Hogyan defragment√°lhat egy lemezt a Windows 7-ben?

A hagyom√°nyos merevlemezekre, azaz a HD-kre t√∂rt√©nŇĎ inform√°ci√≥√≠r√°s m√≥dja miatt a gyakran v√°ltoz√≥, v√°ltoz√≥ adatf√°jlok “elkenŇĎdnek”. Az egyes t√∂red√©kek a m√°gneslemez k√ľl√∂nb√∂zŇĎ r√©szeire √≠r√≥dnak, ami idŇĎvel lassabb PC-mŇĪk√∂d√©st eredm√©nyez. A jelens√©g k√∂vetkezm√©nyeinek lek√ľzd√©s√©re szolg√°l√≥ speci√°lis seg√©dprogramot tartalmaz a forgalmaz√°s. Szak√©rtŇĎink elmondj√°k, hogyan kell defragment√°lni a lemezt a Windows 7-ben.

K√©zi √ľzemm√≥d

A telep√≠t√©s sor√°n az oper√°ci√≥s rendszer l√©trehoz egy feladatot az √ľtemezŇĎben. A Microsoft √°ltal be√°ll√≠tott param√©terek szerint a lemez hetente egyszer automatikusan defragment√°l√≥dik. A mŇĪvelet szerd√°nk√©nt hajnali 1 √≥rakor t√∂rt√©nik, felt√©ve, hogy a sz√°m√≠t√≥g√©p be van kapcsolva az adott idŇĎpontban. A felhaszn√°l√≥ b√°rmikor ellenŇĎrizheti a lemez √°llapot√°t √©s manu√°lisan defragment√°lhatja azt.

H√≠vja meg a “Futtat√°s” p√°rbesz√©dpanelt a Win+R billentyŇĪkombin√°ci√≥val. √ćrja be a “dfrgui” futtathat√≥ f√°jlt a sz√∂vegdobozba, majd nyomja meg az “OK” gombot.

A k√©pernyŇĎk√©pen a z√∂ld jel√∂l√©s egy megl√©vŇĎ, a Microsoft √°ltal be√°ll√≠tott feladatot mutat. EllenŇĎrizze a t√∂redezetts√©g sz√°zal√©kos ar√°ny√°t az “1” jelŇĪ ter√ľleten √©s az utols√≥ ellenŇĎrz√©s d√°tum√°t. Ne haladja meg a 10%-ot. A k√©pernyŇĎk√©pen l√°that√≥ √°llapotban a merevlemez m√°r szervizel√©sre szorul. Az “Elemz√©s” gomb ki√©rt√©keli a f√°jlrendszer aktu√°lis √°llapot√°t, a “Defragment√°l√°s” pedig manu√°lisan ind√≠tja el a mŇĪveletet.

A menetrend szerinti munkavégzés

A folyamat automatiz√°l√°sa √©s a sz√°m√≠t√≥g√©p szerdai √©jszakai bekapcsolva tart√°s√°nak elker√ľl√©se √©rdek√©ben m√≥dos√≠tsa az √ľtemez√©st egy k√©nyelmesebbre.

Nyomja meg a k√©pernyŇĎk√©pen l√°that√≥ gombot az idŇĎz√≠t√©si be√°ll√≠t√°sok megnyit√°s√°hoz.

A leg√∂rd√ľlŇĎ men√ľk seg√≠ts√©g√©vel √°ll√≠tsa be az idŇĎintervallumot, a h√©t napj√°t √©s a kezd√©si idŇĎpontot. Kattintson az “OK” gombra a be√°ll√≠t√°sok alkalmaz√°s√°hoz.

A fŇĎablakban gyŇĎzŇĎdj√∂n meg arr√≥l, hogy az eredeti √ľtemterv a k√©zzel be√°ll√≠tott √ľtemtervre v√°ltozott. Kil√©p√©s a seg√©dprogramb√≥l – hagyja a munk√°t az automatiz√°l√°sra.

Parancssor

A parancssor lehetŇĎv√© teszi a defragment√°l√°st GUI haszn√°lata n√©lk√ľl, √©s r√©szletes jelent√©seket kaphat az elv√©gzett mŇĪveletrŇĎl.

Ind√≠tsa el a CMD parancs√©rtelmezŇĎt megn√∂velt jogosults√°gokkal. A promptba √≠rja be a “defrag c: /w /v” parancsot. Alap√©rtelmez√©s szerint csak a 64 MB-n√°l nagyobb f√°jlok lesznek defragment√°lva. A “W” param√©ter lehetŇĎv√© teszi, hogy figyelmen k√≠v√ľl hagyja ezt a korl√°toz√°st. A seg√©dprogram b√°rmilyen m√©retŇĪ f√°jlt feldolgoz.

A “V” param√©ter a lemez √°llapot√°r√≥l sz√≥l√≥ r√©szletes jelent√©s kinyomtat√°s√°ra szolg√°l. A k√©pernyŇĎk√©p mutatja, hogyan n√©z ki. A keretes ter√ľlet a t√∂redezetts√©g kezdeti sz√°zal√©kos ar√°ny√°t mutatja.

EllenŇĎrizze az aktu√°lis √°llapotot az “A” param√©ter megad√°s√°val. √ćrja be a “defrag c: /a” parancsot a promptba, √©s nyomja meg az Entert. Ebben az esetben a k√∂zmŇĪszolg√°ltat√≥ csak elemz√©st v√©gez, √©s aj√°nl√°sokat ad a karbantart√°s sz√ľks√©gess√©g√©re vonatkoz√≥an. A parancssori argumentumok teljes list√°j√°t a “defrag /” paranccsal h√≠vja elŇĎ?”.

√Ėsszefoglalva

Ebben a cikkben szak√©rtŇĎink le√≠rj√°k, hogyan v√©gezhet defragment√°l√°st a Windows 7 rendszerben. a le√≠rt int√©zked√©sek csak a hagyom√°nyos HDD-kre vonatkoznak. Az SSD-k m√°s r√∂gz√≠t√©si elveket haszn√°lnak, √©s nem kell ŇĎket defragment√°lni.

Olvasson tov√°bb  A jav√≠t√°si napl√≥ megtekint√©se a Windows 10 rendszerben
√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: