A Windows 10 újratelepítése a licenc elvesztése nélkül

A Windows 7, 8 vagy 8.1 kihasználta az ingyenes Windows 10 frissítést. Ennek eredményeképpen a frissített rendszer nem termékkulccsal, hanem digitális licenccel aktiválódik. Az operációs rendszer frissítésére vagy újratelepítésére gondolva a felhasználó felteszi a természetes kérdést: “az aktiválás mentésre kerül, vagy újra fizetnie kell a Microsoftnak?”?”. Szakértőink elmondják, hogyan telepítheti újra a Windows 10-et a licenc elvesztése nélkül.

A Windows újratelepítésének előkészítése

A további lépések előtt győződjön meg arról, hogy a számítógépre telepített operációs rendszer verziója aktiválva van-e.

Nyissa meg a Windows beállításokat a “Win+i” billentyűkombinációval. Menjen a “Frissítés és biztonság” szakaszhoz.

Válassza az “Aktiválás” lehetőséget az aktiválási területen. A szükséges információk az ablak jobb felső részén, a “2” feliratú területen jelennek meg. Itt fontos látni az operációs rendszer kiadását és az aktiválás típusát. Ha az operációs rendszer újratelepítése digitális licenc használatával történik, a kiadásnak meg kell egyeznie a telepített kiadással. Más szóval, ha a Pro verzióval rendelkezik, akkor a Pro-t kell használnia az újratelepítéshez. Csak ezután történik meg az automatikus aktiválás. A képernyőképen látható, hogy a Windows professzionális kiadását használja digitális licenccel. Az ablak alján a Microsoft-fiók hozzáadására vonatkozó kérés jelenik meg. A hozzá rendelt operációs rendszer az alaplap cseréjével járó nagyobb számítógép-frissítés esetén is aktiválható.

Miután az előző képernyőképen a “3”-mal jelölt hiperhivatkozásra kattintott, megnyílik a bejelentkezési ablak. A fiók bármely Microsoft szoftvertermékhez használható. Használhatja például a Skype vagy az Office 365 bejelentkezési adatait.

Mielőtt az operációs rendszer újratelepítését megkezdené, a Microsoft azt ajánlja, hogy készítsen biztonsági másolatot a fontos személyes adatokról és értékes adatokról egy külső adathordozón, arra az esetre, ha.

A rendszer visszaállítása a gyári beállításokra

Alapértelmezett vagy gyári beállítások visszaállítása a rendszer minden telepített szoftver és módosítás törléséhez.

Nyissa meg a “Frissítés és biztonság” részt az operációs rendszer beállításaiban ugyanúgy, mint az aktiválás ellenőrzésénél. Válassza a “Visszaállítás” lehetőséget a navigációs területen. Kattintson a “Start” gombra az ablak jobb oldalán.

Választhat a felhasználói adatok mentésével történő visszaállítás vagy a merevlemez teljes törlése között. Az első lehetőség választása a legkényelmesebb.

A rendszer kiértékeli a telepített szoftverkészletet, és felsorolja azokat az alkalmazásokat, amelyeket a helyreállítás befejezése után újra kell telepíteni.

Nyomja meg a “Factory” gombot, és várjon a teljes operációs rendszer tisztítási folyamatára.

Az aktiválás automatikusan megtörténik, amikor a felhasználó bejelentkezik a Windows helyreállított verziójába.

Olvasson tovább  Alapértelmezett program beállítása a Windows 10-ben

A Windows új, tiszta telepítése a licenc elvesztése nélkül

A Microsoft a Windows 10-ben egy egyszerű és kényelmes módot vezetett be a rendszer újratelepítésére bootolható adathordozó használata nélkül.

Ismét használja a beállítások “Frissítés és biztonság” szakaszát. Válassza ki az ablak bal oldalán nyíllal jelölt elemet. Keresse a “Beállítások” blokkot a védelmi területek listájában, amelyet a képernyőképen a “2” számmal jelöltek.

Lapozzon a rendszerállapot-jelentések között, amíg el nem éri az “Új indítás” címszót. Kattintson az alábbiakban kiemelt hiperhivatkozásra.

A frissített ablakban megjelenik a “Get Started” gomb.

Az új indítási varázsló elindul a teendőkkel kapcsolatos információkkal. Kattintson a “Tovább” gombra a következő lépéshez.

Az alaphelyzetbe állításhoz hasonlóan az újratelepítés során eltávolításra kerülő alkalmazások listáját kapjuk.

A “Get Started” gombra kattintva a varázsló elindulhat.

Ebben az esetben a rendszer nem csak a szoftver és a felhasználói beállítások törlésére kerül sor. A Windows 10 legújabb verziója automatikusan letöltődik és települ. Az operációs rendszer akkor aktiválódik, amikor a felhasználó regisztrál.

A helyreállítási környezet használata

Ha a számítógép lefagy, de továbbra is elindul, a speciális indítási beállításokkal újra telepítheti az.

Válassza a “Visszaállítás” lehetőséget a Windows beállítások “Frissítés és biztonság” szakaszában. Keresse a “Speciális indítási lehetőségek” címszót az ablak jobb oldalán. Kattintson a képernyőképen megjelölt gombra.

Újraindításkor a rendszer aktiválja a helyreállítási környezetet. Válassza a “Hibaelhárítás” lehetőséget a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

A következő képernyő arra kéri, hogy állítsa vissza a számítógépet az eredeti állapotba.

Válassza ki a megfelelő helyreállítási lehetőséget, és erősítse meg a fiók használatát a jelszó vagy a PIN-kód megadásával.

Ez a módszer csak a számítógép indításának módszerében különbözik a fentebb tárgyalt gyári visszaállítási eljárástól.

Telepítő adathordozók használata

A telepítőmédia használata az operációs rendszer újratelepítésének általános módja. Használható a rendszer működése közben, vagy amikor a számítógép nem indul el normálisan.

Bootolható lemez létrehozása

A Microsoft szoftverek letöltési oldalán található a Media Creation Tool. Kifejezetten a Windows 10 disztribúcióval rendelkező telepítőmédiumok létrehozására tervezett alkalmazás.

Futtassa a letöltött programot a számítógépen, és fogadja el a licencszerződést.

Alapértelmezés szerint felajánlja a telepített operációs rendszer frissítését. A nyilakkal jelölt kapcsolóval lépjen bootlemez létrehozási módba.

Ha újra kívánja telepíteni az operációs rendszert arra a számítógépre, ahol a Media Creation Tool fut, a nyíl által jelzett jelölőnégyzetet nem kell bejelölni. A hardverkonfiguráció elemzése után az alkalmazás automatikusan kiválasztja a Windows 10 megfelelő nyelvét és bit-típusú verzióját.

A DVD-meghajtóval ellentétben minden számítógép rendelkezik USB-csatlakozóval. A bootolható mentési adathordozó létrehozása az USB-stickről.

Ekkor a szoftver megjeleníti az összes csatlakoztatott meghajtót. Ha az USB-pálca nem jelenik meg, használja a “2” hiperhivatkozást az USB-portok újbóli szkennelésének megkezdéséhez. Nyomja meg a “Tovább” gombot a bootolható USB flash meghajtó létrehozásának megkezdéséhez.

A Media Creation Tool először elindítja a disztribúciós csomagot, majd a képet az USB-pendrive-ra írja, és így az indíthatóvá válik. A műveletek előrehaladása az egyes műveletek százalékos arányában jelenik meg. Ha megjelenik a képernyőképen látható ablak, kattintson a “Befejezés” gombra. A telepítőmédia elkészült és használatra kész.

Telepítse a Windows 10-et egy meglévőre

Könnyű újratelepítési lehetőség, amely nem igényel speciális készségeket, és még a kezdő felhasználók számára is elérhető. Minden művelet a szokásos Windows grafikus környezetben történik.

Olvasson tovább  Az egérkurzor megváltoztatása a Windows 7 rendszerben 39

Csatlakoztassa a létrehozott bootolható USB-sticket a számítógéphez, és nyissa meg a Windows Intézőben. Indítsa el a telepítőfájlt.exe.

Miután ellenőrizte, hogy a számítógép készen áll-e, a rendszer felkéri a frissítések, illesztőprogramok és egyéb összetevők letöltésére. A nyilakkal jelölt kapcsolónak a képernyőképen látható “1” pozícióba történő áthelyezésével utasítsa el a műveletet. A Windows mindenképpen telepíti a hardverillesztőket, de a frissítések beszerzése jelentős időt vehet igénybe.

A licencszerződés elfogadása.

Alapértelmezés szerint a felhasználói adatok és a telepített alkalmazások mentésre kerülnek. Ha ez valamilyen oknál fogva nem kielégítő, használja a nyílban található linket, hogy megnyisson egy választási menüt.

Ebben a szakaszban el kell döntenie, hogy a három javasolt forgatókönyv közül melyik az előnyösebb. Az első esetben a programok, a felhasználói adatok és a testreszabott beállítások mentésre kerülnek. A frissítés csak a rendszerfájlokat érinti. A második esetben a személyes adatok megmaradnak, de az összes alkalmazás és beállítás törlődik. A harmadik lehetőség a rendszerlemez teljes törlését jelenti. Ha kiválasztotta, kattintson a “Tovább” gombra. A telepítő visszatér az ablakba a “Telepítés” gombbal és a kiválasztott opció leírásával.

A telepítés a grafikus felhasználói felületen indul. Kattintson a “Mégsem” gombra. A disztribúciós csomag kicsomagolása és az első újraindítás után nem lehet leállítani a frissítési folyamatot.

A digitális licenc aktiválása automatikusan megtörténik, amint a felhasználó bejelentkezik.

Tiszta telepítés

A tiszta telepítéshez a számítógépet a merevlemez helyett DVD-ről vagy USB-stickről kell indítani. Olyan esetekben használható, amikor az újratelepítés a fent leírt módszerekkel nem lehetséges.

A kezdeti lépésben, közvetlenül a telepítő elindulása után állítsa be a regionális beállításokat.

Mielőtt a “Telepítés” gombra kattint, érdemes megragadni egy esélyt, hogy megmentse a lerobbant rendszerét. A képernyőképen nyíllal jelzett hiperhivatkozás segítségével aktiválja a helyreállítási környezetet. Az indítás utáni következő lépések hasonlóak az operációs rendszer indítási lehetőségeivel foglalkozó részben leírtakhoz. Így visszaállíthatja a gyári alapbeállításokra ahelyett, hogy tisztán telepítené.

Digitális licenc használata esetén ennek a lépésnek vannak sajátosságai. A Következő gomb csak akkor lesz aktív, ha egy 25 karakteres Windows billentyűt ad meg. Ehelyett kattintson a nyíllal jelzett hiperhivatkozásra.

Válassza ki a listából a számítógépre telepített és aktivált operációs rendszer verzióját.

A mentéssel történő frissítés nem fog működni az ilyen típusú indítással. Használja a Windows elem szelektív telepítését.

Az operációs rendszer elhelyezésére szolgáló partíció megadása. Ha egy meglévő rendszert telepít újra, és a lemezt nem particionálta fel, a lemez szerkezete a következő képernyőképen látható módon alakul. Válassza ki a listában az “Elsődleges” jelölésű legnagyobb partíciót. Ezen a ponton van egy másik lehetőség az adatok lemezre mentésére, ha nem készített másolatot egy külső meghajtóra. Ehhez hagyja ki a “2” jelölésű formázási lépést. Közvetlenül a partíció kiválasztása után kattintson a “Tovább” gombra.

A telepítő megjeleníti a képernyőképen látható figyelmeztetést. Ha a meghajtón lévő információkat meg kell őrizni, ez az utolsó lehetőség a tiszta telepítés során. Kattintson az “OK” gombra az opció használatához. Abban az esetben, ha a merevlemez teljes formázására van szükség, használja a “Mégse” gombot.

Miután kiválasztott egy partíciót és használta azt, a Windows telepítése elindul.

Az előző típusú újratelepítésekhez hasonlóan a licenc megmarad, és a felhasználó bejelentkezésekor az aktiválás visszaáll.

Olvasson tovább  A rendszer bitességének megtekintése Windows 10 rendszeren

Hibaelhárítás a licenc aktiválásával kapcsolatban

A Windows 10 nem egy új operációs rendszer, és a Microsoftnak sikerült számos hibát kiküszöbölnie a korai időkből. Mindazonáltal a hardverkonfiguráció komoly változásai az aktiválás meghiúsulását okozhatják. Ebben segít a digitális licenc Microsoft-fiókhoz való kapcsolása. A Windowsba hálózati fiókkal történő bejelentkezés leegyszerűsíti az aktiválási folyamatot, és a legtöbb hiba elkerülhető. Ha nincs ilyen hasznos csomagod, használhatod a hibaelhárítót. Csak akkor jelenik meg az “Aktiválás” alatt a “Frissítés és biztonság” szakaszban, ha az automatikus helyreállítás nem sikerül.

Összefoglalva

A Windows 10 a Microsoft leghálózatiasabb operációs rendszere. Az általa alkalmazott aktiválási módszereket nagyrészt a versenytársaktól kölcsönözte, ahol sikeresen működnek. A Microsoft-fiók az Apple ID közvetlen megfelelőjének tekinthető. Mindkettő végponttól végpontig tartó összekapcsolást használ a vállalati szolgáltatásokhoz és a hálózat azonosításához. Ahhoz, hogy az újratelepítés során sikeresen megőrizze digitális licencét, szakértőink azt javasolják, hogy előzetesen kapcsolja azt Microsoft-fiókjához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: