Hogyan készítsünk egy indítható Ubuntu flash meghajtót

Az Ubuntu az egyik legegyszerűbb és legbarátságosabb disztribúciónak számít

 • nux. A Debian fejlesztői ágaként a világranglista első öt helyezettje között van. Szakértőink elmondják, hogyan hozhat létre bootolható USB-sticket az Ubuntu telepítéséhez különböző operációs rendszerekre.

  Windows

  Windows alatt a legjobb módja az operációs rendszer ISO-képének flash meghajtóra történő írásának az ingyenes és nyílt forráskódú Rufus program használata.

  Csatlakoztasson legalább 8 GB-os flashmemória pendrive-ot a számítógéphez. Futtassa a Rufus programot, és figyelje meg, hogy a meghajtót az egy. Kattintson a “Select” gombra a hivatalos weboldalról letöltött Ubuntu image helyének megadásához.

  Szerezze be az adatokat az ISO fájlból, és a program automatikusan kiírja a szükséges paramétereket. Ellenőrizze, hogy a kettesével jelölt legördülő menüben az M partíciós séma van-e kiválasztva
  . Ez lehetővé teszi, hogy a pendrive UEFI és BIOS gépek telepítésére is használható legyen. Nyomja meg a “Start” gombot, amely egy 3-as számmal van jelölve.

  Egyetértek a rendszerindítással és két további konfigurációs fájl hozzáadásával a képhez.

  Az alapértelmezett beállítás használata az ISO-kép módban történő íráshoz.

  OK a számítógéphez csatlakoztatott USB-pendrive formázásához.

  Várjon, amíg a képfájlok a flash meghajtóra íródnak, és a “Kész” állapot megjelenik a haladásjelző sávban. Fejezze be a programot a “2” jelzésű gombbal.

  macOS

  A macOS rendszerben a Disk Utility és a Terminál programot fogjuk használni a lemezkép flash meghajtóra írásához, amely a disztribúciós készlet részét képezi.

  Nyissa meg a Launchpadot, és lépjen az “Egyéb” mappába. Egyetlen kattintással indíthatja el az alkalmazást a képernyőképen látható keretben.

  Keresse meg az USB flash meghajtót az oldalsávban, és válassza ki a teljes leírást tartalmazó sort. Kattintson az eszköztáron a dupla pipa által jelzett “Törlés” gombra.

  A megjelenő formázási beállítások párbeszédpanelen a nyíl által jelzett fájlrendszer és partíciós séma kiválasztásához használja a legördülő menüket. Válassza az “MS-DOS (FAT)”, amely a FAT32 fájlrendszernek felel meg, és az “M
  “ahogy a képernyőképen látható. Kattintson a “Törlés” gombra.

  Várja meg a sikerjelentést. Kattintson a “Befejezés” gombra a “Paraméterek” ablak bezárásához.

  Indítsa el a Terminált a Launchpad “Egyéb” nevű könyvtárából. A promptba írja be a “diskutil” parancsot

  Olvasson tovább  Rejtett beállítások a Mozilla Firefoxban
 • st”. Az Enter megnyomásával megjelenik a meghajtók listája a konzolablakban. Ott megtalálja a flash meghajtót, és emlékszik a csatlakoztatási pontjára – a képernyőképen egy nyíllal van jelölve.

  Menjen a Finder fájlkezelőbe. Keresse meg és válassza ki a letöltött képet az egérrel. Tartsa lenyomva az “Option” billentyűt a billentyűzeten, és nyissa meg a “Szerkesztés” opciót a felső menüben. Másolja az ISO fájl elérési útvonalát a kiemelt sorra kattintva.

  Visszatérve a terminál ablakba, bontsuk a pendrive-ot a “diskutil unmountdisk /dev/disk2” paranccsal. A “/dev/disk2” helyett illessze be a saját csatolási pontját, amelyet korábban talált a Machez csatlakoztatott meghajtók listáján. Parancs írása: “sudo dd if=path_to_image of=/dev/disk2 bs=4k”. A “path_to_image” helyett a Finderből másolt útvonal beillesztése. Nyomja meg az Entert és erősítse meg a jelszót. Az enter billentyű újbóli megnyomásával elindul a kép írása az USB pendrive-ra. A konzol ablakban nem fogsz látni semmilyen előrehaladási sávot. Az eljárás befejezése után a terminálon megjelennek a hárommal jelölt szervizvonalak.

  Az írási folyamat befejezésével egyidejűleg egy felugró ablak is megjelenik. Nyomja meg a keretes gombot a telepítőpálca kidobásához, és máris használható egy normál számítógépen.

 • nux
 • A felhasználó számára mind a GUI, mind a parancssori beállítások elérhetőek.

  Etcher

  Univerzális eszköz, amely telepítés nélkül működik minden disztribúcióban

 • nux, az Etcher. Töltse le a megfelelő archívumot a hivatalos weboldalról. A kép kicsomagolása után indítsa el a fájlt AppImage kiterjesztéssel. Az első lépés a forrás azonosítása. Kattintson a nyíllal jelölt területre a kiválasztási párbeszédpanel megnyitásához.

  Válassza ki az imént letöltött Ubuntu disztribúció ISO fájlját. Nyomja meg a “Megnyitás” gombot, amelyet egy kettes jelez.

  Miután a képet hozzáadtuk a programhoz, a második lépés – a média kiválasztása – aktiválódik. Kattintson a “Célpont kiválasztása” területre.

  Jelölje be az USB-pendrive-ot, amelyre írni kíván. Nyomja meg a kötőjellel jelölt gombot, és adja hozzá a programhoz a következőket.

  Válassza ki a forrást és a célállomást, és kezdje el az írást a “Flash” területre kattintva!”.

  Várjon, amíg az Etcher befejezi a bootolható USB-stick előkészítését és megjelenik egy utolsó értesítés.

  Terminál

  Indítsa el a terminált, és a promptba írja be a “sudo fdisk -l” parancsot. Az enter billentyű megnyomásával megnyílik a számítógéphez csatlakoztatott meghajtók listája. Keresse meg az USB-pendrive-ot, és emlékezzen a csatlakozási pontra a kettővel jelölt vonal elején.

  Adja meg a “sudo dd if=path_to_image of=/dev/sdb” írási parancsot. A “path_to_image” helyébe az ISO fájl teljes elérési útja lép, a “/dev/sdb” helyébe pedig a felismert csatolási pont lép. Az elérési útvonal kézi beírásának elkerülése érdekében a parancs első egyenlőségjelének beírása után húzza a disztribúciós képet a konzol ablakába. Adminisztrátori jogok megerősítése jelszóval. A macOS terminálhoz hasonlóan az ablakban nem jelenik meg írásjelzés. Várjon, amíg a szolgáltatási információk sorai megjelennek, majd az USB flash lemezt eltávolíthatja a számítógépből.

  Végül

  A szakértőink által megadott lépésről-lépésre történő útmutatásokat követve bármilyen asztali operációs rendszeren készíthet bootolható flash meghajtót Ubuntu disztribúcióval.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: