítások” lehetőséget az asztal bármelyik szabad helyén, majd a megjelenő menüben válassza a következő menüpontot.Vagy lépjen a Start menübe“kijelző felbontás”.
 3. Válassza ki az ajánlott felbontástvagy állítsa be az aktuális képernyőnek megfelelő értékre.
Olvasson tovább  Virtuális meghajtó eltávolítása a Windows 10 rendszerben

Ha a rendelkezésre álló pixelarányok listáján valamelyik elem “Ajánlott” jelöléssel van ellátva, akkor azt kell kiválasztania. A Windows magától beállítja az optimális megjelenítési beállításokat.

Érdemes megjegyezni, hogy ezek az utasítások a Windows 10 operációs rendszerhez készültek. A régebbi verziókban azonban a szükséges beállítások ugyanazokon a helyeken találhatók, kivéve, hogy a nevük kissé eltérő lehet.

Ha a kép túl kicsi lett az optimális felbontás beállítása után, akkor görgessen lefelé a “Méretezés” részhez, és válassza a 125%-ot ugyanabban az “Ablak” “Megjelenítés” menüpontban, amelyet a fenti utasítás második pontja után nyitott meg.

ClearType konfigurálása

A ClearType egy speciális betűkiigazítási rendszer, amely lehetővé teszi a szöveg legoptimálisabb megjelenítését a nagy pixelsűrűségű kijelzőkön. Azonban közepes vagy akár alacsony sűrűségű képernyőkön is nagyon hasznos lehet. Mindenesetre jelentősen javíthatja az áttekinthetőséget, amit ebben a bemutatóban próbálunk elérni.

Utasítások:

 1. Nyissa meg a “Start” gombot, és kezdje el beírni a “ClearType” szót a billentyűzeten. Valószínű, hogy az első néhány betű után felajánlja a “ClearType szövegbeállítás” lehetőséget. Kattintson rá bátran az egér bal gombjával;
 2. A megjelenő ablakban jelölje be a “ClearType engedélyezése” négyzetet, majd kattintson a “Tovább” gombra;
 3. Ha a kiválasztott képernyő nem megfelelő felbontásra van beállítva, a Windows a beállítás következő lépésében értesíti Önt. Ha megfelelő, akkor tájékoztatni fogja Önt, de nem teszi lehetővé, hogy megváltoztassa azt. Nyugodtan kattintson a “Tovább” gombra – és tegye ezt minden lépés után;
 4. A szöveg megjelenítési minőségének beállítása öt lépésben történik. Válassza ki a legjobbnak vélt lehetőséget;
 5. Kattintson a “Kész” gombra. A monitoron megjelenő szöveg a kiválasztott elemektől függően kissé megváltozik.

Ez a lépés lehetővé teszi, hogy gyorsan és pontosan beállítsa a monitor tisztaságát, mivel ez nem csak a szöveget, hanem a rendszerfelület egyes elemeit is befolyásolja.

Az egyértelműség beállítása a monitor menüjén keresztül

Tisztaság beállítása

Egyes kijelzőmodellek lehetővé teszik a tisztaság közvetlen beállítását a készülék menüjén keresztül. De van néhány dolog, amit figyelembe kell vennie, mielőtt elkezdi keresni a megfelelő gombokat.

Olvasson tovább  6 módja a programok automatikus indításának letiltására a Windows 10-ben

Eljárás:

 1. Keresse meg a Menü gombokatés ellenőrzések. Ezek általában a monitor alsó paneljén vagy a bal alsó sarokban találhatók. Erre a testületre akkor lesz szükség, amikor a munkaparaméterek további meghatározása megtörténik;
 2. Nyomja meg a “Menü” gombot, és keresse meg aa “tisztaság” pont keresése.Ezután a fel/le vagy a fel/vissza gombokkal állítsa be a kívánt vagy legkényelmesebb értéket.
 3. Ezekben a beállításokban más megjelenítési beállításokkal is “játszhat”. Kontraszt, gamma, fényerő, telítettség és eltolás beállítása, ha szükséges. A tisztaságot más beállítások módosításával is növelheti vagy csökkentheti, ezért nyugodtan próbálkozzon, amíg nem érzi magát jobban a kijelzőn.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: