Hogyan készítsünk PrintScreen-t a Mac számítógépen?

Nem minden macOS-felhasználó tudja, hogy az operációs rendszer segítségével, további alkalmazások telepítése nélkül rögzíthet PrintScreen-t a Macen. Szakértőink elmondják, hogyan dolgozzon a képernyőkép segédprogrammal.

Képernyőkép billentyűparanccsal

A macOS minden verziója ugyanazzal a billentyűparanccsal készít képernyőfotót. További billentyűk megnyomásával a felhasználónak lehetősége van az árnyékrögzítés letiltására vagy a kiválasztott terület méretének beállítására.

Shift+Command+3″ a képernyőkép készítésére szolgál. A parancs végrehajtását a fényképezőgép zárhangja kíséri. Az elkészült képernyőkép alapértelmezés szerint PNG formátumban kerül az asztalra.

A macOS 10-től kezdve.14 Mojave egy képernyőképet Macen a képernyő jobb alsó sarkában hat másodpercig egy miniatűr kép jelenik meg. Ha a felhasználó a megadott időn belül nem tesz lépéseket a szerkesztéshez vagy “lecsapja”, a kép az asztalra kerül. A miniatűrre kattintva megnyílik a gyorsszerkesztő menü. A “Control” gombra kattintva és lenyomva tartva az asztali képen látható menü jelenik meg. A “2” szám itt a mentési blokkot jelöli, a hármas szám pedig a küldési és szerkesztési lehetőségeket.

A “Shift+Command+4” kombináció lehetővé teszi egy kijelölés, egy egyedi ablak vagy egy rendszermenü rögzítését. Az “Option” billentyű vagy a szóköz billentyű hozzáadása ehhez a parancsikonhoz lehetővé teszi a kép paramétereinek módosítását.

Ha egy alapvető billentyűparancsot használ, a monitoron megjelenik a kurzor pozícióját jelző koordinátákkal ellátott szálkereszt. Tartsa lenyomva a bal egérgombot, és alakítsa ki a kijelölési területet. Ha egyszerre nyomva tartja a szóköz billentyűt, akkor a kívánt helyre húzva a képernyőn áthelyezheti a szóköz billentyűt. Az Option billentyű lenyomásakor az egér húzása arányosan változtatja a kijelölési terület vízszintes és függőleges határait.

Ha egyetlen ablakról szeretne képernyőképet készíteni, használja a “Shift+Command+4” billentyűkombinációt is. Vigye a kurzort a rögzíteni kívánt alkalmazáshoz, és nyomja meg a szóköz billentyűt. A koordinátákkal ellátott “Cél” helyett egy kamera formáját veszi fel, és a kiválasztott ablak ki lesz jelölve. Kattintson az egérrel a képernyőkép elkészítéséhez. Ha a képernyőkép készítése előtt megnyomja az “Option” billentyűt, a képernyőkép az alapértelmezett árnyék nélkül készül.

Ugyanígy járjon el a menü kijelölésének megszüntetéséhez is. Nyissa meg, majd ismételje meg az előző pontban leírt lépéseket.

Képernyőkép” segédprogram

A macOS 10 egyik praktikus új funkciója.14 A Mojave bevezette a képernyőfotó segédprogram grafikus felületét. A “Shift+Command+5” billentyűkombináció megnyomásával egy kis menü jelenik meg a képernyőfotózási lehetőségekből.

Olvasson tovább  Hogyan javíthatja a számítógép, okostelefon vagy táblagép sebességét?

Az egységgel jelölt blokk a fényképek kezelésére szolgál. Balról jobbra a gombok az asztalról, egy alkalmazásról és a kiemelt területről készíthető képernyőfotó gombok.

A következő blokk a videofelvételt vezérli. A teljes képernyőt vagy a kiválasztott terület eseményeit rögzítheti.

A “Beállítások” gomb, amelyet egy hármas jelöl, a vezérlő menüt nyitja meg.

Az első blokk a tetején a képernyőképek mentési helyének kényelmes megváltoztatására szolgál.

A “2” jelölőnégyzet az időzítő beállításait jelöli. A felhasználók öt vagy tíz másodperccel elhalaszthatják a képernyőkép készítését.

A vezérlőmenü utolsó beállításcsoportja a képernyőképek megjelenését és vizuális hatásait állítja be.

Az utolsó jelölőnégyzet a segédprogram indítógombját jelöli.

Harmadik féltől származó alkalmazások

A beépített funkciók, a macOS legújabb verzióinak bővülése ellenére, nem elegendőek minden felhasználó számára. Itt jön jól egy harmadik féltől származó szoftver. Például az ingyenes, keresztplatformos Monosnap alkalmazás. A harmadik féltől származó megoldások különleges jellemzője, hogy automatikusan tömörítik a Retina kijelzőn készített képernyőképeket. A macOS szabványos MOV videóformátuma helyett átválthat az elterjedtebb MP4 formátumra. Néhány felhasználó hasznosnak találja a mentett fájl nevének rugalmas testreszabását a tipikus sablonok segítségével.

Összefoglalva

Szakértőink tippjei ebben a tartalomban segítenek Önnek eligazodni a natív Snapshot segédprogrammal, és szükség esetén helyettesítő programot találni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
  1. Bálint

    Hogyan készítsünk PrintScreen-t a Mac számítógépen? Szeretném tudni, hogy melyik billentyűk kombinációjával tudom elmenteni a képernyőt, és hogyan lehet ezt a funkciót beállítani a számítógépemen. Előre is köszönöm a választ!

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: