Hogyan lehet törölni a törmeléket a Windows 10-ben

Az ideiglenes fájlok idővel felhalmozódnak az operációs rendszerben, és időnként törölni kell őket, hogy a rendszer hatékonyan működjön. Szakértőink megmutatják, hogyan törölheti a “szemetet” a Windows 10-ből a beépített eszközökkel.

Memória vezérlés

A “Memory Control” funkció lehetővé teszi az operációs rendszer működése során létrehozott ideiglenes fájlok törlésének automatizálását és ütemezett végrehajtását.

Nyissa meg a Windows Vezérlőpultot a “Win+i” parancsikon segítségével. Lépjen be a képernyőképen látható mezőben megjelölt részbe.

Válassza ki az oldalsó menüben az eggyel jelölt opciót. Az ablak jobb oldali részén a lemezterület grafikus megjelenítése látható. A fájlkategóriák az alábbiakban méret szerinti csökkenő sorrendben vannak felsorolva. Keresse meg a kettes számmal jelölt vonalat a listában. A leírási területre kattintva megnyílik egy párbeszédpanel a rendszer ideiglenes fájljainak manuális kezelésére. A meghajtó grafikus ábrázolása felett található egy “3” jelzésű hivatkozás. Erre kattintva automatikus műveleteket állíthat be.

Kézi üzemmódban az ablak a rendszerben elérhető ideiglenes fájlok kategóriáit jeleníti meg. Minden opció mellett egy kiválasztási mező található. Jelölje be vagy vegye ki a jelölést a megfelelő elemekből a megjelölt mezőkben, hogy meghatározzuk, pontosan mit szeretnénk törölni. A kiválasztást a dupla sorban megjelenő “Törlés” gombra kattintva véglegesítheti.

Kattintson az automatizálási beállítások linkre, és mozgassa az eggyel jelölt csúszkát az “Engedélyezve” pozícióba. Aktiválja a “memóriavezérlés” legördülő menüket. Automatikus futtatási preferenciák beállítása. Válassza ki a legördülő listából, hogy időperiódusonként vagy a szabad lemezterület kritikusan alacsony szintjén törölje a lemezeket.

Ugyanebben az ablakban lejjebb adja meg a szemetesben és a rendszerkönyvtárban lévő fájlok megőrzési idejét. Indítsa el a meghajtón lévő hely azonnali felszabadítását, ha szükséges, a “3” gombbal.

Lemeztisztítás

A Lemeztisztítás funkciót a Windows 10 a Microsoft operációs rendszerek korábbi verzióiból örökölte.

Használja a beépített keresőt a kívánt alkalmazás megtalálásához. Írja be az eggyel jelölt mezőbe a “lemez tisztítása” szót. A karakterek beírása közben a rendszer megtalálja a felhasználó kérésének legjobban megfelelőt. Kattintson a leírás területére, amelyet a képernyőképen egy dupla. Válassza ki, hogy az alkalmazást rendszergazdaként futtassa-e.

A megnyíló ablakban jelölje be a törlendő ideiglenes fájlok típusai melletti négyzeteket. A rendszergazdai jogokkal történő futtatás lehetővé teszi a rendszerben felhalmozódott duplikált frissítések megtisztítását, beleértve a duplikált frissítéseket is. Ha befejezte a kiválasztást, nyomja meg az OK gombot.

Egyetért a megjelölt elemek visszavonhatatlan törlésével és megvárja a művelet befejezését. Az, hogy mennyi időbe telik, attól függ, hogy mennyi ideiglenes fájl halmozódott fel a rendszerben.

Összefoglalva

Szakértőink két módszert ismertettek, amelyek lehetővé teszik a Windows 10 megtisztítását a “szeméttől” anélkül, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokat kellene telepítenie. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet, és tartsa optimális állapotban az asztali gépét.

Olvasson tovább  Rejtett beállítások a Mozilla Firefoxban
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: