7 hatékony módja a Windows meghajtó megtisztításának

Bármely operációs rendszer fokozatosan megtelik szemét fájlokkal. Az operációs rendszer általában képes magától törölni őket, így nem tömíti el a merevlemezt. De nem ez az egyetlen lap, amelyik szemetel, és rengeteg olyan alkalmazás van, amelyik. Mi a teendő, ha a Windowsban szeretné törölni a felesleges fájlokat a merevlemezről?? Nézzük meg az összes népszerű módot.

7 hatékony módja a lemez tisztításának a Windowsban

Ideiglenes fájlok törlése

A Windows operációs rendszer számos rendszerprogramot tartalmaz. Szinte mindegyikük különböző típusú ideiglenes fájlokat tárol. Az operációs rendszernek van egy “Recycle Bin” is, amelyet sok felhasználó elfelejt rendszeresen kiüríteni. A Windows visszaállítási képeket is létrehozhat. Mondanom sem kell, hogy ezek közül a legrégebbiek nyugodtan törölhetők?

A rendszer által ideiglenesnek ítélt fájlok bármikor törölhetők a meghajtóról. És nem kell nagyítóval átkutatniuk néhány Total Commander. Ehelyett végezze el a következő egyszerű lépéseket:

 1. Menjen a “Felfedező” menüpontra.

 2. Kattintson a jobb gombbal a C lemezre (általában a rendszerlemezre, ahol az operációs rendszer fájljai vannak tárolva).

 3. A kontextusmenüben kattintson a Tulajdonságok gombra.

 4. A megjelenő ablakban kattintson a “Lemez törlése” gombra.

 5. A következő ablakban jelölje meg a legtöbb helyet foglaló elemeket. Ha ezt megtette, nyomja meg az “OK” gombot. Ha a rendszer erre kéri, erősítse meg a törlést.

Nem minden kéretlen fájl az első dolog, amit a Windows javasol Önnek. Ha törölni szeretné az elavult visszaállítási pontokat és egyéb ideiglenes fájlokat, kattintson ismét a “Lemeztisztítás” gombra, de most kattintson a “Rendszerfájlok tisztítása” gombra. Most már megjelölheti a legnagyobb objektumokat, és eltávolíthatja őket. Ezután lépjen az “Extrák” fülre. Van egy “Rendszer-visszaállítás és árnyékmásolat” nevű rész, ahol a “Törlés” gombra kell kattintania, ami után már csak a frissítést kell megerősítenie.

A fent leírt műveletek az operációs rendszer frissítése után a leghasznosabbak. Ennek oka, hogy a C meghajtón még mindig lehet egy biztonsági másolat az előző operációs rendszerről, amelyre már nincs szükség.

Autowipe lemez

Ha Ön boldog Windows 10 felhasználó, akkor aktiválhatja az automatikus lemeztisztítást. Ezt a funkciót “memóriavezérlésnek” nevezik. Automatikusan törli a nem használt fájlokat. Érdemes aktiválni ezt a funkciót, ha nem először tapasztalja a szabad hely hiányát.

Olvasson tovább  A swap-fájl letiltása a Windows 7 rendszerben

A “Memory Control” futtatásához válassza a Start – Beállítások – Rendszer – Tárolás menüpontot. Itt kell ellenőrizni a “Memory Control” kapcsolót.

A technológia alapértelmezett viselkedése nem biztos, hogy megfelel Önnek. Ezért javasoljuk, hogy kattintson a “Hely felszabadításának módjának módosítása” gombra is. Ebben az esetben különböző beállításokat módosíthat.

Nem kívánt programok és játékok eltávolítása

Több mint egy éve használja a számítógépét? Lehet, hogy rengeteg programot és játékot telepített. Törli őket, miután az alkalmazások és játékok feleslegessé váltak?? Nem valószínű, hogy még mindig használja az összes telepített szoftvert. És a programok értékes helyet foglalhatnak el. Nem is beszélve a játékokról, amelyek több száz gigabájtba kerülnek.

A telepített programok és játékok listájának megtekintéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Nyissa meg a “Vezérlőpult.

 2. Menjen a “Programok és funkciók” menüpontba. A Windows verziójától függően más neve lehet.

 3. Erre a listára van szüksége. Most a szoftver méretének csökkenő sorrendjében rendezheti őket. Így megtudhatja, hogy mely játékok és programok használják a legtöbb helyet.

Javasoljuk, hogy telepítse az egyik vagy a másik eltávolító programot. Ez az eszköz nyomon követi a fájlrendszer változásait, amikor egy program telepítésre kerül. A jövőben lehetővé teszi, hogy az eltávolító program eltávolítsa az ilyen programokat, teljesen megtisztítva az összes farkat.

Ideiglenes fájlok törlése

Ahogy fentebb említettük, az operációs rendszer rengeteg ideiglenes fájlt halmoz fel. De nem ez az egyetlen, amelyik ezt a feladatot ellátja. Harmadik féltől származó programok is készítenek ilyeneket. Néha még nagy számban is. Szerencsére mindig gondoskodhatsz róluk. Hiányuk gyakran nincs hatással a szoftver működőképességére.

Pontosan hogyan lehet törölni a Windows-t az ideiglenes fájlokból – már megvitattuk egy külön cikkben. Az ingyenes CCleaner telepítésének legegyszerűbb módja. Ott csak néhány gombot kell megnyomnia a folyamat elindításához.

A legnagyobb kéretlen fájlok törlése

7 hatékony módja a Windows meghajtó megtisztításának

Rendszeresen letölthet nagyméretű fájlokat, majd elfelejtheti törölni őket. Például sokan hagyják, hogy a torrenten keresztül letöltött filmeket a számítógépükre töltsék le. Gyakran a felhasználó nem akarja megtudni az egyes fájlok méretét. És ha ez így lenne, akkor azonnal meg akarnál szabadulni néhányuktól.

Olvasson tovább  4 módja a bootolható Windows flash meghajtó létrehozásának

A lemezen lévő nehéz fájlok megtalálásához manuálisan navigálhat a mappák között az Explorer vagy a Total Commander segítségével. Azonban gyorsan elakadsz. Ezért jobb, ha olyan eszközt használ, amely automatikusan elvégzi ezt a feladatot. Sokukat ingyenesen terjesztik. Ha érdekli, biztosan írunk egy külön cikket erről a témáról. Addig is beszéljünk röviden három ilyen jellegű programról:

Használhatja a már említett CCleaner-t a meghajtó megtisztításához. A megfelelő funkciót az “Eszközök” részben kell keresnie, a neve “Lemezelemzés”. Itt láthat egy diagramot, amely megmutatja, hogy a szabad helyet hogyan használják a videók, zenék, fényképek és más fájltípusok.

Egy kicsit funkcionálisabb a WinDirStat. Ez még világosabban megmutatja, hogy mi van a merevlemezen. Ebben az esetben egy térképet kap az állapotáról, ahol a különböző típusú fájlok színükben különböznek egymástól. A térképre kattintva gyorsan megkeresheti a kiválasztott fájlt, majd törölheti azt.

A SpaceSniffer egy merevlemezállapot-térképet is biztosít. De itt a látómélység könnyen állítható. A megjelenített részletek mennyiségét is módosíthatja. Röviden, kezdje a legnagyobb fájlokkal, és haladjon felfelé a kisebbek felé. Végül, de nem utolsósorban, az alkalmazás hordozható – nem kell telepítenie.

A fenti segédprogramokkal könnyen megszabadulhat a C meghajtón túl sok helyet foglaló fájloktól. Bizonyos esetekben stabilabb operációs rendszerhez vezet. Senki sem tiltja azonban, hogy ezeket a segédprogramokat más lemezek tisztítására is használjuk, ahol sok felesleges fájl halmozódhat fel. Figyelmeztetjük, hogy a keresés eltart egy ideig, különösen, ha SSD helyett HDD-t használ.

Duplikált fájlok törlése

Gyakran töltünk le fájlokat a számítógépünkre anélkül, hogy sokat gondolkodnánk rajta. Ez könnyen duplikált fájlokat eredményezhet. Ez akkor történik, amikor nagyon lelkesek vagyunk a fotózásra. A merevlemezen már meglévő dalok másolatai szintén megtalálhatók. A duplikátumokat törölni kell. De először meg kell találnod őket.

Duplikált fájlok keresése és törlése speciális segédprogramok segítségével. Ez különösen igaz a már említett CCleanerre, amely ingyenesen elérhető. De előfordulhat, hogy néhány fájl kimarad, különösen, ha egészen más nevük és címkéjük van. Ezért van értelme letölteni a dupeGuru-t – ez a segédprogram csak a fájlok tartalmát tudja ellenőrizni. Ehhez a beolvasás előtt válassza a “Tartalom” lehetőséget a “Keresés típusa” mezőben. A program letölthető Windowsra (nem frissített, de teljesen működőképes), Mac OS X és

Olvasson tovább  Sötét téma engedélyezése a Chrome böngészőben Androidon
 • nux. A fejlesztők nem kérnek pénzt.

  Ez csak két legnépszerűbb segédprogram. Ha szeretné, egy külön cikkben többet fogunk magyarázni a duplikált fájlok keresésére szolgáló programokról.

  Fájlok tömörítése

  A Windows régebbi verziói nem támogatták a C meghajtón lévő hely felszabadítására szolgáló speciális eszközöket. És a Windows 10, ahogy már megértettük, a következő lemez automatikus tisztítására képes. A “Ten” is lehetővé teszi az adatok tömörítését. Ezt az integrált Compact OS segédprogram kezeli. Úgy tervezték, hogy megfelelően fusson a nagyon kis merevlemezzel vagy SSD-vel rendelkező laptopokon.

  Ez a segédprogram tömöríti a Windows 10 opcionális elemeit és néhány más fájlt. Ez általában felszabadít körülbelül 6 GB-ot a C meghajtón. Az operációs rendszer magától is aktiválhatja ezt a segédprogramot, ha a szabad hely hiányát érzékeli. Ellenőrizheti, hogy az operációs rendszer jelenleg tömörített-e, ha megnyitja a Windows terminált rendszergazdai jogosultságokkal. Itt írja be a következő parancsot: “compact /compactos:query” (idézőjelek nélkül).

  Ha a válasz a következő: “A rendszer nincs tömörített állapotban, de szükség esetén át tud ugrani abba”, akkor a következő parancsot kell beírni “kompakt.exe /CompactOS: mindig”.

  Ezután indítsa el a fent említett segédprogramot. Azonnal elkezdi az adatok tömörítését. A meghajtó típusától függően a folyamat különböző időt vehet igénybe. A végén kap egy jelentést.

  Így felszabadul némi hely a C meghajtón, de az operációs rendszer egy kicsit lassabb lesz. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fájljai menet közben kerülnek kicsomagolásra, ami némi időt vesz igénybe. Csak az SSD-k és a nagy mennyiségű RAM tulajdonosai nem veszik észre a lassulást. De még ezeknek az embereknek is gondot okoz, ha a BitLocker, amely titkosítja a rendszerlemezt, szintén be van kapcsolva.

  Következtetés

  Amint már rájött, a Windowsban a lemeztisztítás többféleképpen is elvégezhető. És ezeket gyakran nem is olyan nehéz megtanulni. Ha egyszer már kipróbálta az egyiket, akkor menet közben is használhatja.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: