A szimatolás letiltása a Windows 10 rendszerben

A legtöbb operációsrendszer-gyártó információt gyűjt a felhasználókról és azok tevékenységeiről, és ez alól a Microsoft sem kivétel. Szakértőink megmutatják, hogyan tilthatja le a szaglászást a Windows 10-ben az operációs rendszer által továbbított adatok mennyiségének korlátozásával.

Választás az operációs rendszer telepítése során

Amikor a felhasználó először találkozik az adatvédelmi beállításokkal a telepítés utolsó szakaszában.

A fiók beállításakor a Microsoft azt javasolja, hogy ossza meg a tevékenységi naplót, hogy több eszközön is kényelmesen tudjon dolgozni. Az átadott információk közé tartozik a böngészési előzmények, valamint a rendszerszolgáltatások és szoftverek használatára vonatkozó adatok.

Az operációs rendszer telepítésének utolsó szakasza az adatvédelemről szól. Az egyes tételek leírása egy egyessel jelölt, letiltott csúszkával zárul. Számítógép esetén itt kikapcsolhatja a hangfelismerést, és a teljes beadványok helyett rövid jelentéseket küldhet. Görgessen lefelé a listán.

A második képernyőkép az adatvédelmi beállítások oldal alsó részét mutatja. Kapcsoljon ki legalább két csúszkát a megjelenített csúszkák közül, letiltva a reklámprogramok személyre szabását és tippeket kapva a Microsofttól. Fejezze be a beállításokat az “Elfogadom” gombra kattintva. Az összegyűjtendő adatokra vonatkozó részletes információk megtekintéséhez kattintson az eggyel jelölt gombra.

A következő képernyőkép a geolokációs szolgáltatás leírásának mintáját mutatja be. A vizsgálat után kattintson a “Folytatás” gombra, hogy visszatérjen a kapcsológombokat tartalmazó oldalra.

Adatvédelmi beállítások

A Windows 10 adatvédelmi beállításai saját szekcióval rendelkeznek. A reklámprogramok nyomkövetőinek, a diagnosztikai szolgáltatások letiltása és az operációs rendszer különböző funkcióinak javítása érdekében a telepítés során tett választásoktól függetlenül érdemes meglátogatnia a programot.

Nyissa meg a beállítási panelt a “Win+i” billentyűkombináció megnyomásával. Lépjen be a képernyőképen látható részbe.

Közös engedélyek

A megnyíló alapértelmezett “Általános” blokkban tiltsa le mind a négy, nyíllal jelzett pozíciót.

A Microsoft által fejlesztett Cortana hangalapú asszisztens nem ért oroszul. Mozgassa a kettes számmal jelölt csúszkát a “Disconnected” (Kikapcsolva) állásba.

Ha nem használ kézírást, és nem készít személyes szótárat – a bővítési funkciókra nincs szükség.

Diagnosztika és cselekvési napló

A “Diagnosztika” blokkban úgy döntünk, hogy minimális adatokat küldünk a Microsoftnak a készülékről. A “2” jelölésű rádiógombot helyezze a nyíl által jelzett pozícióba.

Menjen lefelé az aljára, és tiltsa le a személyre szabott nyomkövetőt. Ha Ön nem szoftverfejlesztő, és nincs szüksége a diagnosztikai eredményekre, akkor a 2-vel jelölt csúszkát állítsa a “Disable” (kikapcsolva) állásba. Bónuszként lemezterület megtakarítást kapunk.

Törölje a Microsoft által már összegyűjtött adatokat a képernyőképen kiemelt gombra koppintva.

A legördülő menü segítségével megakadályozhatja, hogy az operációs rendszer visszajelzéseket kérjen. Alapértelmezés szerint a Windows ezt automatikusan kezeli.

Tiltsa meg a hibaelhárítást előzetes értesítés nélkül.

Mozgás a “Tevékenységnapló” blokkba. Ha tetszik ez a funkció, és használja, törölje a jelölőnégyzetet a hárommal jelölt.

Ha teljesen letiltja a naplózást, a megjelölt gomb megnyomásával törölheti az összegyűjtött adatokat.

Engedélyek az alkalmazásokhoz

A teljes operációs rendszerre vonatkozó általános engedélyek mellett az adatvédelmi szakaszban a felhasználó testre szabhatja, hogy az alkalmazások hogyan férnek hozzá a hardver erőforrásaihoz és adataihoz.

Olvasson tovább  Hol található a Temp mappa a Windows 7-ben?

Szakértőink a geolokációs szolgáltatás példáján keresztül vizsgálják meg az engedélyeket. A jobb oldali beállítási ablak bal oldalán lévő szakasz kiválasztása az általános hozzáférést határozza meg. Nyomja meg a “2”-vel jelölt “Módosítás” gombot. Egy felugró ablak jelenik meg egyetlen rádiógombbal. Alapértelmezés szerint bekapcsolt állapotban van, ami lehetővé teszi a rendszer számára, hogy érzékelje a számítógép helyét. A beállítás befolyásolja az automatikus időzóna- és regionális beállításokat.

Menjen lefelé jobbra, és válassza ki, hogy engedélyezi-e a geoadatokhoz való hozzáférést a rendszeralkalmazások számára. Szakértőink a kapcsolót “Kikapcsolva” állásba állították.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az alkalmazásokat, amelyeknek szükségük lehet a számítógép földrajzi helyének ismeretére. A fenti példában a hozzáférés általános megtagadása után a nyíllal jelölt csúszkák inaktívak. Az előző lépésben a geoadatok használatának engedélyezése lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy szelektíven letiltsa azokat. A kártyák esetében meghagyhatja, a böngésző esetében pedig letilthatja. ugyanígy járjon el az oldalmenü összes többi elemével, a kamera, a mikrofon és más eszközök, valamint a személyes adatok szakaszok szabályainak beállításával.

Harmadik féltől származó szoftver

Még akkor is, ha az adatvédelmi beállítások külön szakaszban vannak, a felhasználónak jelentős időt vesz igénybe a konfigurálásuk. A harmadik féltől származó programok segíthetnek ebben. Szakértőink az OO Software GmbH által készített ingyenes segédprogramot használták példaként.

Látogasson el a fejlesztő weboldalára, és töltse le a ShutUp10 legújabb verzióját. A program kényelmes, mivel nem igényel telepítést, és teljes mértékben rosifikált. Ha elindult, tanulmányozza a Gyors útmutatót, hogy megértse, hogyan történnek a módosítások, és hogy az egyes elemek milyen színnel jelennek meg.

Az “opciók” alatt van egy lehetőség a beállítások automatikus alkalmazására. Válassza ki az ajánlott beállításokat, és két kattintással tiltsa le az összes nyomkövető funkciót az operációs rendszerben.

Egyes módosítások újraindítást igényelnek, és a segédprogram egy felugró ablakban figyelmeztetni fogja Önt.

Összefoglalva

A nyomon követés letiltásának legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a kifejezetten erre a feladatra tervezett komplex segédprogram használata. A Windows 10 minden egyes új build megjelenése után érdemes ellenőrizni az elvégzett beállítások állapotát, mivel a rendszer frissítésekor a beállítások egy része visszaállhat.

Olvasson tovább  Hogyan készítsünk lemezképet az UltraISO segítségével
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: