Hogyan blokkolhat egy webhelyet Windows vagy Mac OS PC-n

Mindig zavart, ha otthon dolgozol. Például rendszeresen szeretne közösségi oldalakat vagy szórakoztató oldalakat látogatni?. Szerencsére ma már számos módja van az oldalak ideiglenes blokkolásának. A szülőket tájékoztatni kell ezekről, mivel ez segít megelőzni, hogy a gyermekek szemében nemkívánatos tartalmak jelenjenek meg.

Router használata

Router használata

Ha meg akarja akadályozni, hogy egy webhely bármely Wi-Fi eszközön megnyíljon, blokkolja azt az útválasztó szintjén. Szinte minden modern útválasztó kínál egy feketelistát a webhelyekről, ahol hozzáadhatja a nemkívánatos erőforrásokat. Ezután eltávolíthat egy webhelyet a listáról, és ebben az esetben újra hozzáférhet hozzá.

Az okos ember mindig talál egy megoldást. Ha egy webhely blokkolva van az útválasztó szintjén, senki sem akadályozza meg, hogy mobil internetre váltson – ebben az esetben az erőforrás elérhető lesz. Ne várja tehát, hogy gyermekei 100%-ban védve legyenek a káros webhelyektől.

Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy ellenőrizze, hogy az útválasztója támogatja-e egyáltalán a webhelyek blokkolásának képességét, ha rendelkezik ilyen feketelistával.Ehhez a következőket kell tennie:

 1. Menjen az útválasztó beállításaihoz. Be kell írnia 192.168.0.1 vagy 192.168.1.1. Ezt egy, a routerhez csatlakoztatott számítógépen kell elvégezni. Vagy egy okostelefonon az otthoni Wi-Fi hálózaton.

 2. A bejelentkezési oldalra kerül. Adja meg a rendszergazda bejelentkezési adatait és jelszavát.

 3. Most keresse meg a Access Control, Filter, vagy egy hasonló nevű.

 4. Keresse meg a feketelista beállításokat tartalmazó menüt. Most már csak a nem kívánt oldalakat kell hozzáadni hozzá. Ezután meg kell nyomnia a “Mentés” gombot.

 5. Alapértelmezés szerint a Wi-Fi hálózatban lévő összes eszköz számára blokkolva vannak a webhelyek. De lehetséges, hogy az Ön routerén van egy olyan beállítás, amely a feketelistát csak az Ön számítógépére vonatkoztatja.

Weboldalak blokkolása a hosts fájl használatával

A Windowsban van egy apró szöveges fájl, a hosts (kiterjesztés nélkül). Azoknak az oldalaknak az URL-jét tartalmazza, amelyeket nem nyithat meg. Tehát csak annyit kell tennie, hogy hozzáadja a blokkolni kívánt oldalakat ehhez a fájlhoz.

A hosts fájl szerkesztése Windowsban egyszerű. A következőket kell tennie:

 1. Nyissa meg a Jegyzettömböt. De nem a szokásos módon. Kattintson a jobb gombbal az ikonra, és válassza a “Futtatás rendszergazdaként” lehetőséget.

 2. A megnyíló Jegyzettömb ablakban válassza a ‘Fájl’ lehetőséget, majd kattintson a ‘Megnyitás’ gombra.

 3. Itt a C:{Windows\System32\drivers\etc. Váltson a megjelenítési módot “Szöveges dokumentumok”-ról “Minden fájl”-ra a hostok fájljának megtekintéséhez. Jelölje ki a hosts fájlt, majd nyomja meg a “Megnyitás” gombot.

 4. Most már látni fogja ennek a fájlnak a tartalmát. Itt kell lemenni az aljára. Itt adja meg a blokkolni kívánt weboldalak címét. Minden egyes bejegyzést a következővel kell kezdeni: 127.0.0.1 – ezt az IP-címet egy szóköznek kell követnie, majd a szokásos URL-t kell beírni (a következő nélkül

 5. Ha befejezte, a fájlt el kell menteni. Ehhez zárja be az ablakot, és kattintson a megfelelő gombra. Ezt követően ajánlott a számítógép újraindítása is. A jövőben könnyen feloldhatja a webhelyek blokkolását a hosts fájlban lévő bejegyzések törlésével.

Olvasson tovább  A Google Chrome bővítmények letiltása

Szülői felügyeleti funkciók használata

A szülői felügyeleti funkciók használata

Ha nem magad, hanem a gyermekeid számára blokkolod a webhelyeket, akkor a legjobb, ha szülői felügyeletet használsz. Kevesen tudják, hogy a Windows 10 tartalmazza ezt a funkciót! Itt is van egy úgynevezett feketelista. A korlátozások csak a gyermek profiljára vonatkoznak. Ha be van jelentkezve a fő fiókjába, akkor minden gond nélkül hozzáférhet a feketelistán szereplő webhelyekhez.

Az alábbiakban a Windows 10 esetében nézzük meg az eljárást. Az operációs rendszer korábbi verziói is lehetővé teszik a webhelyek blokkolását, de az eljárás némileg eltérő lehet.

Tehát a következőképpen járjon el:

 1. Menjen a Start menüponthoz.

 2. Kattintson a “Beállítások” gombra, amely egy fogaskerékre hasonlít.

 3. Itt a “Számlák” részhez kell mennie.

 4. Ezután lépjen az “Ön adatai” menüpontra. Győződjön meg róla, hogy a fő Microsoft-fiókján keresztül van bejelentkezve – az e-mail címének meg kell jelennie. Ha ez nem így van, kérjük, jelentkezzen be. Vagy regisztráljon egy ilyen fiókot, ha eddig még nem tette meg.

 5. Ha ez rendben van, válassza ki az oldalsávban a “Család és mások” lehetőséget.

 6. Ebben a részben a “Családtag hozzáadása” gombra kell kattintani.

 7. A megnyíló felugró ablakban adjon hozzá egy gyermekfiókot. Ez egyszerű, csak kövesse a rendszer utasításait. Vegye figyelembe, hogy a folyamat során bármilyen postafiókot csatlakoztatnia kell ehhez a fiókhoz.

 8. Most vissza kell menned a családodhoz és más emberekhez. Itt kattintson a “Családi beállítások kezelése az interneten keresztül” gombra. Ha a Windows korábbi verzióival folytatja, akkor a Microsoft hivatalos weboldalára juthat el. Itt be kell jelentkeznie, majd a “Család” menüpontra léphet. Itt kell látnia az újonnan létrehozott gyermekprofilt. Kattintson a mellette lévő “Tartalomkorlátozás” gombra.

 9. Számos beállítás jelenik meg. Görgessen le az oldal aljára. A “Web Page Viewer” szakasz elérése. Itt aktiválhatja a webhelyek automatikus blokkolását. Ehhez csak aktiválnia kell az “Érvénytelen weboldalak blokkolása” melletti jelölőnégyzetet. Ebben az esetben a Microsoft adatbázisára támaszkodik. Ha csak bizonyos webhelyekhez való hozzáférést szeretne korlátozni, akkor használja a “Mindig megtagadni” részt. Itt manuálisan hozzáadhatja a nem kívánt webhelyek URL-jét.

Olvasson tovább  A szimatolás letiltása a Windows 10 rendszerben

Legyen tisztában egy korlátozással. A webhelyek csak az Internet Explorer és a Microsoft Edge böngészőkben lesznek blokkolva. Minden más böngésző azonban teljesen ki lesz tiltva a gyermek profiljában.

Speciális szoftver használata

Speciális szoftver használata

A webhelyek blokkolása speciális szoftverrel is lehetséges. Ez akkor a leghasznosabb, ha a blokkolásra munkaidőben van szükség. Este könnyen eltávolítható. Manapság sok ilyen program létezik. Először is, azt javasoljuk, hogy nézze meg a Cold Turkey. Ez a segédprogram ingyenes. Alapvető funkciókkal rendelkezik, de sokak számára elegendő. Manuálisan is hozzáadhatja több webhely URL-címét, majd beállíthatja, hogy mikor szeretné blokkolni a hozzáférést hozzájuk. Érdekes módon, amíg az idő le nem jár, a blokkolást nem lehet visszacsinálni.

A Cold Turkey-nek van egy fizetős változata is. A fő különbség az, hogy nem csak a webhelyek, hanem az alkalmazások blokkolását is lehetővé teszi – amelyek szintén elvonhatják a figyelmet a munkában. Az ilyen szoftver ára 2449 rubel.

Oldalak blokkolása Mac OS-en

Ha Mac OS rendszerű számítógépe van, használhatja a hosts fájlt is. A folyamat hasonló, csak a fájl egy másik helyen lesz. Egyik böngésző sem lesz képes megnyitni a webhelyet, hacsak nem törli az URL-címet a hosts fájlból.

 1. Az első dolog, amit tennie kell, hogy elindítja a “Terminal” segédprogramot. A Finder – Programok – Segédprogramok – Terminál alatt található.

 2. Itt kell beírni a “sudo” parancsotin/cp/etc/hosts /etc/hosts-original” (idézőjelek nélkül), majd nyomja meg az Entert.

 3. Ekkor a rendszernek kérnie kell a rendszergazdai jelszót. Írja be, majd nyomja meg újra az Entert.

 4. Most írja be a “sudo nano /etc/hosts” parancsot (idézőjelek nélkül). Nyomja meg az Entert. Lehetséges, hogy újra meg kell adnia a jelszót – ez az operációs rendszer verziójától függ.

 5. Végül hozzáférhet magához a hosts fájlhoz. Elkezdheti a szerkesztését.

A Windowshoz hasonlóan a fájl aljára juthatsz. Itt regisztrálhatja a blokkolni kívánt webhely URL-címét. Minden URL előtt 127.0.0.1 és a tér. Ami magát az URL-t illeti, azt le kell törölni

Olvasson tovább  A lemezek egyesítése a Windows 10 rendszerben

Ha befejezte a webhely címének beírását a hosts fájlba, nyomja le a Control+X billentyűkombinációt. Kilép a hosts fájlból. Indítsa újra a számítógépet, hogy a módosítások hatályba lépjenek. Oldalak blokkolásának feloldása ugyanígy – egyszerűen törölje őket a hosts fájlból.

A Mac OS-en belül van egy “szülői felügyelet”. Ez azt is megakadályozza, hogy felnőtteknek szóló weboldalakhoz férjenek hozzá. Természetesen saját fiókkal kell rendelkeznie. Ami a szülőt illeti, teljesen szabad hozzáférése lesz az oldalakhoz.

Ebben az esetben a következő lépéseket kell tennie:

 1. Nyissa meg az Apple menüt, és lépjen a Rendszerbeállítások részre.

 2. Menjen a Szülői felügyeletre.

 3. Új fiók hozzáadása gyermeke számára. Először is át kell alakítania az Ön által használt fiókot egy olyanra, amelyet szülői fiókként fog használni.

 4. Ha létrehoztál egy új profilt, kattints rá, majd menj a “Web” fülre.

Ennyi, most már hozzáadhat webhelyeket a blokkolási listájához. Ezek mindegyike többé nem lesz elérhető a gyermek profiljában. Az internetet teljesen is korlátozhatja, és csak bizonyos webes erőforrásokhoz biztosíthat hozzáférést. Ehhez kapcsolja be a “Csak a következő weboldalakhoz való hozzáférés engedélyezése” opciót, majd kattintson a “Konfigurálás” gombra.

A Windowshoz hasonlóan a weboldalakat is blokkolhatja harmadik fél által készített speciális szoftverrel. Ez akkor fontos, ha csak rövid időre kell blokkolni a hozzáférést. Egyet kell értenie, hogy a hosts fájl szerkesztése minden este nagyon kellemetlen.

Javasoljuk, hogy telepítse a SelfControl. Ez a segédprogram könnyen megtanulható felülettel rendelkezik. És az is nagyszerű, hogy ingyenesen terjesztik. A megadott webhelyek blokkolása időbe telik. Az oldalak nem nyílnak meg az időzítő lejártáig. Még a számítógép újraindítása sem segít. Ráadásul még a segédprogram eltávolítása sem vezet sehova!

Használhatja a Cold Turkey fentebb már tárgyalt ingyenes verzióját is – ez a program Mac OS operációs rendszeren is létezik.

Következtetés

A jó hír az, hogy az útválasztó gyártók már régóta beépítenek valamilyen módszert a weboldalak blokkolására a készülékeikbe. Ez a legjobb módja annak, hogy megszabaduljon tőlük – egy webes erőforrás meglátogatása lehetetlenné válik az otthoni hálózaton lévő összes eszköz számára. A webhelyeket szoftverrel vagy beépített eszközökkel is blokkolhatja. Röviden, csak annyit kell tennie, hogy a legkényelmesebb módot választja.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: